cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, June 9, 2013

Jom masak Creamy Penne with Meat

Kunun - kunun diet program gitu lahh.. so almost 2 week dah kami dok makan pasta sesaje.. makan bread butter saje.. makan salad saje.. dan memang nampak perubahan semua.. kalau dulu si kecik tu, pipi mengelembung jee.. tambah - tambah bila cuti sekolah. but since the program started early week of school holiday, itu pipi si kecik pun back to normal. heee,, sian gak.. tapi memang kena kawal for sure.. ALHAMDULLILAH.. no complaint.  then since banyak sangat cara masak pasta ni, i wanna share with you one of our menu of the day.. kita cuba buat Creamy Penne with Meat . cam ne penne ek???


Ni haahh...Wikipedia Penne is a type of pasta with cylinder-shaped pieces. 


what you sud prepare?

1. 1 packet Penne
2. 100gm mince meat..(Chef CiJu guna Ramli Burger yeee).
3. 5 garlic  - chopped 
4. 1 onion clove - chopped
3. 400 ml whipped cream.
4. 1/2 tsp salt
5. 1/2 tsp Black Pepper


this is super quick pasta.. easy kan Chef CiJu... i easy to eat.. heee...ok..we see how easy this pasta.

how to prepare..

1. we need to cook penne.. cooked as directed, then drained and kept hot.

2. melt butter and add garlic and onion.. sampai naik bau.

3. masukkan mince meat..gaul..

4. stir in whipped cream and 1/2 cup of water. stirring frequently till sauce boils and thickens.

5. then masukkan pasta..season it with salt and black pepper..

6.. ALL DONE..

tadaaaaaa...dont you think this is easy to prepare and yet soooo yummyyy..

we served with Salad.. nanti i share salad recipe ye..

dah ready to eat..


we all love to eat with chili flakes.. how nice.. ok guysss.. jom lunch.. 
SELAMAT MENCUBA...


22 comments:

  1. Makchaq kalau tak kena nasik sehari memang tak senang duduk, makan rasa tak kenyang..rasa melepek.. ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam my father.. hee.. macam we all senang je.. tak berapa kesah.. ada nasik, makan nasik. tak ada boleh makan benda lainn..

      Delete
  2. Woww..nmpk menyelerakan lah..... tertelan air liur ni haa.. hehe :p

    ReplyDelete
  3. Hello.. I'm using all fresh minced meat. Ramly byk lemak.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. upsss....sowi CiJu.. salah info ye.. laa.. tadi tak bagi tau betul... koreksen...

      Delete
  4. Aslmkum
    menu ringkas yg mengenyangkan tp terliur nengok udang besar dg spaghetti kat bawah itu....nampak sedap.
    happy belated 13 th bday buat Abang Imran moga jadi anak yg berjaya dan soleh.
    re; kek buah yg dikukus lama mmg sedap... moist.yg beli di kedai biasa tak begitu sedapkan...agak kering. yg home made juga lebih sedap...tambah kalau resepi org dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam dear..

      ALHAMDULILAH ada chef in the house. mintak lah apa aje. heee.... thanks for the wish..

      kejap je masa berlalu.. tup2 anak dah besar dah sangat...

      fruit cake is the best for me.. in fact 1/2 kg pun i boleh habis kan.. really... tp mmg rugi tak amik recipe my mom..

      Delete
  5. Pasta memang mengenyangkan, senang dibuat hidangan sepinggan lengkap (skema ayat eh). hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess... sangat kenyang.. tak payah bebanyak pun tak pe. asal lengkap dgn salad..

      Delete
  6. assalam k.yan...dil suka makanan macam ni..tapi hubby dil lebih gemor nasi...nasib baik kt mesir ni mlambak2 makanan pasta,piza ni...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap kan...tp kalau jenis pemakan nasi mmg susah sikit..

      Delete
  7. salam kakak !

    menu diet kalau saya nie .. ;)
    yummy !

    ReplyDelete
  8. Nampak very delicious sis..cuma sy kurang sikit ngan pasta nie, kalau tidaksure nak cuba..
    btw kalau pasta sejenisnya mmg bagus yer utk orng2 berdiet..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah. .mmg sedap2 kalau pasta ni.. akak mmg suka..tp kena dgn tekak seseorg lah kan..

      As my cousin said..she knows more abt nutrition.. I follow je n mmg terbukti dlm masa seminggu...insyallah.

      Delete
  9. Kak Azian, tak sabar nak resepi Salad tuu

    ReplyDelete
  10. nampak so yummy!
    sy suka menu2 camni..
    biasa mkn kt restoran
    next time nak cuba buatlah.

    ReplyDelete
  11. Mmg sedap..sihat lagi dr nasi.nnt cuba ye..

    ReplyDelete
  12. sedapnya penne pasta tu kak yan.... ala ala penne cabonara.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya mmg itu lahh. tp chef suruh bubuh nama tu.. ikut je lahh..

      Delete

cliks..cliks