cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, June 25, 2013

Lamb Stew by Chef CiJu.....

Chef CiJu risau that our pressure cooker rosak.. nak beli, budget dah lari.. anyway yang tu pun bukan our own pressure cooker.. CiRah punya.. masa she brought back from Holland 3 years ago. singgah kat rumah kami, langsung tak pulang. apa tak nya memanjang masa kambing or daging. al maklum pressure cooker.. hee.. then tup - tup Chef CiJu cakap rosak..so since then kami dah jarang makan daging.. 

tapi hari tu, almost a month ago lah.. Chef CiJu kat nak masa daging yang masih bersisa dalam our chest freezer. tapi cam ne nak cepat masak daging tu.. ahaaaa.. Chef CiJu baru dapat tau yang cast iron pun boleh mengempukkan daging dalam kadar yang agak cepat..kat S I N I cerita shopping cast iron tu dulu..


maka hari tu, Chef CiJu made Lamb Stew..first try dia.. mengelegak kambing dalam tu..so Chef CiJu sangat puas hati with this periuk gitu.. siap suruh beli lagi. ingat nak cari yang besar sikit, tapi takat yang i dapat di Parkson hanya 5 liters je.. maybe nanti boleh usha La Maison yang 7 liters punya.. 



i dah gak usha Le Creuset 15 1/2-Quart Oval.. tapi tengok macam besar sangat dan pasti terlalu berat.. tapi Chef kata, ON jee.. tunggu lah ye...


anyway.....maghrib melabuh kan tirai, dan kami pun makan lah.. beside Lamb Stew, ada yang lain disediakan oleh Chef CiJu untukk memadankan dengan menu Lamb Stew tadi tu..


takut tak cukup, Chef CiJu buat Laksa Goreng.. i kureng sikit yang ni..


ini Baked Broccoli and Baby Potato... Sedap sangat..


ada Puri Bread.. ( also first time she did.)


dan for sure Lamb Stew.. Gorgeous memang... sedappp...


Big Table dah ready.. tinggal dingap je..


sekali lagi tayang..

  Mine..

Okk.. just nak share the recipe of Lamb Stew.. Tak de cast iron pun boleh buat.. no worry.. just kena lah masak lama sikit..cuma yang best nya using cast iron ni, daging tak lerai.. sama gak dengan baby potato tu.. 


Jooommm Look at the recipe..

Ingredients:

2 kg lamb - lebih kan tulang - tulang (ribs)
1 Onion - chopped
3 garlic - chopped
2 carrots - potong besar - besar pun boleh
2 sticks of  celery - potong agak - agak lah..
1 bottle Kimball pasta sauce 
2 bay leaves 
1 can baked beans
I ml  water - ikut kesesuaian lah..
1 ts oregano (powder)
1 ts basil (powder)
1 ts rosemary (powder)
2 ts cayenne (powder)
1 ts paprika. 
chicken stock 
sugar
salt

How to cook..

1. tumis kan onion, garlic sampai naik bau.
2. masukkan sauce pasta
3. tumiskan then masukkan baked beans sampai bean tu hancur.. so kuah nanti jadi pekat.
4. letakkan air dan biarkan didih.
5. masukkan daging dan tulang (tapi daging dan tulang ni memang telah direbus terlebih dahulu.)
5. then masukkan semua sayur - sayur seperti celery dan carrots.. 
6. letakkan juga segala jenis herbs tu...
7. teruskan didih sambil dikacau sesekali..
8. masukkan sikit gula, garam, dan chicken stock buat penambah rasa.
9.biar seketika sehingga puas hati dengan keempukan daging tu...
10..siap dahhh..


GOOD LUCK.. selamat mencuba..



*********************************
 Volume 7, Book 69, Number 495 :
Narrated by Sahl
Abu Usaid As-Sa'idi came and invited Allah's Apostle on the occasion of his wedding. His wife who was the bride, was serving them. Do you know what drink she prepared for Allah's Apostle ? She had soaked some dates in water in a Tur overnight.


30 comments:

  1. sedapnya. semalam tengok master chef pon syura buat stew

    ReplyDelete
  2. Lamb stew nie favourite my hubby. Tapi since yang lain kurengg lamb... so dia hanya makan di kedai jer..hehehehehe. Tapi laksa goreng tu pula yang saya berkenan, kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. so kalau nak buat, tukar pada beef stew...ok gk kan..laksa goreng tu mmg akak tak suka. hee

      Delete
  3. thanx for sharing this recipe sis...
    leh gak try buat ni bebila nanti....

    ReplyDelete
  4. Hamboih! Sedapnya...tgh pose ni kak! Heheheh!

    ReplyDelete
  5. Suka buat laksa goreng..wah!! sedapnyaaa..=D

    ReplyDelete
  6. Cerita lamb masak apa pun sodap je, dedeulu masa kecik2 pantang tak boleh makan coz ada asthma sekarang pulak pantang jugak tapi pantang tengok.

    ReplyDelete
  7. kak yan, tak kira saya nak tanya jugak..yg baked potato n broccoli tu buat camne..baked mcm tu je ke or kena tambah apa2?Ni boleh buat menu org pantang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo.. u tumbuk garlic lebih sikit.. then tambah black pepper, olive oil, garam.. then gaul rata. bakar.masuk oven lah gamaknya.

      Delete
  8. Kalau kakak dapat berbuka macam ini alangkah bestnya. Kakak nak tahu jugalah resepi Chef CiJu buat puri tu macam mana? Resepi Stew tu kakak dah perap dalam kepala agak-agak lupa buka balik aje blog ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. roti puri tu nnt sy n3 kan kak..

      anytime kak.. mudah je kan..

      Delete
  9. wah....mmg chef terbaeklah..puri.....best2......hehehe...:-) dil x boleh makan daging..ape2 daging pun..kecuali ayam....jdi hanya mampu tengok jelah...tu sebab hantu seafood...hahahaha......

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. nnt kit masak seafood okk.. no worries..

      Delete
  10. wah wah yan..sedapnya ni, bolehla nak try recipe u jugak nanti..izin ye tq!

    ReplyDelete
  11. wah2...sedapnya..berselera dee tgk petang2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahhh..nak ajak makan dah habis lahh dee.

      Delete

cliks..cliks