cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 17, 2010

Tea time with Corn Cekodok...

Balik - balik je dari office ari ni, kat meja makan dah terhidang Cekodok Jagung...At first i yang coba resepi ni..Once the family makan, diarang happy.. So i pun rasa seronokk. Apa orang ingat i tak leh masak ke..Bukan tak boleh, Chef Zura..I saja malas....Since Chef Zura pun dah tau cam ne nak buat, maka bibik pun diajar resepi ini....Kalau nak coba,

ini bahan - bahannya
Of course lah sweet corn yang muda..2 batang cukup
1/2 kg tepung gandum
1 buku bawang besar - dadu
1 cawan tepung naik sendiri
Cili api kalau nak
Ikan bilis - tumbuk lumat
Udang.pun boleh letak ..
Perasa sikit..just nak rasa lemak
Garam

Cam ne nak buat
Potong/sagat jagung nipis - nipis, letakkan tepung (kedua - duanya), garam ikut rasa. Masukkan semua bahan dan campurkan dengan air..Ikut anggaran..Jangan terlalu cair atau pekat.. Biarkan setengah jam, then baru digorengkan.. Makan panas - panas..Peerrrgghhhh

Sauce
Campurkan cili kering yang telah dikisar dalam 3 atau 4 sudu, campurkan dengan air, gula, garam..Campurkan sikit dengan tomato sauce. Panaskan..Agak pekat, angkat...emmmmm makan lahhh

No comments:

Post a Comment

cliks..cliks