cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 3, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (11) - Lal Chowk and Cruising Dal Lake

This is the N3 yang i told u that i have to skip because of something. Coz i wanna make one N3 tribute to M r   F a h a d ' s   f a m i l y   especially for his Mama. That's not for anybody, but for me. For my memory with them. Anyway, this was a story on my fourth day in Kashmir. Once checked in to the houseboat we went to Mr Fahad  g r a n d f a t h e r ' s   h o u s e   kan.. Then after that i did some shopping at Lal Chowk.. It was raining. Heavy rain in fact. Tapi kami redah je.. Laju je kami jalan kat sini.. 
One after another we went to shop. I nak cari cotton dress. Tapi tak jumpa. I noticed abang kita tu macam tense je.. Maybe sebab melayan karenah i kot.. Heee.. Or maybe personal matter atau sebab mak dia ke.. ye lahh yang i pun tak berkenan semuanya. And at last i met one shop yang i suka kain - kain nya..
Lal Chowk ni macam hot spot lahh.. Many things happened here. It being the virtual center of Srinagar City. During decades of conflict, Lal Chowk bunker also became a primary target for scores of militants attacks. This town square seen as political epicenter of Kashmir.
After spending some times kat sini i  dihantar balik ke houseboat. Mr Fahad said i need to spend my time more in the houseboat. Ye lah belalang.. i pun sebenarnya kalau boleh nak jalan lagi.. Tapi dah dia cakap cam tu, ikut kan je lahh. Anyway...sebenarnyaaaa HUJANNNN.. sebab tu lah kami malas nak jalan - jalan lagi.. Pergerakan jadi terbatas. Risau gak i. Sebabnya kalau kat Malaysia sibuk lah berlindung dalam rumah dari hujan. Kok kat sini teman main dalam hujan. Sakan kitarang meredah hujan. Kepala i ni kiranya berrtudunglah gak.. Kepala Mr Fahad tu hahh.. Tapi depa kat sini macam kalis hujan pulak.. Heee..I pun ikut je lah.. Mintak - mintak tak kena demam..

Lepas dihantar ke houseboat ni, kami sembang kejap sebelum Mr Fahad meninggalkan i di sini.. Boring gak beb. Sorang - sorang. Tapi masa Mr Fahad nak naik shikara tu, he met one makcik from Singapore di houseboat sebelah milik Mr Asryaf gak..Dia siap cakap kat i,"heyyy!! orang kampung u lah... Then he told makcik tu, "aunty, itu orang dari Johor" (maksudnya i lah tu..) heee.. Then i went to that houseboat n we happily talking about Kashmir..
Time dinner, Mr Akhbar asked me what time my dinner should be served. Macma mem i u.. Ada butler tau. Suka i.. Dilayan macam queen gitu.. hee..While Mr Akhbar was preparing  my dinner, Mr Yaakub  bersembang dengan i about many things. Kira i ada teman berborak lah malam tu. Out there was so damn freezing. Dua lapis socks pun tak jalan i.
Then Mr Yaakub gave me this 2 things. Dried fruit n nuts dengan key chain. Cantikk... Katanya biar i tak boring. He had to go to Singaporean houseboat. Wanted to  arrange something. I bertambah boring lah sebab broadband yang Mr Fahad pinjamkan terpaksa diambil balik. Mr Fahad needed to cancel my ticket. Nanti i ceritakan kenapa kena cancel and book ticket  ni. Apa - apa pun jom kita layan food being served by Mr Akhbar..
 Ada soup.. Ni chicken soup.
 I love this. Grilled Chicken. Macamana dia masak pun i tak tau.. I tau makan je..
 Ada gak ikan.. Terpaksa lah i rosakkan diet i dengan mencampur kan ikan dan ayam dalam satu masa..Malam ni je..
 Sayur..Depa punya style sayur ni kan depa masak macam nak hancur cam tu..Bukan macam kita.. sometimes bit raw kann..
 Ada lak dessert.. Alaaa..Jomput - jomput pisang..
I ingat malam ni i nak tidur lewat sikit. Tapi di luar sana tu sangat - sangat lah sojukk.. Dan i tak tahan bilaaaa...
tengok katil i ni.. Ada electric blanket lagi.. Something yang best about this houseboat.
 Bunga yang mamat bunga tadi pagi bagi.. Mr Akhbar letakkan dalam gelas.. So wangi. Ada Yembarzal.
Pagi tu i thot dapatlah nak tengok floating market, but failed. Hujan the whole night sampai subuh..And i decide nak cruising je lahh..

Sebelum i cruising, jumpa Mr Yakub for the last time sebab dia wanted to go to Sonmarg. Kena bawak Singaporean. 
Then i pun dibawa oleh Shikara man cruising the Dal Lake. Freezing. Siap ber blanket lagi..

Suka i tengok si dia ni.. hee.. Melihat sesuatu yang indah. hee. Sebab tu kot i tak sakit kat sini..Hee...

Lepas tu i took my second breakfast with Mr Fahad. And i was brought to his house and met his family. In the evening, Mr Fahad sent me back to the hotel. I checked in balik ke Comrade Inn sebab besok  pagi - pagi i ada plan. Berdua'a menjadi lah plan i ni. Tak seperti yang terjadi on my first day.. So sad..
Because of the time still early and i didnt go anywhere i decided to meet  another Kashmiri friend from FB gak. He also gave some infos about Kahsmir and sometimes macam pemberita lah before i came to Kashmir. . Kasi tau about Kashmir. Very young guy. Just about 25 years old. Now dah jadi doctor..We just met at the hotel restaurant after he finished his class. Minum chai lah jawabnya..Happy to meet him as my second Kashmiri fren and of coz  Mr Fahad is my first Kashmiri fren..
Tonite was the last nite i kat Kashmir.. Makkkk aiiiiii. i dah nak balik dahhh.. So malam ni i asked Mr Fahad to have dinner with me. Just had it at hotel restaurant. Food pun style macam ni lahh. Roti...
Food served as ala carte. I just took  bread je.. I noticed Mr Fahad pun makan sikit je. Tak tau dia nampak resah gelisah. Maybe coz of mak dia kot. I pun tak tanya lah.. Once dia balik, i pun naik ke bilik and did my packing. Nak balik dahhhh...Rasa tuuu...macam - macam rasa.. Kalau tak sebab ticket, mau i tambah hari lagi.. Hee...
Apa - apa pun, jom layan benda niii......The best moment ever...Nyaman sekali di waktu pagi.
************************************************************
Volume 9, Book 90, Number 345 :

Narrated by 'Ata
One night the Prophet delayed the Isha' prayer whereupon 'Umar went to him and said, "The prayer, O Allah's Apostle! The women and children had slept." The Prophet came out with water dropping from his head, and said, "Were I not afraid that it would be hard for my followers (or for the people), I would order them to pray Isha prayer at this time." (Various versions of this Hadith are given by the narrators with slight differences in expression but not in content).

46 comments:

  1. tak singgah dapur tengok depa prepare chicken karahi ke eh? hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak sempat lah nizam..hee. betul lah kann...patut nya tengok dia masak. Tapi sojuk sangat masa tuu..

      Delete
  2. Teringat Yan cerita tentang takut kena renjatan sebab pakai selimut elektrik tu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. ye lah kakk.. takut gak memula tu..hee tapi bila dah tidur, tak sedau apa..

      Delete
  3. bestnya yan...terasa mcm gi sama2 plk bila baca n tengok gambar ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi tu Ain.. experience sendiri.. bestt..hee

      Delete
  4. Replies
    1. yupp..memang bestt sangat..esp pagi2 cruising..

      Delete
  5. bestnyer kak.... tak dpt nk bayangkan camne pengalaman nyer kalu kt sana.... indah sgt... camne blanket elektrik tu yek kak? rasa pns je ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memangg best dana...Something that u can forget easily..

      alaa blanket tu macam biasa je.. warm.

      Delete
  6. best nye akak berjalan sana.. mcm mane pergi sana tu?

    ReplyDelete
  7. macamana ye... tgk lah n3 dari mula tu.. sure u terperanjat...hee

    http://yan-yanjournal.blogspot.com/2012/04/my-memory-in-kashmir-valley-delhi-and.html

    ReplyDelete
  8. mewah jugak condition dlm houseboat tu kan..

    Saya dah terbayang nak ambik gambar landscape byk2 kalau crusing the Dal Lake tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Daddy Ziyyad,

      akak ni sebab tak de geng..Kalau tak mau gak macam2 aksi dan macam2 gambo.. Mengeramkan je.. Akak miss sangat tang floating market tu. tak ada rezeki kann..

      Delete
  9. kak yan..!!!! kalo tau awal2, boleh saya masuk bag kak yan ikut pi kashmir.. boleh jadi teman potpet... hahaaa, mau kena halau dgn mr fahad.. serious meronta2 nak pi sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan, akak dah cakap dengan Mr Fahad dah. Dia on je.. hee.. Tapi pada akak the best is in spring. and autumn Tapi right now ni pun best lagi tau.. Summer pun cantikkk.. Ehhh.. bila2 lah cantik.. heeeeee

      Kalau nak pegi cakap tau. Nak kirim barang kat Mr Fahad. heee.

      Delete
  10. wahhhh..kagum sgt tgk kat sungai tu..cantik sgt..bndar dia blh tahan padat gak nmpak kan,.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Darlinggg..bukan sungaiii.. Tasikk.. DAL LAKE.. beautiful lake in Kashmir.

      Delete
  11. oh tasik ke tu kak, lebar cam sungai eh...

    tgk roti tu mcm lembut je bila masuk mulut... nampak menyelerakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tasik my dear.. memang lebar. Nanti akak ceritakan pasal Dal Lake ni yee..

      Roti tu agak lembut. Yang keras yang pagi tu..

      Delete
  12. sukanya dapat dengar suara Yan...very soft spoken.
    cantiknya pemandangan esp kat sungai tu.
    Hujan2...redah je lah kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. kira terpedaya tu kak. Saya bukan soft mana pun.. heee..


      Akakkkkkk buka sungai lahhhh. Tasikkkkk...

      Betul tu.main redah je saya.

      Delete
  13. Salam Yan...you are one of the luckiest... seronok tgk catatan perjalanan you... terima kasih kerana berkongsi... sebab kita tak sampai mana2 lagik pun...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyy.. believe in yourself. FOr me, INSYALLAHHH... yakin diri itu penting.

      Delete
  14. Kak Yan, bila Ella baca entry2 akak ni kan, Ella jeles sgt2 bcos Kashmir is one of my dream destination. Nape la tak bawak ai aritu. Boleh kita spend masa berdua-duaan bersama. Hehehee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAHHH ye ke.. Means that ada org lain pun have this place as s dream place ye.. INSYALAHHH next time i ajak u..I will visit this place again next year. With family INSYALLAHH..

      Ye lahh patut bawak u kann. Tak pe kalau pegi sendiri pun selamat.. Tapi kena pakai Mr Fahad lahh.. hee

      Delete
  15. ok..food kat sana adalah sangat ngancemmmm kak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok lah.. in term of food ni u boleh pilih2.. apa2 pun HALAL. kurang lebih macam indian food sikit lahh. cuma tak pekat macam kari mamak.

      Delete
  16. yan_seronoknya "bergondola" di kashmir..
    subhanallah...indahnya kashmir yg selama ini "tertutup" dengan cerita pergolakan di sana. journey yang membawa saya ke sudut berbeza...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..means that my mission there accomplished. I really want more Malaysian visit there.. Explore the nature there. MASYALLAHHH...it is sooo beautiful.. Negara ISLAM lagi..

      Kalau teringin ke sana, let me know dear.

      Delete
  17. Replies
    1. Your blog is very nice...inspiring me to do the same is. Pls you teach me how to make it... :)

      Delete
  18. beraninya you Yan...gi sorg2 pulak tu! Sib baik kwn2 FB u tu baik orgnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. i was treated like his own family kak.. Sampai 3 kali ke rumah nya. rumah atok dia pun pegi gak.. ALHAMDULILAH..

      Delete
  19. cantiknyaa kak
    puas hati katil cantik kemas .. sure tidur nyenyak nie akk .. dah lah sejuk ekeke ;) cantik permandangan di srinagar nie .. macam dlm filem yg sya tgk tuu .. sambil2 melayan angan2 eekke

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik Ieda... Nyenyak memamg. Sampai tak leh pegi pasar. heee..

      pemandangan memang cantik.

      Delete
  20. Uwaaa seronoknya tidur kat houseboat tu rs tak gerak2 time tido tu? Mkn pun marvelous.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly Hanis.. Hee.. Tak gerak langsung. tau2 dah pagi. tak solat pulak tuu.. Apa lagi.. hee..

      Food not bad.. Boleh makan lahh..

      Delete
  21. baca citer akak cam best je..rasa js plak ada di sana...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soooo..JS kena ke sana lah pulakk. INSYALLAHHH..

      Delete
  22. Sis I just saw your pict with Syed...so nice pict. I like it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thankss...at first he was so serious. That was the second take.

      Delete

cliks..cliks