cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, October 18, 2011

Masjid India Kuala Lumpur

Masjid India, Jalan Melayu,
Kuala Lumpur,
50100 Malaysia.

Tel: 603 - 2615 8188.

In the early morning.
when the sun sets...
Masjid India is a triangular enclave etched out by Jalan Ampang, Jalan Dang Wangi and Jalan Tuanku Abdul Rahman. This mosque is built by Indian Muslim Community of KL. This is the oldest mosque in Kuala Lumpur. This is considered as a major landmark of Kuala Lumpur.
hall prayer for men from the women prayer hall
hall prayer for women
men prayer hall on the second floor.
This mosque consists of 3 floors where the first floor is a prayer hall allocated to men, the second one allocated to women and the ground floor is where general assemblies are held. It can accommodate up to 3500 people in one time. The khutbah during friday prayer is delivered in Tamil.

20 comments:

  1. selalu melewati Masjid India ni tapi tak pernah masuk.

    bagus jugak Yan paparkan entry pasal ni , dapatlah tau kat dalam tu macam mana...hmm mungkin boleh singgah satu hari nanti solat kat dalam tu.

    ReplyDelete
  2. Niza asyik sopping kat kawasan ni... tak pernah masuk Masjid India tu.. thanks for sharing sis :)

    ReplyDelete
  3. Dah lupa bila kali terakhir solat kat sini. punyalah lama x gi masjid ni!!!

    ReplyDelete
  4. Kakak dengar kata masjid Pekan Nenas di Pontian mengikut ciri pembinaan Masjid ini. Cuma saiznya tak samalah...

    ReplyDelete
  5. Lepas baca ur entry pasal jalan jalan kat KL, last weekend I pon cuti -cuti kat KL. Tapi masa gi pasar malam tu, tak berani nak beli foods sebab teringat pengalaman u

    ReplyDelete
  6. hubby saya selalu solat jumaat kat sini..dekat ngan ofis dia...

    ReplyDelete
  7. ooo khutbah delivered in tamil ya... klu yg tak paham tu buat2 paham ke dah siap2 ada translator kot ye kak...

    ReplyDelete
  8. kalau zohor atau asar kan kak aya, ramai org kita sembahyang. ye lah lepas shopping sakan tu.

    ReplyDelete
  9. Niza,

    boleh lah nanti sesekali cuba..

    ReplyDelete
  10. Kak Ani,

    nampak gayanya kena shopping ke area sana tu.. Then leh lah solat there.

    ReplyDelete
  11. Ye ke Kakzakie.

    Saya dah beberapa kali solat kat masjid Pekan Nenas tu..Macam kotak je..

    ReplyDelete
  12. Rozita,

    stayed overnite jugak ke..Seronok kan.


    laaa..kenapa sampai cam tu.. buka semua food lah kot.. tauhu bakar tu tetap the best.

    ReplyDelete
  13. Wahida,

    depa akan solat sepanjang depan kedai tu.. semua kedai tutup you.

    ReplyDelete
  14. Suzi,

    faham tak faham buat2 faham je lah kan..hee.

    tak tau lah kalau2 sesekali dalam bahasa melayu kot.

    ReplyDelete
  15. Saya tak pernah solat/sampai kat sini...walaupun rasa rasanya pernah lalu byk kali depan masjid ni...

    Besar jugak dalam nya ia...

    ReplyDelete
  16. sesekali kena p gak kat area situ daddy ziyyad. sure mummy ziyyad suka..

    ReplyDelete
  17. kak Pernah solat kat sini. masjidnya luas, terasa tenang je ketika bersolat..

    tapi ketika itu ramainya orang..
    dptlah rehatkan kaki sebelum menyambung untuk membeli belah,

    seronoknya, memacam benda ada dijual di sekitarnya yee..bgi org2 luar spt kak, enjoy dtg kat jalan masjid india..

    ReplyDelete
  18. Tak pernah masuk pun dalam masjid ni walau bnyak kali lalu kat sini....nnti lepas ni bolehlah snggah...terima kasih atas prkongsian...

    ReplyDelete
  19. Kak Sal,

    mmg betul tu.. Masjid lama2 lagi lah terasa ketenangan nya..

    soping sakan kat area situ tu..

    ReplyDelete
  20. MP,

    g lah.. rasa serronok nanti kan.. lagi boleh sambung sopping.

    ReplyDelete

cliks..cliks