Masa pegi beli grocery di Carefour, i naik geram tengok sweet corn ni.. Langsung ambik 4 tongkol. Selang sehari terus teringin nak buat Cekodok Jagung.. Jom tengok cam ne i turun padang.. Hee... terperanjat dapur...
Gebukan..
Pakai pisau, i sagat isi jagung ni. Nipis - nipis tau.. I pakai 2 tongkol je.. Banyakkk..
I potong 2 buku bawang besar. Suka banyak - banyak.. Segengam Udang Kering. Ingat nak pakai Udang Basah, tapi tak ada stock. So, boleh lah.. Tak ada daun soup, i blasah pakai Celery.. Bolehhh... Then setangkai je Cili Merah.. Racik halus - halus.
Emmm bahan penting, tepung lah kan..Ikut suka je i letak.. Tengok seisi rumah lah kan..
Campakkan ke dalam tepung...
Letakkan air, garam..Kacau dan gaul rata.Ikut suka nak lembik, banyakkan air. Nak keras kurang kan air.. Simple..
I suka tambah kan 2 sudu Olive Oil.. Sunnah lah kunun.. Olive oil kan..
Tambah kan sikit flavor. letak bendalah ini.. Tak letak pun tak pe...I letakkan sikit kira - kira dalam 1 1/2 sudu teh baking powder.. Biarkan agak - agak sejam baru digoreng.... So... tadaaaaaaa....
Pakailah cicah ikut suka. Kitarang buat sendiri.. Cili blend tumis dan campur Tomato Sauce tumis lada dan tambah sauce... Kira dah terangat tu....
la, baru nak terliur, mana gambar cekodoknya? huhu..
ReplyDeleteAssalam Yan...waaah dah masak ke? Apa menu petang nih...tengok jemput jagung tu pun best time pose2 nih... :)
ReplyDeleteWahida,
ReplyDeletemasalah technical...heee..Ni baru ok dah. INSYALLAH
Kak Umie,
ReplyDeletetapi tak leh lawan otai lah kak...
terbaik la akak ni
ReplyDeleteNieza,
ReplyDeletebuat lawak ye.. Gambar je yg nampak best..rasa tak tau lagii..
mmm...mmg fevret anak2 saya nih..
ReplyDeleteSedapkan Mama Tims..Selalunya jadi makan tak hengat.
ReplyDeletesalam yan...ala la...my favourite tu...cucuq jagung....
ReplyDeletebaru perasan...tuan rumah pasang tudung tingkap baru....he he...selamat hariraya yan :)
This comment has been removed by the author.
ReplyDeletesesekali tukar langsir. kan dah nak raya..
ReplyDeletemcm sodap joooo..
ReplyDelete