cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 25, 2012

Jom try this...Marble Cheese Brownies

Tetiba terliur..teringin nak makan ni.. Asyik cakap dengan Chef CiJu je nak makan ni, nak makan ni.. tup - tup balik tadi dia cakap, tengah nak buat. Emmm..tengah tunggu masak je ni... I just love this.. Marble Cheese Brownies. Sedapnyaaa..kenyal - kenyal sikit. Minum petang best nyaa.. Apa kata cuba macam yang ada di link ini.. C H R I S T Y   J O R D A  N  -  S o u t h e r n  P l a t e.

I malas nak translate lah.. so pandai - pandai lah ye.. Yang penting coba lah yeee.. INSYALLAHHH SEDAP....


I n g r e d i e n t s
Cheesecake Batter:
1 package (8 oz) cream cheese, softened
1/4 C granulated sugar
1 egg
1/4 tsp almond extract (I left this out)
1 C Milk Chocolate Chips
Brownie Batter:
2/3 C All Purpose Flour
1/2 tsp Baking Powder
1/4 tsp Salt
1/4 C Unsalted Butter
1 C Semi-Sweet Chocolate Chips
1/2 C Granulated Sugar
2 Eggs
1/2 tsp Vanilla

I n s t r u c t i o n s 
1. Preheat oven to 350.
2. Spray 8x2 or 9x2 inch square pan with vegtable pan spray.

For cheesecake batter
    - in large bowl, beat cream cheese, sugar with electric mixer until light and creamy.
    - add egg and almond extract; mix well.
    - stir in milk chocolate chips, set aside.

For brownie batter
    - in small bowl, combine flour, baking powder, and salt and  set aside.
    - melt butter and semi-sweet chocolate chips.
    - stir in sugar, eggs, and vanilla; mix well.
    - add flour mixture ; mix until just combined.
    - alternately drop spoonfuls of brownie and cheesecake batter into prepared pan.
    - swirl the two batters together to create a marble effect using a knife.

3. Bake 30-35 minutes or until toothpick inserted in center comes out clean.
4. Cool completely before cutting.



I suka bila boleh chew  chew sikit tu.. Sedapnya MASYALLAHH... Tapi for those yang diabetic to jaga - jaga ye..
*****************************************************************
 Volume 7, Book 65, Number 371 :

Narrated by Abu Mas'ud Al-Ansari
There was an Ansari man nicknamed, Abu Shu'aib, who had a slave who was a butcher. He came to the Prophet while he was sitting with his companions and noticed the signs of hunger on the face of the Prophet . So he went to his butcher slave and said, "Prepare for me a meal sufficient for five persons so that I may invite the Prophet along with four other men." He had the meal prepared for him and invited him. A (sixth) man followed them. The Prophet said, "O Abu Shu'aib! Another man has followed us. If you wish, you may invite him; and if you wish, you may refuse him." Abu Shu'aib said, "No, I will admit him."

30 comments:

  1. Replies
    1. ALHAMDULLILAH..dah siap..separuh dah habis..hee

      Delete
  2. nampak sgt menyelerakan.. tp...... malas nka buat..

    ReplyDelete
  3. mak oiiii meleleh air liur.
    tp kalau mkn suku pun.. berapa kalori ni aduiii tp tergoda :D

    ReplyDelete
  4. Sedapnye...
    tak pernah lagi buat sendiri...tak tahu la kalau buat tu jadi ke tidaknya..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yan

    tak nak buat
    nak yg dah siap tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Bro Rozali,

      mai lah.. ada separuh lagi.

      Delete
  6. yummynyaaa...terliur tgk.. bila ada masa nk cuba ni...nanti tk jd sedap cm dlm gambar tu kachiwa pulak...

    ReplyDelete
  7. Cakap je terus chef Ciju buat - itu yg best. Kakak dapat tengok jadilah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. dia mendengar rintihan saya..heee..

      Delete
  8. nampak sedap jer Marble Cheese Brownies tu.. nak torai gak la kat rumah nanti... InsyaAllah.. lagipun tak lama lagi nak raya, boleh gak jadikan utk kek raya kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul3... mmg boleh dijadikan kuih raya. tapi.. mmg tak muai lah. sebab kan dianya kecik je. then seddapp..kena banyak buat.

      Delete
  9. Mcm2 adik akak masak yek!! Mcmanalaa diaorg ni pndai masak kan? He he

    ReplyDelete
  10. Keknya nampak most gitu...ada mas boleh try.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh boleh JunAina.. Cakap kena awal lah.. kalau tak memang tak merasalah..

      Delete
  11. Tak mau baca resepi,nak rasa keenakkan kek itu je.

    ReplyDelete
  12. noti la kak yan ni taruk brownies ni kat blog... malam2 buta ni rasa meronta2 nak jugak seloyang...!!! huwaaaa.... nak jugak...!!

    ReplyDelete
  13. nakkk juga...boleh pinjam chef ciju sehari tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..bolehhh je.. tapi kena bayar hourly kat tuan tanah dia tau.. hee

      Delete
  14. kak yan nak order boleh? nak buat takde masa senggang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je...tak jadi masalah..memang sentiasa membuka tempahan.. Bukan i tau. My sister..


      tel: 0192129958

      Delete

cliks..cliks