cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, April 25, 2011

Restoren Hatinie

Sebenarnya dah lama sangat nak bagi tau pasal resto ni.. Rasa - rasanya since last year. Asik tertangguh je.. Yelah.. gambar - gambarnya macam tak cukup je.. And last Saturday, lepas hantar Abang Luqman gi extra class, kitarang pun berdating lah ke sini.. Rasanya bloggers yang stay kat Shah Alam dah pernah sampai sini.. Varieties of food.. Perrgghh..banyak sangat..Located in section 10, shah alam.. Tersorok sikit lah.. Tapi kalau nak makan, cari lah.. sure tidak menghampakan.


Yang atas tadi kira environment dia lah..Airy, luas. 2 lots tu.. 

I suka duk di kawasan ni.. Cantik kat sini. Lagipun dekat dengan tempat cuci tangan. senang tak payah jauh - jauh jalan.. So, kita tengok ye apa i makan last Saturday.
I teringin sangat nak makan Lontong..
I amik Nasi Impit 2 ketul ,Rendang Ayam dengan Kuah Kacang.. Ok lah..
Hubby pencinta Nasi Impit. So dia plus dengan Rendang Ayam dan Kuah Kacang.
As a pencinta dessert kan, i tak lepaskan peluang amik benda ni. Serawa Pulut Durian..Yelahh.. asik2 tengok bloggers makan durian, sampai mengidam - gidam i jadinya... Sedappp..
Walaupun masih pagi, tapi hidangan untuk lunch dah tersedia.. Banyakk. Depannya pulak ada masakan pantai timur. Ada Nasi Dagang dan Nasi Kerabu.
Ni masa i makan Ikan Patin Masak Tempoyak.. Wala..laa...
Kalau samabal tok sah cakap lah.. segala mak nenek sambal..
Ni satu lagi yang i pernah cuba kat sini. Ayam Kampung Masak Kerutuk.. 
Eh..kerutuk ke kerutup??
Ni satu lagi best kat sini. Ada tapai. I suka tapai pulut..pergghhh..
Tau apa ni??
Tidbit pun ada..
Biasakan tengok air ni.. Suka...

Eeemm.. tadi i tanya kan.. Apa ni??? Ni lah dia Surabai.. Kalau Indonesia kata, Surabi.. Di Indonesia ada berbagai - bagai version. Kita kat sini macam ni je lah.. Cuma i tak suka yang ni, dia letak sedikit.. GINGER.. i tak sukaaaaaa... Nanti nak buat sendiri lah.. Nak mintak recipe Surabi sekali lagi kat NekCik.

Satu lagi..Sebenarnya masa dah nak dekat habis makan, i perasan ada satu blogger ni. I tak berapa sure lah.. Tapi macam yakin. Cuma takut nak tegur.. Nak tanya Suhaila.. ada ke ke sini on that day..heee...

56 comments:

  1. salam yan...org penang panggil tu serabai....ada juga panggil kuih mayat...sbb dulu dulu kuih tu org selalu jamu kat rumah yg ada mayat....dulu la...my fav kuih tu....

    ReplyDelete
  2. eee..mcm2 makanan ade kat restoren ni..lapaaannyeee...nak nangis tgok gambar2 ni..hehe~

    ReplyDelete
  3. amboi, byknye lauk pauk kt restoran ni, serawa durian my faberet tu..terliur pulak..hehe

    ReplyDelete
  4. Tulahh i still ingat kalau kat kg2 dulu selalu ada kuih ni. Eni tau buat..

    ReplyDelete
  5. Sian cikgu Nani..

    hee..macam2 ada.. ni baru sikit dik oi.. ada lagi..

    ReplyDelete
  6. kak sweetsal,

    sedap2 masakan depa kak. penuh je org..

    ReplyDelete
  7. yan...kuih tu akak panggil serabai...sama jelah kan, just ejaan je lain sikit.
    Akak pun suka kuih ni.
    Banyaknya restoran kat shah alam kan..kalau dekat akak dah terjah dah :)

    ReplyDelete
  8. Betul lah tu kak.. Saya mmg suka. especially lepas makan di Bandung. Terus teringin lagi..

    Kat s alam ni mmg banyak resto kak.. ni belum saya explore abis2 ni..heee

    ReplyDelete
  9. amboi gambar ikan dia... berderet.. ;p
    akak bukan nama kuih tu kat sini - serabai ke?

    ReplyDelete
  10. banyak betul tempat makan yg best di s.alam kan?
    sya belum pergi lagi yg di sek 116 tu, kalau jadi lepas selsesaikan agenda rabu nih terus ke sek 16 kalau tak pun sek 10 nih.. ;p

    ReplyDelete
  11. ya ampun... meleleq daku..
    yan.. banyakknya makanan...
    tempat pun cantik.,.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Yan

    saya suka sambai tempoyak denga ulam2
    kalau yan lalu kat belakang tentu tak perasan...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  13. kerutup kak...sha bese bwt kerutup udang...bestnye restaurant ni..nnt klu g s.alam, leh la singgah sini....

    ReplyDelete
  14. salam yan sedapnya menu kalau sampai shah alam teringin nak singgah sekarang byk hala kr KL je...bila la nk pi shah alam ni..
    yan x de full addrs ke..

    ReplyDelete
  15. ya Allah..

    kak yan..mengancam betui makanan
    kat situ ...

    kat belah mana agaknya tu..harus dtg

    ReplyDelete
  16. Mmg banyak pilihannya Maria..

    Betullah tu, serabai..

    ReplyDelete
  17. Sya, ALHAMDULLILAH..

    kalau 0 tahun dulu masa akak memula pindah s alam, susah nak cari tempat makan. now, berlambak..

    ReplyDelete
  18. Ayu, ALHAMDULLILAH memang banyak.. Sampai kadang2 tak terpilih..

    ReplyDelete
  19. Assalam Bro Rozali.

    hee..ye lah bro rozali.. lalu belakang.. depan sure saya tumpang sekaki.

    ReplyDelete
  20. banyak masakan yg sedap kat sini ni..
    nampaknya kami kena pi cari restoran ni juga..:)

    ReplyDelete
  21. Ooo tq sha..

    emm kalau cam ni boleh lah akak mintak sha masakkan.. sure terangkat..

    nnt bagi recipe ye..

    ReplyDelete
  22. Ina,

    nanti i dapatkan address nya ye...

    banyak sangat pilihan..

    ReplyDelete
  23. Ati, dekat2 area masjid biru tu

    food dia memang sedap belaka.

    ReplyDelete
  24. Dik kami oii..memang seddap2..

    g lah,,

    ReplyDelete
  25. (1) mulut jadi kembang kuncup bila tgk lontong.. demm.. sedapnyer

    (2) kembang rahang pipi sebab tgk pulut doyan.. air liur bertakung sebab tak tahan tgk sedap giler

    (3) tarik air lir yg hamper nak menetes sebab tgk barisan lauk pauk tu

    (4) ya rabbi, knp ada ikan patin tu... telan air liur laju2 nih

    akak kijaaaaammmmmmmmmmmmmmmm :-p

    ReplyDelete
  26. tempat biasa kite pergi tu yan...

    lagi satu tempat suke pegi restoren SRI TTDI...ade kat belakang tesco extra..dan ttdi jaya...kat situ pun byk pilihan lauk pauhnye...dan segala jenis bubur pun ade...kalau pagi suke b/fast nasi kerabu n laksam....mmg sedap...

    lagi satu kat Cili Merah pun sedap jugakkann...kat sek 9..kedainye bersih tu yg suke kesana tu...

    ReplyDelete
  27. hee..hee..haa..haa..hoo..hooo..

    lawak lah nieza ni.. kesiannya akak rasa...

    mai lah sini akak belanja..

    ReplyDelete
  28. Ain,

    ni sort of that lah... Satu lagi kedai mak nyonya di sect 8 tu.,..

    tapi i rasa still tak leh lawan yg sect 16 tu.. lagi banyak..

    ReplyDelete
  29. wah banyaknya lauk yan .. huuh kalau ieda x muat pinggan nie , semua nak cube ..

    ermm sedap tgk lontong tuu dgn ayam rendang .. dah lama x makan nie :)

    ReplyDelete
  30. banyak2 nye ulam2.. saya suka ulam2 ni... tapi saya xsukar makan sayur.. ulam tu sayur ke kak... hehehe

    ReplyDelete
  31. Memang kat sini org panggil serabai...( tapi kalu kat perak serabai tu macam serabut/kusut masai...hehehehe)...tengok tang part sambal tu best...sambal kelapa ada tak...

    ReplyDelete
  32. Terlihat sangat nikmat hidangan makanan ini Bunda, ternyata banyak tempat makan atau restoran yang hebat disana.

    Melihat hidangan di pics membuat perut saya jadi lapar...hahaha

    ReplyDelete
  33. sedapnya masakan kampung kak...sambal belacan wajib ada kan kak...gulp!! telan air liur!!

    kuah kacang? pergghhh lama giler tak mkn kuah kacang...huwaaaa!! terus teringin...

    ReplyDelete
  34. saya salu bace blog akak kt opis. pastu saya selalu x lunch sbb kafe jauh. sy malas nak jalan kaki. nak bawak kete kang ssh dpt paking.

    pastu kan. saya selalu terliur je kak. bila bace belog akak

    sob sob sob.

    ReplyDelete
  35. surabi tuh macam bubur sumsum ker kak ? macam sedap jer

    ReplyDelete
  36. "eh,saya rasa2 macam pernah pegi jer restoran ni..tapi lupa lah sbb dah lama dah...skrg ni dah jarang pi makn2 kt shah alam asyik kat area klang ni jer,nk pergilah nnti sbb lama tak mkn serabai..tp kata kak yan ada halia yer..saya pun tak suka..stail kg ni sbb org 2 tua kg suka boh halia,bubur asyura manis tu pun depa boh halia..."

    ReplyDelete
  37. Bila ke Hatini ni, memang rambang mata saya nak memilih lauk nya...memang banyak.

    Nasi ayam dia pun not bad..

    ReplyDelete
  38. sama je ieda..tp control cung.. sikit je lah..selalunya nasi sikit je..lauk yg banyak.

    ReplyDelete
  39. Hang kan Taufiq Arifin buat lawak sengal ye.. sama lah tu.. ke hang suka petai..heee

    ReplyDelete
  40. Fadzli. akak tau lak serabai tu serabut.. saja je..

    sambal kelapa?? yang buh cili tu ke?

    ReplyDelete
  41. Hi Made,

    sebenarnya sama aja sih, Kalau di Indonesia pun saya suka nyobak authentic food. Seru ih..

    ReplyDelete
  42. Wahida,

    mmg tak leh nafi, kampung food always number 1.

    kuah kacang sampai la akak tak berapa pandai buat..

    ReplyDelete
  43. kesiannya Mis B. Kalau dekat, akak dah ajak dah..heee..

    ReplyDelete
  44. Cik Pah,

    surabi or serabai tak sama dengan bubur som som..

    Tp base tetap dari tepung beras.

    ReplyDelete
  45. Piasara,

    kalau nak ke sini senang je. Masuk dari area masjid tu aje.

    Akak mmg tak pandai jenis ada halia2 ni.. Tak masuk..hee

    ReplyDelete
  46. Daddy Ziyyad,

    siapa pun mmg terjojol bijik mata kalau ke sini.. Macam2.. geram tgk..

    nasi ayam akak tak pernah cuba lah.. ingat nanti nak cuba lah..

    ReplyDelete
  47. ~Yan~...
    sis...compom sue mmg ada kt situ...sue makan lontong....heheheh...awat kak yan tak tegur...sue mmg tak nampak orang pon heheheeh....sue ngan my dotter...!!!!

    ReplyDelete
  48. Seeeeee... kan betull. once u keluar kete hitam u tu, akak mcm dah perasan. Tapi takut2 nak tegur. takut salah org. Yelah..seriusss sangat akak tgk..hee..

    tak pe.. INSYALLAH one day kita jumpa..Ok..

    ReplyDelete
  49. saya suka serabai tuh! byk nyer makanan ek..jauh nak p..saya suka la p tmpt byk makanan mcm tu hehehe

    ReplyDelete
  50. Alina,

    mmg mengoncang iman kalau p tpt2 yg banyak makanan ni. Tak tau nak pilih mana..

    ReplyDelete
  51. ada lagi pasal durian kt cni, huhu sgt jeles sbb sampai skrg lom dpt mkn lg. air tu nostalgia la kak

    ReplyDelete
  52. Syariza,

    carik je kat Giant ke.. Sure ada...

    ReplyDelete
  53. Hi Yan...saya pun baru pegi restoren HATINIE nih minggu lepas masa gi tengok anak kat Shah Alam dan dah upload dalam blog.
    Senang2 tu singgah la yer blog saya kat www.blogmakanbest.blogspot.com topik pasal tempat2 makan menarik yg saya pegi. Kebanyakan nye di area JOHOR sebab maklum la saya nih orang johor. Tempat2 lain pun ada...

    Yan..Jangan lupa register dan follow blog saya ok baru la ceria skit hehe TQ TQ TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry Papa-NtiQ.. baru terbaca yr comment.. thanks. INSYALLAH.. org Johor? saya punn..

      Delete

cliks..cliks