cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, August 13, 2011

Barang Baru, Barang Lama - Bengang

Asyik - asyik rosak... I jadi geram semacam. Electrical appliances sekarang ni memang menyakit kan hati. I just bought new washing machine. Hitachi brand. Pakai tak sampai setahun dah meragam. Macam - macam bunyi yang keluar. Panggil technician, ALHAMDULLILAH. Settle. Dalam masa 16 tahun berrkahwin, i rasa i dah pakai washing machine almost 4 bijik...Ok ke tak ok? Dari front load sampai kan ke top load. Semua dah pakai. Segala macam masalah yang i dapat. repair tak usah cakap lah.. Rasa rasanya duit repair tu boleh bawak p travel kot..heee.
Ni lah the latest washing machine yang rosak 2 bulan lepas. Baru pakai tak sampai setahun.
Mamat ni kata, ada benda yang patah. Mak aiii.. i cuci kain bukan cuci pinggan. Cam ne leh patah ek..Ni 16 kg punnya loading tau. Tapi rasanya tak lah sampai 16kg kalau we all mencucinya. Now, ALHAMDULLILAH the machine dah ok.
Recently, my peti ice lak buat hal. Baru sangat beli. Baru 3 tahun. Part beku dah tak leh beku.. Haru lah jawabnya. Pulak tu baru je belanja barang sejuk beku. Penuh peti tu.. Then kena buang lah.. Ye lah repair bukan sehari dua. Masuk 4 hari.. Bayang kan lah..
I beli yang ada mirror..Heee. tempat i buat last check up kat badan.. Hee...
Beli yang baru bagi menampung yang kat bawah ni.. You all tau sudah berapa lama ni. Sudah almost 18 years without fail serve kat i. Tak pernah langsung rosak. Hubby beli second hand dari fren dia masa bujang (2 tahun sebelum kami kawin). Sampai sekarang masih boleh guna. Tapi sebab dah tak menarik dipandang, terpaksa lah i sorok sikit..heee...
Ni lah brand ni.. Memang berbaloi..
Saja tayang yang ni.. Tapi sikit je collection i. Sebab ada yang dah jatuh.. Lagi satu sebab i tanyang kat sini ialah, Hubby kata, tu lah banyak sangat letak fridge magnet tu. Sebab tu freezer tu rosak. Aikkkk!!!!! Masuk akai ka??? Tolong jawab..
Sebenarnya banyak lagi barang yang baru - baru dibeli sudah rosak. Tapi malas lah nak bebel kat sini.. Cuma i suka berbelanja barangan eletric kat Sen Q. Ada guarantee yang agak lama. So, peti es i tu tak lah menggunakan duit...ALHAMDULILAH.


20 comments:

  1. Kak Yan, fida perasan kan, barang elektronik dulu kala tahan sungguh, kalau cap yang mantap, national,singer.. sampaikan berpuluh2 tahun ada. Peti sejuk yang kat rumah sewa kat kg nun, baya fida kut umur dia!...n tak pernah rosak!!

    Cuma pintu ais dia dah tercabut la.. he he

    ReplyDelete
  2. akak, kita perasan barang elektrik skrg hayat dia 3-5 tahun je... pastu sure rosak minta ganti...
    kita rasa la mmg diorg buat mcm tu... sbb klu tak nnt takde org nak beli lagi barang eletrik yg latest design klu yg ada tu tak rosak-rosak... ;p

    kita pun banyak barang yg dah kena tong sampah - oven, pemanas air, DVD player, home teater, periuk nasi, videocam... tv pun pernah rosak tp bole repair balik... yg lain sume tu pegi tong sampah... :(

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Yan

    apa kata kalau peti ais yg lama tu ditampal dengan cermin...he he

    SELAMAT BERPUASA

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. Kak Yan.... I have to agree with En Rozali... hehe :D The old faithful peti ais yang banyak berjasa tu hanya perlu imej baru kot... afterall, dia masih boleh berjasa kan? :)

    ReplyDelete
  5. brg2 letrik skrg agak kurang berkualiti kot..peti ais Singer dan mesin basuh kat rumah mak mertua saya dah lebih 20 thn, masih elok lagi.

    ReplyDelete
  6. Assalamu'alaikum YAN
    Lama tak mampir. Semoga Yan sefamili sihat dan cemerlang dalam menjalani segala ibadah sepanjang Ramadhan ini.

    Rasanya, tak akan ada lagi barangan sekarang yg setahan barangan dulu. Ini zaman kapitalisme di tahap hebatnya! Ini zaman golongan pengeluar yg gunakan modalnya, buat bisnes, utk semata-mata pastikan keuntungan. Kita pula kena terus tukar + beli barangan nereka sebab kita memerlukannya.

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum kak...waduh,banyaknya yang rosak?agaknya memang barang elektrik sekarang jenis x tahan kot...babah dil beli peti ais sampai sekarang masih elok lagi,sebaya adik dil,21 tahun kak..jenama electrolux...kalau beli jenama skrg ni,x tahulah blh tahan ke x..ish2..sabar ye kak...

    ReplyDelete
  8. barang sekarang ni memang dibuat menggunakan alatan yg murah, macam wire yg nipis utk menjimatkan kos, tu yg problem....client pakai sub-zero pun ada masalah tapi service tip top la....

    ReplyDelete
  9. kak..barang jenama national selalu tahan lama...sekarang dah susah nak cari jenama tue

    ReplyDelete
  10. ke jenis peti ais mcm tu mmg cepat rosak kak?

    ReplyDelete
  11. Memang betul Fida.

    Akak memang geram sangat. Washing machine entah dah berapa dah..Tok sah cite blender.

    ReplyDelete
  12. EjaMaria,

    kalau tak tak laku lak kan barangan di kedai tu.

    ReplyDelete
  13. Walaikumusalam Bro Rozali,

    oo ye ke..eemmm bolah dipertimbangkan..heee...

    ReplyDelete
  14. Niza,

    pakai cermin ye.. ok..ok.. kita timbang2 kan..

    ReplyDelete
  15. Kak Aya,

    kiranya Singer dulu memang jadi pujaan hati suri rumah.

    ReplyDelete
  16. ALHAMDULLILAH Pak Temuk. Semuanya sihat.. Cuma saya ni aje lah yang kejap ok, kejap tidak..

    Memang betul Pak Temuk. Barangan sekarang ni boleh pakai takat 3 4 tahun je. Lepas tu....

    ReplyDelete
  17. Dil,

    memang dah style dia kot sekarang ni.. Kalau tak production takat tu je lah kan..hee

    ReplyDelete
  18. Fadzli,

    zaman orang nak kejar duit. Buat alal kadar je lah.. So, demand tinggi.

    ReplyDelete
  19. Kayrul,

    mana ada lagi national tu..

    ReplyDelete
  20. Tak lah juga Nieza.
    Fren akak sampai la, ok je..

    ReplyDelete

cliks..cliks