cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, March 1, 2013

Hanoi Trip (2) - Hoan Kiem Lake / Museum of Litreture / Shopping Lequer and bathroom tragedy and dinner at Nisa Restaurant

sambungan dari cerita di S I N I.

still cerita on our first arrival di bumi Viet Cong ni. kan baru je lepas makan dan kami sambung explored Hanoi City. Duk memang mendera kami tau.. berjalan lah kami ke kawasan yang menjadi tarikan para pelancong.. MASYALLAHHH. rata - rata mat salleh yang ramai berkunjung ke Vietnam ni.. i mean Hanoi lah.. i tak nampak pun mat saleh ni reramai di Malaysia tau.. memang rasa takjub.. anyway sambung cerita..
we continued our walk to Hoan Kiem Lake.
ada souvenir shop kat kawasan ni. but we just ignored.too early.. heee
The Huc Bridge.
Hoan Kiem Lake is the historical lake in the center of Hanoi City. this lake is like the focal point for its public life. Hoan Kiem Lake means "Lake of the returned sword ". The shore is connected   to the Jade Island by this wooden red-painted bridge . 
before entering Ngoc Son Temple, Duk explained everything about the history.. i ni faham - faham idak je.. heee..sebab mata melingas sana - sini plus menahan rasa sejuk.. But Duk really did a good job.. very informative. Duk explained to us about the Turtle Tower which is located in the middle of the lake. It sits as  a solitary  guardian on its tiny island.
sentiasa ada pengunjung di tempat ni.. memang i rasa amat pelik. terlalu ramai.. 
we just took some pictures here but not go to the temple. malas lah kan.. tak kose nak masuk temple bagai ni. just tengok - tengok sikit lah.. ye lahh. balik - balik colok merata lah kan.. just got some info and took pictures, enough for us. 
ada notice for the entrance fee.
then we took a chance bergambar sakan di kawasan sekeliling ni. cantik sangat kann..
still spring here. tu yang cantik bunga - bunga kat sini.. 
then we were asked to back to our van.. nak proceeded to other place..bayang kan kami kena menyeberang quite a big and busy road. this place located at Old Quarter. nampak tak buggy ni..boleh take this if u wanna have a view of Hanoi City. ada charges lah for 1 hour i rasa..how much i tak tau...
this is the main entrance of the Temple of Literature.
then kami ke Temple of Literature,  the first university in Vietnam where the emperor recruited his mandarins for his government.  it's dedicated to Confucius and his ideas.
ada entrance fee tau.. VND 20,000. dalam RM3 gitu lahh...
fresh je nampak di sini. penuh dengan bunga - bunga.. kawasan ni was reconstructed.. 
this is first courtyard and Duk was explaining to us about this temple.
kita akan nampak ada 4 big ponds yang dibina di area first courtyard ni. nampak kan ada red ribbon kat sini. depa ada function i rasa. 
this is the first courtyard. nampak tak gate di depan tu.. it's leading to the second courtyard.

The third courtyard where you could see the Well of Heavenly Clarity and the red Constellation of Literature pavillion.
they need to highlight the words.
There are 2 pavilions with steles which were siting on the top of a large turtle  at the both side of the lake. These Turtle Steles  honor the scholars who were  successful in the royal exams.
Beauty Queen of the Well of Heavenly Clarity...
and another beauty queen.  Beauty Queen of the Turtle Steles. heeeeee..
here still present are 82 turtle-carrying stele, (there were origanally 117). kira di bahagian ni half of 82 lah kan.. i pun tak sure..but we cant enter this area.just amik gambar je lah..
we were now at the fourth courtyard. sibuklah si Duk tu menerang itu ini yang depa ni sibuk dengan burung. heee..
this is the 'House of Ceremonies'. at the back tu 'Dai Thanh Sanctuary' which also hosts altars.. we all skipped the back area tu.. sebab banyak sangat 'atok - atok' kat situ. heee....
to go to the fifth courtyard we cud see this flower. wangi sangat. semua kata, wangi nya.. rupa - rupanya datang dari bunga ni. bau nya sama macam bau setangi cina tu. tapi kalau setangi cina tu kan macam agak strong kan.. yang ni softer lah.. sedap sangat. 
this is the fifth courtyard. some activities were held here.. macam dah nak habis kot.. tak sure.. 
the gate to the fifth courtyard.
this  fifth courtyard was reconstructed in 2000 on the original 'Imperial Academy'.
Banyak bangunan baru yang dibina at the fifth courtyard termasuklah a bell house and a drum house. I really like to see this. nampak sangat - sangat kukuh.
a lot of things yang ada di Imperial Academy ni.. cuma i tak sibuk nak ambik gambar.. kaki dah sengal berdiri. penat woiii.. 
this is the replica of  old Temple of Literature.
and this is a replica of new Temple of Literature. placed just next to the altar. 
the rest naik ke tingkat atas. i tak gamak dah.. then we went back to the main entrance and proceeded to the next place. Duk kata nak bawak kitarang pi shopping. semangat semua. tup - tup dibawanya kami ke sini.. 
laaaaa... kilang lacquer panting.. kira macam coating wood with several layers of resin.. then kena sanded then dried before more color are added to the painting.
mereka gunakan kulit telor dalam painting depa..and this shells were burnt before they used in the painting. 
some, ada yang dikisar macam ni..
this work really need patience. MASYALLAHH..
this liquid lah yang digunakan..it is skimmed off and blended with pine tar to make the lacquer used by artists.
ada yang dibuat dari oyster shell.
dibentuk hingga jadi macam ni..
and this is almost the last process..these complex and beautiful works take months to create and complete. .but..no wonder all the items are bit pricey..
i think i needed something to bring back before leaving HANOI..:-)
YESSS....VND bertukar tangan.. i just bought small painting for Hubby. thot nak sambar yang lain, eemmmm.... relax.. maybe somewhere.. biasa lah kann.. kalau beli kat tempat - tempat macam ni bit pricey.. commission to give to the tour guide.. dah sedia maklum.. 
see..macam - macam kann.. tinggal sanggup tak sanggup je...
before leaving..picca..picca time..come minah Viet Cong ni..
then we went to the Water Puppet Show. kira tradition to Vietnamese lah..
kami tiba while the show just started.. tengah nyanyi - nyanyi..
puppets are made of wood then lacquered. dimainkan di sini in a waist-deep pool. then ada large rod supports the puppet under/behind the pond. puppeteers akan hide behind a screen to control them. just one thing.. they should have had a translator that narrates the whole story in English, so we cud understand the songs and plot.. maka dengan itu mata kam semua bagai kan nak tertutup je...penat weiii....so we decided to go back to the hotel. some of us need to do many things.. before we cud go out again for dinner..
bila melihat bed macam ni badan kata tidur lah.. tapi bila mengingatkan berada di Hanoi setakat 4 hari lebih, maka kensel lah. heee.. i pun took a shower. actually macam tak perlu mandi.. tak berpeluh pun. but to refreshing ourselves. and...........

INNALILLAH.. memang unsangkarable.. I JATUH DALAM BILIK AIR.. SAKITTTTT... lantai licin sebab masa i mandi ada water leakage from the shower.. SAKIT BEBBBB... sakitttt...almost i broke my right wrist bila tangan kanan i terhentak dalam bowl.. (someone baru je guna toilet... huu..huuu..huuu..). ALHAMDULLILAH just my middle  finger je got bruise.  my left knee really hurt coz hard impact on it. i jatuh dalam gaya hampir sujud tu.. immediately my back bone terasa berdenyut - denyut.. sakit sangat wei.. almost in tears. but kena cool lah kann.. i dapat rasa all my spine, my bone, my nerves menangis u... i really takut jatuh sebab itu akan beri kesan to my back bone.. tapi tu lah... semua dalam tangan ALLAH.. nak kata tak berhati - hati, siapalah nak jatuh kann.. sedih sangat.. i took a rest for awhile.. baring sambil meluruskan tulang belakang i ni.. then time to go out again..
we went for dinner. as we were promised, NISA RESTAURANT for our dinner. 
ada Fish Curry
Sawi Bening.. Huu.huu.. tak de recipe bagus sikit ke.. bukan tak bersyukur.just wonder..apa kah package ini hanya mampu beri yang pada mereka the best?..just wonder.
Ayam Goreng yang agak plain je rasa..
kacang buncit. heeee..depa panggil kacang buncit.. we all betulkan kan depa, KACANG BUNCIS GORENG.
this restaurant belongs to Malaysian.. dalam gambar atas niyang berdiri in a middle. tu.. ramai orang - orang ternama telah ke restaurant ini.. Gambar atas ni YB Sallehuddin Ayub tu dah mai 2 kali.. ye lah.nak makan mana je kann.. nak makan Malaysian, ke sini lah jawabnya..
ok..perut dah kenyang.. kami hanya minum air masak je fr this dinner..lunch tadi kan kami makan but minuman kena bayar kann... yang ni dapat air masak je. pun ALHAMDULILAH..jom balik..my body sakittt...
tapi  otw balik ke hotel tu, we saw a very long mosaic wall sepanjang jalan.. MASYALLAHHH.. cantik. you will see this for almost 3 kilometres. berseni betul. i asked Duk, boleh tak kalau stopped kejap and picca - picca. DUk said, ok..apa lagiiii..melompat lah mak dara semua, termasuk yang injured ni. heee..
cantikkan... mosaic tu lah kann. we all tooooo...
sampai bilik i mintak Chef CiJu urut i kejap...badan i merana u.. back bone really hurt me. i was in pain. Then Chef CiJu asked the hotel whether they have massage coz i really needed one..they said they wud arrange a good spa for me. so just needed to go there. they arranged a taxi for us. 
we went to SF Spa at Cua Dong Str.. just about 10 minutes driving from the hotel. sapa yang nak pegi bolehlah.. this spa dapat pengikhtirifan dari TRIPADVISOR tau...

Address: 30 Cửa Đông, Hoan Kiem District, Hanoi, Vietnam
Phone:+84 4 3747 5637
Hours:

Friday hours 9:00 am–10:00 pm  

given Chinese tea.
and me ready to have massage..cheap wei.. VND450,000 for one hour. 
ini lah tukang urut i.. sedap sikit rasa badan i. so then we went back.... time to sleep. esok nak ke Halong Bay..kat luar sejuk mengigit - gigit.. kat bilik langsung tak bukak air cond. tapiiii...
i tidur with this was the first layer..heee
 second one.. and...
last one.. sejukkkk..
ok..i nak kena tidur even badan still sakit.. bertabah je lah kann. dua'a esok badan i bit ok... nak jalan jauh.. i really sakit part (sorry yeee) tulang punggung or maybe some cakap tulang tongkeng.. sakit sangat. sangat. sangat...i telan active fast and dua'a ALLAH beri kelegaan...cubaan dalam travel.. tak pernah.. diuji ALLAH...sabarlah wahai badan... called Hubby dan beritau, terus dia cakap..oooo itu hikmah tu.. so u tak shopping banyak - banyak. eeeeee...tak sesuaiii.. ok lahh.. tidur dulu..
************************************
Volume 1, Book 8, Number 346 :
Narrated by 'Aisha
the mother of believers: Allah enjoined the prayer when He enjoined it, it was two Rakat only (in every prayer) both when in residence or on journey. Then the prayers offered on journey remained the same, but (the Rakat of) the prayers for non-travellers were increased.

40 comments:

  1. Subhanallah...cantiikknyaaa. Tapi bila dah bayar package but food was like so and so, macam kurengg sikit kan kak. And I am extremely worry about your back bone. At least kalau ada Arcoxia 60mg pun ok juga kalau nak teruskan juga tour. Active Fast macam mild sikit untuk back bone. Can't wait for the next entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arcoxia 60mg? pain killer? i rarely take pain killer..but if really needed sure kena amik.

      Food kat Nisa for the first nite tu ok ok je lah...frustrated sikit lahh..

      tunggu yee..

      Delete
  2. banyak gambar yan..suka tengok..
    harap2 back bone yan getting better..doa banyak2 ya..
    nak tunggu cerita yan p masjid. dalam setiap trip yan kan ada cerita fasal masjid

    ReplyDelete
    Replies
    1. i mmg suka tangkap gambar. tapi bila nak buat N3, mengeluh. heee..banyakkkk... sebab tu i tak nak buang gambar2 semua dan masukkan dlm N3. suka sangat.

      pasal masjid itu...what a pity.. so sad to tell u.. i didnt make it. ingat berrkunci rupa2 nya ada jalan lain. i lupa org pesan. masuk melalui pintu kecik.. huu..huu...mungkin ALLAH akan izinkan i ke sana lagi nanti. INSYALLAHHH..

      Delete
  3. Oh,hope akak tak apa apa..
    Saya baru jer ke Ho Chi Minh City,tapi Hanoi ni nampak lg menarik.Maybe byk tempat kitorg tak tau nk pegi sbb pegi sendiri.Kalo ada tourist guide senangkan? And I agree with u,bandar diorg ni bersih.Bangunan buruk camne pun,tp payah nak nampak sampah kat kaki lima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. i hope it getting better. besok nak urut. then next week nak buat MRI. dua'a for the best ye...

      Mmg bersih sangat. suka sangat. kalau kotor pun kat outskirt lahh..

      Delete
  4. Yan, water puppet show tu macam kat luar bangunan je. Yang saya pergi terletak dalam bangunan dan seakan panggung wayang. Lokasinya menghadap tasik Hoan Kiem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess... i think they have 2 different location. yang u tgk tu dalam theater. cantik environment nya. but still bit boring to me. heee tak faham.

      Delete
  5. tahun ni mama terpaksa tangguhkan rancangan nak kesini!!..hu2..hb mama takut susah nak dptkan halal food..thanks atas info ni yan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. nooo...senang je even limited..insyallah i will give u more info.

      Delete
  6. hai kak sorry lama tak singgah sini busy sikit. hopefullly one day dpt pg vietnam. mcm best je. mak kata kat vietnam batu batu permata murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah kita. busy je kan...

      akak tak lah pulak usha batu2 ni. sibuk yg lain...heee

      Delete
  7. eh lupa nk komen. cantiknya artwork dorg. berseni! mahal tak kak camtu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan lah mahalnya...tp berbaloi lah..unique.

      Delete
  8. Assalam K Yan

    Simpati baca jatuh bilik air tu...seghiau sebab keme pun takut jatuh sebab dah byk kali sgt jatuh..paling teruk jatuh terduduk dan rasa macam nak patah tulang tongkeng tu..berdenyut dia berhari2..haha....tapi lagi sadis jawapan husband K Yan tu....tergelak keme baca....Moga cepat sembuh..Ameen

    InsyaAllah nanti keme call K Yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Yong..

      Sakit Yong.. memar tongkeng.. sangat sakit sampai la rasa ngilu. ALHAMDULLILAH tak terduduk. kalau terduduk for sure akak akan stay dalam hotel je. tak akan mampu bergerak banyak. Mudah2an akak cepat sembuh sebab ada 2 trip lagi ni. huu..huuuu

      call yee..

      Delete
  9. Ziyaan.. cepatlah citer halong bay dan kapal layar you tu!!!

    ReplyDelete
  10. ala kasihan ye kak yan.... camner boleh jatuh tu.......
    btw pemandangan kat sana not bad...cantik2.......
    lepas nie mesti pic shopping sakan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah Remy.. sakit tauuu.. sedih sangat...

      view mmg cantik. awesome.

      heee..shopping yee..tungguuu..

      Delete
  11. Waaahh..cantiknye Hanoi ekk...bila la nak sampai pulak...

    ReplyDelete
  12. assalam kak yan,

    wah dah sampai ke hanoi plak die..

    ReplyDelete
  13. aka, cane badan? tukang sume? sakit lagi? hmm...takpe...ujian sikit dari Allah tu...

    *

    kebetulan belah-belah sana cuaca tengah sejuk kan? Seronok jalan sebab tak berlengas. heheh~

    ReplyDelete
    Replies
    1. now masih x brape sihat.x leh duk lama sgt.

      akak suka travel in spring...comfort sgt.

      Delete
  14. saya pergi hari tu ho chi minh jer tak ronda2 pun kat hanoi

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt leh lah pegi..hcm tpt shopping.kalau hanoi byk tpt attraction lah.

      Delete
  15. Byknye tempat menarik.....temple tu sj dh besarkan....eeehhh....camne keadaan akak skank....moga dh shat lah yea.....

    ReplyDelete
  16. jenuh tapak.kaki ni hah...lotih..but happy lah..


    now bit ok even.nt so.good.

    ReplyDelete
  17. Aduuuh... jatuh la pulak. Kesian you...semoga cepat sihat yea...

    ReplyDelete
  18. Seronoknya hidup Yan ni. Asyik jalan2 jer! K.ani pun seronok baca!

    ReplyDelete
  19. heee..alah kakk..ini company trip.wajib tiap tahun since 5 thn dulu..
    sambil selam minum air

    ReplyDelete
  20. cantiknyer kat sini specially bila musim bunga ye !

    ReplyDelete
  21. Aduhhh boleh bayangkan jatuh macam tu, mmg la satu badan sakit. ur hubby funny la. Nice pictures, terang mata saya tengok hehehe, sumer menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit youuu.huu..huuu....merana i.. kot2 lah hubby kesian. kena perli lagi..huuu.huu..

      i love taking pictures..

      Delete

cliks..cliks