cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, March 4, 2013

Hanoi Trip (3) - Halong Bay dalam keadaan sakit (1)....

Today was February 23, 2013. This was our second day in Hanoi.. and today we were heading to Halong Bay. meant we had to check out the hotel.  my badan sakit lah sangat. esp tulang tongkeng.. faham - faham je lah kan kalau tulang tongkeng yang sakit means amat payah nak duduk lama - lamakan. and today, the journey would take about 4 hours for  170km and all depends on driver and traffic. susahnya hati i.. i m jenis yang jarang - jarang amat makan pain killer.. pasti i suffer. tengok je lah nanti yee.. anyway, before leaving, breakfast first..
well breakfast di bumi Uncle Ho ni tak leh lah nak main sumbat semacam je.. especially yang diserved by hotel.. just boleh makan bread, butter and jam. croissant and maybe other puffs.
then cereal, and fruit.
plus drink like Orang Juice, Watermelon Juice, fresh milk, hot coffee and tea.
kalau telur2 ni, mintak boiled egg or half boiled.. jangan lah duk mintak scrambled egg bagai.. lepas depa goreng bacon, dia goreng scrambled egg kita pulak. hee..haru kannn.. so, to be safe, BOILED EGG je. kalau boleh mintak depa basuh dulu egg kita tu.. if not, lepas depa buat macam atas tu, then kita cuci balik. to be safe also.. supaya kita tak makan najis.. Telur kotor direndam macam atas, sure bila kita angkat masih berair - air kan.. then air tu dah jadi air najis..then bercampur pulak dengan telur yang kita makan. so hati - hati ye.. just wanna share. 
ini yang i amik. Tea, cereal, and croissant. plus bread, jam, and butter. plussss.. half boiled eggs. makan bebanyak.. kenyang. tak perrlu nak makan nasi goreng ke apa ke.. 
we were the first took breakfast. orang lain tidur lagi sebab kitarang kena mulakan our activities kena awal pagi. nak jalan jauh lah katakan..
ok... done..and ready to go..
Morning departed for Halong Bay, we went through the scenic countryside..  paddy fields along the highway. had laju di sini memang berbeza dengan hadlaju highway kita.. ada 25 ada 40 ada 60.paling laju, 80 kalau ke Halomg Bay. no wonder perjalanan yang hanya sekitar 200km lebih memakan masa sehingga 4 jam.. masak pungkuq...heee..
on the way, we stopped at ABC Stop Over..apa yang ada di sini. biasalah kan, kalau amik package ni sure kita akan dibawa ke tempat - tempat sebegini. layan je lahh..
eeemmmm.. apa ingat nak hanglut ke mende - mende macam ni?
for sure tak akan beli menate gini gaya.. 
so depa dua ni kannn.. dia buat lawak lak dengan Mang Buncit ni. heeetengok tuuuu..cuit sana cuit sini.usap perut lagi..
malas nak berlama - lama di sini. 
lapar weii...ALHAMDULLILAH ada biscuit.. cover perut. heee


after 4 hours, maka sampai lah kita di Halong City.



smoking is allowed in this building. so for those yang tak tahan tu, or asthma tu bawak lah mask ye.. better.. macam - macam bau..
after queuing we heading to the small boat which it brought us to the big ship/junk cruise.
the dock where we would be transferred to the junk by small boat.
we embarked on a boat for an exploration of the legendary Halong Bay..get ready..just beware of the steps. and  ALHAMDULLILAH i made it.. just imagine, stairs lah yang i paling takut.. TAKUT JATUHHHH...

happy je sume..we were given the safety vest. not even us, the staffs were also wearing the vests. janganlah nak tunjuk hebat dengan kita tidak memakainya.. pasti akan ditegurnya.. PASTI.
see...our junk?...
oppsss...nope.. which one..
oo ookkk..this one..just about 5 minutes leaving the dock, we reached to our junk.
naik je ke junk cruise, we were given welcoming drinks.. wahhhh!!! seger.. then the junk pun berlayar lah.. MASYALLAHHHHH.. seronok sangat..


this dining area ni so spacious. bila bukak je tingkap tu udara luar yang dingin tu menyerbu masuk.. sejukkk.. nyaman sekali.
atas meja dah tersedia for our lunch but for the time being, we all entered our rooms which were located at the below deck..
ada sapa verangan nak  jadi  mak captain??
our rooms, 104, 106, and 108. just nice for 8 of us.. 
my bed. this was superior room. 2 twin beds. 
even this cabin was so small but it was so clean and the bed were so comfort.. terus rasa nak tidur especially macam i yang memang tengah sakit punggung ni.. duhai badan, sabar lah yeee.. tak boleh lepak - lepak lagi sebab ada activity menanti.. tak kan tak nak joint. terasa rugi bena..tunggu lah ye cam ne..
also got water heater which we really needed. so cold.
nice decorated and the bathroom was very good. clean.
this was another room for 3 persons. ada double bed plus one single bed.
this was the second deluxe room at 108. also for 3 persons. 
activity lepas tengok our cabins. gambaq je..
dan lagiii..
kita bagi chance pada anak - anak dara  bergambar lah kannn..
dan lagi...
sambil menyaksikan pemandagan di luar.. asyik..
tup - tup mamat tu pulak muncul..heee..panggil lunch you... okkk..tengok apa yang kitarang ngap kat atas kapal ni yeeee..
ada udang.. alaaaa udang ni just steam you.. huu..huuu.. dicampur serai, halia, dan ada sikit daun.. rasa - rasa macam daun bayam, tapi bukan.. but ok lah.. boleh dimakan. tapi sorang 2 ekor je...:-((((
ada macam lokan ni haahh.. tapi i tak tau the exact name of it. portion for 4 of us.. sikit bebbbb..

ada udang, ada macam suun...memang sedap..
dan ini yang ditunggu - tunggu.. Spring Roll Vietnam.. yang specialnya spring roll ini adalah kulitnya. depa guna paper rice bukan macam kulit popia yang biasa kita makan di Malaysia. kalau sesiapa yang biasa layan resto Vietnam di Malaysia ni sure dah tau cam ne paper rice ni.. so thin... see... 2 pics gak for each person.. tak cukup bebbb...
then ketam bersumbat cam tu lah.. digoreng then sumbat dengan seafood stuff lahh cam tu.. one for each person... aaarrrrrrr.....STRESSSSS...makan sikit.. hee

and fish.. ini bagi 4 orang.. 
sambil makan, sambil memandang keluar..MASYALLAHHH... what a day.. the junk was heading to the Halong Bay... so, perasaan tak berapa nak sedap waktu makan tu hilang hampir separuh..kira ok lah kannn...
sayur kobis ni agak banyak. tapi YA ALLAHHHH.. kurang rasa.. disebabkan keadaan food yang sebegini maka kami requested kicap plus cili.. baru laju sikit tekak i.. nasi dibagi bila 3 courses dah habis kami makan.. aduiiii... awat tak bagi last saje.. heeee.. sebab our group dalam cruise ini ada another group dari Germany. Maybe mengikut style depa lah kot.. Anyway, the impression to the food bit negative lah.. dalam 10 i hanya boleh bagi 5.. sebab i bukan jenis orang yang suka Chinese food. boleh makan, tapi bukan gila makan.. cam tu lahh..
satu lagi benda yang i tak faham... for our lunch againnnn..no drink provided.. weird tak.. even takat mineral water. when we requested plain water, depa merenung kami semacam.. then after sometimes, we noticed that we really needed plain water and terus mintak mineral water.. bottle one. baru lah dibaginya.. so, water under us.. i pulak bukan jenis minum air sejuk senantiasa kalau makan ni, i mintak coffee lah...
then baru diberinya fruit ni.. i tak jamah pun.. i have 2 reasons why.. first, fruit was served last.. i tak amik fruit last.. Ikut sunnah, fruit first.. betul kannn... then satu lagi, sebab buah ni i tak leh makan lagi dah.. not good for person yang ada low blood pressure macam i.dia akan drop kan lagi my blood pressure.. tak nak lah tambah penyakit yang dah sedia ada ni..... no more dragon fruit untuk i.. huu..huuu..:-((((
this was very exciting cruise..we could see a fantastic view of the picturesque scenery, blending with sky..and about 3000 limestone islands rising amazingly from the clear and emerald water...MASYALLAHH..
enjoying the view..
truly most impressive scenic sights.
then lepas makan, we went to the cabin. ada mandi, ada solat.. some berangan di sun deck.. 
Chef CiJu sempat pulak berkenalan dengan Makcik German ni..
bersembang at the sun deck.. sambil the junk was cruising. sangat hebat rasanya..even this was not a luxury cruise. but the experience made us feel that this was the most luxurious  trip for us.. heeee...
nasib tukang amik gambaq kann...huu..huuu.. but i really enjoyed taking pictures. more n more..
Oklah..nanti kita sambung lagi apa cerita selanjut nya.. i nak letakkan semuanya di sini in one N3 panjang lah bebeno.. ye lah gambar banyak sangat wei. boleh kongsi tengok lah kann.. ada satu lagi activity yang perlu dijalanni selepas ini.. lemme screen all the picca ye.. tungguu..
****************************************
 Volume 7, Book 65, Number 297 :
Narrated by Qatada
We were in the company of Anas whose baker was with him. Anas said, The Prophet did not eat thin bread, or a roasted sheep till he met Allah (died).

52 comments:

  1. Wow.bestnya yr trip nie sis. makanan yg sedap..pemandangan yg indah..mmg enjoyable kan...kalaulah sy pun dpt gie..heheh

    ReplyDelete
  2. Subhanalllah cantiknye pemandangan...tenang sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa best bila masa ship tu berlayar.. MASYALLAHH..

      Delete
  3. masa dalam junk cruise ada feeling2 mabuk tak..? nampak seronok je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak de...very smooth..no wave at all..ini kat bay..that's y lah.

      Delete
  4. Nampak bestnya kak yan. Mesti seronok nih. Kena fikir fikirkan...

    ReplyDelete
  5. seronoknya jenjalan ke negara orang...
    cantik permandangannya...

    ReplyDelete
  6. Seronoknya kakak tengok Yan. Duduk dalam cruise sambil makan sambil ambil angin laut...
    Room dia pun special juga nampak selesa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah..mmg best sangat kak...

      highly recommended lahh..

      Delete
  7. Assalamualaikum Azian

    tak mabuk laut ke... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam...

      alhamdullilah..saya bukan jenis mabuk.laut..jd ok je lah.

      Delete
  8. Suka p mana2 kalau naik junk, naik bot...
    Seronok nmpk trip ni kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah..suka sangat esp.experince atas kapal ni.

      Delete
  9. Menarik nye kak yan
    teringin lak nak ke Hanoi


    owh ya,acu ke eastern euro tu guna pakej travel agen. Daripada tiket flight, hotel, makan + jalan2 semua pakej. pegi dengan "kakak2" dan "abang2" nie diaorang lebih suka guna pakej :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best acu..boleh bangan bagai...

      tq for info acu..bila nak jumpa ni.

      Delete
  10. menariknya kak.. mmg best la cerita akak ni... pasal buah tu.. ikot omputih kekdahnya...

    ReplyDelete
  11. bestnya kak yan! sy akan ke sana nnt insyaALLAH dalam bulan depan mcm tu. mmg teringin nak stay 1 malam atas junk tu. bwk ramai kawan2 nnt. hehehe. brape harga pakej kak yan amek tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mesti u suka..but bab food make sure kan.bebetul...mmg seafood je ada.

      the best ever.

      Delete
    2. sorry cross line ye..henry fox..klau tak ambik ground arrangement..just ambik Halong Cruise..1 N 2D tidor dalam kapal range from 50 USD sampai 150 USD..Nekcik ambik yang 70 USD 1 nite dlm crise ..kna tengok ada yang tido hotel kat pulau pun ada...just to share

      Delete
    3. ooo about my package we took for 5D 4N, stayed at the cruise for one nite, all about RM900 lebih...

      Delete
    4. @nekcik, thank you for the advice. kira tak mahal mana la kalo USD50 je. sbb kami pegi maybe ramai around 10 org mcm tu. so, plan kalo ade yg bot2 kecik boleh kira mcm charter 1 bot terus. kekkeke.

      @kak yan, owhhh akak amek ground packaje terus. i see.. thank you! ;)

      Delete
    5. Henry Fox,

      actually package mmg banyak.. u also can get the package kat hotel gak.. just make sure food served there, SEAFOOD... or u better bawak serunding lah.. senang..

      kalau charter satu ship pun boleh kalau tak silap i.. refer site bebanyaklah.. just kalau junk kecil tu, dia macam kureng sikit lahh..heee.. yg best dapat junk besar sikit..

      yess.. we took gground package je.. better lah.. ticket beli masa murah..

      Delete
  12. best best... time kami pi dulu musim hujan.. rindu hanoi.. rindu vietnam...!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau.hujan tu sure winter kan...sejuk nya..alang spring pun dah mcm nak apa.dah..

      Delete
  13. sian akak, boleh pulak time ni nak sakit pungkoq, hehe...tapi dah syok berjalan, mesti tak berapa nak ingat kan sakit tu, enjoy je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak kan jatuh on the first day tu..itu pasal.lah..but gagahkan jugak..alhamdullilah..

      Delete
  14. depa ni boleh puji tang tpilet dia . bersih betul.

    ReplyDelete
  15. Ya Allah best nya kak. Masak pungkuq pun takpa, macam berbaloi sangat trip ni. Yang spring roll tu dia goreng eh, I ni dah lama terperap paper rice kat dapur tu, selalu gulung2 mihun goreng jer hihi. ni boleh la wat sperimen nih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah. happy wt this trip.new experience. sud try tau nanti.

      u boleh tambah dgn.udang sikit sure sedap.

      Delete
  16. Bestnye....Cantiknye pemandangan kat sana...

    ReplyDelete
  17. alamak bestnyer.. terasa cam isyh sesangat cantikler pemandangannyer... Subhanallah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. masyallah..the best experience ever...

      nnt kena pegi tu...

      Delete
  18. bestnye akk....suka jerr tgk menu semua sea food....so yummy....

    ReplyDelete
  19. bestnya jenjalan..cantik sangat pemandangannya, bila agaknya dapat ke sana

    ReplyDelete
  20. wak pon x penah sampai hanoi jugakkk..,uhUUu

    ReplyDelete
  21. salam...besar juga bilik dalam kapal tu ye..selesa jugak nampaknya..saya suke hanoi..pulau2 dia dikatakan mirip dengan Guilin, China...

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..

      oklah.. for me asal tilam dia empuk, dah ok dah.. lagi pun faham..kan bilik dalam kapal. unless we charted junk yang besar...kira ok sangat..

      ramai yang cakap Halong Bay plus minus cam Guilin..

      Delete
  22. jalan saja akak ye...jeles saya...heheh...

    kesian akak x dpt mkn lagi dragon fruit tu...tapi mungkin boleh kot kak, jamah sikit je..buat hilang kempunan kata org...

    saya doa akak sihat2 je hendaknya....amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi akak tak nak amik risiko.. tak pe lahh.. banyak lagi buah lain. hee

      Thanks dear.. mudah2an.. ada 2 lagi trip luar ni.. takut tak leh buat je..

      Delete
  23. betul2 kak yan enjoy kat sana...sakit2 pun masih lagi bertahan.......he3..
    tapi puas kak... semuanya best!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena gagahkan jugak lah Remy.. kalau tak sure rugi..

      Delete

cliks..cliks