cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, June 17, 2013

Ipoh Mali Talak Sombong - ke Cameron Highland 1

Sambungan cerita dari S I N I yeee....

Pepagi lagi kami dah keluar.. ingat nak lepak - lepak dalam bilik sampai waktu check out.. ye lahh. peluang dapat menginap di suite gitu. nikmat betul weii.. verangan kejap.. the suite was so nice.. but what to do.. takut traffic itu yang kami terpaksa checked out awal.. actually we all nak ke Cameron Highlands. maklumlah dah terlalu dekat kann.. 

before that sempat we had our breakfast kat sini lagi. malas nak makan kat hotel.. 

some of the shops yang jual limau masih belum dibuka.. 

i took this for my brekfast..


before heading to CH, we bought Limau Bali.. Semalam selepas breakfast di sini gak kami ternampak satu kedai moslem yang menjual limau ni.. sebab dari jauh si penjual berkopiah. pengenalan orang moslem, kopiah.. simple.. so berhajat memang nak singgah di sini sebelum ke Cameron Highlands.  


Ini lah Tokey nya.. Encik Ridhuan.. Sudah memeluk islam almost 5 years.(kalau tak silap). masuk islam dulu baru bernikah.. so islam bukan sebab cinta pada manusia, tapi pada ALLAH.. so ramah orang nya.. I wanna share with you guys... kalau teringin nak beli limau bali ni belilah di kedai nya.. KENAPA??? 

1. dia moslem.. jihad tu namanya kan..
2. i bertanyakan kepada nya betul ke penanaman limau bali ni menggunakan baja taik babi.. (i lebh suka menggunakan perkataan ni berbanding khinzir.. biar lebih sampai hajat dan maksudnya.) Jawapannya YA.. tapi beliau mengesahkan bahawa dia sudah tidak menggunakan baja itu lagi.. so INSYALLAH HALALAN TOYYIBAN..
3. harga di kedainya lebih murah berbanding kedai lain, sebab limau bali ini adalah dari kebun nya sendiri.. jual direct.. semalam tu we bought dalam RM15.. kat kedai dia just RM12..JAZAKALLAHH... okk.. some of the info yang i nak share..

ada gak kacang tanah ni.. sedapp.. dan lebih murah gak.. RM17, diberi RM15 kepada kami..


sebelum bertolak, sempat lagi kami bergambar.. dannn. kami dapat free sebijik lagi.. MASYALLAHHH..how kind..semoga ALLAH berkati perniagaan beliau.. tabah dengan rintangan berniaga di kalangan orang bukan islam..beliau pernah dapat ancaman once dia masuk islam dan berniaga di situ..

sooo..sesiapa yang teringin or lalu di Tambun, singgah lah ke kedai ini...


Kami meneruskan perjalanan ke Cameron Highlands.. sebenarnya kami tak buat reservation pun.. kata Hubby kalau tak dapat hotel, kita balik.. tapi dalam hati i, apa barang kan dah sampai CH petang kena balik.. amat tak sesuai.. 


kami tak ambik masa yang panjang dan sampai di CH sekitar jam 10.30AM melalui Simpang Pulai.. ALHAMDULILAH perjalanan smooth je.. we all risau akan traffic.. ALHAMDULLILAH menuju ke Berinchang, agak baik.. ingat nak singgah Lavender Garden ni.. tapi Hubby kata better cari hotel dulu.. later kami boleh ke sini..


Tetapiiii... bagi mereka yang bertolak balik, AMAT KASIHAN.. jammed almost 4 kilometres.. it was so bad... Hubby decided better we stayed at Tanah Rata.. Di Berinchang agak packed.. perjalanan kami sedikit tersekat di Berinchang.. sebab di situ kira pusat bandar.. segala - gala ada di situ.. tapi kalau jammed cam tu lah, better we escaped.. tak lalu.. then menuju ke Tanah Rata, MASYALLAH.. sangat baik.. 


Cari - cari hotel...pusing keliling.. naik hotel tu, naik hotel ni.. rupa - rupa nya banyak sangat dah hotel di CH ni. beza sangat dengan 8 tahun dahulu.. dan akhirnya...hotel macam cendawan.. pilih jelah.. tadak bintang , satu bintang up to berbintang - bintang.. banyak..


ternampak dari jauh this hotel.. nampak menarik.. jengah - jengah..the owner benarkan kita survey the place dulu.  Chef CiJi kata not bad.. but we still wanted to search around first.. anuway... my hati sudah suka.. 


puas pusing keliling, kami ke sini akhirnya.. HILLVIEW INN.  this is macam old house lah. managed by family, Mr and Mrs Vellu. nice lah.. we were offered 2 rooms plus one TV lounge.. padahal tu for public lahh.. and the owner offered to us RM460.. one room ada 2 double, another room ada one double, plus hall and 2 extra mattress.. ada peti ice, ada tv.. not bad kann.. we put our things first then terus keluar for lunch..


we just went for simple lunch.. ada warung kat area - area situ nak jalan jauh - jauh tak sanggup. takut traffic. masa ni the traffic was so bad up to Berinchang.. al maklum cuti sekolah...

ada yang makan nasi, but Hubby took this..

some took this, 

and this.. sedappp..

since masih ada waktu, we planned nak merayap dulu.. kalau nanti balik ke hotel, pasti tak bergerak sampai malam.. sure tidur punya kann.. maka nya kami terus ke Taman Agro Teknologi Mardi Cameron Highlands. beli ticket..murah je..RM3.00 sorang.. 


baru i teringat. i pernah datang ke sini.. in 1985.. sama class trip.. our class dapat free trip to Cameron Highlands atas pungutan terbanyak Jogathon sekolah..hee... it was 28 years ago..but now totally different of coz.. MASYALLAH.. cantik tempat ni

kalau 28 years ago, ibu dia sakan berposing di sini. haahh..nowww.. bujang ibu pulak. heee..



ooo.. my son is so tall.. 

 layan je lah Minah - minah Gwiyomi ni.


 then layan strawberry chocolate di sini..

tengok - tengok hari mendung.. terus lari naik ke Tea Kiosk ni.. layan tea di sini.. kat sini gak ada kilang teh.. tapi hari ni tutup.. Hari minggu..


 ada lak Chocolate Cake.. and Butter Cake.. ok lahhh.. biasa - biasa..lepas tu kami terus balik hotel and relax.. petang keluar balik. ingat nak ronda - ronda.. kalau tidur macam rugi je.. sebab esok dah nak balik. 

tetap tak berubah this area.. ( tak clear signage Strawberry Park ..) 


terus kami naik ke Strawberry Park Resort.. Layan kenangan 15 tahun dulu.. masa Abang Luqman setahun. kami stayed at this resort.. hee... banyak kenangan betul...then kami terus nak ke Berinchang.. Tapi kami stuck with jammed.. itu dah almost maghrib tu.. kami nak cari makan..


then we saw this.. dan singgah.. sejuk - sejuk.. better kita ambik steamboat.. dan di luar agak renyai..nampak tanda HALAL tu yang kami singgah.. plus tengok ramai orang Melayu yang makan.. sahih kan lagi, tanya pekerja melayu di dalam.. katanya this resto belongs to one Indian dato.. all the siblings dah converted to Islam.. dia je tak lagi... then i tanya, Halal ke.. heee.. she confirmed with us.. INSYALLAH Halal.. baru lega.. 

happy to have our steamboat dinner.. RM23.00 per head..

masa memula the waiter served tu.. terjerit lah kunun kitarang.. banyak...



banyak kan.. ada satu tray lagi tau..



tup - tup... hampir 90% gone.. hee.. sedap weii.. sesiapa yang ke CH, singgah sini. sedappp...kids under 12, free.. so Abang Irfan free... ok lah kann..then dah kenyang.. we all balik and time to sleep.. kat luar udara dah mengigit  sejuk hingga tulang hitam.. i went for reflexology kejap.. then balik hotel.. besok ada agenda lain...

SEBELUM BERUNDUR... tengok cerita bergambar di bawah.. 



lompat si katak lompat.. lompat tinggi - tinggi....lompat lah korang lompat.. kalau jatuh, pandai - pandai bangun sendiri.. 
****************************
Volume 5, Book 59, Number 292 :
Narrated by Al-Bara
I and Ibn 'Umar were considered too young (to take part) in the battle of Badr, and the number of the Emigrant warriors were over sixty (men) and the Ansar were over 249

38 comments:

  1. besar2 dah kak yan..senang la nak bawak jalan2..haha..

    kami tak pernah sampai pon lagi CH..haha..nanti boleh buat family day kat sini ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess...dah pandai jaga diri kalau travel.. dah boleh bawak luggage sendiri. heee...

      Delete
  2. Replies
    1. oo.. nnt akak buat N3 pasal accommodation ye..

      Delete
  3. Part lompat2 tu mesti ada kat mana2 pun kalau akak gi jalan2 kan? Like it. Semua nampak happy dan enjoy ja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee... suka tengok gelagat yg melompat..

      Delete
  4. Aduiii... happy sakan kakak tengok. Sesekali sampai tapi puas kalau macam ini.

    ReplyDelete
  5. kite mmg suka sgt Cameron

    :D

    p/s: ipoh mali mmg talak sombong meh hihi

    ReplyDelete
  6. Aslmkum Yan
    bestnya xtvt jln2 dan makan....semua nampak ceria.
    dah lama tak ke CH....antara destinasi akn pergi bila balik nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      mmg best lah. lagipun CH is best place nak relax2.. sejuk lah katakan..

      Delete
  7. bila tengok gambar nampak sangat enjoy :)

    actually sgt terkejut bila akk ckp limau bali tu guna baja najis babi..sbb sy suka beli limau ni..uwaaa..

    btw thanks info yg berguna ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke...mmg itu lah yg diketahui.. but bila En Ridhuan tu kata dia dah tak pakai, i m so happy lahh..

      Delete
  8. Assalamualaikum Azian

    kita patut bantu mereka...macam en ridhuan tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam. Bro Rozali..

      yess.. u r rite.. so nanti2 singgah ye..

      Delete
  9. alin tak perasan plak kedai limau bali itu...lps ni blh singgah ke situ...

    waktu cuti memang pack kat CH....tapi Alin suka kesana ...tenang dlm kesibukan...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt singgah ye.. cari kedai en ridhuan ni.. kedai no 28..

      Delete
  10. dengar2 ....jambu batu pun letak tahi babi.
    banyak jambu jual di R&R utara selatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. sian kita org islam ni kan.. beli tetap beli..

      Delete
  11. mmg best sungguhlah kak yan... tq share cerita & pic yg cantik2 yer

    ReplyDelete
  12. memmng seronok klu gi jalan2 ngan fmily..
    zara dah follow blog akak..=)

    ReplyDelete
  13. Seronoknya di cameron
    Banyak kali pegi pun excited jgk.hehe

    ReplyDelete
  14. nanti balik taiping rumah mertua kena singgah CH ni lah.. gerraammm je tengok...

    ReplyDelete
  15. bestnye CH. Saya dah 32 tahun belum pernah naik CH lagi... teringin nak pergi... tunggu baby besar sket la kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. at least once in a life time.. tp kalau nak sekali pegi tu sure nak pegi lagi dan lagi.

      Delete
  16. lama gak tak pi CH nie...last pi tahun lepas.... nak pi jugak lah hujung tahun nanti...cuma satu aje...mcm kak yan ckp.... skrg kat atas tu jem...sesak kalau hujung minggu atau public holiday......

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...baru tak pegi tu setahun.. akak ni haahh bertahun baru boleh ulang lagi. hee

      Delete
  17. semoga ramai lagi muslim yang seperti beliaukan..^^
    berniaga sambil beribadah..^^

    ReplyDelete
  18. salam kenal juga :)
    wah nmpk stimboat tu lapar lak rasenye...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sudi singgah..


      sedap steam boat dia..n price tu not bad lah.

      Delete

cliks..cliks