cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, April 21, 2011

My grocessories

Huuhh.. terasa penat sangat berbelanja barang dapur malam kelmarin.. My assistant, Chef CiJu.. lama dah merajuk tak buat groceries. Kalau tak, Bang Ayep jadi mangsa kena beli. Lama - lama i rimas bila Bibik asik cakap itu tak de, itu habis.. Then lepas Isyak semalam terus i ke Giant, Section 9. Abang Luqman jadi mangsa tukang angkut barang.. Sebenarnya dia lagi suka.. Macam - macam dia boleh kebak..Tambah lagi kalau bawak another 2 tu.. Dari RM100 jadi RM150. DariRM 200, 250.. So, i angkut sorang je.. I wish i could go to Mydin. Bit murah dan sambil - sambil menyokong dan membantu sesama Islam. Tapi nak wat cam ne.. Jauh kat USJ nun.. I nak kalau boleh semuanya ada kat situ..So, ke section 9 je lah jadinya. Nilah belanja untuk maybe 3 suku bulan..
Semuanya dah habis.. Beras pun. Kami consume Brasmathi. My Daddy has diabetes. Tak kan bila dia mai umah i, baru i p beli. then bila depa ke kampung patah balik beras lama. So, pakai je lah beras ni.. Garam pun boleh licin licau.. hu..hu...I hv been using Halalgel salt ni almost 4 years.
Minyak betul - betul tinggal sebotol. Selalunya i beli minyak canola or or sunflower for goreng - goreng. Olive oil for tumis sayur..Kata - kata yang boleh dipercayai - minyak masak hanya boleh digunakan paling banyak dua kali. Then harus dibuang. Tapi kalau kita menggunakan Olive Oli untuk menggoreng, ia boleh digunakan sebanyak 5 atau 6 kali.. Tapi tadi cari yang besar yang selalunya dalam tin, tak ada. Hanya ada di Mydin.
I pengguna setia - ADABI. Kalau sardine, i pilih ADABI. Dah tak pernah beli AYAM BRAND lama sangat dah. Macam - macam cerita. Lagipun masa anak one of the tokey ADABI practical at Hubby's office, dia bagi gifts barangan ADABI, banyak sangat... Suka..
Ni lak interframe. Sebenarnya dah penah beli sebulan lepas. Ingat nak buat Nachos. Tup - tup, ilang.. Ni yang beli lagi.. Siap - siap tiba rumah je suruh Bibik sorok..heee..
Sabun mandi, shampoo, deodorant, tooth paste pun licin.heee.. Eh..bukan licin dah sampai tak bersabun badan.. Maksudnya untuk pakai future, habis.. I suka Head n Shoulder. Dulu i pakai shampoo Sunsilk. Tapi selalu pening. Then find out salah satu bahan dalam shampoo tu ada formaldehyde ( kalau tak silap bahan pengawet mayat). Now kalau u search di Sunsilk, dah tak de dah bahan itu.. Eemmm...So, apa - apa shampoo yang ada bahan ni elok dielakkan. Bahaya. Kalau tak silap boleh cause cancer. Ikan pun sometimes menggunakan bahan ni untuk tahan lama..
Mee Hoon kena ada untuk dua minggu. Seminggu sekali masak. Susu, i took First Choice. Telur gak. Kicap, satu kemestian. Santan kotak, M&S pilihan. Cari yang low fat, tak ada stock lak.
Hubby suka coffee kampung. Yang ada cuma Hang Tuah.. Kalau serbuk, mengada - ngada Bibik i kata tak tau bancuh... Tengoklah kalau hang balik kampung nanti.. For chocolate drink, i took First Choice.. Kalau dulu suka Cadbury.. tapi bila dah ada First Choice.. ok lah tu..Anak - anak lak suka tea for breakfast. No coffee for them. Sabah tea lak habis stock. So, i ambik Ahmad Tea. Green Tea for me. Ingat nak slim kan sikit body ni..hee. For anak2 i took natural flavor. Beli sikit je. Nak tunggu Sabah Tea stock available. Dua tiga jenis tambahan for breakfast.
Spaghetti memang stock kena ada sentiasa.. Anak - anak suka makan. Ramli pilihan kami sekeluarga. Muslim food gak kan..Senang tak was - was. Dah ada Ramli, takkan nak pakai Ah Chong punya kan..
Once a while i beli stock for buat Lai Chee Kang.. Emm kena buat tu nanti..Dua tiga hari ni panas terik betul..
Susu cair, i have to take F&N. Lain.. macam tak best je.. Beli sikit kacang hijau for bubur nanti. Mauripan tu utk apa ek.. Hee. ingat nak try satu dua recipe yang dicopy paste dalam draft dari blogger otai tang makanan ni.

Huuhh.. lotih den.. Sebenarnya ni baru sebahagian.. Ada lagi patutnya..Plastic sampah. (terpaksa beli. Tak tau macamana nak buat style SAVE THE EARTH). Junk food memang i jarang sekali beli. Sabun, disher washer liquid, softener i cater di COSWAY. Barangan basah, Chef CiJu borong di Pasar Chow Kit masa singgah waktu nak hantar CiLi after dinner at Subak malam minggu dulu.Emm ni lah routine.

46 comments:

  1. malas nak amik tau pasal hal dapur rumah... yang penting makanan dah siap... haha

    ReplyDelete
  2. he he...i paling suka bab grocessories ni..bab bab shopping ni cukup suke...kalau hubby lagi la pulak...lagi nak jimat...kalau boleh beli shampoo yg dpt free sabun badan tu lagi la dia suke...he he..

    ReplyDelete
  3. Itu satu Taufiq Arifin,

    satu lagi amik tau pasal duit belanja..heee.. jgn tau siap je...

    ReplyDelete
  4. Eni,

    suka tak suka bab shoping barang dapur ni mmg kena suka.. Heee..

    Apa tah lagi barangan lain yg nak dishopping..Bagi je lah duit belanja , kan..

    ReplyDelete
  5. samalaa i kak..detergent etc cater kat cosway:)kak..satu soklan, akak amek gmbr2 kat dapur ni kan.. ade org tergelak tak tgk?.. i bile dok amek gmbr itu & ini, my hsbnd slalu ckp tu nak letak kat blog laa tu..lame2 dgn anak2 dok tlg amekkan gmbr utk i, siap pesan suh masuk blog..erkk perli ke hape..

    ReplyDelete
  6. Maya, akak suka kalau kat Cosway tu..Belibebanyak, then tunggu lg another 4/5 bulan baru beli..hee..

    pasal gambar, hubby jarang perli2..in fact dia siap belikan dulu camera. Dia tau akak suka amik gambar. cuma tak pro je.. hee...

    kadang2 anak2 tolong sama. macam yg ni, once balik je terus suruh bibik atur2 kan then akak snap lah...heee...kemaruk masuk blok tu Maya..

    ReplyDelete
  7. Anak2 sedang membesar IEB. masing2 ada je nak dicari kalau bukak peti ice tu..

    ReplyDelete
  8. Memang kalau bershopping barang2 dapur ngan wife & anak2, penuh setroli.....pastu harga barang sekarang punya la mahai...kalu rm100 tu sikit tak sampai 1 per 4 troli...lagi satu, pasal minyak tu sebelum ni dah try minyak sunflower, minyak soya, tapi bila goreng bau macam tak best...minyak sawit gak yg bau best...ke saya sorang je yg perasan macam tu....tapi memang minyak pakai sekali je terus buang...

    ReplyDelete
  9. lebih kurang ieda jugak ..berbelanja x lah utk 3/4 bulan ekke .. ieda bebelanja memang genap2 utk sebulan .. kira every month kena belilah .. mulut banyak ekekke

    ermm ieda preffer faiza basmathi .. wangi dan beras dia sedap .. dah lama jugak guna :) kalau minyak sama lah suke sunflower .. sejak barang rege dah naik nie .. ada gak selang seli grg ikan dgn minyak masak biasa tu :) tak tahann woooo :))

    ReplyDelete
  10. Fadzli, depa tu sikecik2 penambah belaja je. Macam2 nak diangkutnya..hee

    Akak tak bau pasal akak tak masak.. hee.. bibik yg goreng..heeee..

    ReplyDelete
  11. Ieda,

    rumah kitarang ni selalunya belanja every 2 weeks. Kalau barangan kering kira sebulan lah.. lain2 tu. anak2 semakin membesar.

    faiza brasmathi lah yg i makan tu..

    ReplyDelete
  12. banyaknya kak yan..

    tp, bila anak2 besar nnt, mesti saya pun jadi camtu jugak kan :))

    ReplyDelete
  13. -total damage berapa RM kak? hehehe

    -saya baru tau ada sardin cap Adabi bila baca entri ni..rasanya tak pernah nampak pulak..saya mmg selalu beli cap ayam brand tu la..

    healty foods kat malaysia ni mmg mahal. what to do..:(

    ReplyDelete
  14. manyaknyer shopping barang dapo.. penuh satu troli kot ni kan..

    ReplyDelete
  15. "kak yan..apa yg sama kita dua ni kan..bab 'melayu' tu..kalau beli kt pasr cr pakcik2 melayu..kat supermarket pun kalau boleh elak nak elak jer ah chong..muthu dn seangkatan dgnnya..kalau shoping barg dapur saya yg jadi tukang rujuk,suami akn tanya yg ni ok tak..yang ni..yg ni..biasa nya kami dah tetap satu2 brand tu jadi dah tau rak mana nak tuju..senang kan.."

    ReplyDelete
  16. saye kene belanja 2 minggu sekali...ramaikan rakyat jelata kat rumah tu...

    kalu pegi bawak dia org semua...ambikkk macam2 diletakkan dlm troli tu...

    ReplyDelete
  17. wahhh banyaknyer memborong tapi sy pon memang macam neh, maklumlah borong utk sebulan sekali katernyer...

    sy time shoping memang cukup suker tapi biler time nak mengemasss or simpan brg2 tuh,hadeiii...

    ReplyDelete
  18. suka tgk barang yang kak yan beli...bnyak...rin skrng 2~3bulan bru belanja semula...maklumlah duk b2...beras sampai berulat coz x masak..

    ReplyDelete
  19. Salam Sis...
    Amboi bersopin sakan..Akak bole jadi duta ADABI laaa mcm nie kan..Guna tag line "pengguna setia"..Kalau saya campur "rise" jer x kira ape brand belasahhhnyer...

    ReplyDelete
  20. Hanie,

    dalam gambar ni tak banyak lah. Tapi sebenarnya, mak aaiiii.. hee.. boleh bukak kedai balik.

    ReplyDelete
  21. ni mcm borong smpi 3 trolley! ekekek

    ReplyDelete
  22. kak.. saya pun pakai halagel tu jugak.. mak saya yg suruh..dia kata bagus untuk kesihatan..

    ReplyDelete
  23. kak yan...
    amboiiii belanja...sy pun suka g mydin USJ....(jauh bebenor sy belanja ek???heheh)

    ReplyDelete
  24. kak, kalau saya shopping barang dapur mesti terbang rm 200++ kak...walau dah ada list, mesti terambik jugak yg takde dlm senarai...hehehe...

    kak, saya pun pakai head n shoulder, sbb saya mengalami kelemumur yg sgt teruk...tak leh pakai lain...hanya head n shoulder yg dpt membantu...

    ReplyDelete
  25. banyaknya stok yan...irfan dah sihat ke belum semuga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  26. Daddy Ziyyad,

    totally n 100% damage for once shopping almost RM500 lah..tu tak masuk barg basah.. satu bulan mau RM1500 - 1700. Amik ko..

    tukarlah doc. jgn pakai ayam brand lagi..PETIMA ada, Ita ada.. Mcm2 ada..

    ReplyDelete
  27. Satu setengah trolley Nieza..

    tu pun some of the thing tak dibeli di Giant.

    ReplyDelete
  28. Piasara,

    kalau kita as org Islam tak nak tolong org Islam siapa lagi. Hate sangat kalau nampak org Islam sibuk membeli di gerai non muslim. Sedihh..

    Kalau dah tau at least kita dapat kukuh ummah.. INSYALLAH.. jihad sikit2 lah..

    ReplyDelete
  29. Ain, sama lah.. sometimes belum tiba masa, dah kena lagi..hee

    ReplyDelete
  30. Che Nam Nam,

    siapa suka mengemas ek..hee.. sama cam akak.

    ReplyDelete
  31. Erienz,

    emm dah nama ada anak bujang berderet u.. heee awak berdua.

    ReplyDelete
  32. Hee.. duta adabi yee.. INSYALLAH for good thing. ok lah..

    Akak orgnya setia cik sue..hee

    ReplyDelete
  33. Assalam Sha,

    tak lah 3 trolley. Tp kalau sebulan, mau ye..hee

    ReplyDelete
  34. Cik Pah,

    bagus memang barang nya. Garam tu ada dua jenis. Yg ni bagus kalau u buat rendam kaki gak..

    ReplyDelete
  35. Yan, jauh lah.. kalau saja2 nak p, kena ari sabtu or ahad.

    ReplyDelete
  36. Wahidah,

    biasalah tu. Kalau tak, tak sah..hee

    sama cam akak. suka dah Head & shld

    ReplyDelete
  37. Ina, stock tu oejam celikpejam celik, licin.

    Abang irfan ALHAMDULILAH...

    ReplyDelete
  38. amboi yan..
    nak bukak kedai ke ni..
    bnyknya..

    ReplyDelete
  39. 3 suku bulan? mcm banyak jer, hehe..ye la kan ramai penghuninya, sediakan payung sblm ujan kan kak

    ReplyDelete
  40. musim panas mcm ni klw minum laicikang sejuk mmg maveles...ngeeee..~

    ReplyDelete
  41. Kak Sal,

    sikit tu kak.. Burger tak de tu. Sausages.. banyak lagi heee

    ReplyDelete
  42. Kalau sikit Syariza, merimaskan. Nak kena beli sikit2 akak malas..

    Nnt beli lagi, beli lagi..

    ReplyDelete
  43. Tulahh..macam nak buat je kejap lagi. nnt aka tunjuklah kat nani.

    ReplyDelete
  44. sy pun cuma guna minyak zaiton dan minyak sayuran je kak :) umur makin meningkat ni kena jg kesihatan lebih sikit sbb hari2 kita masak guna minyak huhuhu...

    ReplyDelete
  45. Betul tu Mas..

    apa yg kita makan hari ni akan menjadikan kita siapa nanti.. ini pengorbanan untuk anak2..

    ReplyDelete

cliks..cliks