cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 7, 2013

Mamper Jogja (9) - Masjid Agung Manungal langsung dinner di Spesial Sambal Resto

Entry ni bersambung dari SINI..


lepas je balik dari Keraton kan kami lunch di Mall. langsung balik ke hotel. Hubby tak ikut dan dia just makan di hotel. we all rushed nak ke big mosque. (sebenarnya i nak sangat ke satu masjid ni..nanti i ceritakan.) kenapa we rushed?? ye lahh. waktu maghrib depa ni agak awal. dalam 5.30PM. tapi menurut Iyan, katanya pukul 6.00PM.. tapi kelmarin masa checked in i macam terdengar azan maghrib sekitar jam 5.35PM.. tapi since Iyan mengesahkan waktu maghribnya jam 6.00PM, maka kami agak santai - santai setibanya di hotel. dan Iyan mengatakan masjid yang hendak kami tuju itu agak dekat.. then at 5.20PM baru semua gerak ke masjid.. 

tengok lah tu, siap nak main basikal ontel lagi tu.. 

but malang sungguh ketika masih dalam kereta kami sudah terdengar azan dari masjid berdekatan... masing - masing kata, ehhh... itu azan apa.. laaaaaa... i was very sure.. itu azan maghrib... sebab jam i sudah menunjukkan jam 5.35PM.. i memang pasti we all terlepas jemaah di masjid yang hendak kami tuju.. sedih sangat rasa hati i.. teringin berjemaah, tapi tidak kesampaian. tak mengapa lah ALLAH itu punya rencana yang maha cantik.. jadi kita mesti REDHA... masjid yang mau kami pergi ini adalah masjid yang memang i cadang mau singgah.. masjid kayak masjid nabawi.. bersemangat i.. 

tapi setiba nya kami di sini, kok kawasannya agak sepi.. apa masjid nabawinya begini.. mana jemaahnya..kok masjid agung sepi lho.. kami terus masuk.. tak tertampak atap yang terbukak dan tertutup itu.. eeemmmm... musykil. tapi langsung kami masuk ke dalam masjid dan beriktikaf... 

masjid nya luas dan lapang sangat.. unique with the interior.. semuanya kayu berukir. takjub.. lantas mencari - cari kawasan muslimat untuk bersolat.. kawasan dalamannya luas sungguh.. 

tapi rupa - rupa nya ruang solat muslimat hanya di pojok ini.. YA ALLAH.. sedih pulak dalam hati i ni.. kenapa ek macam ni.. terlalu terbuka.. seperti kita muslimat terpaksa menghadkan perlakuan kami di sini.. biasalah kan.. kitanya perempuan, kalau nak sembahyang tanggal itu, tanggal ini.. jadi memang terbatas.. in fact telekung nya pun limited.. terfikir di benak i.. patut lah Bandung banyak menghasilkan mukena yang kecil.. maybe wanita nya sentiasa membawa mukena sendiri di dalam handbag. maybe lahh.. 

seperti masjid - masjid yang lain yang kami kunjungi, arah kiblahnya sudah beralih.. lihat aja ini.. masa kami mau bersolat tu, i terus bertanyakan kepada seorang jemaah wanita.. apa nama masjid ini.. ooo ini Masjid Agung Manunggal, Bantulan.. eemmmm... jadi ini bukan Masjid Nabawi itu.. i sudah salah kali.. tak mengapa lah.. (sebenarnya masjid tu ada di Semarang.. means kalau nak pegi, kena pegi pagi dan patah balik ke Joga petang nya. heeee..)maybe infos yang yang baca terlalu sedikit.. anyway still berbahagia dapat menghadirkan diri ke rumah ALLAH ini. ALHAMDULLILAH BARAKALLAH..

this is ablution area.. sebenarnya masjidnya didirikan in 1984/85 macam tu.. masa umur i sweet 16/17 gitu.. heee... means almost 29 tahun lah gamaknya..

MASYALLAH.. even sudah agak tua tapi interior nya memang menakjubkan.ukiran kayu tu yang mempersonakan.. bumbung nya tinggi sangat.. sejuk di dalam ni..(nampak tak si kecik i tu..) berlari bebeno dia dalam masjid ni.. 

mihrab 

di bahagian luar nya di atas bumbung terukir ayat - ayat quran..

pengumuman ini biasa dilihat di dalam masjid di Indonesia. Tapi i cukup hairan bin ajaib.. wanita - wanita yang tidak menutup aurat bertebaran di dalam masjid.. kalau takat tidak berhijab, tidak menjadi masalah bagi i.. TAPIIII... berseluar pendek gitu.. hairan.. memang hairan.. kita hanya boleh memandang.. nak menegur pasti bukan kederat kita.. semoga diberi hidayat..INSYALLAH...





tabuk besar di luar. seusai bersolat, kami bergerak balik. mau makan malam.. mintak iyan cari - cari di sekitar sambil memandu balik ke Jogja. 

kami ternampak resto ini.. tidak dijangka.. just ternampak, terlepas, then kami berrpatah balik ke sini..di luar hujan renyai.. resto ni berdiri sendiri.. tidak terlalu besar dan tidak terlalu kecil. 

tiap kedai makan pasti ada botol berrisi keropok macam ni.. 


masuk ke dalam ni, mak aiii.. ramai betul pelanggan nya.. tempat duduk macam tak ada. but we needed to wait few minutes, then barru ada ruang.. 


sambil menunggu, memandang keliling.. seeee... banyak sambal dia.. kalau tak puas hati boleh complaint tu... siap dapat ganti lagi..

sambil menunggu...budak kecik ni main ceper.. kemain suka betul dia. 


food sampai.. apa lagi.. thennnn.. pedasssss..... sangat pedasssss...dah nama resto pedas abis kok.. 

makan nasi dalam lekar.. beras wangi.. melekit dan wangi.. memang laju makan nasi ni.. tapiii.. badan kita... eeemmm..

tahap kepedasan tergambar di sini.. heeee...

heee.. see nama the sambal.. menghiburkan betull..

even pedas.. all were great. sedap.. just wanna tell you guys..all of us 12 persons. but we ordered 27 glasses of drinks. heeeeeee...

see.. licing gak tu.. 

tengok bekas nasi kami tu.. hee... sebenarnya ada 4 mangkuk semuanya.. dashyat memang kalau family Cikgu Elias ni makan. heeeee..our family really enjoy any food.. 

kalau tak nak duduk di kerusi, boleh duduk lesehan.. 

singgah lah ke sini ye kalau ke Jogja.. we all ni kira by luck lah.... but ALHAMDULLILAH.. new things. new experience. how nice. 

dari resto terus kami bershopping lagi. heeee.. kami ke Kedaton. actually ada benda yang i nak sangat beli. table cloth.. we all pakai alas meja.. teringin nak guna batik.. mencari bagai nak rak di Jalan Malioboro. tapi tak ketemu.. terus dapat info dari NekCik.. tapi tak jumpa yang NekCik bagi tau tempat tu.. kami hanya dapat ke Kedaton.. areanya hampir - hampir dengan Keraton.. aiikkk.. Keraton lagi.. 

My Mommi pun sama gak.. i thot i sorang je yang nak cari barang kat sini. she also maaaa...tengok je lah barang yang ada kat situ. apa tak rambang mata.. satu lagi senang kalau dalam shopping kat boutique cam ne. bit selesa sebab ada air cond. heee.. and the helpers memang bagus - bagus. even harga cannot tawar - tawar one, but i rasa the price tu kira reasonable lah.. and the items ada quality.. not bad kann..

 this mamat, dapat one batik shirt.. pandai memilih dia...

 sakan gak kami shopping di sini.. sambil bapak - bapak  ngobrol di luar.. asik dehh.. 

My Mommi masih shopping lagi tuuu. heee.. then kami berangkat balik ke hotel. esok dah nak balik dah.. tapi ada 2 trip. Hubby, Abang 'Imran and Abang Luqman kena balik dulu.. first flight. pagi and the rest, balik petang.. so needed to go back early sebab nak packing time.. sambung lagi nanti. daaa..
********************************
Volume 2, Book 13, Number 1 :
Narrated by Abu Huraira
I heard Allah's Apostle (p.b.u.h) saying, "We (Muslims) are the last (to come) but (will be) the foremost on the Day of Resurrection though the former nations were given the Holy Scriptures before us. And this was their day (Friday) the celebration of which was made compulsory for them but they differed about it. So Allah gave us the guidance for it (Friday) and all the other people are behind us in this respect: the Jews' (holy day is) tomorrow (i.e. Saturday) and the Christians' (is) the day after tomorrow (i.e. Sunday)."

30 comments:

  1. bestnye..sy plan nk ke bali, tgh survey2 temat. jogja pun mcm best kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ke baliii??? Kampung akak tuuu..sgt best...more info in my blog abt bali.

      Delete
  2. Wahh....masjid tu besaarrrr dan lapangggg sangat. Tengok bumbung pun dah boleh rasa nyamannya dok dalam masjid tu. Resto pedass kak..? Wahhh...mesti saya sukaaa....hehehehehehe

    ReplyDelete
  3. rumah makan sambal2 tu sgtt la menarik perhatian...hurmmm... kena plan trip ni jugak nnti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. my dear..u kalau nak travel, best gi Bali dulu. mmg best.. or Bandung. but Bandung more on shopping..

      Delete
  4. 1.Kelihatan walau besar tapi kurang jemaahnya di masjid itu. Sebab itu agakaya suka-suki masuk dgn seluar pendik - kesiannya..
    2. Badik yg adik pakai memang cantik
    3. Makanan kalau di sana mana tak ada pedas. Tapi kalau kakak lagi pedas lagi best:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah kak. tergamam saya.. dah lah salah masjid.. tapi still wonder tiada jemaah yg memakmurkan masjid dgn pengisian after maghrib..

      dia suka batik, but kena modern sikit kak. maklum org bujang..

      tapi kan kakkkkk..mmg sangat2 pedas.. sangattt...

      Delete
  5. kak Yan tayang2 lah table cloth yg U beli kat sana.

    ReplyDelete
  6. restoran 27 sambal tu, kami pi jugak kak...sedap2 sambal kat situ...murah pulak tu kan...masa kami sampai, ramai giler org tgh mkn, kena tunggu sat, terus dpt tempat duduk...saya rasa resto tu ramai sebab sambal sedap dan murah...
    bayangkan makan 4 org cuma rm12 je...sampai sekarang rasa tak caya...hahaha...


    saya suka pedas2...so, mmg terbaiklah sambal kat sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. akak terjumpa di sambil cari2 keliling.. dah terlepas dah masa tu, patah balik tuuu.. heee...memang pedas tapi sangat murah.. sangat2 murah.. berriya2 kami makan.. sakann..

      Delete
  7. Cantik masjid tu...tapi sayang tak de orang ye kak. Tengok menu sambal tu macam sedap je kak yan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap Ita.. pedess..terangkat.. tu yg order air sampai 27 gelas. tu. hee

      Delete
  8. masjid tu senibinaanya cantik ye walopun dah uzur...
    tapi cam u cakap lah sis....
    sayang sbb terbuka betul bahagian muslimahnya tu...
    and adab berpakaian pula tiada guidelines....

    ooooo memang pedas ler tu sis...
    bilangan air terover over dari bilangan orangnya...
    tapi yg pedas itu lah yg sedap kannnnn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg susah jadinya kita nak solat.. tp maybe normal to them..

      mmg pedesss...berrgelas2 minum.. hee

      Delete
  9. Oh ziyaan..kalau pgi jgnlah bwak i makan kat sini ye..pengsan kepedasan daku buk!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha..haaa... tp boleh mintak yg tak terlalu pedas lah kot.. mak tu boleh je makan.. berselera lagi tu..

      Delete
  10. kakyan masakan diorg tak berkuahkan..semua kering2 tapi sedoppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. masakan org Jawa mmg kebanyakan macam tu. jd kena lah mintak sayur asem. akak tak suka pun. better kering.

      Delete
  11. Replies
    1. itu keropok.. depa suka makan dengan nasi.. macma keropok udang gitu..

      Delete
  12. berapa banyak sambal daaa...
    harus ke tandas saja kalau saya ke sana....heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..tak de lah anim..my mum tu jens x boleh pedas tpi ada benda lain boleh dimakan kat situ..

      Delete
  13. subhanallah cantiknya masjid tue.. masjid kayu memang sejuk.. sedap sambal yang pedas2 jangan je yang manis.. memang potong selera.. hehehe
    Kak Yan, take care :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik sangat.. cuma agak lengang..sedih gak rasa hati masa masuk ke dalam..

      sedap ye kalau pedas.. hubby kata sambal patut pedas.. kalau manis itu pengat.. hee

      Tq dear..

      Delete

cliks..cliks