cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 18, 2013

Diet week - pasta and salad.

Almost a week kunun berdiet..(sebenarnya dah almost 3 weeks dah..heee..terlupa nak published.) Chef CiJu kata baik kita just go with pasta, spaghetti, salad, and sandwich..I on je.. no hal with me coz I m not rice lover.. (but I cant tahan one with arabic food especially rice). But we can go on that once awhile..

Plan nak terus cam ni till ramadan. Butttt the problem is My Daddi is rice lover...so we plan, kita akan teruskan this diet but we will buy food for My Daddi..kijem ke??? Heeee....Anyway...just wait n see yeeeee...

Jom tengok apa yang disediakan oleh Chef CiJu..memula tengok salad yang disediakan..


Egg Salad.


Almond Cranberry Salad.. I suka sangat yang ni.. Macam salad kat Gloria Jane.. Cam tu lah.. sebab ada dried cranberry.


Ini Prawn Olio.. We love this sooo much..


Ini apa ek??? lupa.. Penni??? oo Penny Spaghetti. well this is Penne Spaghetti . Yumm..yumm..i i will share the recipe later.


Prawn Spiral Pasta.. Not badd..


My portion - Olio and Egg Salad.. 


My portion of Penne Spaghetti and Salad.


Ini masa makan Sandwich, Spiral Spaghetti and Salad..

well, after a week i memang nampak perubahan badan ni.. hee.. loose lah sikit my abaya tu.. kira boleh diteruskan..no rice ok...no rice.. i just makan sikitttt je kalau nasi tu.. kalau dah terpaksa.. try to limit my rice intake. INSYALLAH.. no give up..

****************************
Volume 7, Book 65, Number 303 :
Narrated by Khalid bin Al-Walid
That he went with Allah's Apostle to the house of Maimuna, who was his and Ibn 'Abbas' aunt. He found with her a roasted mastigure which her sister Hufaida bint Al-Harith had brought from Najd. Maimuna presented the mastigure before Allah's Apostle who rarely started eating any (unfamiliar) food before it was described and named for him. (But that time) Allah's Apostle stretched his hand towards the (meat of the) mastigure whereupon a lady from among those who were present, said, "You should inform Allah's Apostle of what you have presented to him. O Allah's Apostle! It is the meat of a mastigure." (On learning that) Allah's Apostle withdrew his hand from the meat of the mastigure. Khalid bin Al-Walid said, "O Allah's Apostle! Is this unlawful to eat?" Allah's Apostle replied, "No, but it is not found in the land of my people, so I do not like it." Khalid said, "Then I pulled the mastigure (meat) towards me and ate it while Allah's Apostle was looking at me.

42 comments:

  1. salam Kak Yan.....

    menarik menu2 diet di atas tu....teliuq pula di buatnya he heee....

    ReplyDelete
  2. kalau macam ni, mau makan 2-3 pinggan, nampak sedappp sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayin kalau 2 3 pinggan tu sure dah tak leh diet tu. hee

      Delete
  3. ohh kak yan... ada rumah kosong tak dekat2 rumah kak yan tu.. nak pindah duduk dekat kak yan lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada..adaaa.... sewa sebelah umah akak je ni haahh.. ada cabin house kat sebelah ni. hee

      Delete
  4. assalam kak. almond cranberry salad tu nampak sedap betul! macam2 hidangan untuk diet..
    Tapi kalau lapar, apapun makan..mau lupa terus soal diet.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear... mmg sedap cranberry salad tu. sukaa..

      Delete
  5. alangkah bagus kalau ditetapkan hati tak makan nasi mcm kak yan ni
    sy ni lama makin membulat.huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.. INSYALLAHHHH kalau ada keinginan sure boleh punya..

      Delete
  6. try oat + kurma kak...sy da buat.. alhamdulillah kurussssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau oat tu akak dah tak larat sebab berair je kan.. i prefer pasta.. kurang2 rasa macam makan lahh. heee..hee

      Delete
  7. ooo....pasta bleh diet erk akk....ada org pernah cakap ngan rietta,pasta banyak kalori...huh...i got a wrong info before...thanks akk....i love pasta...macaroni the most...but cabonara the best...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. tapi janagan lah sampai bercheezy cheezy tu.. dah salah diet tu.

      Delete
  8. Aina kalau tak makan nasi mau fengsan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.hee..ooo ye ke.. akak tak pe.. selalu mmg tak makan nasi..

      Delete
  9. salam kak yan....klu ada 'geng' nak berdiet camni mmg best!.Go kak yan Go...hikhik

    ReplyDelete
  10. Zara wajib makan nasi ..mcm mana pun 3 kli sehari..tak blehla klu tk makan hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. whatttt..3x sehari??? means pagi tgh n mlm lah yeee... wowww..ini mmg rice lover lah yee..

      Delete
  11. K.yan...
    Nk resepi almond cranberry salad.. (muka tak malu)
    heheh

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. diet lah.. sebab bukan makan semuanya dalam satu meal..

      Delete
  13. sedap2 semua makanan kat atas tu kak...nnati jgn lupa share resepi yer... :)

    ReplyDelete
  14. syedapnyaaaaa!!!! I paling suka olio!!!!! My fave!!! :D

    ReplyDelete
  15. alhamdulillah

    x tahu yg mana satu saya nak cuba .. semua sedappp nampaknyee !

    ReplyDelete
  16. healthy food...sedap dan menyihatkan kan kak..harapnya tercapai lah carb diet akak..insyaAllah

    ReplyDelete
  17. sypun tak sabar nak berdiet..tgu masa pantang nnti..hehe

    ReplyDelete
  18. Wahh sedap2 semua makanan tu. Tapi saya tak boleh tinggal nasi la. Huhu~

    ReplyDelete
  19. nampak sangat sedap egg salad tu.. nyum..

    saya dah 4 bulan x makan nasik..(mesti x percaya kan?)
    x tahu kenapa.. kalau makan sakit perut..
    huihui..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyallahhh... dasat tuuu.. 4 bulan.. akak baru sebulan.. tahan nafsu.

      Delete
  20. sedapnya prawn olio tu....... nak sikit kak yan......

    ReplyDelete

cliks..cliks