cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 31, 2012

Bibik oohhhh Bibik.

Huuuhhh...feel so relief.. today i wanna go to LCCT.. Bukan pergi travel..NOOOOO.. i m sending my maid to the airport. send her back home for good. LEGAAAA... Remember or not yang i keep telling  that we ate out, ate out..Since balik dari Kashmir, almost every time memang ate out. Breakfast, BELI. Malam, dine out, lunch sendiri - sendiri lah kan sebab semua kerja. .Afternoon, after fetching kids, makan luar gak. Pocket pun naik pening. Tau je lah kann.. Anak - anak kalau  makan tuuuu biasalahkan..... heee..But still ALHAMDULLILAH..Ok i will tell you guys, what happened. 

Benda ni jadi masa i kat KASHMIR lagi. Sebelum travel i asked my parents to come, but they refused. My Daddi ni schedule dia bit tight.  Even dah pencen. Tapi one day masa i tried call Chef CiJu, her phone  unanswered as usual lah.. Then tried sekali lagi and  My Mommy picked up. Terkejut lah i kan. Why diarang boleh mai pulak kat rumah i. But then she  told me that Chef CiJu sakit teruk dan sedang jumpa doc. Dia dapat heart burn.. Teruk punya lah. (jenis yang kalau sakit boleh pengsan - pengsan gitu..)

Sampai lah i balik, i noticed condition Chef CiJu really bad.. SO DAMN BAD. Lepas tu i sembang dengan Chef CiJu.. She told me she felt uneasy with the Bibik.. Sebenarnya our relationship dengan Bibik ni bit weird. Jenis a bit of show off gak lah. Satu lagi jenis yang setiap kali i bukak mulut, pasti she answers  me back.. IT IS A MUST. JAWAB BALIK.. Dia ni ada sikit experience lah before came and worked with me.. At first memanglah i suka. Yelah orang pandai datang kerja kat rumah kita. Cuci tangan lah kita kan.. Well memula sampai tu je dia dah cakap B i b i k  l a m a tak buat itu lah tak buat ini lah..kenapa bodoh sangat, malas sangat, macam - macam dikatanya  orang lama tu. I ni jenis orang yang lenient sikit dengan Bibik2 ni.. Kalau dah sibuk kat dapur, habuk kat meja ada pun i tak berapa kesah. (BUKAN TAK KESAH SEBENARNYA, KESAH..tapi i malas nak bising..). Bab menjawab ni bukan takat i, my parents pun dijawabnya.. Dia menjawab tu i rasa macam nak depend diri lahh. Another thing adalah dia tak nak menampakkan diri dia macam orang tak tau lahh... ADA SAJA EXCUSES. Then bila kita tegur apa yang salah tu, dia jawab dan macam tak leh terima. Tarik muka. Macam berontak gitu lah..Lama - lama i JARANG sangat berbual or tegur dia..

At first 2 months tu dia kecoh sangat tentang kami solat atau tidak.. Ada ke patut.. Sibuk sound kami, dah solat ke belumm..Dia sibuk lah mengaji kuat - kuat. Kelakar lah kan. I bukan kata tak boleh tegur ke apa. Tapi cara dia menegur tu memag menyakit kan hati.. Seolah - olah macam dia MAK i.. KELAKAR lah kan.. Hang tu maid aku.. awat nya kan.. Dia yang paling suka di provoke nya adalah Chef CiJu.. Maka, memang tak boleh bertemu bulu dengan Chef CiJu.. 

Satu lagi dia keep claiming that, kami tak sayang dia.. heee. HELOOOOO.. nak sayang wat pe. You just my maid ok... MAID.. YOU ARE MY MAID. bukan siapa2.. (sebenarnya kami ni bukan manusia zolim, baik - baik aje.) Then i asked her back why dia berfikiran kami tak sayang dia.. I cakap dengan  dia, sebab mulut dia yang kasar dan suka menjawab lah maka orang jarang - jarang nak  bercakap dengan dia. Satu lagi dia ni DEGIL. Susah nak dengar cakap. Dia merasakan diri dia betul. Anak - anak i pun jadi rude tau.. I memang tak suka hal ini terjadi.. Before this anak - anak i baik dengan maid. Siap boleh dansa - dansa dan nyanyi - nyanyi dangdut  lagi dengan maid - maid lama tau..

Another one, (berapa banya satu daaa...). She's a jealousy person. Jeles dengan Chef CiJu. Chef CiJu ni kan Chef kitarang. Nak makan apa je, cakap.. Then this Bibik hangatlah bila food yang dia masak kami tak berapa nak makan.. Sebenarnya bukan tak makan pun.. Makan. cuma cara masak dia tu kureng sikit kat tekak kitarang ni. Jadi just dia masak simple - simple je lah untuk anak - anak.. Siap cakap macam ni, "ooo..kalau cik ju masak semua makan habis.. kalau aku masak, tak makan". Ada boleh ke tu??? heeee..

Bab - bab yang atas ni sebenarnya tak lah berapa i kesah sangat..(sebenarnya tiap hari sakit hati je).  Sehinggalah waktu i di Kashmir serious thing happened. Chef CiJu ni adalah bekas pelajar Darul Syifa'..Bab - bab mystic ni dia boleh rasa - rasa lah... Lepas satu malam tu, dia berrtikam lidah dengan Bibik. Dan keesokan harinya dia diserang sakit yang agak teruk.. (tapi ini semua kehendak ALLAH ye.) Before this, bila ada perselisihan faham dengan Bibik dia selalu akan rasa pelik. , once dia masuk bilik, dia pasti akan tercium bau busuk. Kami - kami ni kalau masuk tak lah pulak bau.. Cuma dia je.. Heiiissss.. poning eden jadinya tau..

Then bila one day Hubby berusul dengna one of his fren yang agak pandai dengan benda - benda mistik ni, terus kawan dia cakap, "You have to do something..Ada something yang macam Nenek Kebayan di rumah you,"..MAKKKK AIIIIIII.. tak ke tuuuuu.. Terus malam tu, invited NekCik dengan kawan dia, Cik Mat  ke rumah.. Kira orang  pandai bab - bab mystic ni  lah..Tapi guna quran lah.. Bukan BOMOH. Cik Mat memang dapat merasakan ada sesuatu yang mengiring my Bibik.. Dia ada gak guna something like minyak - minyak ni.. Minyak orang mati katanya...SO, since then, we decided tak nak makan apa - apa yang dimasak oleh my Bibikk..TAKUT..Tapi Cik Mat menjaminkan bahawa INSYALLAH tiada ada - ada yang perlu dilkhuatirkan. Kalau ada masalah, sentiasa berdua'a..

So, today i dah nak hantar dia balik.. Kalau nak kata rugi, i memang rugi.. Banyak berhabis dengan dia ni. Tapi demi keselamatan me and my family, tak apa lah.. Now, no maid. I will receive my ex maid, B I B I K  I S   (baca tau cerita Bibik Is ni)yang sanggup mai during ramadan nanti..Nak tukar baru, i have to spend about RM12K. Tak gila. Tapi tak pe..Pelan - pelan lahh..Memang kena banyak sabar. SABARUN MINAL IMAN. Lepas hantar dia, i rasa nak gi shopping lahhh.. BERGUMBIRA..heee..
****************************************************
 Volume 8, Book 73, Number 4 :
Narrated by 'Abdullah bin 'Amr
Allah's Apostle said. "It is one of the greatest sins that a man should curse his parents." It was asked (by the people), "O Allah's Apostle! How does a man curse his parents?" The Prophet said, "'The man abuses the father of another man and the latter abuses the father of the former and abuses his mother."



64 comments:

  1. salam kak yan,

    ooo gitu ceritanya pasal bibik ni ye kak,
    saya tertunggu-tunggu jugak akak bg laporan penuh ;)

    ReplyDelete
  2. First time baca blog kak yan ialah pasal kak yan pening kepala kerenah immigresen coz nak jemput bibik kat airport rasanya. Bibik yg ni ke kak ?
    Kalau dah cam tu perangai dia, bagus lah akak antar jer dia balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaaa..ita..bettul lah tu.. dah lah belanja banyak. kena pulak macam tu.

      Delete
  3. Replies
    1. susah gak.. coz aku bukan org jahat na.. kesian..sikit2 lah belikan.

      Delete
  4. Hahaha..bibik akak tu nak kasih sayang! Yg peliknya, dia bela jin, tapi sibuk suruh akak sefamily solat bagai?

    Better lah akak hantar dia balik for good. Bagitau dia alasan apa stop kan dia kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah pasai..hang mai sini nak keje..apasal surh kasih sayang lak..

      akak tak bagi tau.. susahlah pulak nanti..

      Delete
  5. Cop, nekcik feveret saya pun ada dlm kes ni..ekekekeke...

    ReplyDelete
  6. Tajuk bibikk ohhh bibikkk kakak pun pernah jadikan N3 kakak. Sekarang kakak dah fully no bibik.. ada Mak Zah pada anak yg tinggal satu tinggal dgn kakak sebab 2 dah duduk asrama.

    Tindakan Yan hantar balik itulah yg terbaik. Kakak pun pernah kena bila kami selongkar beg dia terjumpa satu patung macam org hindu punya. Siap dibalut kain kuning Yan... kakak masa tu terus tanya dia - sekali itu baru tahu dia bukan Islam sebab fatihah tak boleh baca. Abang tak boleh tahan panggil satu ustaz lagi. Masa pulangkan dia kami kerugian RM8K masa tu masih murah lagi...

    Tapi percayalah Yan kebanyakan mereka yg dtg sini memang tidak 'kosong' tau itu kata jujur satu bibik yg baik dgn kami. Mereka memang ada 'pakai-pakai' punya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aduii lagi haru.. Kapiaq.. kalau thru agency memang macam2..saya punya ni bukan agency kak. Tapi tu lah.. untung nasib lah kalau pakai maid ni kan kak..

      pasrah je lahh..

      Delete
  7. Syukur Alhamdulillah. There's hikmah behind it. Salam kenal kembali...

    ReplyDelete
  8. Seramnya k.ani baca ni......eiiii all this while benda tu ada kt rumah Yan!!! Sib baik ciju boleh hidu cepat! Harap ciju sihat dh ye n keluarga Yan terhindar dr semua benda2 black magic cam tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kak. tak perasan pun. asik dok suruh oorg solat.. tapi dia ada pendamping. menakutkan..

      Delete
  9. kalau dah jadi begini memang elok akak hantar balik...:)

    ReplyDelete
  10. Cerita2 macam ni sering terjadi, walaupun mereka kuat pegangan agamanya tetapi mentaliti kuno mereka tetap ada lagi. Percaya pada benda2 macam tu.

    2 tahun Aina ada maid dulu, alhamdulillah tiada masalah. Walaupun pakainya hanya t-shirt dan seluar separas lutut sembahyangnya tak pernah tinggal. Didikan pada anak2 juga tak kurang.

    Bila anak dah besar sikit tak der lagi sambung2 maid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama macam akak gak. pernah ada satu dulu.. Baiknya MASYALLAHHH.sampai la.. Ni masalah ni dia cover utk sampai nak raya.

      Delete
  11. U...seram i baca...main kotor plk maid tu...apa nk sayang2 bagai? Pelik..maid selalu nya nak kerja nak gaji...kasih sayang tu hehee bkn lah tujuan utama kot... :)
    Elok pun u tukar...takpa duit blh cari :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah.. alaahhh sebenarnya kasih sayang tu ada bila u ikhlas nak keje. tak harap apa2.. itu penting..

      Delete
  12. Macam tu kisahnya. Adik kakcik dulu pun ada jumpa serbuk hitam yang dibungkus dalam kain dalam beg bibiknya. Terus adik kakcik suruh buang dan bibik tu pun tak lama dengannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah kak depa ni. memang memeningkan kepala kita betul.Tak tau nak pakai maid mana ntah..

      Delete
  13. OMGGG kak Yan. Haihhh .. mcm2 pembawaan diaorang ni, kan. SIb baik kak yang decided to send her back. Tapi kak yan, nak dapat bibik baru tu kena bayar 12ribu? Oh My .. that's a lot of money kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah kakcik.. akak ni pening right now. tapi luckily yg lama nak mai kejap bulan posa nanti.. kira relax sikit..

      fening bab duit tu pun satu hal.

      Delete
  14. ei kak yan... sereeem la pulak baca post you kali ni... macam drama mistiq lak eh! Apa2 pun, I am glad you send the bibik home... biar lah penat sikit... janji hati senang kan? :)) I pun x de bibik now... kepenatan everyday tapi again, tak yah fening2 layan karenah bibik... huhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. my hubby paling seronok sebab i tak asyik mengadu kat dia je.. heeee

      Delete
  15. ooo...gitu citernya..elok la camtu kan kak..kut2 nnt lagi lama apa la yg akan jadi nnt

    ReplyDelete
  16. hui.. menakutkan baca citer bibik kak yan ni.. tapi kan kak.. mmg indon trouble la. saya pun byk masalah ngan cleaner cum tea lady kt ofis ni.. dah beberapa kali bertukar org.. payah tul nk cari yg sesuai. Ada yg pemalas, asyik tido jer. ada yg kuat melawan..lepas ni dah tukar keje, tk perlu fening2 lagi dah... heheeh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah lah Liza.. Selagi kena pakai selagi tu lah masalah yg ada.. macam2.. peningggg

      Delete
  17. Memang fening bila memikirkan bibik cmtu..My previous maid duduk dgn i 6 thn n baik sgt. Yg baru ni sekuman pun tak bole nak tanding bebek dulu. Selalu menyakitkan hati. Ada boyfren bangla pulak tu sbb dulu dah pnah keje malaysia. I nak return her to agent secepat mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TK semuanya ikut rezeki lah.. Dah pakai main since 11 years ago.. Dah 7 org dah yg ni teruk betul.

      tak pe tak ada rezeki namanya..mmg kena redha.

      Delete
  18. alhamdulillah.. takpe kak yan, ada hikmah tu
    nak simpan lama2 pun susah jugak kan
    ngabehkan boreh jer... hehehe

    ReplyDelete
  19. mmg panjang betul ntry akak kali nh... tp syok baca, dana mmg suke baca mistik2 nih, walaupun sgt la penakut hehehe

    nsb lah tau dr awal kan kak, kalu tak aduhla... pastu nk duk umah pun rasa serba tak kena je kan... n tak sangka lak sampai camtu sekali... sian gk kt Chef Ci Ju...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali mencurah perasaan..hee.. fening betul jadinya,

      A:HAMDULILAH Chef CiJu dah ok...

      Delete
  20. Alhamdulillah maid tu dah htr blk,napelah diorg nie nak kerja x ikhlas camtu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang payahnya....kenapa kepala depa ni tak sama kepala kita. kita ikhlas menolong..

      Delete
  21. mmg trasa gak rugi tu kann..tp x perlah kak, ni pon utk keselamatan akk sekeluarga.

    x sangka dia leh buat gitu kt cek ju

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah.. apa yg ada dlm kepala depa ni tah..

      Delete
  22. erghhhhhhhhhhhhhhhhhh klu cite sal bibik ni sy dah peringkat nak maki hamun n menghina sesama manusia dah ni. tapi sabar je la.. anggap die patung di depan mate yg Allah cipta utk uji kite.. phew positip sket bile fkir mcm tu. hahaha.. tah dr 1st smpi la yg akhir ni mmg smua nye ada ragam mcm2. dah la kte jnis yg tak byk mintak. x byk kje.. wah die punya tnjok pndi.. cam k.yan ckp 'nk menegakkn diri' kononnye. hurmm bru2 ni lari sekor lagik.. siap x de passport n duit 1k lbih kat kami lagi tp die larik.. ikot bopren. last time punya larikkk ugak.. sbb dh ter pregnant. mcm2 la.. dah la amik mahei. nk cuti, nk hempon, nk baju ctk, nk topup.. hih!


    btw n3 k.yan ni seriau plak heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee..takut kan.. ALHAMDULLILAH yg the rest tu ok lah.. ntah kenapa yg ni tah..

      Delete
  23. mmmm..kalau dah melibatkan benda benda halus ni baiklah dijauhkan dari kita. harap2 maid lama akak akan sampai sebelum ramadhan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. nak kena reservation ticket ni.

      Delete
  24. kalu cm tu la perangai nyer...baik jgn jd manusia...

    pasni akk leh wat kenduri ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eemmm ntah lah..

      INSYALLAH akak mmg plan nak buat sebab nak clear kan benda2 yg tak elok tu lah. Takut dia ada tinggalkan benda..

      Delete
  25. Cerita Sis nie sama sebijik2 mcm bibik my cousin...bezanya bibik tue buat cousin i jadi bodoh supaya dia boleh tapau asben my cousin sib baik sedar cepat...Indon Oh Indon

    ReplyDelete
  26. dpt bibik ni cam nasib jugak kan kak yan...kalau nasib baik dpt yg bagus..kalau tak...huhu...naya.

    ReplyDelete
  27. pasal BIBIK
    mmg ayu HOTTTTT

    dh bosan dgn org indon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hot kita ni pun tak leh nak wat apa2 Ayu. kita ni kena bergantung kat depa kan.

      Delete
  28. Salam k Yan

    Tindakan terbaik.
    Ranking dunia negara teratas guna ilmu hitam :- indonesia
    Lain2 negara yang dalam list belah atas jugak adalah : Malaysia, Oman, Sudan, vietnam...
    Negara kita pun dalam list...camne tuh....mungkin pengaruh indon bawak masuk ke sini gamok nye...menyeramkan....
    Moga K Yan dan keluarga dalam ketenangan dan aman kembali. Ameen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu dia... top one hahh...

      Tak pe lah...Hanya ALLAH membalasnya.. Redha je lah.

      Delete
  29. Seram ya kak..selalu gak dengar crite macam tu..saya panggil bibik jer datang bersihkan umah ikut jam.. tengok la sebulan sekali ke kalo dah penat sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun dok ingat nak wat cam tu lah.. senang sikit kot. tapi hubby suka kalau ada bibik stay sama sebab kalau kami tak de rumah, ada bibik kat rumah.

      Delete
  30. Saya baca dari awl sampai akhir without miss 1word pun.

    Teruknya bibik tu, buleh mandrem org yang tak tahan tu.

    Takpelah rugi kak, dari esok2 lagi menanggung kerugian (kot dia betul mandrem pastu kena gi berubat lg) + duk tanggung sakit hati / sakit telinga bagai.. better le anta dia balik.
    Dia tak de argue apa2 ke akak hantar dia blk indon tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear.

      well takpaksa lah nak buat macamana. Ini pun kami tengah berubat sikit2 lah..

      Dia tak argue sangat.. Cuma mmg perrnah dia ada mintak balik dulu. tu yg senang..

      Delete
  31. salam kak, suspennya baca... byk songeh betul bibik nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..tu lah dia org Indon.. mmg selalu buat cerita.. Kesian kat waris2 kita yang ada saudara di Indon..

      Delete
  32. Assalamualaikum k.yan..akhirnay dh tau juga cite pasal bibik ni..mmg menakutkanlah..tapi alhamdulillah cepat sedar kan kak?semoga akk sekeluarga sentiasa dilindungi Allah....setiap yang berlaku ada hikmahnya..selamat bercoti nanti kak....tenang.2.:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Dil. Akak dah lega now.. legaaa sangat.. INSYALLAH akan selamat di bawah lindungan ALLAH.. Sama2 kita dua'a ye Dil.

      Delete

cliks..cliks