cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 25, 2013

Wong Solo Section 7, Shah Alam

Cerita bergambar i ni dah lama nak di N3 kan.. biasalah kann... ada masa seronok menulis. ada masa emosi merudum, maka asyik tertangguh - tangguh je lah.. bila masa berlalu, cerita lain yang disiarkan.. tinggal lagi.. dari dia terus membasi.. (ada ke membasi? ) i masukkan all the pictures.. all pictures are important memory to me.. ok lahh ini cerita masa i balik Johor dulu.. melawat my sister yang baru bersalin. now baby Ali Aydin  dah 5 bulan dah.. so maksudnya cerita ini dah berkepuk selama itu.. heee...
dua sepupu ni kejap gaduh kejap baik.. bila nak pisah balik sedih pulak tuu..
Anyway, i bukan nak cerita pasal apa yang i buat di Johor tu.. dah cerita dah dalam N3 yang lalu.. i sebenarnya nak cerita akan hal i menjamu selera di this resto ketika balik dari Johor tu.. bukan makan di any rest area, tapi makan di Section 7... sebelah rumah i je.. kenapa singgah makan di sini? sebab nya masa tu my Bibik tak tau pun kami balik waktu lunch.. jadi kami pun malas nak masak - masak bila tiba rumah, maka singgah lahhh keeee...
Wong Solo  Restoren. 
Indonesian resto.. yang popular pasti ayam penyetnnya.. first time i makan di Wong Solo ni ketika bercuti ke Bali dalam tahun 2007. Kat Kuta.. Dapat tau lah yang kata owner  Wong Solo ni ada sampai 4 isteri.. eeeeee... sebab tu lah masa di Bali tu, macam - macam nama food and drink nya mengambarkan concept polygamy.. eeeee.. tak suka tauuu... then after then ketika sekali lagi berkunjung ke Bali pada tahun 2008, sekali lagi i ke sini.. then terus tak ada lagi.. dan ini merrupakan first time i berkunjung ke Wong Solo cawangan Malaysia. tengok ye apa pendapat i tentang resto ini..
tak sabar nak minum.. hausss...
tiba waktu lunch,  customers memang tengah ramai.. sampai potong - potong queue.. i memang tak suka.. memanggg.... gerem je.. lama gak kami berdiri di area menunggu.. tup - tup satu family ni menonong je masuk tanpa menghirau kan kami.... gerem i.. then  i  bersuara, baru lah waiter kata, cari sendiri tempat duduknya.. naik hangin gak lah sikit.. :-)
we all menunggu agak lama gak lah.. maklum lunch time betul lah gamaknya.. 
tak sabar yeee...
keluar je one group terus dikemas.. then masuk lagi one group... non stop..
terus sambar air niii..
tak lama lepas tu baru food...eeemmm.. Gado - gado.. sedap banget.. ordered lagi satu.. heee.. tak cukup..
favorite semua.. kalau dah namanya ada darah Jawa tu.. tempe tak leh tinggal..
Ayam Penyet.. 
Iwak Lele Penyet..
Cumi Goreng.. so ranggup looo..
Nasi pun bertambah.... kuat betul kami makan. penat wei drive dari Johor Baru tuu.. lapauu..
TokNgah suka amik gambar macam i..cuma tak de blog je..
 Oklah.. for me, food sedap.. ke pasal lapar.. heee... but for me memang sedap lah.. especially the sambal lah...nak value boleh lah i bagi 7 over 10.. nak tau kat mana resto ni berada, sila refer di atas ni...
sebelum balik sempat lagi i singgah di sini.. dekat je hotel ni dengan resto tadi.. so for those yang berada di Section 7, Shah Alam atas apa jua urusan, boleh lah stay kat hotel ni.. plus reto di Section 7 ni macam cendawan.. pilih je lah.. Section 7 memang happening. Food ada, shopping place ada, hotel pun banyak.. Lepas kenyang, balik lah kami.. tiba rumah kenyang dan tinggal tidur menghilangkan keletihan...now planning, waktu cuti sekolah ni boleh kot lepak kat this hotel bawak anak - anak bercuti. heee cuti tepi rumah je.. but still rasa suasana cuti bila stay kat hotel.. amacam? ok tak???
***************************************
Volume 7, Book 65, Number 296 :
Narrated by Suwaid bin An-Nu'man
We went out with Allah's Apostle to Khaibar, and when we were at As-Sahba', (Yahya, a sub-narrator said, "As-Sahba' is a place at a distance of one day's journey to Khaibar)." Allah's Apostle asked the people to bring their food, but there was nothing with the people except Sawiq. So we all chewed and ate of it. Then the Prophet asked for some water and he rinsed his mouth, and we too, rinsed our mouths. Then he led us in the Maghrib prayer without performing ablution (again).

22 comments:

  1. iwak lele....arghhh pagi2 buta ni kak buat aku kecur liur..

    ReplyDelete
  2. Sini makam sedap tapi syg service macam haram. Sakithati punya pasal sampai sy sound pekerja kat situ. Memang lepas ni takkan makan kat wong solo branch ni dah. Pergi branch lain jelah

    http://whitewallsofhermind.blogspot.com/2012/12/ayam-penyet-wong-solo-shah-alam.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah kan pgalaman buruk.kali pertama selalunya buat kita serik.kan.

      Delete
  3. Sya dah 2 kali mkn di situ sedap pergi masa bukan time org keluar makan x ribut ribut
    Kali pertama baca konsep menu poligami;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sya..mcm air poligami ada tau...itu yg akak.minum kat bali lah..kat sini x tau..

      Delete
  4. tak pernah dicubai lagi, nanti nak pergi cubalah...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap lah..tp jgn pegi waktu lunch lah..takut kurang sabar..

      Delete
  5. Kakcik biasa makan yang di Kg Baru. Gado2nya pedas sangat sampai tak termakan dek kakcik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah pedas sangat saya sure tak enjoy the food kak... yelah.. hilang rasa jadinya...

      Delete
  6. salam kak.... bkn kata akak jerk yg dah lama tak nyinggah, kita pon sama jugak... hikhikhik... arap akak skluarga sihat juga hendaknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam dear..


      yelahh akak faham, hana busy kat sana.. anyway akak ni cam ni lah hana.. kejap ok, kejap tak... but life must go on kan.. happy always...

      Delete
  7. sedap sungguh nengok menu2 tuhh.. suh to ngah jadik blogger gak... konpem ngancam! hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...glamer nanti tokngah... cuba akak usulkan nanti..heee

      Delete
  8. alahai sedapnyer... kalu dh drh jawa nampak makanan jawa msti sedapnyer... kadang pelik gk ada org yg tak suke makanan jawa pastu nk kutuk2 lak... aduhla

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..kannn.. jawa punya tekak mmg hebat..

      tak kesah org nak kutuk, yang penting kita sendiri rasa mmg amat sedap...

      Delete
  9. ramai suggest resto ni kt sy tp blom penah smpi lg ;-)

    ReplyDelete

cliks..cliks