cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 5, 2013

Mamper Jogja (8) - Pasar Beringharjo and Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat

Dah lama tinggal catatan i about Jogja.. But, u can refer HERE too..


Well, ini merupakan hari ke lima kami di Jogja.. esok dah nak balik. tempat - tempat tourist attraction yang lain memang kami tak pegi.. sebab nya the rest lebih teruja nak berrshopping. i layan je lah kan. kalau diikut - ikut kan hati i malas nak keluar.. pasalnya???? pasal PANASSSS.. sangat - sangat panas.. kat kedai - kedai tak pakai aircond. in fact fan pun tak pusing youuu... tapi disebabkan dah nama travel kann.. makaaa.. jalan je lah i.. 
 hari ni breakfast lain lagi.. ada sambal tempe goreng tu yang best tu..keropok memang tak tinggal.. mest ada..

lepas tu terus kami ke Pasar ni..Pasar Beringharjo.  Pasar Beringharjo adalah pasar tradisional yang terletak di Jl. Jend A. Yani Kawasan Malioboro,Yogyakarta. Pasar ini terkenal dengan koleksi dagangan batik, baik yang berupa kain batik ataupun produk garmen batik lainnya seperti, daster, celana pendek, piyama dll. Lokasi pasar ini bersebelahan dengan museum sejarah Benteng Vredeburg dan berseberangan dengan Gedung Agung. Pasar ini terkenal sebagai salah satu tujuan wisata dan sekaligus merupakan pusat kegiatan perdagangan produk batik Yogyakarta.

 let the pic tells the story lah yee... manusia...

masuk je ke sini, ya ampunnnn.. orang macam ulat nangka.. ramai sangat.. and sangat panas.. i macam nak fengsan..macam tak ada udara you... congested sangat. i tak berminat nak beli apa - apa pun kat sini.. 

Pasar Beringharjo ni kira macam Pasar Baru di Bandung, Pasar Ikan di Medan, Pasar Payang di Terengganu.. cam tu lah. segala mak nika ada. Yang penting rupiahnya ajah sih...

 disebabkan i tak membeli apa - apa kat sini, we all berpecah kepada 2 group. yang nak bershopping dan yang tak minat nak shopping. heee...i, kiddos and My Daddi. the rest layan kan je lahhh..

My Mommi nak cari telekung. but i tell you, telekung pusatnya di Bandung. tapi dah nama nak bawak balik souvenir lah katakan.. telekung berbatik pun tak kesah. 

 tudung....

 handbags..

 kasut...

tak larat nak menunggu dan memutar dalam kawasan pasar ni, i ajak My Daddi minum.. i pekena Es Cendol.. waduhh.. enak bangettt..

kami terus keluar dari dalam pasar tu dan lepak kat bahagian tepi pasar. tengoklah bebudak tu.. dah tak larat dahhh.. hee..

sambil menikmati music dari musician jalanan ni.. depa ni mintak sedekah dengan cara yang berlainan.. jual bakat lah gamak nya.. 

sambil memandang yang ini.. terliur je i tengok.. i tak kesah. mau je i cuba. tapiiii.. masalahnya tak ada tempat duduk.. tak sanggup i nak makan sambil berdiri.. 

 ada banyak kolak di sini gak.. 

punya lah aim nak rasa sate yang mak cik ni juai dengan ayam yang duk terlentang tu.. tapi tak kesampaian..

 yang i just faham. Rezekinya baik.. cam tu lah... then tak lama the rest tamat bershopping. i terus planned nak ke Kraton.. kata orang kalau ke Jogja tak ke Kraton, macam ke Bandung tak ke Tangkuban Parahu.. Cam tu lah.. so, kami ke sana..

 gate Kraton ni tinggi - tinggi.. iya lahh.. palace lah katakan.. but old palace lah.. just digunakan for certain ceremony je..Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat. Keraton Ngayogyakarta Hadiningrat atau Keraton Yogyakarta merupakan istana resmi Kesultanan Ngayogyakarta Hadiningrat yang kini berlokasi di Kota YogyakartaDaerah Istimewa YogyakartaIndonesia. Walaupun kesultanan tersebut secara resmi telah menjadi bagian Republik Indonesia pada tahun 1950, kompleks bangunan keraton ini masih berfungsi sebagai tempat tinggal sultan dan rumah tangga istananya yang masih menjalankan tradisi kesultanan hingga saat ini.

 beli tickets dan masuk lah kami ke sini. Hubby siang - siang lagi dah habaq dia tak nak ke Kraton.. dia kureng suka benda- benda antique ni.. scary katanya..dan kebetulan pulak. all the pictures here GONE. puas i cari.. pics just kat entrance dan sikit area dalam.. but pics kami reramai gone, pics depa bergambar dalam cermin lama pun GONE. gambar raja - raja pun GONE..

tinggal ini..

 sikit yang ini..

 dan yang ini saja yang ada. the rest GONE.. hhuuhhh... sedihhh..(ini kawasan pintu keluar dari Istana.).... sebenarnya ada cerita sebalik cerita di Kraton ni.. mistik cam tu. happened to our family.. tapi biarlah RAHSIA..heee...

terus kami keluar dan shopping bawah pokok ni.. depa bershopping betul. banyak souvenir yang dibeli.. i just tengok je. beli wallets for my staffs. tu je.. tak lalu nak shopping. PANASSSS...dan lapar.. we went to the mall dan had our late lunch. 


apa tah ni.. maybe macam otak - otak gitu lahh.. siap ada cicah dia.. sedap gak lahh..

ini kinda Gado - gado. tapi depa ni guna nama berbeza.. sebab memang beza bagi depa.. 

tak tau  apa ni..

ini punya Chef CiJu. dia kalau tak makan nasi, tak sah.. ada sambal terasi, ada sayur asem.. after lunch we went back to the hotel. we rushed back sebab after this nak solat maghrib di satu lagi masjid lama. hopefully sempat lah sampai di sana tepat waktu dan boleh berjemaah..hari pun agak mendung sangat.. macam nak hujan..  INSYALLAH mudah - mudahan kami dapat bersama - sama orang kampung bersolat... 
*************************
Volume 2, Book 17, Number 122 :
Narrated by 'Abdullah bin Dinar
My father said, "I heard Ibn 'Umar reciting the poetic verses of Abu Talib: And a white (person) (i.e. the Prophet) who is requested to pray for rain and who takes care of the orphans and is the guardian of widows." Salim's father (Ibn 'Umar) said, "The following poetic verse occurred to my mind while I was looking at the face of the Prophet (p.b.u.h) while he was praying for rain. He did not get down till the rain water flowed profusely from every roof-g utter: And a white (person) who is requested to pray for rain and who takes care of the orphans and is the guardian of widows . . . And these were the words of Abu Talib."

18 comments:

  1. Wah..tang mistik tu yg teruja nak tau, jeee

    ReplyDelete
  2. Kak Yan,

    Kenapa bila saya tengok pintu keluar keraton tu rasa semacam je. Terus seriau. Hmmm gambar pun tak berapa terang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. this is old palace. then depa ni kan penuh ritual gitu gini.. that's why lah..

      Delete
  3. Kalau kakak pun agaknya kan Yan macam anak-anak tak sanggup congested macam tu. Duduk kat kaki-lima ambil angin lagi selesa. Tapi yg souvenir bawah pokok tu wah... banyaknya boleh dibeli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg pun kak. depa actually jarang ke tempat yg terlalu sesak. after some times sure mintak balik. heee...


      mmg banyak sangat tempat shopping kak. duit je lahh..

      Delete
  4. haii kak yann...

    curious sgt nk tahu...pics tu gone ke mana? hihii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... tak tauuu.. till now..punya lah penat mengodeh. cari bagai nak rak. tak jumpa..

      Delete
  5. banyak betul org jual2an di kaki lima yek kak, kite yg org luar ni nengok sedapnyer sambil `ngelek idu` (telan liur), penuh tempat supink ngn manusia yek kak, kalu dana tak sanggup nk berasak2... apa lah agaknyer kisah misteri kt istana keraton tu ye kak, dana lak rasa seram

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang banyak.. seronok tengok.. sambil telan2 ayaq liuq..

      mesteri tu tinggal misteri. hee

      Delete
  6. Wah...kalau nak shopping tempat macam tu, harus ada towel good morning sebab mesti berkeringat sakan, sebotol air mineral and kipas tangan. Kalau tak..memang pitamlah jawabnyaaa. Tapi kan Kak Yan...tengok gambar pecel jual tepi jalan tu, saya ngencess nie. Waduhhh!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..ye lah.. mmg kena ada lah.. berpeluh.. peluh akak mcm air hujan kat badan. heee...

      Delete
  7. punya ramai umat manusia bershoppping. Kalau ke Indonesia suka dpt beli sorverniernya yg murah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss..macam ulat nangka memang org yang bershopping di sana. kalah di Pasar Baru Bandung..

      Delete
  8. Replies
    1. absolutely dear..Indonesian food ni my whole family memang suka.. sangat2..

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks