cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, April 24, 2011

Pisang Bakar dengan Ice Cream

Hari ni hati rasa sayu je.. Tak tau kenapa.. Mungkin gak pasal mengingat - ingat pasal penyakit ni lah.. Cuma bila semalam my insurance agent bagi tau i boleh buat surgery di Tawakal Hospital dan berjumpa dengan specialist who is recommended by Dr. Nizar, i feel bit happy..

Wokey lah, malas nak emo - emo ni..So, dalam hujan - hujan tadi, i masuk dapur, tengok pisang ada tinggal lagi 4 ketul.. Tekak teringin sangat nak makan Pisang Bakar dengan Ice Cream.. Jommmm
Pisang ni pun macam dah tak bermaya..
Kupas,
Lenserkan butter sikit for the base. Kat pisang gak.. Sprinkle with brown sugar. I suka tabur anyak - banyak.
Masuk oven...Siap jeeeee.
Satu for Hubby with Vanilla Ice Cream. I letakkan Concentrated Layer Tea. And for me....
Grill Banana with Vanetta Ice Cream.. Eeemmmm.... Hilang rasa risau.. Hubby kata best.. Lagi lah happy.. Another therapy for stress.. Tapi berhemah ye...

56 comments:

  1. selamat malam yan

    semoga kamu sentiasa tabah menghadapi dugaan hidup..

    PS: amat setuju, terapi yang molek utk perkara yang merisaukan adalah makan aiskrim...hehehe

    ReplyDelete
  2. semoga semuanya berjalan dgn baik ye Yan...
    thanks utk resepi...boleh try ni nmpk ok dan senang...

    ReplyDelete
  3. kak yan
    sya tengok tajuk tu memang meronta2 terus klik ke sana
    nampak sangat sedap tu,
    sya baru je buat aiskrim jagung guna cofemate

    ReplyDelete
  4. aduhai tenet ni..tdi dh komen..hlng ple..
    akk..jgn sdih2 tau..terapikn diri dgn aktiviti akk tu..soping n mkn2..i like..mntk ckit psng tu..nyum.nyum....senyum..:-)

    ReplyDelete
  5. TQ Ayu..INSYALLAH..cuma mainan perasaan..

    Bila tgk food, ilanggg..heee

    ReplyDelete
  6. Eni, thanks ye..

    cobalah.. sedap.. rasanya lagi best kalau direct kat api kot.. bakar atas bara..

    ReplyDelete
  7. assalam sya,

    kalau cam tu buat je banan tu thenmakan dgn ice cream u tu..terangat lahhh

    ReplyDelete
  8. Yan ni memang tau... saja je mencabar tekak akak ni, dah la akak dah lama tak buat

    sokgi mau cari pisang juga ni


    banyakkan sabar dan tabahkan hati,,insyaallah semuanya akan okey

    ReplyDelete
  9. hee..terapi akak senang je DIL...

    makan shopping.. then pening balik..hee..

    ReplyDelete
  10. TQ Ibuintan..

    INSYALLAH everything's ok..cuma mainan perasan. Setan kan kak..

    ReplyDelete
  11. jangan sedih2 yan...
    bestnya...nanti akak cuba resepi ni ye.Anak2 akak sure suka sebab ada ice cream :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Yan

    saya doakan agar dipermudahkan segala urusan dan moga cepat sembuh

    kalau ditawakal nanti, boleh saya ziarah, Insyaallah, dah dekat dengan pejabat saya

    senang rupanya buat benda tu..
    kalau tambah hias lagi..bertambah beserlera la...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  13. lagi dua kasi kat sapa kak yan? he he..

    insyaAllah..fida doakan semua selamat nnti.. dun worry eh;)

    ReplyDelete
  14. kak yan...
    sy yakin akak seorang yg cekal dan tabah...jgn emo2 ye...
    kak, pisang bakar akak nampak lg sedap sbb ice creamnya tuh....hehhehe

    ReplyDelete
  15. harap akak tabah yerk.. insya'allah leh sembuh kn...

    anti leh la wat kn sya icecream ngan pisang bakar ni ek... menyelerakan tol :)

    ReplyDelete
  16. Assalam Kak Kasihredha,

    dah ok dah kak.. malas nak ingatkan.

    eh..cuba lah kak. sedap tau.. hujan2 td pun saya belasah.

    ReplyDelete
  17. WA alaikumusalam bro rozali..

    INSYALLAH..mudah2an ye.. saya pun teringin nak jumpa bro rozali ni.

    mmg senang sgt buat nya. ingar nak letak strawberry...eemm dah licing dah..

    ReplyDelete
  18. Dua lagi abang irfan blasah..hee..


    INSYALLAH ye Fida.

    ReplyDelete
  19. Yan,

    tq,INSYALLAH ye..

    Ehh...mestilah.. Hubby tak suka vanetta. masam lah ..apa lah..so, akak blasahlah.

    ReplyDelete
  20. Taufiq Arifinm

    INSYALLAH.. mmg boleh sembuh. tp akak takut operation.

    ehhh..tak hal lah.. INSYALLAH akak buatkan...

    ReplyDelete
  21. Makan pun satu terapi pada hati yang sedang gundah gulana tapi jangan makan berlebihan nanti la jadi macam orang yang sedang menulis komen ni hu hu...

    ReplyDelete
  22. Tq for the advise.


    INSYALLAH tak kot..pasal my weight semakin turun...

    ReplyDelete
  23. macam sedap je kak yan..kalo salai besss tak?? hehe :P

    makan petang pun okkay kan..^^

    ReplyDelete
  24. senang sangat alin..n yet so sedap..

    ReplyDelete
  25. Ayuraza,

    Lambat lah pulak nak makannya kalau disalai..

    kita bako je...

    ReplyDelete
  26. so k.yan decide buat surgery ke?
    the pisang bakar dgn ice cream mmg look so tempting

    p/s : as for now, i still takleh nak dok dpn lappy lame2, sbb mmg sakit balik..tapi kalau i mobile, sakit tu mmg kurang byk..now i tgh minum jus intra..nak try alpha lipd, i kurang gemar susu.. i dah penah try jumpe ustaz darul syifa tapi lom berhasil laa agaknya..tak tau laa camne ni kak..

    ReplyDelete
  27. akak ni mmg kreatif la...kalau saya dah tak tau nak buat apa ngan pisang tu...ekekekek...

    ReplyDelete
  28. Assalam Maya,

    tak sure lagi serabut tul kepala.. tak tau nak decide cam ne. Nnt lah bila diberi ketenangan oleh ALLAH..
    last choice lah tu.. ingat nak jumpa ustaz dulu. Now minum alpha lipid and juice. INSYALLAH lah..

    sedap tau banana ice cream tu.

    ReplyDelete
  29. Makan je lah wahida..heee...alah bukan susah sangat..

    kita bako je...

    ReplyDelete
  30. Alahhhh Mis B,

    tambah je dua jenis lagi ice cream. . then tabur kacang or apa - apa lah.. jadi lah...

    ReplyDelete
  31. salam kak yan..sakit ape tu? alamak tertinggal gerabak cite kak yan ehehhe

    nmpk sedap la pisang tu nnti leh cuba..sure rasa cam caramel bila butter+gula..nyam2..

    ReplyDelete
  32. wow yan .. menarik nie .. ermm leh cube .. kalau grg pun sedap kan ..
    ieda biasa buat grg dgn less oil :)

    ReplyDelete
  33. kak yan jgn la takut nak kena operate ye..
    sebab masa kena operate tu kita tak sakit...ada bius...tapi pastuuu..heeee

    k yan mesti kuaT!


    wahhh sgt best la resepi ni...
    senang bangat, nnt nak try la...
    tapi selalunya pisang kat umah ni cepat sold out, budak2 ni suka makan!
    (ke kena beli setandan?)

    ReplyDelete
  34. ermmm yum yum la k.yan...cam sedap jer nie..bleh try buat nie

    ReplyDelete
  35. combination ice cream + banana memang always sedap!!

    Thanks, saya dah dapat idea nak buat apa dgn pisang...selalu kalau boring, my wife buat jemput2 aja...:P

    ReplyDelete
  36. Rose,

    alahhh sikit je.. cyst dalam spinal colum.

    yess...mmg sedapp

    ReplyDelete
  37. Betul tu Ieda. goreng pun boleh. tapi kalau grill or bakar lebih ok lah..

    ReplyDelete
  38. Sha..sila lah cuba.. lemas tu makan sama CINTA.heee..

    ReplyDelete
  39. Sz,

    INSYALLAH.. tu lah lepas tu yg takut tu..hee..

    kat umah akak ni pun tak leh lama pisang.. licin.. Tpi ari tu agaknya dah jemu kot..tu yg jadi cam tu..

    ReplyDelete
  40. Betul tu Daddy Ziyyad. Tak kan asik sekodok je kan..seseakli..

    ReplyDelete
  41. aduhai.... sedapnya tgk askim n pisang bakar tu. Kalau curahkan madu n nuts atasnya mst besh kan?

    Semoga semunya baik2 sahaja :)

    ReplyDelete
  42. kak yan, sebelah umh kak yan ada kosong tak. kalu ada kasi tau saya, nak pindah dok sebelah ngan kak yan sebab senang nak pi terjah bila akak masak. huhuhu.

    ReplyDelete
  43. Ada tanah kosong lah Nieza.. then sebelahnya lagi ada parit besar..

    Boleh aje. Nieza buat tent ye..heee

    ReplyDelete
  44. Memang sedap & simple....yg penting senang nak buat...semalam nak komen, internet lak slow macam siput ....tak tau cerita ujungpangkal, apapun tabahkan hati kuatkan semangat....kami ni buleh bagi sokongan moral je...

    ReplyDelete
  45. hopefully kesihatan akak akan bertambah baik lepas ini..dun worry so much yer..

    ReplyDelete
  46. Alah..susah2 amik je pisang tu letakkan ice cream, tabur kacang tumbuk.. Jadi banana split..

    Tq fadzli.. That's why i jadi lebih gagah..hee

    ReplyDelete
  47. Tq Cik Pah..

    INSYALLAH ye.. boleh kita gather2..

    ReplyDelete
  48. huwaaaaaa best-besttt nak cuber nak cuberrrr.......:)

    ReplyDelete

cliks..cliks