cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, October 11, 2011

Exploring KL - part 2

......
Selepas 'beramah mesra' dengan pekerja - pekerja di Kashmir House, kami meneruskan perjalanan. Kami nak ke Masjid Jamek. Jalan kaki je tau.. So, menyusurilah canopy yang tinggi sepanjang Jalan Masjid India tu. Masyallah banyaknya jualan di situ.. I menrasakan kami ni benar - benar macam tourists lak..Heee..

Kami jalan menuju Masjid Jamek.
Tu dia.. I rasa i sampai sini tahun 1988 kot. Yelah..zaman dating dengan Hubby. Kalau nak solat lepas p Central Market, ke sini lah.. ALHAMDULLILAH.. dapat lagi menjejakkan kaki ke sini. Bawak anak - anak lagi..
Sibuk lah Abang 'Imran dan Abang Irfan nak masukkan duit dalam peti sedekah tu.
Boleh - boleh model cilik i ni nak bergambar di tangga masjid.
Jom tengok air ni dulu..heeee. Agak deras lepas hujan.
Lepas solat, sakan bergambar.
Keluar je dari Masjid Jamek, kami tak ada plan nak ke mana - mana. Mungkin patah balik ke Jalan Masjid India. Tapi i tak de plan nak shopping. Then we decided naik Star LRT..Saja nak bawak 'Anak - anak Sidek'. Diarang kan tak perrnah.. Kita tengok reaksi nya nanti..
Nak ke mana tu Abang Luqman..
Posing itu perkara penting..
Jalan yang tak perrnah mati.
Yang lain ok, kecuali sorang. Gayat.. Siapa tuuu...
ni hah..teruk betul dia gayat.. Seram katanya.. Cam ne lah nak naik bullet train nanti ni..heee
Kami ambik train ke Titiwangsa dan patah balik. Tapi once tiba di Station Titiwangsa, kami decided nak naik Monoreal. Nak rasa semuanya. So kami ambik sampai Station Raja Chulan saja.
Menuju station monoreal.
Cuci mata kejap kat sini. Ingat ni flat apa? Flat Jalan Pekeliling yang ditinggalkan.. Sure nak naik bangunan tinggi nanti ni..
Ke mana - mana je i pegi, aura India/Kashmir ada di mana - mana.. "Please bring me there..."
Memang laju monoreal ni kan.. Sometimes i pun gayat.
Kami sampai balik ke Station Masjid Jamek dan terus berjalan balik ke hotel. Tapi biasalah..All the way tu kan penuh tempat jualan.. Ada je lah yang berkenan di hati..
Chef CiJu nak cari slippers. Kaki dah melecet..hee
Emmmm..slippers Angry Bird jadi pilihan 'Anak - anak Sidek'. Chef CiJu yang belanja..
Kat sini dah terdengar azan Maghrib.. Kena cepat lah balik ke hotel. Kami bukan musafir yang boleh nak buat solat jamak..heeee.
Ingat nak singgah di sini. Tapi kan badan dah berpeluh - peluh ni rasa tak selesa pulak.. Kami terus je berjalan balik. Tak jauh lagi hotel kami..So, tiba je di hotel, kami buat lah apa yang patut. Kami plan nak ke Dataran Merdeka malam ni.. So, around pukul 21.30PM, kami pun turun dan terus membeli some food di pasar malam..
beli ayam..
beli rojak buah dan popia...
beli tauhu bakar lagi...
depa ni sibuk nak beli jersey..emmm..
then kami berhenti di sini dan makan di sini..Sedihnyakan..sate rasa masam, ketupatnya basi..popia tu terlalu keras.. Sedih betul cam ne lah orang meniaga ni... Ya ALLAH.. ramainya manusia kat Dataran Merdeka ni. Yelah..tempat family bergumbira. Sambil makan - makan.
Beli ice cream lagi....
Kami terus menuju ke Padang Dataran Merdeka. Seronoknya anak - anak main di padang..Ramai sangat orang. Boleh dikatakan family lah.. Ye lah.. kawasan entertaiment yang tak perlu bayaran masuk.
Almost 23.00PM. Pinggang i, kaki i, semuanya dah lenguh.. Nak jalan balik lagi ke hotel ni.. Esok ada agenda lain lagi.. Kena balik tidur lah.. Dah tak larat..heee..

to be continued.....

25 comments:

  1. wow.. angry birds nie mmg tengah tip top skrang kan..
    kak yan.. thanks syer semua pic2 nie ya

    ayu kalau ke kl selalu balik hari.. so tak ada peluang nak jalan ala2 kak yan sklrg..
    hehehe

    ReplyDelete
  2. bestnyer kak jlnx2 KL tu saya lama dah tak pi sana...dulu masa study kat melaka selalu merayau-rayau kat KL tu...hehe

    ReplyDelete
  3. Ayu,

    seseklai kena tu.. Akak rasa macam tak puas tau kali ni..Ingat nanti kalau hubby outstation, nak pegi lagi..hee

    ReplyDelete
  4. Akak siap stay over nite nieza..heee seronok..

    ReplyDelete
  5. kak yan...bila tgk akak buat mcm ni..tetiba rasa nak buat jugak...check-in hotel berdekatan dan pi shopping sakan di sekitarnya.
    selalunya bila shopping kat sini bila balik umah mesti dah penat dan tak larat...

    ReplyDelete
  6. heee.. betul tu Leez..

    akak tak shopping. Jalan je.. Seronok sangat..

    ReplyDelete
  7. "kebetulan baru beli slipper angry bird tu tadi kt uptown tuk si adik...sepuloh henggit..sana bapa kak?...kesiannya almost mknn tu tak boleh makan lagi...rezeki tong sampahlah..camana diorang ni meniaga ni..."

    ReplyDelete
  8. Sama Pia regenya..

    tulah..kesian kitarang..mengangkut punya lah jauh dari pasar ke Dataran Merdeka.. Ingat nak santai2 sambil makan.. Seddihh je..

    ReplyDelete
  9. Wahhh seronok betul bila buat agenda gini. Budak2 tak biasa dgn LRT dan Monorel sebab celik mata jer dah naik keta ke sana ke sini.

    Hahahaha patut pegi Pertama dan Chowkit tengok suasana di sana.

    ReplyDelete
  10. Seronok memang AA.

    tapi penat betull..sampai ari ni pun rasa penat tak ilang..heee

    Kat perrtama n chow kit tu maybe part 4 kot..heee

    ReplyDelete
  11. Enjoy betul nampaknya...Idea menarik nih kalau tak de tempat lain untuk cuti cuti malaysia.

    ReplyDelete
  12. hari tu bawak anak2 gi naik LRT ok lagi...bile naik moneral hura-hara dibuatnye takuttt...yg kecik tu la yg buat kecoh...

    ok jugakkan kalau bermalam kat sane..baru la puas jln2....semua tempat boleh pegi...

    ReplyDelete
  13. Bukan hero-hero saja yg teruja tapi mak-mak pun sama juga. Masa berjalan tak rasa penat, bila balik hotel baru rasa sana-sini sengal....

    ReplyDelete
  14. Betul tu Ita. Tak payah lah nak kuar modal besar2 hee.. Yang penting dapat sesuatu dari perjalanan kita.. Betul kan?

    ReplyDelete
  15. Tapi monoreal tu mmg scary sikit lah Ain. Macam nak tercabut je..

    Better stay lah.. Buat malam sabtu. Boleh enjoy pasar malam.. Best.

    ReplyDelete
  16. Betul tu Kakzakie..yang terlebih2nya mmg mak budak.. heee..

    sampai ari ni betisnya sengal lagi..

    ReplyDelete
  17. Yan: seharian betul berjln......mahu tdo mati mlm tu ye!

    ReplyDelete
  18. betul tu kak.kalau receptionist tu tak call, mau sampai pukul 12 bangun..hee

    ReplyDelete
  19. i'allah kak..satu hari mesti dpt pi kashmir tu...hehehhe

    ReplyDelete
  20. Dataran merdeka..oh rindunya nak lepak2 sana sambil menikmati juadah yang beli kat pasar malam jalan TAR.Zaman saya mula2 datang KL dulu, pasar malam tu kat depan sogo terus ke dataran...Tapi sekarang dah pindah ke belakang ya......

    ReplyDelete
  21. sometimes tempat yg depan mata kita tula yg ada banyak benda boleh explore kan k.yan.. :)

    ReplyDelete
  22. INSYALLAH Alin.. sentiasa berdoa.. rasa macam hajt termakbul lah kata.

    ReplyDelete
  23. betul tu sue.. kami pun beli food dari sana..seronok.

    ReplyDelete
  24. betul hanie.. u r rite. next time akak nak ke Bukit Bintang lak.. tp tpt tu too havoc lahh..

    ReplyDelete
  25. Best kan..!!!..bagus idea kak ni, jelajah KL..!!!...nak buatlah jelajah/cuti2 penang....( walaupun duduk penang dah 13 tahun, banyak lagi tempat tak explore...

    ReplyDelete

cliks..cliks