cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, March 6, 2013

Hanoi Trip (4) - Halong Bay with Amazing Cave

sambungan dari S I N I yeeee...


ok lah.. bila everyone dah ready, kami terus masuk ke small boat dan semua orang diberi safety vests even perjalanan menuju ke Hang Sun Sot tu tak sampai 10 minutes pun. Hang Sung Sot is also called as Amazing Cave. This cave is one of the largest caves in Halong area. so if u travel to Halong Bay, dont miss to visit at least one of the grottoes. All the caves menceritakan seribu satu macam legendary stories.. memang menarik.
 just look at the green water. it was so nice. 
 can you see the cave??
bagi Vietnamese i m sure they are so proud bila some part of their countries recognized by UNESCO kan... natural wonder of  the world. 
Hang Sung Sot.. i was here. but just imagine how i felt. i nervous actually bila meningatkan that i had to climb up. banyak anak mata you kat situ...and of coz the surface of the stair tu semacam je kann.. then i noticed some of us here termasuk lah makcik pakcik tua yang mengegel - gegel gitu.. so i tried to be strong and crave to do that.. i needed to climb beb... rasa ngilu - ngilu pungkuq tetap ada.. tak hilang. but i covered it by talking n talking.. set in mind that i can do it.. 
ALLAHU AKBAR.. i made it.. i dapat menapak ke atas ni.. tapi ALLAG je yang tau cam ne rasa belakang i ni.. yang menguatkkan hati i ni bila satu Pak Cik Mat Saleh depan i ni jenis Parkinson u.. terketar - ketar and he made it.. MASYALLAHHH.... maka i pun rasa i boleh.. just i bit tertinggal lah dari group... they were bit ahead. but i dont mind since Chef CiJu still with me.. ALHAMDULLILAH ada adik dunia akhirat.. heee... Luv u CiJu...
and we were so thankful to our tour guide coz without tired he explain to us the many stories in the caves. The cave chamber is huge and beautiful, illuminated with different colors of floroucent  lighting..so beautiful.
This cave is a spectacular cave with many mystical formations of giant stalagmites and stalactites..the cave has two chambers. the outer is square..kira macam tempat menunggu lah.. and the ceiling lebih kurang 30 meters tingginya....but this area for me bit stuffy.. yelah tambah masa kami ke sini, MASYALLAH ramai nya pengunjung. 




a narrow passage leads to the second rooms.. so wide... and it could contain thousands of people at one time. 



 bayangkan dari atas sana i turun you....
and just wait for our tour guide to tell you what this all about.. heee.. something kinky meaning.. heeee... orang tua - tua je yang faham.. anak2 dara kena senyap - senyap..heee
here was a giant and beautiful stalactite pillar connecting the cave's ground up to the roof. 
Stalactites and stalagmites resembling dragon, lion, elephants goddess and humans are found here.. and this was a love shape...
 Hang Sung Sot in Halong Bay, Vietnam
 nice right...
 ini pulak sudah di penghujung cave... nampak apa kat atas tu.. 
 clearkan kat sini.. macam orang sedang menjuntaikan kaki kan.. 
berbaris semuaaa..... now end of the cave.. i needed to go down. seram pun ada.. suspend pun ada.. tulang belakang berdenyut - denyut.. sabarrr..sabarrr.. sikit je lagi.. 
indahnya ciptaan ALLAH... tersenbunyi seribu satu rahasia..
tak puas memandang.. 
mengakhiri perjalanan dari cave tu kita akan ke area ini.. so our small boat dah menunggu..
terasa sayang untuk meninggalkan this place.. indah sangat....
once we arrived back to our junk, we were given fresh fruit.. alaaa nenas.. biasa dah tu.. heeeee then we were informed that we would be going to another island.. TI TOP.
here u could do kayaking, swimming or just relaxing.. even u could climb again and see the bay from the tip of the hill...
tapi kitarang dah tak sanggup..
sambil angan - angan kat atas ni.. nak minum air kelapa.. rasa teringin sangat.. ada gak yang took ice cream.. the owner ni sibuk sangat sampaikan susah kami nak mintak itu ini. maka pandai - pandai lah kami sendiri sehinggalah agak lambat sikit diberi air kelapa tu..
tapi tak best kelapa ni hanya dibuka sikit je, tak dapat nak makan isinya.. dan hanya straw je yang diberi.. then tak lama kat sini kami dah nak balik.penat sangat badan.. masa nak bayar panggillah kami kat owner tu.. kira - kira, semuanya hampir RM85... BAYANG KANNNN... tak ke haru tuu... memasing pandang memandang...air kelapa tu kurang lebih dalam RM12 ... kami amik dalam 3/4 bijik plus ada ice cream dalam 3/4 macam tu... dah tak leh nak argue dah.. dah lah depa tak tau bahasa, then fikir2 malas nak gaduh..
tu yang muka jadi cam tu tu. heee..... memasing gerem nya.. rasa nak luku je kepala pak cik gerai ni... memang depa ni cunning. so u all kalau nak minum tempat - tempat cam ni kat Hanoi, tanya dulu rege air tu.. kalau tak memang dicekik - cekiknya batang leher kita.. memang haruuu..
dah mula gelap..
lepas maghrib, tiba waktu dinner... nampak di luar sana tu many other junks. terasa nyaman sekali di luar ni..
at 7.00PM we had our dinner. 
sambil dijamu mata so boleh lah lepas tu menyopping..
sementara menunggu dishes datang, sembang bagai nak rak kami.. 
first Shark Fin.. i memang bukan minat benda ni.. just makan je lah.. tak de lah rasa seronok sangat.. 
then Udang Goreng... 2 ekoq sorang..dok bayangkan kalau dimasak cili ke.. bestnyaaa..
then Ketam.. ala - ala rebus gitu..sorang sekor....tak cukup lah bagi i..
siap dikupaskan untuk kitarang...
Acar Timun.... makan lah i sebanyak - banyak idak..
something like squid.. digoreng.. sorang 2 ketui..
Fish Fillet sorang seketui...
then Nasi Goreng..and again, no drink served to us. so we needed to order mineral water. 
lepas makan activity  manicure... depa ni buat French Manicure sebab diberi cuti oleh ALLAH..
lepas makan, we went up to the Sun Deck.. sejuknya, but suka sangat... tak lama i di sini.. belakang i dah benar - benar sakit.. nak menangis...
balik ke cabin....nak relax dan tidur..
Indahnya ciptaan ALLAH... berkuasa sekelian alam... rasa seronok sangat kami di sini.. rasa macam nak tambah semalam lagi.. tapi bila mengenangkan food tu yang kureng sikit.. oklah..i nak tidur dulu..jumpa esok.. daaaa....
*******************************
Narrated Anas:
It was said to the Prophet "Would that you see Abdullah bin Ubai." So, the Prophet went to him, riding a donkey, and the Muslims accompanied him, walking on salty barren land. When the Prophet reached 'Abdullah bin Ubai, the latter said, "Keep away from me! By Allah, the bad smell of your donkey has harmed me." On that an Ansari man said (to 'Abdullah), "By Allah! The smell of the donkey of Allah's Apostle is better than your smell." On that a man from 'Abdullah's tribe got angry for 'Abdullah's sake, and the two men abused each other which caused the friends of the two men to get angry, and the two groups started fighting with sticks, shoes and hands. We were informed that the following Divine Verse was revealed (in this concern):-- "And if two groups of Believers fall to fighting then, make peace between them." (49.9)

32 comments:

  1. Kak Yan

    Subhanallah! Cantiknya cave tu. Erk bila tengok kaki berjuntai tu terus serammm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHH.. so great ALLAH as the creator kann... seram?? tak lahh.. cantikk..hee

      Delete
  2. Wamboii terrer ziyaan ye....masok dlam gua lagi..nekcik tunggu kat bawah jer..lepas tu boat dtg angkut....biole yg memuda jer menerokainya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. mmg tak percaya.. even berdenyut2 tu... tak sanggup tgk makcik2 and pakcik2 naik tapi i tak leh naik..

      Delete
  3. Salam Puan Yan,
    Cantik sungguh pemandangan di sini. Gambarpun banyak.

    Bertuahnya dapat ke sana. Saya belum lagi sampai ke sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyallah....mmg amat n sangat cantik..berbaloi sakit belakang tu..heeee

      nnt jgn lupa pegi..

      Delete
  4. Indahnya pemandangan di sana,yan. Makan kena catu gitu, kenyang ke, haha..dah jalan sana, jalan sini kan lapar banget...
    Rm85 utk air kelapa...beli bertandan kat sini, bukan utk minum je, buat mandi boleh...
    Baguslah, share info utk nak ke sana supaya tak terkena..

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyallahhh..kenangan terindah..cuma food lah..


      depa ni amik kesempatan anim...nak buat cam ne..pgalaman...share wt the rest.

      Delete
  5. seyes memang cantik betul permandangan dengan Amazing Cave tu

    ReplyDelete
  6. Salam K Yan

    Fuyooooooooo......bersantai ala2 atas titanic yang berskala 1:1,000,000,000 gitew......sambil melihat butiran bintang bertaburan di langit ketujuh....ahaks....

    Tension keme baca bab2 makan minum ni....kebulor ler keme kalau ke sini....tak cukup zat untuk menambahkan masel2 yang sedia ada...hahahah

    ReplyDelete
  7. MashaAllah..MashaAllah..MashaAllah..mmg cantik tp kat malaysia rasanya kat kenyir pun cantik, jom kak yan..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyallah..mmg tak berhenti akak.memuji..mmg takjub.

      Delete
  8. Subhanallah..memang cantikkkk...Suka air yg berwarna hijau tu, nampak damai sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amat mendamaikan...cuma waktu.maghrib tu he akak tak nak.ada kat.luar...kalau tak merasa kenyamanannya...

      Delete
  9. bestnya baca cerita akak ni. rasa nak pegi Hanoi lagik. Tapi hari tu boat tak singgah Ti Top island tu. lalu jer. Oh ya! air memang tak provided kan. Diorg charge air. Kitorang bawak air siap2 dari Hanoi. Cheapskate kan. ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi.lg lah.tu...bestkan.then.this time.kita bawak mineral.bebanyak.

      Delete
  10. Cantiknya tempat ni. Suka tengok..
    Tapi rasa ngilunya baca you panjat tangga naik bukit dengan sakit-sakit gitu. Gagah-gagahkan jugak dan sempat senyum-senyum lagi. Salute!

    ReplyDelete
  11. cantiknya pemandangan2 tuh semua...indah sungguh ciptaan Allah SWT...

    ReplyDelete
  12. Subhanallah cantiknya pemandangan dalam gua tu

    ReplyDelete
  13. perkongsian menarik. saya bakalan ke sini awal April nanti. :)

    ReplyDelete
  14. Ohhh sangat la cantik indah sekali kejadian dalam gua tu.

    Haaaa? Air kelapa nak dekat RM100? gila betul...

    ReplyDelete
  15. cantik2 tempat yg kak yan pergi......teringin sangat nak pi sana satu hari nanti.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bawak bini pi honeymoon lagi bro, baru syok

      Delete
    2. ok jugak tu.... tapi kena pi tahun depan ler.........
      tahun nie sampai hujung tahun..... tokleh dah!!!!

      Delete
  16. opsss... ternampak sudah that thing in the cave hahaha.

    ReplyDelete
  17. cantik la tempat tu..bestnya dapat keliling2 sna

    ReplyDelete

cliks..cliks