cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, June 12, 2013

Ipoh Mali Talak Sombong 1 - Lost World of Tambun

Today i wanna share about our short trip to Ipoh.. unplanned.. Hubby bagi tau nak ke Ipoh sebab he had a meeting there.. since school holiday, he planned to bring us there.. mula lah plan nak buat apa kat Ipoh. Ipoh mali talak sombong... ingat nak cari hotel murah - murah je.. but happy  sangat Hubby bagi tau, the client gave us 2 suites to us. wowww!!! sangat teruja. heee...

we started our journey bit early. at 8.30AM on June 1, 2013.. Hubby got meeting at 12.00PM.. the traffic bit smooth even ada banyak kereta di highway.. cuti lah katakan..

after few hours and nampak bukit kapur ni, hati dah happy.. dah dekat Ipoh dah.. ini kira after 2 hours lah..

and at 10.45AM we arrived Ipoh. dari jauh nampak the hotel.. we stayed at Symphony Suites.. This hotel belongs to Hubby's client. merasa lah tidur kat suite weiii.. ALHAMDULLILAH..this is new hotel..

since too early to check in, we all singgah di area Hentian Rehat Tambun.. 

kat sini.. tempat yang popular with Limau Bali Tambun.. (kat Bali tak ada limau ini ..heee).

ramai pekena Roti Canai kosong. and Iced Coffee. 

me pekena Roti Sardine.. sangat sedap dan pedas..

sambil menunggu, pekena Limau Bali.. sebiji ni RM15.. mahal kannn..while eating we cud  see the hotel.. sangat dekat.. kalau stay kat sana, boleh je jalan kaki makan di sini.. almost 11.45AM.. i told Hubby let us check in first then we all akan ke tempat lain sementara he waited for the meeting.. 



terus kami masuk dan unloaded the luggage. then Hubby met his client here. and we were ready to go.. we all nak ke Lost World of Tambun. dekat dah kat sini.. why not kannn..

once sampai the parking memang susah nak dapat.. then we all kena park kat kawasan lapang. i m very sure, manusia dalam tu terlalu ramai.. kalau dilihat dari keadaan parking ni lah kann..

menapak agak jauh.. dannnn sangat panas.. kami tiba dalam pukul 1.00PM.. just imagine. boleh cair otak..


seee.. so pack..semuanya ni nak beli ticket. 

beli ticket.. eeemmmm boleh lah tahan yeee.... have to lahh..

haaahhh.. tengok lah manusia di di sini. tak ada tempat nak lepak pun. terrrrlaluuu ramai.. 


just 2 abduls je yang mandi. itu pun i tak bagi jauh - jauh.. depa mintak disewakan pelampung.. also i rejected.. tak perlu lah.. coz i tak fikir nak terlalu lama di sini. so damn hot... and no proper place to hang out...just duduk kat satu space.. tak besar mana pun. cuma ALHAMDULILAH even so hot, tapi windy.. jadi tak rasa sangat lahh..

i just duduk kat bawah ni sambil perhatikan roller coaster ni.. then..

Chef KoYa, Chef CiJu, and Abang Luqman naik pulak. 

terjerit - jerit lahhh..




i pulak mencuba ni.. eee..serem gakkk.. hati dah kecik youuu.. 

ada wild life kat sini gak. 
ada small cave.

ada swans.. 
then kurang lebih at 4.00PM we all balik. i memang dah tak tahan. panas dan terlalu letih.. and at 4.00PM pun still too hot..at 5.00PM tiba hotel. Hubby pun baru habis meeting.. terus we all took lunch very late lunch..





then masuk bilik.. ya ampunnn.. sangat bestnya bilik. at 6.30PM baru sampai bilik.. lepas mandi.. i memang benar - benar lepak.. ha..haa..haaa...kami semua tertidur... sangat capek..tertidur sampai pukul 10.00PM  tuuu.. then we all siap - siap nak keluar for late dinner.. i thot nak terus tidur je. heee.. tapi sian pada orang yang ada gastric kannn.. so pegi lahh..


habis makan almost at 12.00AM..

sampai bilik.. terus masuk dan tidur.... esok nak ke somewhere.. tunggu yeee..

huuuhhh... ini lah ahli rombongan i.. macam - maccam pesen depa ni.. sangat bising di belakang.. rupa - rupanya ini lah kerja depa.. biarkanlahkannnn... asalkan berbahagia.. ini dalam perjalanan ke sana.. ke manaaa.??? tunggu yee..
************************
Volume 7, Book 64, Number 273 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet said, "If the wife gives of her husband's property (something in charity) without his permission, he will get half the reward."

38 comments:

  1. Wah bestnya jalan.And gambar last tu plg awesome.hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya ampunnnn.. depa kat belakang tu.. sangat2 bising..

      Delete
  2. lalu jer berkali2 kat sini, tapi belum pernah singgah lagi... hopefully one day ada kesempatan... *_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya cam tu lah.. yg tepi telinga tu lah yg kita tak tersinggah..tak pe.. nnt oleh pi lah kann.

      Delete
  3. Lamanya tak pergi ipoh..heheh..tp lost world pun belum pernah pegi..
    ingat kat ipoh ade satu restauran yg sedap jgk sis..but forgot the name already...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun sebab ikut Hubby. kalau sesaje pegi ke Lost World of Tambun tu tak je nye lah Dil..

      resto apa tu Dil. maybe nanti bila ikut Hubby lagi akak leh ke sana...

      Delete
  4. Menariknya trip ni. Tapi saya tak pernah ke tempat ni walaupun rumah saya dekat bebenor dgn tempat-tempat ni. Mungkin suatu hari nanti akan sampailah...maklumlah tempat sendiri suka tangguh-tangguh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.. iya lahh.. selalunya mmg cam tu. macam i, I City tu br jejak sekali.. tu pun tak merata.. 1 2 parts je. sebab hujan. nak ulang lagi. dah malas..

      bukit cerakah sebelah rumah pun dah lama tak pegi. almost 20 yrs. heeee.... ada tak ada, just hantar anak kat luar pagar.. later lahhh..

      Delete
  5. assalam..kak yan..ketawa sorg2 dil tengok gambar last tu..happy nyerrr....hehehe

    ReplyDelete
  6. Panas pun di redah. Kalau kakak ni Yan naik roller coaster upah pun tak nak - gayat kakak.
    Bila dah happy sangat dah tak tahu nak acting lagi jadilah macam gambar yg last tu Yan - tapi kakak suak tengok:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg betul kak.. lebih2 hal anak2.. ikut kan je lahh.. heee.. oo akak gayat ye.. sy ni ada sikit2.. tapi lawan lah sikit.. turun je. macam tobat dah..

      semua dah melalut tu kak. bising sungguh kat belakang tu. hilang mengantuk si driver. heee.

      Delete
  7. Assalamualaikum Azian

    gambar akhir tu menunjukan semuanya happy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Bro Rozali....

      hee.. heee.. tu semua depa dah tak de keje..

      Delete
  8. Gambo last tu semua sporting ja. Suka.

    Dulu2 kat Yaohan the mall ada mainan cam kapal tu.

    ReplyDelete
  9. wowww...ada rimau dlm tu...haha...
    kak yan tak try naik roller coster ke? :)
    tiket masuk theme park mmg mahal kan...tapi ticket budak cuma discount RM7 jer??...haha..tak patot...tak patot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. ada rimau.. akak tak sanggup lah naik roller coater.. but i think yg ni ok kot. akak penah naik yg kat GH.. macam nak tercabut jantung. tu main masa bebudak. kalau sekarang naik, mau arwah.. sakit jantung..


      memang mahal sesangat... but i hv to lah kann..

      Delete
  10. Bestnya.. jln ramai2 gini..

    Tak pernah lagi sampai ke LWOT tuh.. nampak cam best jer tapi yer laa. kalau ramai org rasa rimas je kan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sikit2 jalan, tak best..tak happenning..


      nnt leh lah pegi sana ye..

      Delete
  11. time cuti sek org mmg ramai kn.. pack btl..pic last cute..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sangat2 ramai..

      last pic buat i sendiri pun senyum2 bila tgk balik.. mcm2 karenah..

      Delete
  12. wow bestnya.... dapat bermalam kat suite tuuuuu.

    Ramainya orang kat dalam theam park tu... kompem la nak main kena beratur panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh. rezeki kata org. hee.. kita layan je lah kann..

      mmg terlalu ramai.. sangattt ramai.. sesak.

      Delete
  13. salam kak yan..
    allah..
    sangat happening..
    seronoknye cuti2 dengan keluarga kan..
    hmmm..satu hari nanti..yes!! nak pergi..yuhuuu!!^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam dear...

      hee..hee.. loqlaq kan depa..

      yesss.. org muda elok pegi.. akak ni melayan anak2.. hv to lahh..

      Delete
  14. Mana tak bersesak yan waktu cuti..budak2 sekolah di utara ni selalu dapat kupon diskaun masuk tambun ni..Sampai tak larat nak kutip. Maklumlah..jiran satu negeri je...Kalau p ipoh saya suka makan nasi padang simpang 3, marvellous...

    P/s nnti saya msg ttg package dn no.tour guide tu ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke best tu..so bebudak ada activity luar lah kan..

      I in fact yg kat tpt rumah pun tak jejak..heee...tak pe lah.. sesekali...

      P/s: tq anim..

      Delete
  15. Waaa.....happynya kat lost world tambun tu. Saya pernah ke sana ...memang panas giler kat sana kak yan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Happy sakan semua ita...oooo mmg sangat2 panas....letih jadinya..

      Delete
  16. best nya kak..jenjalan kat ipoh.....kalau dah ke tambun tu...napa tak pi try mee rebus haji wahid tak silap remy...... sedap..... dekat jer dgn lost world tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaa.. akak tak tau lah Remy.. kalau tau sure dah pekena.next trip..hee

      Delete

cliks..cliks