cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 11, 2012

How Much I Spent - Kashmir....

Here i nak cerita some tips/info maybe to some of you yang banyak and excited to know about my journey to Kashmir macam
1. W a h i d a (katanya dah start mengumpul dana..hee).
2. M u l a n (diving heaven tadak kat sini ye Mulan).    
3. K a k C i k E l l a. (kalau sudi berkawan dengan i, kita PASTI pegi APRIL 2013)
4. D a d d y   Z i y y a d ( plan nak ke sana taun depan kan??)
5. K a k K a s i h r e d h a (orang yang rajin travel dan i dah racun gila - gila dah ni..)
6. R a y y a n (back packer punya akak tak dapat info lagi ye dear)
7. L e e z ( yang kaki jalan dan nak jalan ke Kashmir sama i, ye kannn???)
Sebenarnya ramai lagi.. hee. tapi ini je yang den termampu nak masukkan kat sini.

In fact until now i still  cant believe that i made the trip. Kalau dulu - dulu tu cuma angan - angan. ( I have 4 dream destinations  1. Danau Toba (done), 2. Kashmir (done), 3. Venice (bila yeeee???) and  4. Switzerland (also not sure boleh pegi ke tidak). Kashmir just a dream coz of many reason lah. like the political situation lah. dengar bomb sana bomb sini, then fikir, kat India pulak tu, budget lagi..So, angan - angan just angan - angan (dream).
But a year ago, when someone added me in Travbuddy, then in Facebook, MR FAHAD ALI, suddenly my dream to be in Kashmir membuak - buak.. Tambahan pulak dengan my health condition and i got advised from one doctor yang suruh i travel, katanya  travel lah ke tempat yang jadi idaman u.. Semakin lah i jadi macam orang angau. Every day MFA akan post many pictures about Kashmir. Some more he is a travel agent and has company,  R o u t e m a s t e r s . I pulak memang 24 jam mengadap PC and found out about Kashmir. And on April 4, 2012 berangkat lah AZIAN ELIAS ke INDIA.
So, with this long introduction i nak cerita how i managed to go there ALL ALONE. Ok.. Memula i decided to go in May, SUMMER in Kashmir. Lagi satu because AIR ASIA ada offer that time. I just bought around RM479 return KL - DELHI - KL. Memang murah.. Tapiiii. AIRASIA buat hal suka hati dia. SUSPENDED flight for DELHI, MUMBAI, PARIS, and LONDON.. Sakit hati kann.. I sendiri dah menangis pilu.. Maybe ALLAH tak izinkan ke...But then Mr Fahad asked me to look at  I N D I G O  (India Low Cost Flight macam AIR ASIA).

Cost for flight.
YES.. i did it. I took that flight. ALHAMDULLILAH dapat promo price lagi. I spent about SGD 389. So damn cheap. Around RM890..cam tu lah.. Return tau SGD - DELHI - SGD. Pegi April 4, 2012, balik on April 12, 2012. And to go to Singapore of coz i kena amik AIRASIA. Ada promo gak masa tu RM14 pegi dan RM14 balik. Gitu gini, i spent about RM248, return KL - SGD - KL, pegi April 4 balik April 12. 

Meanwhile, Mr Fahad arranged my flight using INDIGO also return DEL - SXR - DELHI (April 5 - April11), 6 days in Kashmir. Pun i dapat promo price. Around INR 5178 macam tu lah.. Kurang lebih dalam RM323.65...Really cheap katanya.
But, we just a planner and ALLAH knows the best. I cancelled my flight back to Singapore using INDIGO. Why??? as i told u before, just me and ALLAH knows. Ok.. So cancelled INDIGO means i have to cancel AIRASIA too. I booked direct flight using MAS, DELHI - KL. It cost me INR 16,300 RM1018.75..Tapi this is under Mr Fahad rate. Actually more. Maybe RM1078.00 plus kot. Thanks to Mr Fahad. 

So, summary nya.. kalau smooth je i just spent RM1461.65 plus minus RM1500 lah on flight ticket. Tapi bila tolak campur  some of it, i spent about RM1965.95...Cam tu lah. coz of cancelled flight. Ok.. Now dah tak ada AIRASIA.. so u all kena tengok MAS.. I think this is the best lah.. Besar dan selesa. Cuma bit costly. BUT direct lah.Lagi bagus..As Kakcik Ella cakap, rasa macam kapal terbang bapak sendiri punya.. heeee..

Cost of accommodation
Coz i was all alone, Mr Fahad put me in the hotel. Safety. and one more i tak rasa too lonely. Sebenarnya better kat houseboat, Best sangat, Cuma kalau sorang sure BORING. At first just 4 nites at Comrade Inn and 2 nites in the houseboat. But then i cancelled the last nite in houseboat and back to the hotel. Comrade Inn is 4 or 5 stars hotel kat Srinagar. Cost per nite is around INR6000, (RM375) (ini package include breakfast and  dinner) for single occupancy. Rate tengok s i n i. I dapat murah sikit lah dengan Mr Fahad.. Heee. fren fren uuu,,,
House boat pulak dalam INR3200 per nite, RM200. plus minus. Ada electric blanket and hot shower. Plus shikara ride dalam INR350 (RM25), ini for crusing lah cam tu dan cost pegi balik lahh..

Cost of transportation
Ok..roughly masa i kat sana, i noticed most of tourists used something like jeep tau.. All the luggage yang letak kat atas tu.. Seems that jeep will make u feel sakit badan lah if the journey will take u about 3 or 4 hours. 
Macam ni lah rupanya..
So, Mr Fahad told me that he already made a booking on  INNOVA. Memang selesa lah this 6 seat MPV for one of me..heeee...So for transportation from the first day sampai the sixth  day cost  me about INR 15,000 (RM937.50) means INR 3000 (RM180) per day plus minus.Dari pagi sampai malam. Mahal sikit lah kan..Lagipun i sorang.. Tapi memang i tak sakit badan langsung even for long and hard journey.

Cost of shoppinggg
Ini sendiri pandai - pandai lah kannn.. But i just spent about RM3000 je.. Sebab sorang je. Excess baggage. Tu yang menghalang. Kalau takkk..mau semua i hangkut. Heee...Nak belanja, Rupee tu u divide dengan 16.
Shopping dalam kedai di Dal Lake.
Ini semua yang i belanja kat floating market di Dal Lake. Senang. Dalam tu macam - macam ada..

Roughly kat sini you all tengok macam mahal sikit lah kan my cost. Tapi one thing i happy coz i was ALL ALONE and i was under a good care of a good tour guide. If not,  sure i dah pakai khamez salwar dengan dupata. Jadi minah Kashmiri.. Heee... And another thing food served to me boleh dikatakan benar - benar hygiene.I jenis perut yang agak sensitive.  Everything was under  tour guide. Not simply beli kat any store. Especially mineral water. Last but not least i m not a back packer like M a s Z u b e r, orang muda belia lagi...heee. Coz of my health lah maka i tak boleh jadi back packer.. Tapi MasZuber, Kashmir best kannn.. We will be there again to the PARADISE OF THE EARTH. INSYALLAHHH..
********************************************
Volume 9, Book 87, Number 113 :

Narrated by Abu Qatada
The Prophet said, "A true good dream is from Allah, and a bad dream is from Satan."     

58 comments:

  1. Salam. kakyan, pasni kemana pulakz? jgn lupe meroger ai ohkey... heeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee...INSYALLAHH..June nnt ke Jakarta dan Bandung kott..with family

      Delete
  2. Kakcik tumpang baca cerita kawan2 ajelah. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH pegi nanti tu kak.. Akak nak pegi mana. Meh saya arrange kan..hee

      Delete
  3. OMG!! Bestnya sopping Kak Yan!!! Saya jelesssss to the max!! :P:P
    Saya yang beriya2 nak gi India tak jadi... Kak Yan gak yang jadi pegi... huhu! :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping sikit je niza.. tak berapa nak mood bershopping. Nak jalan je.. heee...

      bila u nak pegi India tu.. Kalau pegi tu, contact Fahad..

      Delete
  4. Salam K Yan

    Berbaloi dan selesa ur trip ni K Yan....kalau saya pun tak boleh dah nak jadi orang muda belia lincah ber-backpack to Incredible India...hehehe....tambahan lagi kalau gi sensorang....mati kene sembelih....kalau package macam K Yan ni sure selamat dan tak kena cerry berry....InsyaAllah, mungkin sanggup pegi India....Kashmir jer la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah...actually i jenis yang boleh berback pack ni.tp pasal masalah back bone ni tak kuasa lahh..


      INSYALLAHH.. tapi rege ni boleh kurang lagi janji hotel tu agak murah sikit.. Maybe semalam dalam RM200 or RM100 lebihh..Or duk je Houseboat..

      Delete
  5. Saya pon tumpang baca citer kawan semoga satu hari nanti akan sampai ke kashmir. U rasa kashmir ni best pergi time winter ke time spring cam u pergi ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH...i m sure ramai yang boleh ke sana tu.. Mungkin belum masa..

      Best for me is spring. macam2 boleh tgk. boleh skiing gak..

      winter hanya boleh skiing.

      Delete
  6. salam kak yan,

    kira klu tabung ayam rm5k ok lepas la ye...

    ReplyDelete
  7. seronoknya baca pasal kashmir....bila agaknya saya nak sampai ke sana???hehehe..angan2 jer lah dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MP,

      angan2 itu tak salah..selalunya angan2 jadi kenyataan..

      Delete
  8. Replies
    1. nnt kita nak dengar cite awak travel lakk..

      Delete
  9. ku sudah teracun..hihi
    kena start kumpul duit ni

    ReplyDelete
  10. walau pun sya tak pernah ke mana mana di luar negara, baca pengalaman kak yan pun dah tumpang seronok juga.. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..one fine day u will go, dear..

      Delete
  11. seronoknyer kak... walaupun ada halangan tp akak selamat sampai sendirian ke kashmir yek.... belanja pun tak tinggi sgt kan.... dibandingkan ke negara lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..cita2 tercapai, diri pun selamat, belanja tak lah mahal sangat...

      Delete
  12. bestnya kak..nti nk pi js nk kirim souvenior ye..nk pi blm mampu lagi...hihi

    ReplyDelete
  13. salam sis.. Tak dpt kubayangkan travel all alone.. Adventurous gilos.. Heheh. Nanti kalu i nak pegi sana, bleh la rekemen kan Mr. fahad itieww ya..? Tq, mmmmmuahhhz.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak payah bayangkan..heee..dah sampai punn..

      Sure i wil rekomen kan Mr Fahad.. My business too maaa...

      Delete
  14. Salam Sis..
    Saya pun nak pasang angan2 la..mana tahu leh jadi kenyataan mcm sis..
    mlm nie mula nak berangan pi mana erk??? heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dear.. angan2 selalunya jadi kenyataan disusul dgn usaha ke arah nya. PASTI..

      Delete
  15. thaaaannnkkkk you again for sharing... love the gunung, hutan, lake, sungai dll.. so kena kumpul dana ni... kena pujuk hubby cancel satu dive trip dia.. huwa hahaha... but he loves nature too...

    doa2 mana tau kita pi sama2 next year kan..(psstt bila tu kak yan plan nak pi..??)

    ReplyDelete
    Replies
    1. no problem.. sharing is caring.. kena pujuk lebih sikit.. Sure boleh p nanti..

      INSYALLAH i boleh pegi lagi in April.. Macam time2 i pegi ni lah..

      Delete
  16. kak yan, babe ticket macam boleh lagi lah..bab shopping tu rayyan kalah lah ngan akak..hahaha... thanks share ngan rayyan. at least leh budget..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa... Rayyannn.. akak ni banyak beli utk diri dan family je.. Cari yg betul2 boleh kekal lama.. tu je..

      Nanti pegi ye.. Jumpa itu Mr Fahad.. hee

      Delete
  17. It always starts with a dream. Bila baca experience Kak Yan kat Delhi Airport tu, kalau saya dah menangis sorang2, but you got a very good travel agent, very helpful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed. n kena usaha. kalau tak, tak jadi gak..

      ALHAMDULLILAH.. he is a good man also..

      Delete
  18. hah kak yan lps ni blh diversify business.. bukak travel agent plak.. a very good and complete info on Kashmir.. i likkkeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH.. alaaa saja suka tolong my TG.. then boleh lah ke sana selalu..heee

      Hope the infos really help the rest of us yang berminat nak ke Kashmir..

      Delete
  19. cantik2 pemandangan kat sana..tapi sedikit ngeri apb melihat pemandangan di kali bukit yang curam tu...jln agak sempit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak sal..dont worry.. Bab curam tu saj2 je saya amik.. Sebenarnya ok je.. Tok sak tengok lah.. Tidur je.. Hee. driver depa INSYALAH cekap..

      Delete
  20. yan_selalu dengar cerita ttg kashmir yg menakutkan sblm ni tapi entry yan betul2 bawa saya ke sana..
    kena tunggu plan lain tahun la...tahun ni dah penuh diari, hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim,

      kalau u baca betul2 my N3, there was no single word yang menampakkan perkara yang menakutkan waktu i di sana.. Believe me, there is safe place. In fact kalau nak jadi bombing kat Malaysia pun boleh at any time kan..

      Rancanglah dari sekarrang.. INSYALLLAH.

      Delete
  21. akak memang berani g sorang2...saya dulu2 masa bujang ada ler gi bercuti berdua dgn adik tapi dlm m'sia jer itu pun pernah kena tipu dgn org kita sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well dear..Akak pun bukan main redah je yang.. Research about a year dgn bantuan MFA. If not, tak tau gak.. Tp i ni jenis kalau kata nak, i will go for it..INSYALLAHH

      Delete
  22. K.yan, bole dibawak bebincang nih dgn hubby ttg bajet ke sane.. Huhuhuhu.. Thx for sharing. Alhamdulillah k.yang betol2 puas ati dgn Mr.Fahad tuh. Rezeki k.yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silakan..slow talk lah kann.. I m sure u will enjoy the moment..

      Sharing is caring. .I care my people yang nak travel ke sana..

      ALHAMDULLILAH pulak the tour guide mmg boleh dipercayai..

      Delete
  23. k.ani last yr dh beli tiket delhi-srinagar-delhi. terpaksa burn sbb masa tu kashmir curfew. Mmg kami frust sgt......mgkn bukan rezeki kami...tu yg gnti gi shimla... :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak sebenarnya curfew to takat kat Lal Chowk. Tpt yg lain ok je.. Kat situ hot spot. Tpt lain, ok je..

      Tak pe.. Nanti boleh lah ke sana je..

      Delete
  24. Pergi solo-solo bukan boleh pakai redah aje kan Yan... kakak tahu Yan dah banyak survey pelbagai aspek kalau tak mana mungkin en hubby bagi green light utk ke sana.

    ReplyDelete
  25. Betul tu kak.. Saya punya research almost a year.. Baru leh pegi..

    ReplyDelete
  26. really amazed...plan nak trav to taj mahal next year tp kena fikir byk kali jugak nak angkut si kecik 2 ketul tu jugak..kak, more pics pleaseee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeemm that part lain sikit kot.. sana tu macam agak kotor sikit.. Different from Kashmir.

      photo banyak dalam n3 sebelum nya dear.

      Delete
  27. Sy tergoda nk tito dlm houseboat tuh. Mimpi citer hindi.. Haha

    ReplyDelete
  28. As salam...sis..bole x sy nak tau mcm mana nak contact sis punye tour agent tu..Sy dan anak2 nak ke kashmir mid dec ni..kalau bole sis sharekan maklumat tour agent tu n emailbkat sy
    Natasyah76@gmail.com
    Tmkash

    ReplyDelete
    Replies
    1. so how's Natasyah... have you decided? sejuk betul kalau pegi mid Dec tu kan.. tp kalau nak maik snow, mmg itu lah waktunya..

      Delete
  29. Akak.. leh x email tour agent akak.. sy nk g travel alone lah..
    Email kat hatilara0518@gmail.com

    ReplyDelete
  30. salam sis,
    leh share tour agent sis tu, email akak zarinayusofftmgs@rocketmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam sis Zarina..

      i tried to email u but failed...



      anyway, this is the contact details.

      Pada sesiapa yang berminat nak ke Kashmir at any time, please do email me, azianelias@yahoo.com or call me here - 0192129958 atau berhubung terus dengan Routemaster agent, Mr Fahad Ali at 00919419023222 or email him fahad@routemasters.in and here is his website.. www.routemasters.in

      thanks sis..

      Delete

cliks..cliks