cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, March 26, 2013

Lunch at Delicious and Shopping time at Parkson

Cuti sekolah dah kan.. seminggu.. sepatutnya kalau seminggu dengan all the kiddos ada kat rumah. my kitchen akan meriah.. i pulak akan buat groceries every 3 days.. al maklum kids sedang meningkat naik. seleranya YA ALLAH... but since our kitchen is under renovation, (dan tak tau bila siap nya), we all terpaksa lah sentiasa beli or makan luar.. ( to tell you guys, we all dah muak sekarang ni beli food dan makan luar..muakkkk). tapi nak buat cam ne kan.. ada sesiapa nak offer lunch or dinner pada kami??? heee... anyway, tu yang last Saturday, me, Chef CiJu, and kids went to Setia City Mall and searching for food.. Food hunting gamaknya. 
Kami ke sini bit late. kira late lunch lah gamaknya.. resto masih dicari, tup - tup jumpa Hubby's nephew and his wife.. sembang kejap... then terus kami menuju ke......
DELICIOUS...
masuk je, kuss semangat..ramainya manusia.. maklum saja, cuti sekolah kann and weekend. 
suka perati sekeliling ni.. 
dah dapat port cantik, we all pun made  the order.. si kecik ni kannn. .suka sangat beli that candy. itu yang ada kat Famous Amos.. but then dia tak makan pun. manis katanya.. dah namanya candy kannn.. saje je dia..
tengoklah pasangan ini.. heee.. pembetulannn.. ini mak dgn anak , okkk..
and normal everywhere... memasing dengan gadget..depa kan dah dapat GALAXY NOTE sorang satu... 
tengok lah tu.asyik betul dia.. .cuma i sentiasa worry kalau depa gunakan benda di mana - mana sebab now kan memacam case kat FB pasal penyamun ni boleh merampas dengan senang hati di tempat public.. cukup i risau.. okk.. then food pun sampai...
happy bila food dah sampai..
Mine. this was my third time makan this dish.. sukaa.. Duck Confit Pasta - RM26.90
 Abang 'Imran punya... Mama Spaghetti Bolognese - RM22.90
English  Fish n Chip - RM32.90. Untuk orang diet, CiLi..
Chef CiJu took Spicy Crab Linguine  - RM27.90
 Among the rest usually Abang Luqman memang pandai dalam bab food. tengok je lah yang ini.. He took  Crispy Salmon - RM41.90  - seeeee the priceee... 
Abang Irfan suka nasi so he took  Nasi Lemak - RM29.90. I  noticed nasi nya banyak betul. tapi habisss...
tuuu diaaa..sedap weiii..
cap jempol lagi tuuu..
 Watermelon Lychee - RM10.90 - Abang Luqman punya.
we got free tea.. and this tea for Abang Irfan.
Mine ada Coffee.. free..
sebenarnya bukan free pun.. memang dah masuk dalam this package i m sure about this..Afternoon Tea - RM 59.90. Just dessert yang kami boleh choose.. 
saje je ambik peluang.. 
okk.. ada sandwich, ada duck confit tartlet. 
ada strawberry, ada truffle, ada cheese biscuits. 
paling penting yang ini.. Pavlova... sedapppp....
YA ALLAHHH.. sabar je kannn.. makan strawberry dip chocolate.. 
dah kenyang dahhhhh..
Lepas makan, another mission..heee..SHOPPINGGGGG... since kitchen under renovation, i jadi kemaruk nak shopping barang dapur.. i mean cookware. nak cari mana yang berkenan.. kalau dulu rajin ke Living Quarters.. But since this store no more already, i just cari di Kitchen Shop, Aino, IKEA, or Metrojaya atau satu lagi Parkson.. since kat sini ada Parkson, jommm kita carii..
Ini yang i usha dulu.. i want something yang meriah in color.. 
Le Gourmet Cast Iron (5liter)
memang dah lama mengidam periuk ni. cast iron.. hee..patah tangan tukang masak... this is not Le Crueset lahh...this is Le Gourmet which cost me RM497.00 but after discount 20% just RM397.60.. i ingat nak beli satu lagi yang kecik, tapi mengenangkan siapa nak bawak, lupakan hasrat tu..hee.. next time..
i bought TEFAL saucepan.. yang steel handle  ni, RM279 but got  discount for  20%, so RM223.20.  this is  for my  induction cooker. RM279 and ada hadiah. table mat. then yang belakang tu, brown handle tu dalam RM149 no discount at all..since we had RM100 voucher, i just redeemed lah.. 
masa mencari - cari barang tadi tu, si kecik sama sibuk nak kan this tumbler. boleh boleh nak.. i told him to pay by himself.. dia terus bukak walet and gave me the money.. heee.. tumbler from Bros which cost about RM18.90 tapi ada discount 10%..
bila made a payment for all those, we got another voucher worth of RM40. ada lagi voucher ni.. better kena habiskan kannn.. but we had short time for shopping.. dah nak maghrib.. so kena cool down lah kejap. heee..
After maghrib, we went for coffee..we went to Pacific Coffee. depan entrance Parkson tu je..
but no coffee for my kiddos.. depa just took Tea.
eemmm..sambil layan minum, kita picca picca yeee..
sebenarnyakannn tadi tu ada lagi kan voucher RM40..tak puas shopping tadi tu, kami sambung lagi.. heeee... the kiddos just duduk kat Pacific Coffee. Kami masuk balik ke Parkson...
kami masuk lagi kat area kitchen..pasang angan - angan if Hubby buat my wet kitchen like this. tunggu je lah nampaknya.. .
so sambung shopping, kami terus nampak tong sampah ni.. Chef CiJu said, she liked this color.. layan je lahh.. RM69.90 je.. Best buy.. ok lah kann.. this is for wet kitchen..
We went to Aino's section...chopping board yang orange tu is bigger than the green one. - RM35.00 and  no discount, yang hijau RM29.00 but got discount 20%, spatula orange tu kecik sikit  8.90 and have  10%, while the green one is 9.90 also ada  discount 10%.
Suka tengok pitcher ni. Ingat nanti nak sambar satu lagi yang warna orange or maybe green.. .Guzzini Pitcher - RM139.00 yang ni tadak discount..
last but not least... i suka sangat cups and sauces ni. this is from Stefanie Jane. warna warni kannn.. since we wanted to change our concept to various color for cookware, i decided to buy this items..
semua color i ambik.. suka sangat.. two pairs for  RM39.90 each and no discount..nanti maybe boleh tambah lagi sikit. IN SYA ALLAH...Sure NekCik suka gak niii.. banyak lagi NekCik..Okk....enough is enough... 
shopping heaven.. some of hasil sambaran.. dah almost 9.30PM.. need to go back..tapi since balik nanti tak leh nak masak gak, so, we decided to have dinner..we went to Subway kat Section 7 je..
eeemmmm..tu diaaaa...
cap jempol tu.. and he enjoyed so much sebab dia dapat minum carbonated drink.. i not allowed actually.. tapi since cuti sekolah ni, bagi peluang sikit lah...
enjoyed the moment semuanya..
Ok lahhh.. semua dah kenyang. semua dah penat.. i dah separa kering. heeee.. but we enjoyed our activity. kids apa tah lagi kan.. depa memang agak jarang keluar. so, bila cuti sekolah ni, enjoyed lah.. stil tak sure nak ke mana - mana or not cuti sekolah ni. Hubby pun bukan jenis simply boleh travel anytime. so, tunggu je lah mana tau ada rancangan mengejut kannn.. anyway.. selamat cuti - cuti sekolah yeee....
**************************************
Volume 9, Book 90, Number 333 :
Narrated by Al-A'rai
Abu Huraira said, Allah's Apostle said, "By Him in Whose Hand my life is, I would love to fight in Allah's Cause and then get martyred and then resurrected (come to life) and then get martyred and then resurrected (come to life) and then get martyred, and then resurrected (come to life) and then get martyred and then resurrected (come to life)." Abu Huraira used to repeat those words three times and I testify to it with Allah's Oath.

29 comments:

  1. suka tengok....sekali jer g makan sana... tu pun company belanja...hehehe....

    ReplyDelete
  2. Cantiklah cookware tu kak yan...colourful, sure meriah dapur akak nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh.. akak dah tak sabau sebenarnya..hee..masak takk. tapi tukang beli boleh lahh..

      Delete
  3. Sekali sekala mkn kat luar boleh lah kan..kalau selalu dgn harga mcm tu..mmg parah kan Kak Yan :-)

    Apapun..mmg hapy kalau dapat bersama family outing mcm tu.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..hari2 kopak gak...

      Kitarang kerap tapau gak...

      Delete
  4. Aslmkum sis
    xtvt makan2 dan shopping mmmg best.....tambah kalau makanan kena dg selera.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear.

      betul tu..therapy kan.. sukaaa..

      Delete
  5. Salam kak yan..

    bila kena kerap makan kat luar mmg boleh jadi jemu dibuatnya kan... semoga renovation dapur tu akan cepat selesainya.. then bolehlah guna barang2 dapur yang bru tu.. seronoknya.. cantik2 pulak tu.. saya pulak yang ikut teruja he..he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Hanis,

      memang dah jemu sangat dah.. dua'a sangat cepat lah depa siapkan.. i dah tak larat makan luar dan makan makanan luar. heee

      lagi satu dah tak sabar cam ne nak buat kat dapur i tu. heee

      Delete
  6. Wow sedapnya.. tgk makanan tuh.. anak2 pun sporting yer.. bila jln2 gini..

    Tea Set tuh mmg cantik laa.. good choice.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 akak mmg suka lah bila dapat jalan. ye lah sebab seminggu sekolah dari pagi sampai almost senja.. jadi bila dapat keluar tu, nikmat lah rasanya kann..

      kann..cantik kann. ada lagi tuuu.. pegi lahh..

      Delete
  7. haritu makan delicious mid valley, order lamb shank, x sedap,rasa nak mintak balik duit, hahah, tp pavlova dia memag sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. frustrated kan kalau cam tu.. betulll.. pavlova dia superb.. love it so much.. kena ulang n ulang kat situ..

      Delete
  8. kalau kitchen tools rumah saya macam yan beli tu kan...wah...bersemangat nak keluar menu special hari2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... IN SYA ALLAH boleh beli nanti tu.. i semangat nak beli je.. tapi yang semangat nak masak of coz my chef lah. heeeeee..

      Delete
  9. Wahhh cantik cup n saucers tuuu...tq yan inform yg bagus sbb i mmg dah lama mncari cup n saucers ni..tgu wekend ni..harap2 ada lagi laa..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. suka i.. banyak kat Setia City Mall. kat Sunway Pyramid tak banyak lahh..

      Delete
  10. sama la kita..suke sgt beli brg2 kitchen kalau masuk parkson/metro :)

    ReplyDelete
  11. Salam kak yan,

    Makkkk aiiii.. meriahhhhnyer makan.... Hhahhahaaa....
    Terliur mak buyung nengok.. Muaahhahaaaa...

    ReplyDelete
  12. Salam. Saya nak jemput tgk barang-barang dari blog saya. Le Creuset dan Cast Iron pot brand bermacam-macam yang datangnya dari UK http://ofkualiandpots.wordpress.com/

    ReplyDelete

cliks..cliks