cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 18, 2013

Ipoh Mali Talak Sombong - Cameron Highlands 2

sebelum baca, intai S I N I yeee....


bangun pagi ni.. Sejuk menggigit...bukak pintu, angin lembut masuk  ke dalam bililk...tapiii.. dah nak balik dahh... verangan..kalau lah udara Shah Alam sama macam Cameron Highlands.. best nyaaa... udah.. udahh.. back to reality..Shah Alam panas nowww.... hhhh.. anyway, sebelum balik tu we all nak kena ronda - ronda Cameron Highlands. 

 nikmat udara yang ALLAH bagi pinjam di Cameron Highlands ni.. nyaman je..

we went out for breakfast. area  semalam tu gak, tapi bukan kedai yang sama.. kedai lain..sambil bersembang dengan pelanggan lain.. bercerita tentang kesesakan jalan di CH ni.. they would take Tapah bila nak balik nanti.. eemmm.. we also considered that too.. teruk sangat traffic.. anywayyy...lepas breakfast...


meneroka CH.. nak cari macam - macam especially strawberry, sayur mayur..and hopefully roses..then singgah kami di sini.. Cactus Point..Dah namanya cactus, maka masuk ke dalam tu, cactus memanjanglah kan.. ye lah..kot - kot ada benda lain. heee....so, tak sempat Hubby lepak dalam kereta, kami keluar balik.. 


yang tadi masa memula masuk ke Cactus Point tu, all the way from Tanah Rata, so clear.. smooth sangat - sangat.. tup - tup keluar dari Cactus Point dan patah balik ke Tanah Rata, all the way ke arah menuju ke Berinchang..YA ALLAHHHH... kereta dah bergerak amat perlahan...


so patah balik, kami ke sini..Scorner..dan terpampang replica strawberry tu, sure banyak strawberry tu.. i memang nak sangat beli strawberry bebanyak.. kalau beli kat MGB sangat - sangat mahallah...dan i ternampak signboard Muallaf... dalam hati sure kedai orang islam ada di sini.. so, singgah lah kami di sini..


 seronok.. dapat lah tenggok pokok strawberry kat sini... memang ada jual kat sini.. murah sangat.. i borong sampai RM50.. hopefully dapat cari lagi di tempat lain.. buah besar - besarr sangat.. sukaaa...


ada area tanam cendawan.. suka gakkk... macam - macam rupa cendawan ada. ada pelbagai warna.. menarik sangat...then Chef CiJu pun sangat - sangat happy berada di area ni... macam shopping kat Pavilion je..heee..


see.. dia just spent RM30.. tapiii.. memacam cendawan yang dibeli.. siap ada yang  dibagi free lagi.. dah itu namanya rezeki kan.. jangan tolak.. ALHAMDULLILAH..


singgah area sayur, borong gak.. but for salad kureng sikit..


area buah, borong gak. i borong limau.. enakkk...


Hubby lepak di sini.. memang betul milik moslem.. ALHAMDULILAH.. lega rasanya...walau pun milik cina (i m sure about this) tapi suka nya sebab ISLAM.. ok..we needed to move now.. sebab masa suntuk for us to check out.. 


tapi we stopped at this area.. Taman Sedia.. I still remembered about 8 years ago, di sini lah kami lepak sambil makan strawberry. 


puas pusing area dalam tu.. tapi packed with cars.. so we took the other road, and parked outside.. crossed this suspension bridge.  then jalan je..


till we reached this house. Opah Strawberry Farm. 


kami pekena Strawberry Juice.. alaaa..cordial je i believe.. tak peee..


strawberry with chocolate..murah beb.. satu bekas besar tu just RM15.. puas makan..ingat nak tapau bawak balik, tapi habis stock pulak.. tak ada rezeki..


then depa ni duk mengisap Ice Cream Malaysia Strawberry.


Chef CiJu amik Strawberry Ice Cream.. 

  
also we took scone with strawberry jam.


i makan Dadih Strawberry.


balik, we bought Strawberry Jam, Strawberry Cordial, and Honey.. all strawberry.. ye lahh.. dah keliling pun strawberry.. so borong lahh..



time to go..


kalau berminat nak stay ala - ala homestay, kat sini pun ada.


masih muda lagi grapes ni..


ada pumpkin.


yang ni i tak tau..


then ready to checked out.. but we made late check out.. maybe around 2.00PM baru kami keluar.. but we had to pay..just 20%.. ok lah tu.. malas nak rushing..


around 2.30PM baru we all checked out..tengok boot Kak Timah.. sendat. heeeee.... sarattt...

 sebelum balik sempat kami gambar dengan owner ni.. depa diap bagi pumpkin tau.. sukaaa...dah buat kolak dah pun..


 kami menggunakan Tapah.. jalan bit zig zag lah.. but smooth.. 


 singgah sini kejap.. ingat nak lunch kat sini..sambil nak shopping tea.


sempat lagi tu kannn..


pilih dan pilih..



ingat nak lunch kat sini. Buttt.. too many people. better not lah.. takut tak enjoy pulak.. so we all teruskan perjalanan balik.. 


sempat lagi kann.. pekena ini pulak.. Pumpkin with just salt and pepper. not bad.. 


all the way ke bawah, nampak this kedai. kami beli roses. bit pricey.. tapi nak beli gak.. kat atas kenapa lah tak dapat nak cari.. pelik gak.. or maybe kami tak nak bersesak - sesak.. malas nak jumpa traffic. itu yang kami tak ke Berinchang. 


teruskan perjalanan lagi.. bit scary lah jalan kat sini. almost 2 times we all hampir bertembung dengan bas di selekoh tajam. memang tak leh bawak laju.. 50 60 gitu je lah..


just happy the road memang sudah baik.. tak terlalu sempit.. nampak tak ada pembesaran jalan di sini..



 s
uka gak menggunakan jalan ini sebab ada hijau nya.. ada jualan di tepi jalan. macam - macam..kami exit highway kurang lebih at 4.30PM.. perjalanan just 1 jam setengah je.. ok lah kann.. sambil cuci mata.. cuma, as i told before, bit zig zag.. hati - hati je..

sebelum berundur.. jamu mata melihat bangunan berciri Tudor ni..


INSYALLAH..umur panjang, kami akan ke sini lagi.. 

***********************************
 Volume 3, Book 49, Number 859 :
Narrated by Aisha
The following Verse: If a woman fears cruelty or desertion on her husband's part (i.e. the husband notices something unpleasant about his wife, such as old age or the like, and wants to divorce her, but she asks him to keep her and provide for her as he wishes). (4.128) "There is no blame on them if they reconcile on such basis.

24 comments:

  1. Best!!... bila balik dari CH mestilah ole-ole serba-serbi berstrawberries. Kalau kakak agaknya macam Chef CiJu geram tengok cendawan. Macam-macam jenis boleh masak macam-macam juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak.. suka sangat strawberry.. kalau tak beli mmg tak sah.

      Delete
  2. CH tetap best ...tapi dah kurang sejuk berbanding 10 -15 tahun dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg dah kurang sejuk.. first time tiba tahun 1985.. sangat2 sejuk.. tahun 1998 pun sejuk lagi.. tahun 2005 kureng sikit.. now dah tak sangat..

      Delete
  3. CH best.. tapi tak tahan sesak tu.. suka makan stawberi kat atas tu.. bila bawaak balik rasa masam la pulak...

    ReplyDelete
  4. itu la...CH klu xcuti skulah pown, penuh jerr orgnye....bestnye tanaman cendawan tu...xtaw plak rietta ada mcm tu....rietta cr stobberi jerr...

    ReplyDelete
  5. tang sayur2 segar tu yang tak tahan kak ! hehehe

    ReplyDelete
  6. Bunga kat gerai di Ringlet tu mmg mahal sket laa dari Brinchang tu.
    Tp kalo nk cari ubi ajaib...kat area gerai situ jer ada jual. Kat atas2 tu takde...jangan harap ler nk jumpa...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ubi ajaib? tak pernah dengar.. tak pernah tengok. cam ne ek?

      Delete
  7. Aina kalau nak ke sana fikir banyak kali, takut anak2 tak tahan dengan jalannya.

    ReplyDelete
  8. Teringin gak nak naik atas tu tp mengenangkan situ sentiase je sesak, adeh...terus x jdk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi waktu bukan cuti sekolah. kurang sesak..

      Delete
  9. kak yan..my hubby suka ikut jalan lama g C.H. katanya menikmati keindahan alam...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. he.hee..hee. betul tu.. seronok. cuma serem dgn bas yg bawak lelaju lahh.

      Delete
  10. kak yan mesti balik muntah dengaan strawberi kan..
    saya rasa pergi kat ch ni ngan family atau kawan2 lah best.. kalau ikut rombongan cik kiah.. memang sangat x seronok..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best kalau gi dgn family.. banyak ragamm..

      Delete
  11. nak pergi jugak Cameron hujung tahun nie........
    pi balik hari pun ok........sebab dekat dgn rumah untie kat ipoh tu.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo kalau macam tu best lah.. but stay overnite mmg best kan..

      Delete

cliks..cliks