cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, April 15, 2011

pinggan mangkuk

Cerita ni dah basi dah.. Cerita mengemas pinggan mangkuk yang dah lama tak digunakan.. Sebelum bibik i ni abis contract, i suruh dia kemas segala - mala yang ada dalam cabinet tu.. Bila dah dikeluarkan, i tak tau nak guna kan atau nak bagi orang ke atau nak sedekahkan ke mana - mana..
Pinggan mangkuk biru ni i beli masa nak masuk rumah in 2004. Beli sikit - sikit.. Tapi jenis retak seribu. Berat.. Dua tiga bijik gak lah yang dah berkecai.
Yang ni pun kira antique, Correlle. I bought in 1996. Masa baru - baru kawin. I love the pattern. Iris kalau tak silap. Sungguh pun jenis tahan lasak, cawan ada yang dah berderai. I bought kat Rantau Panjang. Kirim member beli. Rasa - rasanya almost RM500 ke RM600.
Yang ni i suka. Memang berbaloi - baloi. Tak beli. Tapi hadiah wedding. Until now berjasa. Suka kalau ada big gathering. Memang suka pakai.
Yang ni kira master piece. I bought in Bali.. Place mat tu almost 10 years. Until now pakai..
Yang ni i beli masa nak kawin. Berhempas pulas kumpul duit nak pakai masa makan beradap gitu..heee...Cawan dah gone 2.
Yang ni lagi antique.. I beli ada, i ambik kat kampung pun ada..Soo.. tengahari tu, kitarang makan menggunakan pinggan mangkung antique..
Malam lak Hubby masak nasi lemak.. Guna lagi pinggan mangkuk antique..
Sedappp... So, i rasa. I just nak simpan je lah.. Buat tambah antique..Mana tau nanti i buat auction ke... heee...

56 comments:

  1. amboi bnyknya koleksi.cantik2 pulak tu...

    kak sal pun ada juga sampai penuh memenuhkan almari.ada juga yg dah bgi rakan2 n nephew ..supaya save ruang..

    ReplyDelete
  2. macam maksu fida jugak kak yan ni;)...

    ReplyDelete
  3. yg no.4 tu ati pun ada
    dpt hadiah masa kahwin :)

    pingan antik tu ..
    teringat pula masa rumah nenek
    dulu...ntah kemanalah agaknya

    simpan je kak yan ...
    mana tau ada anak2 yg minat
    nk simpan nanti

    ReplyDelete
  4. Assalam Sis...
    Woooo marvelles tue makan tenghari guna pinggan bunga kankung..Tengok isi dalamnya lagi la selerooooo den di bueknye..Kak kalu ada hajat nak buat sedekah pinggan mangkuk sye 'cop' corell iris leh kan..kan..kan..hahahahha

    ReplyDelete
  5. kak...
    sakit mata kak....
    pastu tgok lauk...lagi sakit mata.....
    heheheheh...nak tutup mata jap...

    ReplyDelete
  6. tengok pinggan antik yang akak guna tuu..teringat dulu2 makan umah arwah nenek..lauknya masak ala2 kampung gituu..Best !Lauk akak lam pic mengoda selera gakk@!!huhuhu

    p/s: Moga k Yan semakin sembuh yaa:)Take care

    ReplyDelete
  7. Dah boleh bukak muzium ni kak oi..hehehe...pinggan lama putih berbunga2 tu teringat dulu2 masa kat kampung...tak nampak dah la ni...kalu makan beserta ulam2man pergh...memang kampung style...

    ReplyDelete
  8. waah byk nye..boleh geng dgn mat gebu nih..yana pn teringin nk wat koleksi tp rumahnya sempit ler..tunggu le ada umah sendiri gitu...

    ReplyDelete
  9. cantik tgk pinggan antik tu, umah tok umi pun banyak pinggan antik tu, aritu dia ada nak bagi kat su, teringin nak amik tapi tak de tempat nak display, umah ciput sgt

    ReplyDelete
  10. Betullah tu kak sal. Rasa nak dibuang saya (bagi orang), nak simpan penuh cabinet..

    ReplyDelete
  11. Kenapa Fida? Maksu fida suka kumpul pinggan mangkuk ke?Dah nama org perempuan. Awak tu tunggu je lah..

    ReplyDelete
  12. Ati,

    akak teringin nak dapatkan Tureen bunga kangkung tu.. Kalau dapat 2 lagi best..

    minat ke anak2 jantan i tu..

    ReplyDelete
  13. Cik Sue,

    mmg bertambah2 kitarang makan tghari tu.. malam tu hubby masak nasi lemak pun akak belasah habis.. heee

    Correlle Iris tu ye.. Emmm dalam pertimbangan..

    ReplyDelete
  14. GA akak susah lah nak buat. pasal dah ada benda utk di buat GA.. Belum tau nak buat masa mana.

    ReplyDelete
  15. Azian,

    sakit ke mata.. yg bunga kangkung tu awak buat sambal setan. sure lagi mengancam..heee

    ReplyDelete
  16. mak saya pon suka wat koleksi pinggan mangkok.. tapi bukan guna sume pon... haha

    ReplyDelete
  17. Tini, akak ada simpan bunga kangkung dan satu lagi yg warna biru. 'Made In England' tu..

    ReplyDelete
  18. Fadzli,

    akak suka 2 je.. Bunga kangkung dan 'Made In England' version. Mmg suka. tapi pakai kena hati2. takut pecah.. Brand baru kalau pecah tak heran.. Yang ni sayang sangat.

    ReplyDelete
  19. Maya, still tak leh lawan dia. Dia ada macam2.. akak kumpul sikit je..

    ReplyDelete
  20. ♥MAMASYAZA♥,

    amik je lah.. simpan dulu.. nnt dah ada rumah, boleh lah tayang.. Nnt dia bg kat org lain, sure u sedih..

    ReplyDelete
  21. ♥ Mrs.Eady ♥ ,

    tak de banyak mana pun.. sikit2 je..

    ReplyDelete
  22. wah kak yan, banyak tol koleksinye... kalu rasa dah tak sudi memandang, call ai ye... ai teruuussss sampai depan umh yu. ahaksss

    ReplyDelete
  23. Akak tak suka simpan Top, akak suka pakai. Kecuali yg antique.

    ReplyDelete
  24. Kak Yan..yg antik tu sangat cantik. Mak Alin ada tapi ntah kenama arah ntah...hehehe

    ReplyDelete
  25. Nieza, sayang tu tetap sayang. Tgk lah nnt kalau tak kenan ye.. I call u..heee

    ReplyDelete
  26. Alin, antique tu tetap di hati..Tanya lah mak alin kot2 ada tureen.. heee

    ReplyDelete
  27. Sis...
    hahahah....Corell tue timbang kati ker kilo kak...

    ReplyDelete
  28. timbang kilo in pound sterling lah kot..haaa... Cik Sue ni kan..

    ReplyDelete
  29. akak pun ada correlle bunga sama dgn yan tu...cuma bentuk cawan je beza :)
    Suka guna correlle sebab ringan dan tahan lama :)

    simpan yan...nanti suatu hari jadi antik...boleh kasi kat anak menantu :)

    ReplyDelete
  30. kak, saya jenis suka yg simple. tu yg amik bunga ni.. Masa hubby belajar kat US, dia dah tenang yg iris tu.. Tp tak beli pun. Bila kawin, i terus pesan member kat rantau panjang. kalau version US, cawan dia mcm mug sikit kan.

    ReplyDelete
  31. as salam...tayang pinggan nampak??? heehee tapi yg pasti BSB berkenan dgn corelle iris tueee..

    ReplyDelete
  32. waaaaaaaaa manyaknye koleksi pingan mangkuk macam2 jenis lak tuh, saye soooka la tengok hihihi.

    ReplyDelete
  33. kat umah mama saya kan kak yan.. mmg kitaorang pakai pinggan mangkung tuh.. arwah nenek bagi bagi kat anak dia sorang seket.. cantik kan..

    ReplyDelete
  34. yan sedap tu pakai pinggan antik..lauk pauk pun menyelerakan...
    yealah yan bila berita mcm tak tergamak nak makan kalau tgk hargan seketui patin tu tak mampu tgn ku gapai..he..he..

    ReplyDelete
  35. banyaknya laaaaa set pinggan mangkuk akk tu, bak mai secawan! hihihi... :)

    ReplyDelete
  36. Banyak nya koleksi pinggan mangkuk..

    Tapi pinggan yg paling antik tu(gambar bunga2), memang sama macam koleksi pinggan nenek saya...zaman2 tu glamer pinggan tu kan...

    saya suka pinggan ikea..besar!! ~haha

    ReplyDelete
  37. Nnt BSB dgn CIk Sue ye.. Dia pun cop yg tu..heeee

    ReplyDelete
  38. wow!! antik semua tu...banyak betul koleksi akak..

    cantik2 lak tu...

    ReplyDelete
  39. akak suka cik pah. pasal nampak sempoi kan..

    tanya lah mak ada tureen tak?

    ReplyDelete
  40. pinggan2 tu x nampak dah .. bila tgk menu2 tuu x menahan .. terus mata terbuntang tgk sbb terliuq tgk ikan masin tuu

    huwaaaaaaaaaa ikan masin digrg dgn bawang tuuu huwaa ieda selalu buat mcm tuu .. makan sajee ngan nasi panas2 .. x nak lauk lain dahhh :))

    ReplyDelete
  41. MAPPIAU, mmg manyak.. yelah dah kawin lama dah. plus yg masa nak kawin tu..hee

    ReplyDelete
  42. Daddy Ziyyad,

    tq sebab sudi singgah.

    kalau org dulu mmg suka pakai pinggan cam tu.. depa takpandai pakai yg leper like pinggan ikea..mc abah akak..

    ReplyDelete
  43. wahida,

    family ramai..kena banyak lah..

    akak tak suka pinggan plastic atau kertas.

    ReplyDelete
  44. Ye Miss B.

    akak ni jenis setia..hee

    ReplyDelete
  45. Hee..hee.. Ieda,

    food lagi mengancam jiwa ye.. food biasa2 je. kampung food. tu yg teringin nak pakai antique tu..

    ReplyDelete
  46. Ina,

    yg penting masakan tu kena sedap. accs. nya tu penambah sedap.

    patin kalau dah melampau tu kira cekik darah lah..

    ReplyDelete
  47. "amboi...sempat lagi tu,banyaknya koleksi...yg best tu set antik tu la..masa arwah mak sy ada dulu belambak set antik mcm tu..skrg ni..ntah mana pi.."

    ReplyDelete
  48. Laa..ye ke piasara.. akak suka tau.. now looking for tureen.

    ReplyDelete
  49. Sorry sis kalau guna timbang pound sterling cik sue x mampu nak beli arggg....Alah kak kira bandel jer laa lagi senang hehehehe

    ReplyDelete
  50. Okk CikSue, kita nnt buat lelong.. ok.. ada berani...heee

    ReplyDelete
  51. banyak nye set pinggan kak yan..saya paling suka set pinggan yg last tu..antik & nostalgic gitu..mana ek nak cari set pinggan mcm tu?teringat pd arwah nenek

    ReplyDelete
  52. su, what u can do, p Amcorp Mall. Pagi2 ada flea market.. carik lah..

    ReplyDelete

cliks..cliks