cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 10, 2013

Mamper Jogja (10) - Last Shopping at Toko Batik Adiningrat, Buying Monggo Chocolate and Good Bye Jogja

Ok guys.this is the last episode of  our journey to Yogyakarta.. but before you read the next N3, jengah S I N I  yeee...

Aduiiii..dah last day dahhh.. nak balik petang ni.. sedihnya... sedih sebab terpaksa melepaskan waktu senggang di bumi orang. tu yang sedih.. so pepagi tu for the last time, we had our last breakfast kat hotel. memang rugi sebenarnya kalau tak breakfast kat hotel ni..love all the food. then for 3 days we stayed here, all the menu memang beza everyday.. 

this morning we had Soto.. sedappp...without fail i took punch drink again and again.. 

seeee... i took another portion..heeee...sedap weiii..

heee....sebenarnya pepagi ni 3 bujang ni.. (heee..sorang tu solo masa ni jeee) dah kena balik dulu.. gara - gara lambat beli ticket masa nak pegi ni lahh.. nak tau kenapa, go HERE..so depa kena fly back early in the morning.. not so early lah.. dalam pukul 11.00AM cam tu.. sebenarnya we all dah decided on the last day, everyone kena pakai something batik.. tak kesahlah baju ke kain ke, songkok batik tu ke.. so even depa ni balik awal, tetap kena pakai batik. heeee.. (we all tak buat exchanging gift sebab tak ramai members kami kali ni. tak meriah.) 

we all hantar depa ke airport dulu.. and Chef CiJu buat online check in plus tambah luggage di air asia kiosk. 

lepas hantar, another last shopping heaven ada lagi. heee.. still i love to do shopping kat kedai macam ni.. macam boutique gitu. lebih selesa, lebih nyaman.. so we went to Batik Adiningrat. 

ingatkan depa ni dah habis shopping... eeee... i baru nak shopping, depa masih lagi shopping.. eeee...

suka interior this boutique. 

ada ruang untuk menunggu the rest menyopping. 

lepas tu kami sambung shopping di luar - luar kedai.. just grabbed somethings to bring back. macam t.shirt gitu lahh.. murah sangat bebbb..

masa dalam Batik Adiningrat tu masa nak bayar di counter Abang Irfan mintak dibelikan chocolate. at first i said no need sebab nanti kat airport boleh.. tapi masa i tengok chocolate tu terus i terkejut badak.. sebenarnya this tempat chocolate ni lah yang i nak sangat pegi..Monggo Chocolate.  dan memang dah ditulis ALLAH, dah last minute ni lah baru jumpa.. tanya Iyan boleh ke pegi, terus je Iyan bersetuju. since takut masa tak cukup, we needed to check out dulu then on the way to airport boleh singgah sementelah sejalan.. 

this mamat dah siap awal, langsung turun dan naik basikal ontel. tak habis - habis lagi dia.. then kami terus menuju ke Monggo Chocolate. 


masa sampai di sini lagi sekali i terkejut sebab we all pergi ke Kota Gede.. Ya ampunnnnn.. satu lagi tempat i terlupa.. siap dah list down, tapi tak tengok, ini lah dapat nya..tak pe.. kita explore mana terdaya je lahh.

cari - cari, then ternampak this sign menuju ke Monggo Chocolate. 

sambil melihat - lihat Kota Gede...banyak perusahaan perak. seelok - eloknya kalau minat perak, singgah lah ke sini.. i went to Magelang and bought silver kat sini.. but i m sure kat sini more choices. 

ada Kubur lama. boleh jengah.. kami tak sempat..


tiba di lorong niiii...

sampai lah kami..ke Monggo Chocolate.

I share the address of this shop..
Jalan Dalem Kota Gede III/978 RT 043 RW 10,
Kel. Purbayan Kota gede 55173, Yogyakarta . 

masuk ke dalam kedai... nampak this glass jar. i suka.. i ada 3 bottle cam ni. antique bottle.. sangat suka.. yang ini diisi dengan biji cocoa yang telah dikeringkan..cocoa beans in antique bottle. 

sebelum masuk tadi, di luar ada sepohon pokok cocoa.. 

ada congkak biji cocoa lagi..

ada buah cocoa yang telah dikeringkan..

kami diberi peluang merasa chocolate Monggo ni. memang sedap.. wahhh!!! Abang Irfan betul - betul merasa.. habis satu tray.. then the girl bagi lagi another tray.. heee... 

sample chocolate...nak mana satu, kasik tau.. just tengok samples kat sini..

another samples. tinggal pilih mana yang berkenan..

sementara menanti.. warga emas hanya memandang.. pilih lah kami..


we spent not too long here. i just spent about Rph 400.000. banyak gak.. well spend lah kat sini.. i pernah beli di airport, memang agak mahal.. sayang nya kami tak dapat menyaksikan bagaimana chocolate ini diproses since today was Sunday.. what a shame.. tak pe next visit for sure..  okkk... we needed to rush to the airport.. lagipun kami masih belum lunch.. 
kami singgah di Rumah Minang Murah.. but the menu not as good as Rumah Minang di Malioboro.. 

berulang tambah this mamat.. sedap sangat lah tuu..

sempat tangkap gambo di sini sebab kami takut tak sempat di airport nanti. see.. we all with batikk. sakan kann.. just My Daddi je tak pakai.. i pun tak tau kenapa dia tak nak pakai.. tak kesah lahhh.. we took a picture with Iyan..

luggage dah tersedia untuk dibawak pulang.. nak masuk cargo duluuu..

suasana sedih. perrpisahan dengan Iyan dan Acong.. My Daddi and My Mommi siap meleleh air mata.. esp My Daddi tu.. tengok je lah gambar ni.. hhhh.. tak pe.. we all dah decided nak ke somewhere again next year with Iyan. dan Iyan pun tak kesah.. tinggal bilang ajah. INSYALLAHHH..  Happy gunakan Iyan once we travel ke Indonesia.. dah macam family sendiri. .memang agak mahal sikit lahh. but we happy with him.. especially My Daddi and My Mommi..okkk.. then kami terus masuk dan bersedia untuk balik ke Malaysia..

tempat duduk yang very limited membuat kan i terus lepak je di lantai.. lega rasa..

dan ini our plane.. ready to bring us home..

oooo..bye ..bye Yogyakarta.. nice holiday.. we hope we will come again.. but surely kami akan ke Magelang and relax there.. INSYALLAH..Macam kalau kami ke Bali, sure stay kat Ubud.. cam tu lahh..

dalam perjalanan tu ternampak satu gunung.. i m sure masih lagi di kawasan Yogyakarta.. ALHAMDULILAH we arrived home at 8.10PM.. selamat semua even too tired. banyak benda yang dapat dikutip dalam percutian kali ini.. memory dengan anak  - anak yatim memang menyenangkan hati kami.. INSYALLAH bertemu lagi..
*******************************
 Volume 2, Book 22, Number 290 :
Narrated by 'Abdullah
We used to greet the Prophet while he was praying and he used to answer our greetings. When we returned from AnNajashi (the ruler of Ethiopia), we greeted him, but he did not answer us (during the prayer) and (after finishing the prayer) he said, "In the prayer one is occupied (with a more serious matter)."

27 comments:

  1. Betul Kak Yan kadang2 sebelum travel kita bukan main buat list segala tempat nak pi segala barang yg nak beli tapi mesti ada jugak yg lupa dan tertinggal. Masa tu macam tak cukup ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kann. yg sayang nya tu tpt tu kira tpt yg sanggat popular tuu.. tp tu lah dah tadak rezeki..

      Delete
  2. Kakcik tergoda tengok gambo soto tu. :)

    ReplyDelete
  3. Ni betui2 last minute shopping ni..

    Sporting betui ahli rombongan... siap semua berbaju batik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..gilooo..hee..

      ALHAMDULLILAH semua mmg sporting...

      Delete
  4. batik indonesia pun cantik..dan lembut
    js pernah dpt souvenior from boss suami..hihi
    dan yg pasti tahan lama kainnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka sangat batik dia.. mmg nak ulang lagi nampaknya...

      Delete
  5. Best betul baca cerita bersiri ni.Mcm boleh imagine ada kat sana jugak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least we can share... nnt kalau pegi, dah tau sikit2.. kann..

      Delete
  6. makanan yg pelik dan nampak enak lah kak ;)

    ReplyDelete
  7. hmmmmm best, rasa mcm dana dpt ikut sekali journey akak ke sana... bestnyer nengok coklat2 mereka,batik2 mereka pun cantik kak.... batik tu lebih mudah nk jaga dr mcm baju batik kite yg dr sutera tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira nnt Dana pegi dah banyak dana tau kan tpt2 yang akak ceritakan di sini..

      akak mmg meminati batik Jawa.. esp for table cloth.

      Delete
  8. suku coklat berkacang krup, krap, krup , krap

    ReplyDelete
  9. Kakak suka tengok adik naik basikal dah macam kat kg sendiri dibuatnya hihi...

    Coklat di sana mesti manis sebab biasa org sana suka manis. Tapi tak tahulah pula sebab nampak macam special juga tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAHHHH kak.. punya lah suka dia... sangat - sangat suka.. gagah even waktu tgh panas..

      no kak chocolate dia tak lah terlalu manis. biasa2 je. chocolate malaysia sangat.

      Delete
  10. ayah yan ni siap menangis masa nak berpisah..for sure pandai iyan ambil hati orang tua

    p/s saya pun cadang nak singgah ladang teh di beijing tapi tak sempat. kadang2 semua tempat nak pergikan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. my father ni sensitive sikit org nya.. lebih2 lagi kalau org tu baik sangat dgn dia. memang cepat cair dia.


      ooo ada ladang teh ye kat sana..

      Delete
  11. berhajat juga remy nak ke sana hujung tahun nie...kita cuma merancang tapi segalanya ketentuannya..... remy pun dah ramai adik2 kat sana...yg training kat tempat remy...asyik bertanya bila mau kesana jer.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. go Remy.. tapi there a bit hot lahhh.. best stay kat area Magelang dan kalau tak silap area Gunung Sumbing..sejuk sikit..

      Delete
  12. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks