cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Friday, March 8, 2013

Hanoi Trip (5) - Bye Halong Bay and Hanoi City again

tengok cerita di S I N I gak ye...


MASYALLAHH...pepagi lagi bila buka pintu bilik terus nampak yang di luar ni.. syahdu je.. sejuk, nyaman, segar..picca..picca lah kannn..seronok sangat... tapi kejap lagi dah nak berangkat balik ke Hanoi City.. :-(  sedih... best sangat moment di sini. even food was not so good pada i lah..maybe bukan my tekak...anyway, kejap lagi nak naik deck atas.. nak breakfast..tapi tengok dulu shots yang i amik ni yee...
silap sangat sebab seronok  duduk dalam selimut.. sayang tak dapat merasa kesejukan udara sebelum fajar..
 cant explain how i feel..it's so different..
kapal kami belayar perlahan menuju ke suatu tempat.
sebelum breakfast, kami lepak - lepak di ruang luar bilik captain.. sambil measai kesejukan udara bay ni..then sempat lagi berphoto - photo dengan makcik German ni..
 breakfast time..ini one of the pelayan di kapal ni..kerja since semalam.. depa tidur di kapal ni gak..
 well again....roti lah ye...
 makanan selamat.
 mintak half boiled.. tapi dapat macam ni. hard boiled terus.. 
we had our breakfast agak awal sikit pagi ni.. at 7.00 AM.. alaaa macam pukul 8.00AM gitu lah keadaannya.. After breakfast actually we had another one activity before back to Hanoi City..then we stopped our ship.. i tak tau kat mane.. 
7.45AM our small boat dah menunggu.. kitarang joint the Germany group. tapi depa ni pun tak pandai English lah you.. haru tull.. cuma sorang dua je yang tau... kira macam makcik - makcik kampung datang makan angin kot.. (tak baik i kan cakap makcik kampung tak tau bahasa inggeris.. )...okk..the small boat brought us to the one terminal located nearby our  ship.  then naik kat pelantar yang kat situ memang dah penuh dengan manusia.. seram gak i.. manalah tau runtuh ke tempat tu.. hee... tapi ALHAMDULILAH..ok ok je.. 
then kami naik lagi ke another smaller boat.. cam sampan gitu lah.. kami naik berempat. terpisah dengan 4 lagi.. 
kami akan dibawa menyeberangi cave tu.. nampak tak tuu..
 
 muat ke.. heee... tatut... 
 ALHAMDULLILAH..lepas dah dannnnn....
 kami berrada di sini.. MASYALLAHHHHHH.... besarnya nikmat ciptaan ALLAH..tak tau nak sebut or cakap apa.. takjub dengan ciptaannya.. 
 sunyi sepi semua.. and asyik memetik punat camera memasing..tenangnya air di sini.. sekeliling adalah banjaran bukit.. 
memasing sedang menikmati keindahan sekeliling. menurut Duk, di sini we all boleh nampak monkeys. tapi tak pulak lah kuarnya.. tidur lagi kot.. hee..
demi sesuap nasi, makcik ni duk station di kawasan ni.. tunggu je customer kat sini.. tapi tak nak lah i membeli.. masalah communication.. malas nak cerita nanti.
 about 15 minutes kami ada kat dalam tu, keluar balik lah kami..selain menggunakan sampai kecil kita boleh gak menyewa kayak.. maka boleh lah berkayak ke sini bersama teman..
patah balik kat terminal tadi tu.. ramai lagi menunggu... 
naik sama lagi dengan mamat - mamat dan makcik - makcik German ni..
naik je balik ke our junk, kami terus ke cabin. dah nak kena check out..kejap lagi kami akan makan tengahari.. memang agak awal sebab our luch still kat dalam junk.. so we took our lunch at 11.30AM. lepas keluar je dari cabin, kami mengambil kesempatan berposing bagai nak rak.. sakan.. macam - macam gaya..dah alamnya cantik. tak kan nak lepaskan peluang kann.. 
 indahnya YA ALLAHH..you all kena saksikan sendiri..MESTI...
boleh verangan kejap??hee...
 kami pun lunch...
bukan tak bersyukur, tapi memang tak sedap. kurang tepat dengan tekak.. malah pada i sikit pun kalau i makan beriya - iya... french fries during lunch???.. ASTARFIRULLAHH...
 itu Halong City.. means the time was up.. we needed to go back to Hanoi City..
 sayu je rasa hati.. sedih..
 our small boat captain ni kannn.. muka dia masam je.. tak pernah senyum.. lokek tul. 
 leaving our small boat... :-(
 good bye Halong Bay, see u next year...uppsss....hee.. tak lahhh.. maybe some day...but not so soon..
 see ya ..
 passing by the terminal..
 our van just cross the road..
 kami bertolak balik ke Hanoi City.. the view memang tak boleh dinafikan..cantik..
 on thw way, we stopped at one big store yang at first semua rejected tak nak singgah.. malas gitu..
 tapi, bila dah masuk, macam - macma dibeli sebagai ole - ole. tapi kena tengok barang kat situ. jangan sembarangan.. agak mahal. i beli air coffee..heee.. 10 cans lagi..
sempat lagi ber picca tu you.. heee..
about 4 hours in a van, sampai lah kami di Hanoi City.. belakang i memang dah tak tertahan sangat.. rasa nak baring je..
melihat kan mosaic di Hanoi City.. yeahhh....dah sampai.. dan nak dekat hotel dahh..
terus kami ke hotel dan check in.. we needed to rush.. kejap lagi nak keluar balik.. needed to get shower then keluar. nak gi shopping.. i pulak nak rehat kan pinggang kejap..nanti i sambung cerita shopping ok..


boleh tengok more pics H E R E..
*******************************************
Volume 1, Book 3, Number 64 :
Narrated by 'Abdullah bin Abbas
Once Allah's Apostle gave a letter to a person and ordered him to go and deliver it to the Governor of Bahrain. (He did so) and the Governor of Bahrain sent it to Chousroes, who read that letter and then tore it to pieces. (The sub-narrator (Ibn Shihab) thinks that Ibn Al-Musaiyab said that Allah's Apostle invoked Allah against them (saying), "May Allah tear them into pieces, and disperse them all totally.)"

32 comments:

  1. Subhanallah! Cantik...gorgeous...

    Saya jeles!!! hahahhaa..
    Lepas fiza deliver, nak ajak dia ke sini...:)

    Cerita James Bond melayu yg Jins Shamsuddin berlakon tu shooting kat sini kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik amat..teringat2 sampai sekarang..best sangat...


      pegi lah..cuma kalau ada kids tu maybe bit hard to climb cave tu kot...

      Delete
  2. cantiknya kak. tak mcm kat hanoi. cantik sgt sgt pemandangan. tenang je tgk. cuma bab mkn tu jelah yg kureng kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg bukan kat hanoi..tp kat halong bay..heee..sangat2 cantik...worth lah even sakit2 tu...

      Delete
  3. Ada jualan mutiara tak atas kapal tu?

    ReplyDelete
  4. Salam K Yan

    tak dinafikan, memang cantik gilos.....
    gambart menyeberang cave tu....waduh......indahnyer.....*verangan jap*......

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam.

      mmg cantik sangat..rs lain sangat bila lalu bawah cave tu...

      verangan lah awak yeeee...

      Delete
  5. cantik2nyee kak
    jeless tau , akak nie jalan aje ..
    x per2 kak .. kami tumpang tgk ekekek ;))
    x dpt gi punnn dpt tgk pun jadilahhh ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah..mmg cantikk..takjub rasa hati...amat menarik sangat...

      nnt ieda boleh pegi..insyallah...

      Delete
  6. cantik nyer view dia kak...
    Germany mmg very proud of their own language, so bukan takat makcik2 jer, even yg muda pun jarang yg boleh berbahasa Inggeris.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah...mmg sangat cantik..


      ooo ye ke...sayang betul..kalau tak dah tackle 2 3 pakcik german..heee

      Delete
  7. subnallah..cantiknya..bestnya kak..kalaulah masih single lagi, dok m'sia nak jer buat trip kat sini jgk..heeee...apakan dayaku..;)

    ReplyDelete
  8. Subhanallah..such a great view. untung nya dapat pi. tenang je tengok pemandangan halong bay di awal pagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilahh....maghrib n fajar n mmg indah..cuma kalau fajar tu sejuk sgt.. x sanggup keluar bilik...

      Delete
  9. Sebenarnya JM belum terpikir nak ke Hanoi..akan tetapi bila baca entri ni jer..Halong Bay, Hanoi adalah salah satu destinasi dalam trip JM nanti..tapi bukan dalam thn ni..maybe nest year...cantik betul tempat nih..hikssssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. i sendiri ms member beli ticket tu.mcm x suka je..tp bola dok baca blog org, terus bersemangat...u sud go...

      Delete
  10. Salam Puan Yan,
    Sejuk mata memandang melihat pemandangan yang indah dan tenang itu. Saya dapat bayangkan betapa jiwa saya tenang, lapang, bahagia apabila buka tingkap pagi-pagi dan nampak keindahan alam ciptaan Allah di depan mata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHH..mmg indah ciptaan ALLAH..speechless.. terharu.. segal macam perasaan sambil menikmati ciptaan NYA..

      Delete
  11. cantik kak...terutama mural tu...sungguh berseni......
    keindalan alam tak yah cerita lah....memang heaven....

    ReplyDelete
  12. rindu halong bay... rindu hanoi... rindu vietnam..!!!

    aiyayaaa... kami tak sempat cross cave tu sbb masa sgt suntok sbb dah nak balik for good.. tu la duduk sedekad tapi tak amik peluang.. sbb utama kalo dapat cuti je, mesti nak balik msia.. dah nak balik for good baru la terdesak nak visit sana sini..

    best best trip ni..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu sgt tu yg nak.kena pegi.lg tu..pegi visit lah gamaknya kan..


      cave tu mmg hapenning...so different feeling..senyap sunyiii..asyikk

      Delete
  13. tenangnyaaa dekat halong bay tu kak yan..

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. amat cantik kak..u sud go..bawak anak dara sume.

      Delete
  15. awesome sangat pictures kak yan....rindu ngan kak yanla...hehehee

    ReplyDelete
  16. Kak Yan,

    Makcik & pakcik german tu nak habiskan duit pencen tu...hehehe... lama tak tgk kehijauan & kecantikan asia! chewaah ;))

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it