cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, March 17, 2013

Hanoi Trip (7) - Tam Coc and Shopping at Dong Xuan

Sambung lagi cerita yang dah tertinggal lama.. boleh tengok cerita i sebelum ini di S I N I.


Today was the fourth day we were in Hanoi. And today we went to Tam Coc.. This place was about two - hour drive from Hanoi.. It is also referred to as 'Halong Bay on Land'.. Tam Coc means 'Three Caves' in Vietnamese. nanti i akan show to you yang mana dikatakan 3 caves ni.. The river flows through  three grottoes as you start the rowboat from the Van Lam wharf for several kilometres to the end.
half way, we met this area.. kata Duk, this was the most beautiful university in Hanoi. also the biggest in Hanoi.. plus most expensive university..
after 2 hours drive, we reached here.. sakit pinggul i terasa.. tapi gagah gak. kalau tak sure merap di hotel.. no, i tak nak miss..we started our rowing sampan kat sini..
apa - apa pun, TOILET first.. ok lah di sini.. bersih dan tak berbau. even not so modern..
punyalah banyak sampan.. HEYYY.. no safety vest. suspends gak lahh.. but tawakal lahh..boat depa ni macam dari aluminium tau.. bising.. ringan.. kami diberi satu boat 2 orang.. 
setiap kali bertembung dengan sampan lain, suasana bising betul.. among them tertanya - tanya kami dari mana. dan terdengar mereka sebut Malaysia.. lepas tu senyum - senyum.. tertempuh another boat macam tu gak.. and depa sebut beautifull.. ahhaaaa.. depa kata kami  cantik.. sukaaaa...anyway, we all kan weird pada depa.. berhijab.. itu pasal lah pada perkiraan i.. 
new buildings under construction. new hotel katanya..
jom explore this place..di sini, not much yang boleh dikatakan.. as this was the starting point.
bila masuk this area..MASYALLAHHHH.. beautifulllll.....greeen..
 the caves carved out of the limestone hills by eroding effects of water since ancient times when the sea occupied this area. 

sepanjang jalan tu memang memasing tak berhenti mengucapkan takjub pada ciptaan ALLAH ini.. SUBHANALLAHHH.. really beautifull..
bila penat mendayung dengan tangan, kaki pun sebagai ganti..
limestone hills rise precipitously towards the sky from the sea of paddy fields. MASYALLAHH.. what a view..
hard to show u how great the view here. so i pun took one of  picture from one site.. i nak tunjukkan kat you  about this place.. green paddy fileds on the both banks of the river. besides paddy fields yang kami tempuh, this experiences really great one...di sini lah we met with 3 grottoes. 
we were heading to the first grotto.
this was the first cave, Hang Ca. It is about 127m long..dark, very dark, quiet, and cold...SEREMMMM... heeee
i rasa nak cepat - cepat keluar dari sini.. so dark beb.. when i saw the light, fuuuhhh!!! so relief...
ada lagiiii..
this was the second one Hang Giua with the length of 70meter..Ok lah kann. tak panjang sangat.. ALHAMDULLILAH tak panjang.. kejap je..
and this was the last one. the third one. Hang Cuoi is only 40 m.. Lega sangat.. 
 and the last one made us reached at the end of the river.. it took about one hour to reach to the end. means we have to take another one hour to go back to the starting point.. 
boat sellers banyak kat sini. basically they sells drinks. and the drink tu boleh tahan lah mahal nya. excusenya share with the tukang dayung tu.. 
if we cud see here, ada penempatan di sini.. kira macam orang sungai lah kot kan.. so macam - macam activity kehidupan yang boleh kita lihat di sepanjang sungai ini..kira tak ada buaya lah ye.. heee.. itu yang i amat takut sangat tau..
kawasan menternak itik pun ada.. 
mostly depa ni farmer lah kann ada paddy field. 
ada yang sedang meracun..
ada macam jerat for ikan lah kan.. i tak tau nak panggil apa ni..
ini pulak sedang mebaja..
memancing..
ini pulak mengusahakan nursery.. ada jual orchids. plus rumah depa pun di situ..simple life..
memukat..
then orang bandar pulak sibuk mengabadikan suasana ini dalam album perkahwinan mereka.. 

ini pulak, kita saksikan keseronokan kami meneroki bumi ALLAH ini.. ada yang berangan jadi pendayung.. jari  tak putus - putus memetik punat camera.. tak kurang jugak yang asyik merakan keindahan dengan video memasing.. so hard to describe.. so datang lah sendiri..
the view...what do u think????
after 2 hours...this was the last boat...boat ni lah yang paling bising.. gelak sesaje..
good bye Tam Coc.. sweet memory here..
after one hour back to the starting point, maka tamat lah 2 hours rowing boat tadi. sakitnya belakang i.. tempat duduk memang tak selesa sangat - sangat lahh.. sangat - sangat.. keras.. menambah sakit lagi my back bone.. 
kat area sini, we had our lunch.. sebelum menuju tu, sambar nanas dulu. seddap katanya.. i tak makan banyak.. 
mata melingas bila tengok something like this.. 
sepanjang perjalanan menuju ke resto.. kami jalan kaki je.. so lengang.. tak sure adakah sebab today was Sunday? 
kalau banyak masa, sure some of us rent this bicycle.. ronda - ronda.. 
akhirnya kami sampai di resto yang ditawarkan melalui package kami.. it served Seafood for our lunch..
sebelum makan dah thumbs up.. jom tengok apa we all makan.
Ikan yang i tak sure masak apa.. ..ok lah..
telur dadar yang buta - buta telur. tak ada perabah apa pun.. so soft..
Sotong yang dimasak bersama sedikit sayur.
Sayur masak air.. we cant figure out, sayur apa..
Sayur lagi with suun and mushroom and carrot.
Sayur Kobis Goreng..tawar hebiaq.. i ni jenis kurang makan garam.. but this was so tawar..
and ada something yang goreng - goreng...
after 300 minutes...jadi cam ni.. heee.. to tell you the truth, i makan agak kurang kat sini. the dishes not really match with my tekak lah.. plus perasaan tak selesa berada di resto ini.. tapi kena makan gak lah.. nanti perut kosong sebab nak sampai ke Hanoi balik, tambah 2 hours lagi.. Frankly speaking, i was not so happy.. bukan tak bersyukur.. tak pe lah.. hanya ALLAH yang tahu apa yang ada dalam hati i ni.. cuma for me lah.. we took package from Malaysia which belongs to muslim.. they sud more concern with the food.. itu je lahh..tak pe.. nanti - nanti kalau pegi tempat - tempat macam ni, better bawak serunding daging lahh.. lebih menyenangkan..
well, lepas tu i terus keluar dari resto.. sambil cuci mata dengan barang - barang yang dijual di sini..
 
sambil menunggu the rest keluar semua, i bersembang sama Duk.. then sambil membetulkan my shawl, Duk's fren memerhatikan i. agaknya pelik tengok cara pakaian i.. dah lah berlabuh - labuh dengan abaya, plus shawl cover half of the body...sambil berkata, "Unfair to u". I macam heran.. then dia sambung lagi, " U moslem?". I said "Yes, why?".. "this is unfair to u moslem ladies.. u cover your whole body not like other can wear bikini, mini skirt".  I jawab, "why unfair? we are very special.. our body just for our husbands. not for public."..dia terdiam.. i tanya lagi, "u like people look at your wife..we are so special.. we sexy just for our husband". dia memang terdiam sambil tersenyum sumbing.. terus Duk menambah, "I will kill my wife if she wear bikini".. u dont like, rite? u dont want to share with others".. Dia menangguk menyiakan.. terasa macam satu jihad telah i buat. membetulkan pandangan Non Moslem towrds us, moslem ladies.. Semoga ALLAH memberi hidayah kepada mereka..
bed spread lagi youuu.. 
Ok.. itu selingan.. depan resto tu ada banyak kedai - kedai.. boleh tawaf kidai tau.. and murah sangat berbanding Hanoi.. kalau nak beli, kedai yang i masuk ni exactly depan resto ni.. tak lama kami boleh shopping di sini. sambung perjalanan balik ke Hanoi.. 
setelah 2 jam perjalanan, sampailah kami di Hanoi City.. kami balik terus ke hotel dan berkemas lebih kurang terus kami menyambung activity menyoppingg.. 
kami jalan kaki je.. 
sepanjang jalan mata melingas.. mencari apa yang pasti berrkenan di hati.. kami sebenarnya nak cari coffee strainer. My Daddy dah pesan..apa lagi, terus sambar kat sini..
macam - macam ada.. kalau tak sebab luggage, pasti satu kedai ni kami borong. macam - macammmm.. TAPI.. kalau berrbelanja di sini HATI - HATI.. sure kan dulu harga tiap satu.. then bargain.. bila dapat kurang baru beli.. dan kira betul - betul harga barangan yang you beli.. depa ni memang pandai kelit.. menipu. Senang cakap.. dan sembelih..JUST HATI - HATI...
sebenarrnya kami nak ke Pasar Dong Xuan.. kat sini kira macam wholesale area..memang murah. stillll.. HATI - HATI..BARGAIN.. dan cari betul - betul..
entrance yang kami masuk..
kawasan ni so luas. kami tak punya masa yang cukup.. some shops closed at 6. some ada sampai malam.. tu lah i cakap, if u used package, kita tertakluk with masa.. well, layan je lahhh..
happy semua.. lagipun ramai yang kena beli gifts.. kan nak exchange gifts.. tunggu bab ni yeee..
depa borong T.shirt.. tapi quality kat sini memang agak kureng sikit.. 
tengokkkk.. berbuntil - buntil tak??? heeee.. my barang Duk yang tolong bawak.. Mak nak jaga punggung beb.. tak larat nak bawak.. 
Otw balik ke hotel, sempat lagiii.. borong kat sini pulank..
i just went back to the hotel.. i memang dah tak larat.. pinggang and punggung sakit sudah. better relax and cool down sikit. kejap lagi nak dinner pulak.. so bolehlah lelapkan mata kejap.. sambil Chef CiJu boleh massage i kejap.. okkk.. jumpa waktu dinner nanti.. kami akan makan di Nisa Restaurant lagi.. tunggu ye apa kami makan nanti.. daaaaaa...



MORE PICCA HERE YE...y a n j o u r n a l
***********************************
Volume 3, Book 38, Number 497 :
Narrated by 'Uqba bin Amir
That the Prophet had given him sheep to distribute among his companions and a male kid was left (after the distribution). When he informed the Prophet of it, he said (to him), "Offer it as a sacrifice on your behalf."

43 comments:

  1. akak... mcm seram je naik sampan tu. kalo tergolek skit jatuh terus dlm sungai. tp suasana mcm bestnya... boleh masuk list ni tp perjalanan tu jauh pulak takut tak sempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pandai swimming ok kot. memula tu akak mmg suspend.. bukan kat sana je akak suspend.. sebelum pegi dan bila baca blog org akak dah siap2 suspend.. heee.. tp akak percaya tak dalam.. sebab depa ada buat sawah kat tepi tu.. very cetek one lah.. macam sebab itu depa tak ada safety vest. tak macam kat Halong Bay..

      U pegi berapa hari.. kena pegi beb.. sayang kalau tak pegi..nyesal.. cam Nekcik tu.. heee

      Delete
    2. Takper Ziyan...pas ni I pulak jadi travel agent and tour guide sekali......cepat saper nak pgi ngan Nekcik Travel...daftar cepaat

      Delete
    3. heeee..tulah nekcik..sayang tauuu...kena.poi lagi lah tu...

      Delete
  2. Assalamualaikum,
    cantikknyaaaaaaa kayuh2 sampah pergi gunung....

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaikumusalam..mmg menarik..seronok sangat...

      sampai.ke.gunung yee..

      Delete
  3. sis;
    sungai tu dalam tak??
    tgk dorang tanam padi tu leh berdiri jer atas pokok padi....tak nampak pn mcm ada benteng kat situ, huhu..

    Tp mmg cantek lah kat situ...beruntong sis dpt gi.
    Sy cuma tgk dlm rasa halal antarabangsa jer...masa fara gi situ..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh..at first fikir maybe dalam..tp bila tgk.depa bercucuk tanam.tu rs nya tak dlm .

      nak.tanya pendayung tu dia mmg tak tau ckp inggeris lahh..haruu..


      alhamdullilah allah bagi kesempatan berkunjung ke sini...suka sangat..

      Delete
  4. row row row your boat... nice and yummylicious...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik bukan i yg row row..mau pengsan penat..heeee

      Delete
  5. seronoknya dapat tgk hanoi..
    pengalaman unik dpt naik sampan tu..bestnya kak.
    tgk brgan tu semua naik geram pulak..
    teringinlah nak jejak hanoi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena lah pegikannn..sure u mengelupur bab shopping...heeeeee

      Delete
  6. Subhanallah Kak Yan. Thank you soo much for sharing those spectacular views with us. Memang sangatttt cantik. Kalau dalam gambar dah cantik, yang real pasti rasa seperti di pukau. Dengar cerita tentang food, yer lah kan. Bawak serunding daging, bawak sambal hitam Pahang, sampai kedai minta nasi dengan ulam jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahh..sweet memory with those places..u pun nnt pegilah.ke sana..mmg best...mulut tu mmg.tak sunyi memuji..takjub.



      alahhhh..bestnya sambal hitam pahang.tu..cam ne buatnya...

      Delete
  7. Dear akak

    nak tanya akak g pakai travel agent atau DIY itinerary? 8-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Bee...

      since akak.pegi.dgn staffs and partners we prefered using tour agency..

      kalau.gi.sendiri no need. but u need transportation.lah. penat nak.jalan..bila nak.ke.halong tu.refer hotel.je..sure ada package yang dioffer...

      nak.pilih.hotel cari dekat nisa restaurant tu..murah n cantik. kalau.gi sendiri.i suka explore sendiri.

      Delete
  8. Bila baca cerita Kak Yan tengok gambar2 Kak Yan rasa macam nak sanga2 pergi ke sana. Sebelum ni pernah tengok gambar kawan2 di sana tp tak rasa teringin pun tp bila baca blog Kak Yan hati bagai digaru2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg akak.garu2 hati u..biar ke sana..indah sangat..saksikan sendiri...

      Delete
  9. lahai kna pergi lagi lah nampak gayanya ni Ziyaan!!!

    ReplyDelete
  10. terlupa masok dlm internary I hari tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tokpucu search bebanyak tpt..jd tak.miss.

      Delete
  11. Cantiknya view kat situ kak yan...Sukaaaaa tengok ...

    ReplyDelete
  12. masyaallah, cantik betul view kt situ.... camne lah blh ada sungai betul2 tp sawah tu yek kak...

    masing2 menyoping tak hengat yek.... tp puas hati nengok segala view yg indah2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya dulu.tu air laut..itu yg jadi cam tu.

      Delete
  13. Subhanallah cantiknya kak... In Sha Allah moga sy dapat menikmatinya juga...tq 4 sharing...

    ReplyDelete
    Replies
    1. IN SHA ALLAH.. mudah2an.. enjoy lah the view..

      Delete
  14. Selain segala sambal dan serunding, mungkin kena bawak garam jugak kot? Hehe..

    How's the MRI? Dah dapat resultnya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betullll..kena beli garam kat sana..

      MRI??? eemmm..nanti i buat N3.. sedih sikit..

      Delete
  15. Best3x.. Yg naik sampan tu mcm Phuket gak eh? Nak pegi jugak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo kat Phuket ada naik sampan cam ne.. akak tak pulak merasa masa di phuket..

      best kann..

      Delete
  16. awesome..!!!! kami nak repeat tak dapat2 lagi....

    ReplyDelete
  17. Salam K YAn...

    Wow...terkesima keme nengok dan baca....hoho.....menggelupor minda keme pikior camana nak pegi....huwaaaa.....den takdo cuti.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..


      hee..kena cari coti tu weiii..rogi nantii..

      Delete
  18. Salam Yan
    bestnya pengalaman naik perahu sepjg kws padi yg menghijau itu...cantik sekali tempatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok sangat.. tak penah alami.. mmg menakjubkan..

      Delete
  19. Assalamualakum Yan... seronoknya bershopping... rambang mata dibuatnya...

    ReplyDelete
  20. mmg bestlah gamak shopping kat sini ye kak yan

    ReplyDelete
  21. Hye salam perkenalan.Terjumpa blog sebb google nak tgok exp prg yg pergi ke hanoi..just nak tanya amek agency ape ye ?nama agency

    ReplyDelete

cliks..cliks