cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, October 19, 2011

Tetamu di jamu dengan Ayam Kashmir.

Last Sunday i ada guests dari Kelantan. Mother of my brother in law dan jugak neneknya. Diarang memang planned nak datang pasal nak discussed about engagement sister to my BIL, Cle Mere. Tengok ye apa yang kitarang jamukan buat tamu kita ni.
Mom n grandmom to my BIL.
Sayur Tumisan ala - ala orang Jawa.
Soup Tulang
Ikan Kering Goreng Cili Api
Ini special dish yang kami jamukan buat our guests.
Ayam Kashmir
Teringin tak nak cuba masak Ayam Kashmir ni? I memang paksa Chef CiJu masak Ayam Kashmir ni.. Orang tengah kemaruk nak berjalan ke sana lah katakan.. Entah - entah di Kashmir pun tak akan jumpa dish ni..heee.. Apa - apa pun jom kita masak Ayam Kashmir.

Bahan - bahan A
1 ekor ayam
2 tangkai daun kari
Rempah empat sekawan. ( Chef CiJu cuma guna 3 sekawan je..tolak bunga lawang. Ada yang kata tak elok.. So, memang kami dah tak pernah guna benda ni).
2 biji kentang
1 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
2 btg serai
2 biji tomato
2 inci gula melaka

* - Bawang besar, bawang putih, hali, serai dikisar halus.
* - Tomato dipotong 4 atau 6.
* - Kentang pun dipotong.

Bahan - bahan B
3 sudu besar rempah kari
3 sudu besar serbuk bryani
5 sudu makan tomato puri
1/2 cawan air masak

* - Bahan - bahan ini dicampur air dan digaul menjadi paste.
Ayam sedang dimasak.
2 tangkai daun kari dan tomato puree.
I suka pakai Faiza. Muslim stuff lagi..
Rempah bryani. (ini kami import dari kampung)

Cara - cara memasak Ayam Kashmir.
1. Panaskan minyak dan tumis rempah 3 sekawan.
2. Masukkan bahan A yang telah dikisar tadi.
3. Biar sampai kuning dan berbau, masukkan bahan B.
4. Masukkan kentang.
5. Masukkan ayam.
6. Masukkan tomato.
7. Campurkan sedikit air bagi mengempukkan ayam.
8. Bubuhkan sedikit perasa dan garam.
9. Biarkan agak kering sedikit. Atau nak berkuah, lebihkan air.

Makan dengan nasi panas - panas. Wala weiii....SELAMAT MENCUBA...

18 comments:

  1. Assalamualaikum Yan

    kalau saya datang boleh jamu ayam kashmir juga yer....he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. Waalaikumusalam Bro Rozali,

    INSYALLAHHH.. cakap je lah bila.. Dont worry..

    ReplyDelete
  3. org nak gi kashmir kan...sampaikan dah terbau2 lauk kashmir....huhuhuh.
    My ofismate baru balik kashmir....jeles bila dia kata sana cantikk sgt.

    ReplyDelete
  4. suka bekas kayu ikan masin cili api tu...unik...dari bali ye yan

    ReplyDelete
  5. Yan...slalu2 sebut Kashmir ni...insyaallah satu hr akan gi jugak tu.....sedap x ayam kashmir tu?? :)))))

    ReplyDelete
  6. teringin nak makan akak masak

    hehehe

    ReplyDelete
  7. akak...
    addehhh....akak g tak umah kakcik?
    hr isnin tu kami nak dtg umah akak...voley???heheheh...takde ayam kashmir, ayam penyet pun boleh....hehehehheeh.....

    akak, no tel akak takde nihhh....

    akak msg sy ek....

    ReplyDelete
  8. ihhihi...
    yam kat kashmir pun belum tentu ada kat kashmir kan kak...
    sama ngan mee bandung...glemer kat muar ...kat bandung tak nampak plak :p

    ReplyDelete
  9. duhh tetibe perut bkeroncong...mcm lmbt nk tggu lunch hour nih uhuhu

    ReplyDelete
  10. Leez,

    saja amik aura dia tu je..

    oo ye ke? Leez nak g tak? May 11 till 20?

    ReplyDelete
  11. Ye Kak Kasihredha. Bali mari. Beli kat Krishna..hee

    ReplyDelete
  12. INSYALLAH Kak Ani.. May maybe lah.

    Sedap gak kak. Ada rasa rempah bryani dan rempah kari.

    ReplyDelete
  13. Hee..akak mana masak. Chef CiJu je yg masak..Hee.. tak pe.. nanti2 habaq mai. makan lah tu.

    ReplyDelete
  14. Yan,

    nanti2 mai je lah ye..Kalau nak senin lepas raya tu.K lah

    ReplyDelete

cliks..cliks