cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 22, 2011

Rumah Kayu di Kuala Selangor

Just nak ajak all of you cuci mata tengok rumah - rumah kayu.. Takut nanti ada yang tak kenal rumah kayu dah.. I suka tengok, tapi i rasa i tak nak lah duduk kat umah macam ni lagi.. Takut runtuh lak.. heee... Rumah cam ni sejuk sangat kan kalau waktu malam. Waktu siang... mak aiiii.. panas sangat. especially kalau masih guna zink.. Cuma satu, panas - panas pun, rumah kayu ni airy.. Pasal banyak sangat tingkap.. jenuh kalau nak tutup tingkap bila dah nak dekat maghrib.. (pengalaman masa kecik - kecik kena amik routine tutup 30 tingkap dan 3 pintu besar.. huhhh...).
Rumah ni u boleh nampak kalau ke Kuala Selangor sebelah kanan. Ada 3 bijik semuanya. Halamannya hijau sangat..
Ni salah satu nya lagi..(Maybe depa adik - beradik)
Sukanya rumah kayu di kampung punya halaman luas sangat. Kalau berkumpul, petang - petang sure anak - anak akan ada macam - macam activities. Seronok kan...
Yang ni kalau u nak ke Pantai Remis..Bit uzur.
Ingat nanti bila balik Johor, i nak tangkap gambar rumah - rumah kayu di Johor. Pada i sekarang ni dah susah nak dapat. Orang suka buat rumah batu.. Kalau ada pun mungkin rumah Orang Bugis. . Kalau Melaka rumah melayu tangga batu.. INSYALLAH

30 comments:

  1. wow...cantik sgt rumah² tu...kt KL mane nk tgk dah...makin pupus..kena pegi luar KL br dpt jmpe kn? klasik la.....best!

    ReplyDelete
  2. ingat rumah arwah nenek dulu...rumah kayu lebih best...malam sejuk je :)

    ReplyDelete
  3. sekarang kalau orang buat rumah kayu baru memang orang kayassss kan kak!

    ReplyDelete
  4. rumah kayu arwah atuk dulu, dah berganti dgn rumah batu.. tapi, tak sampai setahun duduk rumah baru, atuk pun pergi :'(

    ReplyDelete
  5. Melihat rumah panggung kayu ini, jadi teringat masa kecil saya ketika tinggal di Kalimantan, dimana hampir semua rumahnya terbuat dari kayu dan beratapkan kayu sirap. Salam hangat dari saya Bunda :)

    ReplyDelete
  6. "zmn skrg ni dh jarang org buat rumah kayu...rumah kayu yg masih ada pun,yg lama punya..ada yg masih utuh..ada juga yg nampak dh uzur..rumah pusaka arwah kt kg pun dh diubahsuai..beranda dah buang..tingkap berdaun tu dh tukar tingkap nako tu..zmn dh berubah kak..eh..sy pun ada kenangan kena tutup tingkap yg byk tu bila time senja.."

    ReplyDelete
  7. wah bestnyer rumah kayu...nieza suka..teringat kat rumah arwah tok dulu byk tingkap juga...suka suasana kg rindu pulak nk blk kg..huhu

    ReplyDelete
  8. seronok kalu dpt halaman luas camnie...

    ReplyDelete
  9. Teringat rumah kayu arwah nenek, dulu masa kecik2 kalau bab tutup tingkap mesti merungut sbb banyak nah tingkap. Tapi sekarang rumah kayu dah tukar jd rumah batu :)

    Tenang mata sy tgk piccas akk!

    ReplyDelete
  10. selamat malam yan

    kalau rumah kayu nie,,paling best kalau tidur malam... sejuk jerkan..

    PS:kalau ke johor...lalu bandar tenggara-kulai singgah lah citarasa rinduan yer

    ReplyDelete
  11. Rumah lama fida pun rumah kayu, tapi takde la sampai 30 pintu.... he he....

    maksud fida, rumah mak ayah fida..fida takde rumah lagi kak..

    ReplyDelete
  12. kat kampung pun sekarang kalau bina rumah baru mesti rumah batu... kos kayu dan papan lagi mahal

    ReplyDelete
  13. salam yan...eni suka rumah kayu..suka sgt sgt...org kata my dream house..kalau ada rezeki mmg nak buat..kayu ala ala resort tu...tapi rumah kayu sekarang nak bina kos dia lagi mahal rasanya..ada laman sikit utk bercucuk tanam...he he...

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. nak negok umah kayu g jerk kat taman mini malaysia kat ayer keroh melaka.... hehehe

    ReplyDelete
  16. assalammualaikum,

    salam perkenalan..cantiknya rumah2 macam gini..rumah kayu sejuk kalu tidur malam-malam

    ReplyDelete
  17. assalammualaikum,

    salam perkenalan..cantiknya rumah2 macam gini..rumah kayu sejuk kalu tidur malam-malam

    ReplyDelete
  18. rumah mak saya di Trg masih lagi rumah kayu..siang mmg panas tapi bila malam sejuk dan tika dinihari memang kesejukan terasa hingga ke tulang sum sum.

    ReplyDelete
  19. Sha,

    akak mmg suka.

    eh..kat KL ada lagi lah.. Kws Kampung Baru..

    ReplyDelete
  20. Betul Kak KAsihredha. Menggigil. Dah tu nak bagun subuh punya susah..hee

    ReplyDelete
  21. Betul Sz.. Org buat rumah kayu tu mmg banyak wang lah..

    ReplyDelete
  22. Tak lama lah ye Hanie merasa rumah batu dia tu..

    ReplyDelete
  23. suke rumah kayu... tapi tak praktikal utk buat rumah kayu kat KL... senang kena pecah masuk...

    nak ambil elemen rumah tradisional melayu bila buat rumah pulak... kos dia... tak mampu... mahal sangat... dah survey masa kita nak buat utk rumah sendiri dulu... :(

    ReplyDelete
  24. kak...
    kl umah separuh batu, separuh papan ade lagikan skrang???hehehe

    ReplyDelete
  25. cantik yee rumah2 kayu tu.
    dpt mengimbau kenangan silam bersama family di kg...

    rumah mcm ni memang halamannya luas2..budak2 pun boleh main bola sepak..huhu seronok klu dtg ke tempat2 begini sesekali..

    ReplyDelete
  26. cantikkan rumah kayu...
    me teringin bila balik msia masa tua nanti hehehe
    buat rumah kayu camni dnegan beranda luas, tingkap luas so tak perlu pasang aircond, pokok kelapa melampai... hehehe impian tu.

    ReplyDelete
  27. Memang suka rumah kayu....ingat nanti dah beli tanah kat kg, pastu buat rumah kayu, tapi nak masukkan sikit eleman2 moden.... bumbung roof tiles, walaupun tingkap kayu, tapi ada glass sebab nak pasang air con. ada swimming pool berlatar belakangkan taman ala2 melayu....best...

    ReplyDelete
  28. siapa tahu nama tingkap yang warna warni tu ?
    bagi comment sikit..

    ReplyDelete
  29. aktikelnya sangat menarik, saya jga memiliki artikel yang sama https://www.bjiupvc.com/ semoga bermanfaat.

    ReplyDelete

cliks..cliks