cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 11, 2013

Hanoi Trip (6) - Shopping time then dinner at Khazana Restaurant

sebelum baca cerita selanjutnya, boleh tengok apa cerita sebelumnya di S I N I.



menyusur kaki kami di kawasan daerah Hang Gai..apa nak cari ek di sini...heyyyy..macam - macam.. jaga je lah bijik mata.. terbuntang mata..banyak benda boleh shopping di sini.. one of us nak cari Vietnam silk.. i dah kureng minat lah.. abaya i just hitam je.. so tak kuasa lah nak membeli.. lagipun last time masa ke Bandung i dah beli sehelai.. and yang kat tailor pun masih ada yang tak siap..dah tobat dahhh..i nak cari bed spread or maybe table cloth. depa ni kan kaya dengan embroidery items.. dan di sini lah dibawa Duk. berjalan lah kami.. nak share sikit.. group kami ni jadi perhatian betul.. mereka memandang kami sambil senyum - senyum dan berbisik - bisik.. at first bit weird.. but after some times we bit ok.. maybe kami nampak weird with our look. kami kan bertudung.. dan yang pasti kami dipanggil cantik..(ini yang dikatakan Duk)... suka semua.. 
motor bikes memang tak putus - putus.. heyy...jangan fikir kita boleh main pakai lintas je tau.. sebab sebelum datang ke Hanoi, banyak blog kata, jalan je.. TAKKKK..kena tengok gak.. especially motor bikes ni tau...depa memang boleh mengelak - mengelak kita.. but not cabs or cars, or buses.. so aware.. motor ok sikit.. dan jangan teragak - agak... 
kami sampai daerah Hang Gai ni agak lewat sikit.. maka kenderaan agak banyak. lepas office hour kan..
motor sana, motor sini.
cari lah mana berkenan. cuma the sellers kat sini kalau nak tawar, memang tak akan boleh tawar separuh harga.. sikit je.. maybe sebab harga yang di offer kat kita tu dah terlalu rendah.. satu lagi, aware with your belongings. especially handbags. merreka not so frendly..kena pandai tackle..
sepanjang jalan ni kami ada yang berpecah. ikut citarasa memasing. ada yang minat tudung, ada yang minat table cloths, ada yang suka bags. but one thing jangan beli t shirt kat sini.kureng sikit quality dia..
pilih je lah..
selepas row kanan, kami menyeberang ke row kiri..
suka melihat bangunan di sini..pegi ke HANG GAI tau,,,
cari dan cari lagi.
kami dah dapat port dah.. kat sini bargain lah..cantik - cantik bed spreadnya.. ada quilt cover set, ada table cloths, ada napkins lagi.. sukaaa. just communication lah our proble.. tapi guna kan je lah bahasa isyarat.. pandai - pandai lahh.. .masa kat sini, kami dah dipanggil ke van. tak suka tauuu.. banyak lagi Dong kami ni haahhh... well if u take tour package, cam ni la.. must be always in schedule.. eeeee.. tak pe.. nanti boleh ulang lagi. heeee...kami dah nak kena makan..ikut time kauuu.. pukul 7.00PM je dah kena makan.. 
kami ke sini.. KHAZAANA INDIAN RESTAURANT.. it serves HALAL food..
ada tanda HALAL..i met one Malaysian guy yang selalu ke Hanoi.. he mentioned also that only certain restaurants in Hanoi yang served halal food.. termasuklah Khazaana Indian Restaurant ni..so confirmed okk.. 
interior resto ni memang superb.. cantik and classy.
Masa kami memula masuk ke resto ni, area kami duduk ni hanya ada satu family je.. bahagian luar penuh dengan bangsa asing.. dan family ni i noticed macam orang Malaysia gak..boleh agak lah kan kalau yang berhijab ni dari daerah mana.. kalau Indonesia cam ne.. kalau Malaysia cam ne.. usually kita akan perasan. unless orang Malaysia tu tak bertudung.. 

So, tanpa malu kami menyapa this family.. "dari Malaysia ye?".."Iya, dari Kuala Lumpur". kami tanya lagi KL kat mane? ooo kat Shah Alam.. Ooooo kami pun dari Shah Alam.. kat mane Shah Alam? i jawab, section 7... then dia jawab, ooo we all dari section 8, bolehlah kita salam - salam.. Kami pun bersalam lah... cuma dalam kepala i ni berfikir, kenapa sebaik saja dia  tau kami dari Shah Alam dan dari Sect 7 baru rasa nak salam.. i rasa pelik.. For me masa di Hanoi i memang boleh tau kita ni dari mana.. and i dengan ramah mesra akan tanya, dari Malaysia kann.. kat mane? terus boleh salam kalau dekat.. itu kalau i lahh.. happy jumpa orang Malaysia di negara orang.. well forget it.. namapun manusia..macam - macam..
ordered something.. dont be surprised.. no drink in the package.. we all ordered drink n bayar sendiri..
laparrrrr..tunggu food..kan siang tadi makan kat junk yang ala kadar tu lah..then petang tadi kan banyak jalan for shopping.. letih n lapar.
apa - apa pun posing before makan..
suka salt n pepper shaker ni.. 
but at the back there lagi tempting.. lapar terus..AYAM TIKKA.
makan with this roti..yumm..yummm..
bekas ice ni pun menarik minat i.. geram je.. kalau boleh, i nak hangkut balik..
ok guys,,,ini lah food kitarang.. u rasa cukup for 4 of us.. heyyyyy.. tak cukup tauuu..Ayam Tikka tu just ada 5 ketui..kecik - kecik je.. then 2 lauk, plus nasi satu bekas..i tak kesah kan nasi tu sebab makan sikit je.. but lauk tu kannn.. so masa everything dah nak habis, we requested another 2 sets of roti and 2 sets of Ayam Tikka.. haruuu..heee
then pulun beb.. pulun.. sedappp.. especially curry ikan dia tu.. walla weiii.. my Mango Lassi..
then kekenyangan.. kena kenyang sebab esok another long journey nak kena pegi..see... another Malaysian people at our back.. pun sombong. langsung tak senyum - senyum. 
bayar time.. so cantik lahh.. suka sangat.. 
masa nak bayar kat counter i noticed this box.. dan isi dalam nya.. same thing yang i experienced in Kashmir..  tengok kat S I N I. means after makan, kita akan ambik benda ni.. kira macam nak hilang bau mulut lah gamaknya..
sempat kami mengediks mengambarkan betapa gembiranya perut kami. heee
time to balik bilik. kami penat dah.. nak recharge energy.. tomorrow another long journey.. nak ke mana ek?? tunggu yeee... awesome place for sure.. 
ini separuh hasil serbuan di kedai makcik Viet Cong tadi.. ada lagi youuuu.. tak puas..

Just wanna share with you guys.. ini for those yang pegi kalau tak  menggunakan tour guide service. i attach here address for this resto.. MALANG nya website nya macam tak boleh access... 

KHAZAANA INDIAN RESTAURANT 
(Authentic Indian Cuisine with halal food.)
11, Ly Thai To Street, Hoan Kiem District,
Hanoi, Vietnam.
Tel: + 8443934 5657 / +8443934 3513
email : kaustubh007786@gmail.com
Business hrs: 11.00AM - 2.30PM / 6.00PM - 10.30PM


**********************************************
Demi mencari redha ALLAH, makanan yang sumbernya HALAL, cara sembelihannya HALAL dan dimasak secara HALAL, INSYALLAH menjadi sumber kehidupan seorang muslim yang kelak melahirkan generasi yang akan berfikiran dan bertingkahlaku "HALAL"..INSYALLAH...Makanya kita sebagai umat muslim mesti menjadi seorang yang HALAL CONCERN...bukan samberono...

"Hai sekalian manusia, makanlah (ambillaj) yang halal lagi baik dari apa ygn terdapat di bumi, dan janganlah kami megikuti langkah - langkah syaitan: kerana sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi mu" ( Al - Baqarah:168)

48 comments:

  1. Sayangnya orang Malaysia tu sombong. Patutnya sama2 share info kan. Diorang pergi mana, kita pergi mana. Syukurlah Kak Yan tak sombong n kedekut macam diorang. Dapat juga kami ikut menjelajah Hanoi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu lah orang kann...pelik pun pelik.. kalau kat Bandung, tu akak tak kesah sangat.. tapi kat Hanoi ni kan jarang org kita..

      tak pe lahh..

      Delete
  2. wah mmg tempat sesuai untuk yg suka shopping2 ni kan !

    ReplyDelete
  3. Banyakkkkkk nya motor! Rimas pulak tgk nya...hahaha..

    Org Malaysia ni kan kak Yan, mmg ada spesis yg sombong bila kita berjumpa dgn mereka di overseas...entah apa yg difikir/disombongkan nya, entah la...Saya dulu masa belajar kat Australia, mmg selalu sgt jumpa Malaysians yg mai melancong...tapi bila terserempak dgn kita, dia buat bodoh aja, paling teruk, siap paling muka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyakkk..tapi ok jee...


      pelikkan..maybe akak ni terlebih ramah kot.. rasa ila sama fesen pakaian dan cakap tu, nak je tegur...mmg betul lah siap ada paling muka lagi..tak suka tauuu..

      Delete
    2. Nekcik ingat lagi kat GOLD COAST KEDAI MAKAN MAHARANI amatlah sombong...kita baru tengokn iklan kat pintu..tuan kedai kata apa tau..KAT SINI MAHAL YE!!! orang muar johor lak tu!!! dahlah mahal sombong!!!

      Delete
  4. Teringin gak gi Hanoi. Nak tgk Halong Bay n Sapa yg atas gunung tu.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee......akak ni kann.. nanti bagi tau sapa dia yeee..

      Delete
  5. ohh memang ya pon.. my sista sokmo pesan "along kalo jalan2 tu jgn lah friendly sangat, nanti malu muka je tegur orang tapidepa buat pot"... memang pernah kena.. kami duduk vietnam lama, tegur tourist yg datang dari malaysia pon, depa hampeh macam tak mau ada eye contact pon.. lepas tu rasa takut nak tegur.. but not all laa.. hubby pon sokmo pesan jgn friendly sangat.. dok tempat orang, pi jalan tempat orang, kalo jumpa og msia kita rasa excited sangat kan kan..

    ada jgk satu kedai indon halal dulu at hanoi.. dah tutup ke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeemmm..sedih lah kann.. ingat boleh beramah mesra. tapi kalau tak layan tu mmg malu lah kita..

      Kedai indon?? akak tak tau lahh. so far semua banyak Indian food..

      Delete
    2. mungkin NISA tu ..dulu mmg asal indonesian..agaknya lah kot

      Delete
    3. nisa tu melayu batu pahat punya..kawin org hanoi..

      tak tau lah indon yg mana satu.

      Delete
  6. salam kak yan.Apa kabar?Lama tak singgah kat sini..bestnya g menyoping!.Geram tgk bag2 tu semua...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam...ye lah.. kita pun dah lama tak pegi sana..


      jom jalan Hanoi.. menggila nyopping..hee

      Delete
  7. manusia ni mcm2 jenis. Tp insyaAllah, kalo sy terjumpa sis...sy akan tegur sis wlpn segan2, hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH.. tak ada apa yang nak disegankan.. sama2 baru kenal..

      Delete
  8. alahaii.. bestnya sis... kalo la i dpt join aritu kan.. hurmmm~ if u nk repeat this Hanoi Trip sila ajak I tau...

    ReplyDelete
  9. Teringin gak nak ke sana.. Ada member2 dah bleh pegi solo je, berani betul..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. pegi solo pun ok beb.. senang but u need more info.. tak leh redah je.. sure boleh punya. tapi kalau sorang sure boring. happend to me while i was in kashmir.. esp malam.. jadi tidur je.. hee

      Delete
  10. Kak Yan...kena cakap bahasa apa kat sana?hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bahasa shopping, bahasa isyarat.. n bahasa calculator.. kalau cakap2 tu inggeris lahh.. tapi mmg haru biru..

      Delete
  11. Kak Yan,

    Saya masa awal2 dulu kalau terserempak dengan orang Malaysia kat carboot atau city centre saya senyum tapi tak berbalas. Kadang diaorang buat tak tau dengan pandang ke tempat lain atau buat2 berbual. Sesama sendiri pun sombong. Saya ngadu kat kawan saya yang dah lama kat sini. Dia cakap lenkali tak yah senyum sbb dia pun penah mcm saya dulu. Last2 dia malas nak senyum. Ada juga yang baik siap bagi salam dan borak2. Tapi kebanyakannya bodoh sombong tak bertempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. manusia mmg macam tu. pelik kann.. entah apa yg nak disombongkan agaknya. mmg pelikk...

      Delete
  12. kat viatnam memang banyak motor kan.... tapi yg bestnya suka hati dia org je nak pakai helmet jenis apa, topi kebun pun boleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. helmet depa cantik2.. heee. depa boleh buat cam tu sebab depa tak lari laju mana punn..

      Delete
  13. Hai Yan...salam kenal.jauh berjalan banyak yg dilihat dan perlbagai pengalamankan. Adoi cantik beg2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hii..salam kenal gakk..

      ALHAMDULILAH..sayangnya tak banyak dibeli..

      Delete
  14. Kalau Indon terkenal dgn telekung cantik tapi sini bed spread dan table cloth dia cantik-cantik. Banyak ke Yan beli?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss..cantik2.. tapi tak beli banyak lah.. just utk sendiri..n mak..

      Delete
  15. bsb beli kapal kat sana..kalau kat sini mahal tau.

    ReplyDelete
  16. Kat Hanoi ni, shopping kena bargain jugak ke kak Yan ? Kalau kat Ho chi minh, tu jenuh nak bargain harga barang. Dah lah harga buka mulut peniaga2 tu memang maal giler. Tourguide saya pun memang pesan bargain separuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena bargain.. macam selalu kalau kita ke Indonesia.. cam tu lah.. but depa bukak karga dah memang kita hanya boleh tawar sikit je.. depa mmg tak boleh kurang sangat.. u tak akan dapat 1/2 of the price..

      Delete
  17. hehehe.....Yan! Sapa tu is a name of a place kt sanalah....! A small town atas gunung!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee... lawak saya ni kann.. tak tau lah pulak kak.. tak habis kaji lagi..hee

      Delete
  18. pengangkutan utama di sana memang motor yer kak..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah.. hampir 90% lah.. kereta more on cabs.

      Delete
  19. Hang Gai? Ada beradik Hang Tuah sesat kat sana ke Yan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe lah Anim.. heee.. sorry ye.. lewat sangat dah ni reply..

      Delete
  20. As salam Kak Yan,

    Lain tmpt lain pula ragamnye... kat sini susah nk tgk motor tp kat sana bersepah2 motor... :))

    Marya rasa mcm nak join je K Yan & the gang pergi jln2... tp kalaulah hubby izinkan...huhuhuu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..

      ye lahh.. lain padang lain bunyinya..

      tak pe nak joint tunggu baby awak besar. heee..

      sorry late reply.

      Delete
  21. Vietnam mmg penuh ngan motor dan hampir 99% penduduk ada motor, klau pegi ho chi minh motor penuh atas jln dan keta hanya teksi je

    ReplyDelete

  22. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

cliks..cliks