cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, May 20, 2012

Shopping in Kashmir

Tak habis lagi ke nak cite pasai Kashmir awak tuuuu.. Hee.. well kalau boleh memang sampai bertemu taun depan i nak cite pasal Kashmir tau..Tak kesah lah orang nak menyampah ke apa ke.. I tak kesahhhh.. I tak mengutuk orang pun kannn.. I nak cite pasal i je. Bukan nak menunjuk.. cuma nak menayang je..Hee.. tak lahhh... Alaa sebenarnya i nak habaq mai apa yang i shopping masa i kat Kashmir.. Shopping untuk diri sendiri and family je.. Beli pun ala kadar je.. Sebab nya... kan sorang, So luggage tu yang bermasalah nanti.. Itu pun excess luggage for Indigo about 20KG and was charged around Rs1400 round RM80 je.. Kira ok lah tu kan.. Yang tak best tu, MAS. Excess 7 KG and i was charged Rs 4200 around RM200 plus tau..Masak kannn..Anyway, next year kita borong sakan lah ye..Jomm tengok apa yang i beli...
Shawls - first item i bought here.  Shawls ni handmade.. Ada yang RM450 (cokelat sikit tu), RM300 (hijau lumut tu) and another 2 RM250 (yang merah)..Sesiapa yang memang gemar memakai shawl, PM i yee... I habaq mai ni sebab nak kasi tips kat you all kalau nak shopping nanti..

For these 2 items ni.. Dalam RM50 i spent. Ni semua anak - anak i dah rembat dahh..
Sarees i bought 4 pieces for my sisters and My Mommy. Selai dalam RM110..
I bought 3 sejadah. Handmade and about 2 months nak siapkan satu. One for me, one for Hubby, and one for parents. Sorry ari tu wrong infos. I salah tengok details. I told it was about RM400 per piece kann.. Actually just RM250.. Sapa nak beli, PM i ye.. Ada stock for RAMADAN nanti....INSYALLAHH
I terpengaruh tengok cerita Korea lah ni maka i beli set cawan ni.. Hee.. Haru.. Ada macam - macam tau.. I sebenarnya tak ingat berapa ni.. Dan baru i realized now that i tak bayar pun lagi kat MFA.. heee..Tapi dia dah halal kan.. Hadiah katanya. heeee..JAZAKALLAH..
Dalam bekas Paper Marchier  ini i letakkan saffron which i bought 10 gm and cost me around Rs 1500 (RM95)..but half of it MFA gave as a gift to Chef CiJu..
 Paper Marchier salah  satu art orang Kashmir.. I just spent about RM200 je kat sini.. 
I bought Walnut Box ni for Hubby.. 
Cricket bat ni i just bought around Rs 100 for medium size for kids.
Emmmmm.. for myself again.. hee.. I bought big rings.. Cantik - cantik dan unique. RM 250 gitu dalma 11 bentuk..
 Yang ini Chef CiJu punya. I punya warna pink. Dah hantar tailor. hee.. It cost me around RM 200. Ini ada material for kain, baju, and dupata.. Boleh buat shawl or selendang lahh..
 Cotton fabric for baju kurung..Yang ni dalam RM150..
Baju Abang Luqman, i  spent around RM200 for 2.
T.shirt Kashmir.. Embroidery lagi. Just RM25.. I bought 11 pcs kalau tak silap..Untuk kids and their cousins.

Ini for family, Walnut, Almond and sweet. Againn. i lupa bayar kat MFA.. Sebab masa jenjalan ni i tinggalkan wallet i dalam kereta..Itu pasal lahhh.. Aduiii.. 
Ini pulak i beli kan untuk Hubby masa kat airport...Ini for urid acid tinggi.. elok makan supplement macam ni.. Kat sini juai dalam RM30 hengget. Kat sana i just bought around Rs 80. Dalam RM5 hengget.. I terus borong 6 botol sebab kat rack hanya ada 6 botol.. heeee..
Last but not least barangan dari Kashmir i bought this book at the airport around Rs3000.. Kenang - kenangan i di Kashmir..
Puas i mencari di sekitar Kashmir.. I tak dapat cari FM.. Susah sangat.. Tak tau di mana nak cari.. Then masa di Delhi Airport i singgah kedai souvenir and grabbed all these. Mai aiii.. Mahaii.. Tapi nak wat cam ne.. Amik je lahh..Frame tu je almost RM30, Yoga tu RM20, semuanya lebih dari RM10..
Dan ini gakk..Bagi kat  Abang Irfan..
Dessert or manisan orang India lah kan.. I bought this in Delhi Airport..Sedap gak..Alaaaa sort of laddu lah cam tu.. 
Ini yang diberri MFA..4 botol honey ni punyalah berat. Genuine  gitu.. Betul tau.. Just dalam RM10 cam tu..Tapi baru - baru ni Hubby kena batuk dan honey ni dapat melegakan sakit batuk Hubby. ALHAMDULILAH..
Buku ilmu ini MFA gave as a present to me and my kids. Baru baca sikit.. INSYALLAH.. nanti sambung lagi..
Ok guys itu lah serba sedikit apa yang i spent masa kat Kahsmir/Delhi.. Barang - barang tu kira barangan favorite for tourists lahh.. So u all ada idea lah kan nanti nak shopping apa kat Kashmir.. INSYALLAHHH.. Kalau pegi ramai - ramai, lagi lah boleh menyoping sakan.. Ok.. kumpul duit tau..Kita serbu Kashmir tahun depan, 2013....
*********************************************************
Volume 3, Book 34, Number 266 :

Narrated by Ibn 'Abbas
'Ukaz, Majanna and Dhul-Majaz were market-places in the Pre-lslamic period of ignorance. When Islam came, Muslims felt that marketing there might be a sin. So, the Divine Inspiration came: "There is no harm for you to seek the bounty of your Lord (in the seasons of Hajj)." (2.198) Ibn 'Abbas recited the Verse in this way.

49 comments:

  1. Salam. Kakak.. Patut la shawl tu gojes giler, handmade dan rega nye kusssssmangaaaaat...! ;) High End gitiewww... Alah membeli menang memakai, ya kakak? Tapi kalu TPJ kena balik naik tongkang lee jawab nye.. Heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nai ni kannn...heee.. tak de lah sampai naik tongkangggg..heee.. Sebab tu akka tak beli banyak.. Takat 4 helai je.. Kenang - kenangan. So Nai tak payah belikat sana. beli dgn akak je..heeee.Ok???

      Delete
  2. Salam,
    Gembira dapat bertemu puan dan keluarga hari ini. salam LF kepada suami

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam LF,

      MASYALLAHH..saya pun happy sangat dapat jumpa LF.Dahbanyak kali gathering baru kali ni ALLAH permudahkan dan dgn family sekali turut serta..

      Delete
  3. Kak yan, gi lagi tahun depan?? nak joinnnnnnnnnnnn...hahaha...sakan shopping..tang makanan tu nampak sedap habis..hiihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH Rayyan.. Kalau tak pegi dgn family, maybe dgn frens je kot.

      Food diarang kira sedap gak lah.. boleh masuk kat tekak akak ni.

      Delete
  4. seronoknya akkk
    banyak sopink
    sure banyak budget bawak nie
    huhuh seram lak bila dgr semua yg akk borong tuu ratus2 .. huhuhu

    kena fikir balik lah kalau nak ke india macam nie , ieda lahh ekekek
    Fm x banyak erkk kak .. baru nak mintak satu
    (ahahha...lalalallala) buat2 mukee x malulahh niee ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. iedaaaa.. jangan panic.. itu pasal akak tak shopping kat Lal Chowk tu.. I pilih satu tpt je sebab akak malas nak jalan2 just dgn MFA je.. Tau je lah org lelaki kan.. I just bought at his uncle's shop. Then tak shopping kat mana2 punn.. Akak rasa for shopping u just spend around RM1000 pun dah cukup..

      Delete
  5. woaaahhh.. banyak benda rupanya boleh beli kat sana... cantik cantik...!! kalo hand made memang tak pelik harga mahal kan.. jom serbu kashmir 2013...!! eh eh encik suami, mana kamu...??? jom la pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada macam2 lagi mulan. akak terdaya nak bawak balik yg cam tu je.. hee.. excess baggage lahhh...

      Jommm.. kita serbu 2013 nanti..

      Delete
  6. alahaiiii semua berkenan... semua cantik...dah start kumpul duit dan ni.
    Abg luqman dah mcm org kashmir le bakai baju tu:)
    ohhh...akak pun kena cari incik suami jugak le...macam mulan..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. saje je saya racun - racun lagi.. mmg cantik2 kak.. kumpul banyak2 tau..

      Nasib baik abg luqman suka pakai.. n baju tu best sangat katanya.

      Hee.. Mulan and Kak Kasihredha kena cari hubby masing2 yeee...

      Delete
  7. Alahai... kakcik tumpang baca ajelah. Tak mampu rasanya nak tumpang pergi. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakcik, boleh pegi.. boleh.. Kumpul je duit tu, nanti ikut saya.. ok?? tanya bang bob dulu.. hee

      Delete
  8. akak byk nye shopping...kalau js tak dapat la nk pi...tumpang kirim je lah boleh ke ?...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. JS,

      budget nak for travel tu yang pasti kurang lebih RM2500 - 3000 masa di sana. tp budget shopping tu pandai2 lah kannn..Bawak banyak, spend banyak..

      Delete
  9. U kata beli serba sedikit... Banyak yak amat tu... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit je.. extra barang dalam 7 kg je.. lagipun family besar.. setiap org kena lah ada sikit2..

      Delete
  10. Salam K Yan

    Blog kita, ikut suka hati kita ler nak tulih apa kaaaaannnnn.....hehehe...

    Ohhh K Yan...awat la dok bagi pembaca sakit jiwa raga nengok barang2 tuuuuuu .....adussss....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu ASP..suka hati kita lah ye.. tak suka jangan baca ye.. hee..

      Bukan nak kasi sakit hati, nak kasik sikit racunnn..

      Delete
  11. I suka tea set tu...rings tu...sejadah tuuu...n shawls...Allah..mmg suka semua la product khasmir ni :) beruntung dpt pergi
    U pun sama mcm we all klau p mana2 mesti beli buku about that place...;)
    Takpa nnt beli shawls blh contact u kan??? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tea set tu berat. kalau tak sure i rembat 3 4 sets.. hee...INSYALLAH nanti u pun boleh pegi.. Yeahh. now i dah mula collect some of the book.. Suka.

      Sureee.. nnt i kasi tau..Nak warna cam ne, corak cam ne..

      Delete
  12. boleh tahan mahal jugak kain2 tu yea. Atau kat kashmir memnag mahal skit berbanding other places kat india ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak Leez..akak rasa di kashmir u kena pegi kat tpt2 macam pasar dia. murah kat situ. akak belanja hanya kat satu tpt. then tak pegi tpt2 lain sebab akak tak larat. takut nak problem kan back bone.. so at one place je n just satu hari.. itu saja..

      Delete
  13. tertarik nak pakai shawl sejak "berkawan" dgn yan..
    nnti nak minta tips dari yan..hihi
    semua yg U beli..saya suka sangat2..satu kepala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anim,

      actually sebelum ke Kashmir lagi i mmg jenis yg suka guna shawl since Hubby beli kan kat India dulu.. Almost 10 years shawl tu dah. Then bila dah ke Kashmir lagi lahh.. I mmg plan nak beli banyak the shawl..

      So kalau dah sekepala, boleh lah kita nyopping sama.. heee

      Delete
  14. salam yan..
    cantik-cantik semuanya tuu...kira byk jugak la membelinya tu..
    bukan selalu dpt gi sanakan..bila dah sampai tu borang jer la..apa yg berkenan dihati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaa..itu semua mmg dah plan nak beli esp shawls and sarees. Ingat nak borong carpet gak..heee.Tp tak boleh lah kan.. Kalau reramai pegi tu mmg lain lah.

      Delete
  15. banyak nye kak yan borong
    acu sangat suka saree..cantik kalau di buat baju kurung :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Acu, tak banyak lahhh. excess 7 kg je. Beli sikit2. Just for family member. Utk frens mmg tka ada..

      Delete
  16. Replies
    1. tak de lah banyak mana..gambar je tuuu.. lagipun first time p selalunya cam tu lah kan.

      Delete
  17. alahaiiii akak bestnya kak. semua yg akak beli semua cantik2 belaka. saya suka koleksi cincin akak, saya pun suka kumpul cincin

    ReplyDelete
  18. Kak Yan..boleh tahan jugak harga barang2 kat sana ek..Alin suka nor tengok kain pasang tu..cantik..sweet jek kaler dia. Pehtu product Himalaya RM5 jek..sangat berbaloi borong tu..hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends on tempat lah Alin. Maybe kalau kat area market tu murah sikit kot. Ini sebab akak malas nak jalan2. Akak borong kat satu tempat je.. Sebab akak tak larat nak bersesak - sesak.. I m sure murah semuanya..

      Kain ela tu kalau cari lagi sure lagi murah..

      Delete
  19. cantik2 brng2 kashmir kak...cantik sejadah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik2.. depa berseni.. Sejadah nak pakai raya ada nanti tau.. let me know..

      Delete
  20. terima kasih....fridge magnet aritu ...sy fasz yg berkelah sesama di taman :D

    salam perkenalan kak azian :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afasz, mesti salah org. Yg bagi FM tu rasanya Dr Hanie.

      salam kenal gak afasz..

      Delete
  21. Salam kak yan..
    shawl yang kak yan pakai semalam masa piknik tu beli kat sini ke.. lawaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ana.. hee.. tu yg kena usik dgn Datuk tu.. hee...

      Delete
  22. sejadah dan shawl hand made itu sungguh indahhh.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah nanti buat yr hantaran..cantikk..

      Delete
  23. Shawl ada semahal tu ek?? harga sehelai mcm boleh beli full set baju termasuk tudung semua..hehehe...gurau jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. in fact more expensive pun ada dear. Yg handmade lah. Besar, neat, and fine.

      Delete
  24. cantik2nyer semua hasil tgn dr sana, shawl, sejadah kain2 dr situ cantik betul... pastu suke ngn himpunan cincin2 akak tu... cantik tul... semua buah tgn tu berbaloi beli kn kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alah dana beli tu pun bukan beriya2 sangat. Mmg akak dah budget dari malaysia.. Nak beli apa dan spend manyak mana...

      yang penting barang2 tu semua akak suka.. esp shawls tu and sejadah.

      Delete
  25. salam sis.. cer kongsi sikit cmner tips nk beli pashmina kat kashmir? hehe

    ReplyDelete

cliks..cliks