cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 14, 2013

Freezer Baru dan Freezer Lama

Pening nak buat decision....
dah guna almost 4 tahun. dah pernah rosak sekali. tengok bab i bebel kat S I N I.. siap hangkut ke kilang balik lagi tu.. baru 4 tahun tuuuu... Ini brand Samsung.

depan jadi kan tempat bercermin, tepi jadi tempat FM bertapak..almost full, i tampal belakang.. heee...

yang ini paling lama berjasa. Hubby beli masa dia bujang lagi..beli secondhand dah dua tahun dipakai oleh tuan lama.  Hubby beli dari depa then after a year pakai, we all kawin.. sampai lah sekarang.. means dari tahun 1994.. till now means usia dia dah 22 years old dah.. sekali pun tak pernah rosak.. sekali punnnn... ini brand National.. mana ada lagi now..kalau dilihat dari segi rupa memang dah tak menawan langsung kann.. 

apa tah lagi digandingkan berdua.. 

sebenarnya i dok fikir - fikir nak dihantar ke mana agaknya ice box tu kann... since i baru je beli chest freezer. nak letak  di kawasan kitchen yang baru. ( kitchen masih lagi tak siap completely but dah boleh masak - masak.. ). lagi pun nak bagi lapang sikit..

saje je i nak tayang dapur i yang tengah berantakan ni.. scary kan.. ular pun boleh berteduh..hee.. tak lahh...all this need space to put. sedangkan ruang dah semakin sesak.. sebab tu lah i nak throw the old ice box tu.. bukan sebab tak cantik dah.. huu..huuu.. sadis bunyi nya yee..

so messy.. 


the ice box still ada till now.. the bill pun dah melompat - lompat now.. recently our electricity dah burst. heee.. maybe over power kot.. so, kalau i throw ok kannn.. tak pe kannn.. ke mana harus i throw??? nak bagi sedara, satu benda tu dah terlalu tua..satu lagi takut kalau hangkut - hangkut tu, rosak pulak bila dibagi orang.. dalam dilemma. 
**************************
Volume 3, Book 50, Number 881 :
Narrated by Abdullah bin Umar
Allah's Apostle gave the land of Khaibar to the Jews on the condition that they would work on it and cultivate it and they would get half of its yield.

44 comments:

  1. Assalam. Kat rumah mak pun ada peti ais brand national ni, tak pernah rosak. Sampai sekarang guna masih elok..

    Sekarang macam2 brand ada, dari yang mahal, yang murah, yang berjenama mahupun tidak, kadang2 cepat saja rosak. Teringin nak beli freezer baru tapi takde yang berkenan pula kat sini.urmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam...

      Ye lahh. Freezer baru mmg byk masalah..nak cari brand national lagi mana ada now..

      Delete
  2. Assalamualaikum kak, why not sedekat dekat mana2 rumah anak yatim.. lagipun ice box tu tak pernah rosak. akak cat sikit luar tu. insyallah dah menawan. hehehheee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. ..

      Rumah anak2 yatim di shah alam ni mewah2 belaka..nnt lah I try survey...

      Delete
  3. Aa, setuju dengan Sheila :) tapi, betulla..bila baca akak nyer story pasal freezer lama vs freezer baru..saya punya brand hitachi, ala-ala macam akak, baru 1 tahun dah tunjukkan simptom ais yang auto tu taknak jadi, confuse jugak sbb apa, cuma tak pergi hantar je lagi ke kedai...sabo jelah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lahh..kengkadang kita ni selalu teringin nak guna yg elok2 n canggih. Tp brg2 letrik yg canghih2 ni mmg selalu nya terlalu cepat rosak.. ye lahh terlampau canggih.. payah dibuatnya kann..

      Delete
  4. Kakak bagi idea Yan... kalau org ada warung atau kedai makan biasa mereka perlu banyak freezer. Mereka mesti nak sebab appearance mereka tak kisah tapi fungsi amat bermakna buat mereka.. Boleh bagi pada org yg macam ini mesti bersyukurnya tak terkata...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya lah kak..nnt I tanya kat my sil yg ada warung tu..mana tau kann...tq kak.

      Delete
  5. Kak Yan try tanya kedai jual barang 2nd hand, kalau depa sanggup ambik kat rumah let go ja. Satu lagi barang2 elektrik kalau dah more then 10 years tu kena tukaqlah coz lama2 barang tu dah tak efisyen automatik akan makan karan kata org kampung automatik bill naik...hehehee...
    U will save almost 30% off monthly bill so tukar semua barang elektrik lama ke barang baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe gak kan . Letrik akak melambung 2 je lately...I will think abt it..

      Delete
  6. akak... banyak jasa dia. kesian kat dia... pakai aje lah selagi masih ada hayat dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lahhh..syg gak.. nnt kita adjust2..heee..

      Delete
  7. Betul2 tahan lasak peti ais Yan tu. :)

    ReplyDelete
  8. Lamanya bertahan fridge yg lama tuh yer..kagum jgk heheh...

    Tak sabar nak tengok kitchen akak nie siap..mesti best kan lps nie..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Brgn lama mmh sangat tahan...


      Alaahj kitchen simple2 jee..

      Delete
  9. fridge lama rumah saya kaler hijau. brand apa ntah. lama mak saya beli dari mula dia kawen, kalau tak silap masa saya matrik kot baru beli yang lain. sebab yang tu dah lama sangat, dah tak sejuk. tapi sebagai mengenang jasa, mak simpan kat belakang rumah. macam artifak plak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya mungkin hanya perlu refill the gas kot..entah2 boleh pakai lagi..

      Delete
  10. setuju juga kalau akak bagi pada orang yg betul2 memerlukan. mcm rumah anak yatim atau ibu tunggal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulahh..tgh fikir2 ni..byk cadangan kat sini..

      Delete
  11. ehh..kebetulan laa...peti ais yg sy baru beli last year pon dh rosak 1 kali, masa mula2 beli tu...huhu...mak punya national brand kat rumah guna dekat 25 tahun..stakat abes gas je...xde prob pon..but now dh xde sbb alasan yg sama mcm k.yan...last2 buang gitu je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang kan..bukan murah lak tu...so menyedihkan...

      Delete
  12. lamanya tahan freezer national tu..saya ada survey peti ais bebaru ni..salesgirl kedai cakap peti ais sekarang mmg mudah rosak..pakai tak sampai 5 tahun mesti ada tak kena..diaorg memang designkan product tu boleh pakai sampai 5 tahun jer..lagi2 kalau brand toshiba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lahh...ramai ckp cam tu..jangkahayat paling lama takat 5 thn je...kengkadang tak kait brand pun.. samsung tu kan kalau ikut3 kan hot brand gak now kan..sama je.

      Delete
  13. eh..lupa plak nak bagi idea..saya rasa bagi je kat sedara mara akak yang memerlukan..kalau rasa takde..cari je orang susah yang betul2 perlu..sedekahkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I sbnrnya nak bg yg dh buruk barak tu mcm kesian pulak.. maybe biar je lah kan.. sampai rosak then jual besi buruk.heee..

      Delete
  14. Simpan aje peti ais lama tu, sebab ia masih elok. Kalau tak ada tempat, letakkan di garaj atau porch. Saya ada beli peti ais baru, tak sampai setahun lagi dah rosak. Duduk tersadai di rumah je.

    Barang elektrik dan elektronik sekarang ni memang didesain khas untuk digunakan 2 atau 3 atau 5 tahun. Ini disebabkan sekarang ini 'after sale service' dah tak ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah rs2nya simpan je lh..ltk kan kat bhgn belakang dapur..wet kitchen..

      Delete
  15. Assalamualaikum Azian

    kalau hantar cat baru, mukin cantik semula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam. ..


      Ooo kalau cat sendiri ok tak?

      Delete
  16. Peti Air brand yang lama2 gitu mmg tahan lama.. skrg nie je..peti ais cepat sgt rosaknya... Peti Ais Samsung tuh cantik siap bercermin.. lagi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg lama gak yg baik kan..

      Yelah itu tpt paling last kitarang check diri seblm kuar rumah..

      Delete
  17. assalam k.yan...peti ais lama memang tahan kak..kat umah dil tu peti ais jenama national gak dh berumur 23 tahun...rosak cuma rodanya aja....mmg sayanglah....pastu adik ada menang peti ais jenama elba ke samsung ape x ingt last2 yg lama juga jdi pujaan...sebab sejuk n brg thn lama....k.yan....cuba bg pada org2 yg meniaga yg warung2 atau yg ibu2 tunggal meniaga ke ...insya Allah sama2 dapat berkat...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ntah lah kan..maybe sebab dah terlalu byk brgnletrik..so many choices..tu yg cepat rosak...

      Yg penting jgn beli yg terlalu bjenama...beli yg biasa2...

      Delete
  18. sedih plak freezer tu sis..rasanya tak lama lagik merajuk lah ia...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...hee.... tu lah kann.. harap2 tak kott...sayang gak..

      Delete
  19. salam kak ya..haah betul.. peti ais lama kat rumah maak saya tu dah sebaya dengan saya dah..huahua.. masih lagi berjasa..^^
    sayang nak buang kan..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh.. memang rs sangat sayang.. sebab masih berguna lagi.. kalau dah tak larat tu tak pe lah kannn..

      Delete
  20. Berkenan dengan freezer yg ada cermin tu. Boleh bergaya sambil memasak. Fridge lama tu jika ada yang sudi terima, sedekah saja lah. Makan banyak ruang tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. he...hee.. betul tuuu..

      nnt i cuba cara lah cam ne nak buat dgn yg lama tu. hee..

      Delete
  21. Kalau saya ditempat yan,memang kena let go. Walau byk kenangan, tapi kenangan dihati tu penting. Bg sedeqah rumah anak yatim, kenalah bagi yg baru. Tak baik sedekah hak buruk, walaupun msh elok. Tapi payah gak kan, shah alam tu kawasan org kaya nk p cari orang utk diberi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul anim.. nak bagi sedekah yg macam ni, rs tak selesa pulak.. satu lagi kat s alam ni rumah anak2 yatim sume dah ok ok sangat..

      Delete
  22. tak dinafikan kak yan... barangan lama cukup berquality berbanding barangan sekarang......

    ReplyDelete

cliks..cliks