cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, April 20, 2011

Chickenpox

Sekarang ni musim 'Chickenpox'. Kids told me that kat sekoloah diarang sudah ramai kena.. I just worried dengan Abang Irfan. Since birth dia tak pernah kena langsung. The rest of us sudah habis semua. In fact i kena kata My Mommy since i was 12 days.. Kecikkan. So, tak tau macamana rasanya.. Tup - tup, Abang Ayep (anak sedara yang stay together n work with me now) kena last week..

Berdetap dalam hati.. Abang Irfan ni sure boleh kena.. Then last Friday, Abang Ayep balik kampung. Berehat dengan family.. AND last Saturday nite i noticed ada bintik - bintik kat muka Abang Irfan. Masa tu tak lah beriya - iya menengoknya sangat sebab sibuk makan dengan MyEstima Club.
Penuh dah..
Memang sahih. Abang Irfan kena 'Chickenpox'. Kesian dia.. Sedih je.. So, this evening i went to see tha doctor after fetching the rest two abang at school. On the way, i noticed that dia diam je.. Sakit dan gatal lah tu..
Tetiba dia tanya dengan i, "Ibu, Allah bagi Chickenpox ni dia suruh Ifan sabar ye Bu?"..
Tersenyum sumbing i..
Terus i jawab, "ya lah. Ifan kan anak yang baik".
Dia sambung cakap lagi, "biar Ifan dapat banyak pahala ye?".. Emmmm tersentuh hati i.. How sweet. I dok fikir, macamana dia boleh fikir cam tu ye.. ALHAMDULLILAH dia kurang merengek..

Pegi doctor, dapat ubat.. I dapat satu info dari doctor. Tapi rasa some of doc bloggers ni sure tau.. Kalau salah betulkan ye, Dr Hanie, Daddy Ziyyad, and Dr Zila.
Ubat gatal, ubat deman, dan ubat sapu.
Ok.. kalau dalam rumah anda ada yang mendapat jangkitan 'Chickenpox' ni, dan ada antara ahli keluarga dalam rumah anda tidak pernah mendapat sakit ni lagi, dalam masa 2 atau 3 hari terus dapat kan vaccination 'Chickenpox'. Tujuannya sesiapa yang masih tak pernah mendapat penyakit ini dapat dielakkan daripada mendapat jangkitan. Kalau pun terjadi jugak, kesannya 'tidaklah seteruk mana dan tidak lah selama mana.. INSYALLAH.. Ampun doctor kalau salah fakta.. Ni doctor yang bagi tau. Kalau salah dia, salah lah i..

Okk.. lepas tu, kitarang belilah kuih for teatime.. Sian kat Abang Irfan tak de selera makan.. Tapi.. yang makannya bukan Abang Irfan, Ibu Irfan yang belasah....
Sedap gak.. Tak terlalu keras macam selalu.. RM2.00 - 5 pcs..
Pau Inti - RM1 - 2 pcs.
Donut RM1 - 2pcs.
Apa yang tak mahal di Shah Alam...Eh..ada lagi info dari doc..

1. kena mandi.
2. minum lah air apa pun.
3. makan lah apa pun.
4. CUMA JANGAN keluar rumah supaya tidak merebak...



Hari ini..
Semoga jadi anak yang soleh dan sabar dengan UJIAN ALLAH. INSYALLAH.

30 comments:

  1. as salam, kakyan apasal chickenpox tue nampak kecil2 jerrr.. BSB pernah kena dulu tapi yg besar2 tue...

    ReplyDelete
  2. iye.. betul la info yang kak yan dapat tu.. ambik vaccination.. hehe
    kalau belum keluar banyak, boleh cepat2 ambik aciclovir.. akan membantu kurangkan viral load juga

    get well soon ye irfan :)

    ReplyDelete
  3. kesian Irfan.

    Along & Angah dah amik vaksin ni masa diorang 2-3 tahun lagi Kak Yan. Si Adiq aje belum lagi.


    Masa Angah kena umur dia 4 tahun.Lega sebab tak banyak dan dia pun tak merengek. Nasib baik cepat amik vaksin tu.

    ReplyDelete
  4. alor sabar ya sayang .. ujian allah nie ..

    chicken pox nie semua budak boleh dikatakan akan kena kan .. sib baik anak2 ieda dah pernah kena

    ReplyDelete
  5. hahaha... Yan.. komfom makanan mesti ada

    sian Irfan, kejap lagi okeylah tu.. comel je berbedak ubat tu

    ReplyDelete
  6. Salam.
    Rasanya semua kita akan atau sudah kena penyakit ini.

    Bawalah bersabar dan makan ubat ikut jadual.
    Semoga cepat sembuh.

    TQ

    ReplyDelete
  7. BSB, baru tumbuh sikit lah. hari ni dah berair2..

    ReplyDelete
  8. Tulah Azrina.. kalau dapat pun tak bayak kalau dah ada vaksin..

    ReplyDelete
  9. Bukan takat budak ieda, bapak budak penah kena.. sambung lak dgn anak no 2 in 2004. pregnant lak tu masa tu..

    ReplyDelete
  10. Ibuintan.. kena ada lah,, lapar nanti... hee

    tu lah now dia pun dah ok...

    ReplyDelete
  11. comel abang irfan... moga cepat sembuh!!..

    ohhh entry chicken pox pun ada gambar makanan gak kak yan? kehkehekhe

    ReplyDelete
  12. adoiii kak..
    tak penah lagi anak kena...risau jugak..
    btw..semoga anak akak cepat sembuh ok..kasi dia ubat banyak2..hehehe

    ReplyDelete
  13. "kak yan...siannn ank akk yer,tp kata org setiap org mesti kena sekali dlm seumur hidup kan...ank2 saya semua dh kena ms kecik kecuali yg sulung tu blm pernah kena..."

    "popia tu nampak ngancam ler..kat mana beli kak?"

    ReplyDelete
  14. Fida,

    lepas g doctor, Abang Irfan kata lapar. So, akak beli lah. Tp balik buka dia makan, ibu dia..hee

    ReplyDelete
  15. Ayuraza,

    amik vaksin lah cepat.. Itu optional. Tp kalau anak tak nak kena, baik amik. Kalau kena pun sikit2 je..

    Ubat pun kalau dia demam.Ni gatal je.. Sapu lotion lah..

    ReplyDelete
  16. Piasara,

    kalau x penah kena lg, baik p amik vaksin.

    popia tu kat set 7. ok lah..suka..

    ReplyDelete
  17. Wah so sweet...terkadang tak sangka diorang buleh melafazkan ayat2 cam tu...baguzz...semua family dah pernah kena, kecuali saya sendiri, agak2 kalu baca ngan tengok gambar kat sini buleh jangkit tak??....heheheh

    ReplyDelete
  18. Fadzli,

    itu lah namanya "Kekasih ALLAH". Depa ni so pure. Kain putih.. Otak depa lak jenis cergas.. ALHAMDULLILAH.

    Weiii...akak takut hang dijangkiti lah. P cepat amik vaksin..heee

    ReplyDelete
  19. semoga cepat sembuh ye...mesti gatal2 badan dia tu kan,yan..

    anak2 saye kene mase kecik2 dulu.. susah jugak nak menjaganye mase tu...

    ReplyDelete
  20. kak...sian abg irfan...semoga muaz n muiz pun jd cam dia...sabar dgn dugaan allah...boleh fikir dapat pahala lagi...kl yg tua2 ni sakit pun kdg2 tak pernah nak terfikir mcm tu kan kak?saya lah tu...hehehe

    ReplyDelete
  21. Assalam Ain.

    INSYALLAH cepat sembuh.. Gatal tinggal sikit kut. dia rasa panas katanya.

    kalau baby, mengamuk je lah..

    ReplyDelete
  22. Azian,

    akak sendir boleh tersenyu mbila dia cakap cam tu. apa dia fikir ek..

    Mmg lah kita situa tak sedar diri ni..Tau mengeluh je..

    ReplyDelete
  23. la... kesian irfan.. cepat sembuh dan jaga diri ye irfan

    ReplyDelete
  24. TQ aunty nieza. ALHAMDULLILAH getting better lah.

    ReplyDelete
  25. Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)

    http://www.zuwairiaiman.com

    ReplyDelete
  26. bobhandburry,

    ingat nak singgah. tpi takbagi masuk lah.."profile not avaiable"..kenapa ek?

    ReplyDelete
  27. Yup, info tu betul. Just make sure within 3-5 days(max), dapatkan vaccination. Lebih dari tu(exposure days), dah less effective vaccine tu bertindak utk prevent infection.

    Anak tak ambil antiviral medicine ke?
    Ambil lah, supaya course of disease boleh dipendekkan, so less scarring. But this antiviral kena ambil cepat, advisable within the first 48hours lepas kena chicken pox.

    ReplyDelete
  28. TQ Daddy Ziyyad for confirmation.

    Akak lak masa dia kena tu ingat macam kena gigit nyamuk. But now, getting better lah.. Dah nyanyi 2 tu..

    ReplyDelete

cliks..cliks