cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, June 7, 2013

Celebrating birthday with everything fresh from Cameron Highland..

Last Wednesday, June 5, 2013, Abang 'Imran was celebrating his 13th birthday..we didnt have a big celebration. just makan - makan. kan kitarang ada Chef in the House.. cakap je lah nak makan apa pun. heeee.. kerah tu tenaga.. we just had simple dish waktu lunch. no cake.. 

Ini lah bocah yang menyambut birthday tu.. no cake okk.. just ice cream. 

dont you think this is so tempting???? we bought fresh strawberry in Cameron Highland.. besar - besar...Chef CiJu letakkan Strawberry Ice Cream plus letakkan Caramel Sauce atas nya. then Taburkan Almond Flakes. MASYALLAHHHH.. enak banget lho..

since we are under diet plan.. (heeee...) we just took spaghetti. ini Chef CiJu made Spicy Big Prawn Spaghetti...

 and dont forget the Salad.. Simple one je.. we bought this salad in Cameron Highland. 

Then malam nya  we made simple gathering.. panggil PamanMie's family and Chef KoYa, TokNgah then Chef CiJu cook something for a dinner..Hubby lak bought a cake for Abang 'Imran. 

Butterscotch Cake.

puas lah hati Abang  'Imran sebab dia kata kenapa dia tak dapat cake on this birthday. then bila malam tu dapat, senyum kambing lah dia.. 

 we had our dinner.. Chef CiJu masak Big Prawn Masak Lemak.

 Ada Mushroom Goreng.. Mushroon ni kami beli di Cameron gak.. MASYALLAHH.. so sweet.. 

Kailan Goreng, dari sana gak.. 

Ada Sambal Ikan Goreng.. Daun salad tu pun dari Cameron..

 we had this Limau Bali yang kami beli sebelum menuju ke Cameron Highland.  Limau ni agak masam, so cicih dengan kicap cili.. yummm..yumm..

45 minutes later barulah Abang 'Imran potong cake.. sekali lagi Chef CiJu buat Caramel Strawberry Ice Cream. 

 Plus ada lagi Strawberry cicih chocolate..memang mewah sangat kami makan strawberry malam tu.. ye lah murah kan kalau beli di Cameron Highland.

yang ni bukan dari Cameron Highland lah kan.. ini PamanMie yang bawak..

Last but not least... ada Fresh flowers dari Cameron Highland. and ada Strawberry Juice dalam pitcher merah tu.kami beli di sana gak. . tapi this flower tak lah murah. unfortunately masa di CH kami tak dapat mencari roses.. maybe coz we stayed kat Tanah Rata ke. tak tau lah.. anyway.. ini lah yang dijamu oleh kami.. thanks to the chef.. kenyang kami..
*********************************
Volume 3, Book 47, Number 749 :
Narrated by Said bin Jubair
Ibn Abbas said: Um Hufaid, Ibn 'Abbas's aunt sent some dried yogurt (butter free), ghee (butter) and a mastigar to the Prophet as a gift. The Prophet ate the dried yogurt and butter but left the mastigar because he disliked it. Ibn 'Abbas said, "The mastigar was eaten at the table of Allah's Apostle and if it had been illegal to eat, it could not have been eaten at the table of Allah's Apostle."

52 comments:

  1. MasyaAllah Yannn...

    terliaunya kakcik tengok hidangan tu semua! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom ke mari kak.. masih banyak strawberry ni.

      Delete
  2. sumenyer dr CH ye kak, nengok udang yg gedi2 tuh kak, tang mana lah blh diet nyer yek... dana tgk pun rasa sume nk mkn heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. fresh dari sana but not udang lah. itu dari sabah,

      Delete
  3. uiiiii pe pn udang msk lemak tu wallaaaaaaa

    ReplyDelete
  4. phewww!!!!...den tgk raso cam nak geget² jo pc nie haaa...menu yg mabeles!!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee. saboooo... ada patah gigi tu kangg..

      Delete
  5. woowweeee....aiskrim tuuu...aduii....sabar lah perut...

    ReplyDelete
  6. Wah...bestnya.Mmg mewah dgn strawberi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh.. sebab dapat dari CH.. kalau kat sini too expensive...

      Delete
  7. Strawberry sesaja..donut tu pon yummy..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab baru balik dari CH.. fresh one n so cheap lah...

      Delete
  8. Waahhh sedap..

    #eh nadiah shafii pon hado..

    ReplyDelete
  9. pergh... mmg sedap betul ni.. strawberry lagi, I like3

    ReplyDelete
  10. assalam...waduhhhhhhhhh...k.yan....macam2 makanan yg segar2 ni..tengok udang tu..pergh...kalau anak dil,mau x bergerak tengok makanan tu..feveret dia udang n aiskrim n cake...hehehehe.....
    *sanah helwa ya akhi....abg imran..kullu enta bikhair....:-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...nnt kitarang buat utk dil...

      syukran ya khalati.:-)

      maasalama..

      Delete
  11. Yummy...pling xmenahan...eskem stoberi ngn almond ngn choc....nak jgakkk....hehehe....hepy bday irfan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sangat sedap Rietta... Sangat sedap..

      tq auntie Rietta..

      Delete
  12. Yang penting, kita celebrate for them... Aduhai..tengok masak lemak tu yg x tahan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..u r rite..

      hee..sedap tu Chef CiJu masak..

      Delete
  13. Replies
    1. ALHAMDULILAH..


      akak dah masuk ni 4 kali...dari zaman anak dari then anak no 1 then anak no 3, and recently last week..

      Delete
  14. besarnya udang galah tu....
    tahniah utk abang imran juga. dah nak masuk remaja dah tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat besar..actually ada lagi besar tau.. tp masih dlm freezer.


      ooo tq auntie..

      Delete
  15. Hepi besday abg imran..sedapnya hidangan2 tuh..
    btw if u don't mind nak tanya..chef Ju tuh yr family member or friend..sorry tanya sbb sll ade dlm entry akak..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear..

      Well ciju is my sister....she's staying wt me since 2002..almost 11 yrs..n dia suka masak...my kids suka lahh...

      Delete
  16. happy birthday abang Imran yang ensem!

    semua import dari sana nampaknya kak yan! so malam tu diet plan kire lebur lah ek? kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq auntie GB.. aikkk. auntie??? heee..

      yes dear. all fresh from there... sangat mewah.. and our diet this wknd goneeee...huu..huu

      Delete
  17. marvellous sambutan birthday abang imran...seronoknya diraikan dengan makanan mewah begini
    13 tahun yan...dah nak baligh dah tu..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple celebration anim.. tak mewah mana. just mewah food kot.. important tu. heee

      Delete
  18. Waduuuh! Ni Yan ra'ikan Imran ke sapa? Hihi, dah tak usik udang besar dalam sepageti, ada pula udang besar masak lemak. Nampaknya tak boleh elaklah, kan? That was a really lovely birthday celebration for abang Imran. Ceria selalu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee... sama2 meraikan Pak Temuk.. seronok kan reramai.. tq Pak Temuk. hope u r ok..

      Delete
  19. kalau macam tu menunya, tak payah celebrate dekat luar pun takde kak...sedappppppp

    anyway, happy belated birthday to abg Imran :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. ye lahh.. mintak je dgn Chef CiJu.. INSYALLAH.. kalau nak celebrate kat luar boleh tahan gak belanja nya... lagi pun lebih selesa kat rumah.. reramai makan dan boleh ulang2.. betul kan?


      tq auntie for the wish.

      Delete
  20. wow wee...meriahnya dengan makanan...!!

    ReplyDelete
  21. wah telan air liur sat tengok makanan tu
    sedap sedap semua..
    mmg best pun kalu g CH rasa nk borong semua.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... ALHAMDULLILAH memang berbaloi shopping fresh things dari CH..

      Delete
  22. wow....semua nampak sedap...strawberry + ice cream tu extra yummy...salam kenal :) kali pertama berkunjung ke sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. mmg sedap2 semuanya..

      tq sudi singgah..

      Delete
  23. happy birthday abg imran...kalau tak habis spaghetti plus jumbo prawn tu.... pm jer uncle remy.... jab jer sampai nanti......

    ReplyDelete

cliks..cliks