cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, March 19, 2013

Hanoi Trip (8) - Dinner at Nisa Restaurant then dessert time at Bobby Chinn Restaurant in Hanoi

Sambungan dari cerita i di S I N I.


Lepas shower and took a little rest, we went out again. nak dinner. again we requested to dinner at Nisa Restaurant.. we all nak pekena food yang tak boleh nak makan at any local food. so since Nisa offered HALAL food, we guessed this was the best place.. senang sebab tak ada perasaan syak wasangka.. lagi pun our budget for food ada sikit. we told Duk, instead of the food/budget  offered by the package, we wanted to order more based on our tekak.. heee.. apa lagi, kami pun mintak lah menu. dah tak larat dah tekak tertahan - tahan ni.. 
actually before we agreed taking this package, we already mentioned to the agent that kami mau lebhkan bahagian food. bukan tersekat - sekat..ok..once sampai we requested to have our dinner at level 1..tak nak makan kat belakang. tersorok...so boleh took a view.. 
i duduk tepi dinding sambil memandang keluar jalan.. best sangat...
we were the first customer yang sampai.. tak ada orang makan pun masa kami sampai.. so kami macam raja.. bukak tingkap, bukan kipas,,, seronok sangat...but tak lama, ada pulak one group of Malay girls joined us.. depa macam menggigil.. wellll, kena lah tutup tingkap.. 
i never missed to order Vietnamese Coffee..walla weiiii.. mintak yang sejuk je tu.. perrrgghhh.. awesome. 
we took 2 3 plate of Nasi Goreng.. but the portion, mak aiiii.. banyakkk.. heee.. seram sejuk nak menghabiskan nya. then one portion tu kitarang tapau.. banyak sangat weiii..dan akhirnya jadi rezeki staff hotel tu.. we gave to the receptionist.. seronok depa...
we took Seafood Tomyam.. sedappppp..sangat - sangat...
plus we also ordered Pho...Vietnamese noodle.. sedap gak.. kata orang kalau ke Vietnam jangan lupa order ni.. so i pun ordered lah.. memang sedap makan panas - panas di kala cuaca sejuk - sejuk ni...ini pun kitarang tak habis makan.. one bowl we sedekah kat group family dari Kelantan..ALHAMDULLILAH.. tak lah sampai membazir kami ni.. heee...terlebih sudah kann..
another great dish u sud not  forget is SPRING ROLL dia.. kat junk kami hanya merasa seafood spring roll. so masa ni kami ordered Chicken Spring Roll.. licinggggggg....
tak sah kan kalau makan tak ada vegetable.. so ordered ni.. sedappp.. just terung tu tak berapa nak well cook lahh.. but still habisssss...
ini pun kami suka.. something like tauhu masak ikan bilis.. cam tu lahh...
plus sambil makan sambil memandang keluar tingkap..heee...ada jual beli di sana tu.. heee..jual under........ selamba je pakai basikal cam tu...sambil ukur - ukur kat tepi jalan.. lawak kan but very simple life....
we noticed that the customers kat Nisa Restaurant ni semakin ramai sehinggakan mereka ke level ke 3.. so we decided better kitarang angkat kaki.. kat luar dah menanti penjual - penjual barangan. apa lagi... melabur kami semua kat situ. murah - murah je.. rembat semua.. capai mana yang ada.. nak pi shopping pasti tak mugkin. dah malam wei... then Dong masih berlambak lagi ni. heeee..
once sampai hotel, we went to the room but memasing keluar balik. memasing ada agenda.. nak perabih Dong. heee.. lucu banget dehhh..we all pulak i mean me and Chef CiJu ada rancangan sendiri. at first memang plan nak pergi with the group.. but atas certain reason, we cancel je lah.. itu  yang all pegi sendiri while the rest with their own agendas. 
we took a cab dan terus sampai ke sini.. memang meriah dengan lampu tempat ni..
then rose petals bertaburan di tepi - tepi jalan tu. seronok sangat.. wangi..
nak ke mana ekkk????


kami ke sini.. tak nampak yeee.. kejap...siap guna magnifying glass lagi kau..
ke sini.. BOBBY CHINN RESTAURANT...kenal kan Bobby Chinn. kalau siapa yang suka tengok rancangan masak - masak kat TLC, sure kenal mamat ni..
mamat  ni haaahh...
we all sat kat bahagian depan.. this place memang besar..
merah dalam restaurant ni.. petals ni merata ada.. atas - atas meja pun penuh..
nak pekena shisa??? heee..idok leee..saje je picca picca....decoration atas meja..
Chef CiJu merayap for pictures..ini dalam toilet katanya..
rose petals lagi tuu..
tak dapat jumpa Bobby pun.. tapi dapat amik gambar dia yang terlekat kat dinding pun ok gak lahhh..heee.i bukan minat sangat - sangat dia ni.. but i enjoy watching program masak dia ni.. plus dia ni macam celupar sikit orang nya..

tengok tu...i tengah tangkap pic lagi tu.. guna hp.. then sibuk sent to Abang Luqman.. guna internet while travelling memang costly.. then i also roaming..  balik - balik tengok bill RM450...what to do.. mmg kebiasaannya lah tuu..even travel, i tukang kejut bangun pagi, kejut solat, sembang - sembang..so, no complaint. okkk..jom tengok apa kitarang ordered masa kat sini..
since perut sume dah kenyang, we just took dessert.. nak cuba bendalah atas ni.. apa ni ek?? GRAPE ROLLED IN GOATS CHEESE WITH PISTACHIO CRUST. i memang really wanted to taste benda ni.. but for those yang jarang makan goat cheese ni, i dont think you gonna like it.. but for me, ok lahh.. nak kata sedap sesangat idaklah.. just nak cuba.. but for sure no repeat order for for this. but i tell you, this was so expensive. i dah tak ingat..but kurang lebih utk satu plate ni dalam RM20 cam tu lah...Recipe kat S I N I..
Coconut Sticky Rice Pudding. i suka yang ni..those yang nak cuba buat, tengok kat S I N I..
i dont want to miss this.. Vietnamese Iced Coffee.. but i rasa, kat Nisa Restaurant lagi best..
after having these 2 desserts, we all rasa we needed to buy yang lain.. tak kan takat nak rasa dua je kan.. apa barang. heee.. sooo...
we took this.. BRULEE..
this one, MARVELOUS..i forgot the exact name.. there were , Orange flavor, chocolate and cream brulee.. sedappp...
all licin.. perut i macam tak leh gerak dah.heeee..buruk betul perangai...so time to go back.. if i m not mistaken we spent about RM80 for all lah cam tu.. i memang dah tak ingat.. niat nak pekena one dish here, terpaksa di cancel kan.. dah tak leh masuk..for those yang rasa - rasa nak try food kat sini. BUTTTT.... SEAFOOD only tau... or just hang out.. minum je lahhh. pekena Vietnamese Coffee... better..sebenarnya masa google pasal HALAL restaurant di Hanoi ni, i terjumpa satu blogger yang makan di resto ni.. tu yang i membuak - buak nak ke sini..  Ini her FANPAGE  - SawaNila... nanti you all boleh like lah yee.. and this is her blog.. Sawanila.com

ok.. ini particular about this restaurant..
Open 7 days, 
Address: 77 Xuan Dieu Street, Tay Ho District, Hanoi, Viet Nam
For reservations call +84 (0) 43 719 2460 / 3934 8577 or 

jom tengok keluar..
heee...sempat lagi tuuu...
dan lagi.. i thot they didnt allow me in dengan my attire ni.. but ALHAMDULLILAH.. no big deal. 
sempat lagi tu.. tangkap lah gambar sebanyak mungkin..
i suka kalau bab - bab decor cam ni.. sukaaa..
cab dah tunggu dah.. senang je nak guna transport untuk ke sini.. tak lah mahal sangat.. dalam RM7.00 cam tu lahh...
sampai hotel, kami tak terus naik bilik.. heeee...ronda lagi uuuuu...shopping lagiiii.....
kami dok borong mendalah ni. heeee.. bantal - bantal ni lah..tapiiiii..i tell youuu...punya lah susah nak communicate dengan minah niii.. satu hapa pun tak tau.. pakai calculate je lah....
then baru kami balik.. but i memang dah tak tahan sangat sakit.. Chef CiJu sibuk mempacking.. i pulak tak larat. baring je... ingat nak bangun pukul 4AM... i sedar at 5AM.. ALHAMDULLILAHHH..Chef CiJu dah pack kan untuk i...muahhh..sayang dia..heeee..lepas bangun i memang tak sambung tidur sebab we needed to check out early.. flight at 9.00AM.. even we did online check in. we still kena ke sana awal.. kan banyak bagsssss... drop bags lah gamaknya..nanti sambung cerita last kami sebelum terbang balik.. daaaaa..
**********************************
 Volume 1, Book 3, Number 64 :
Narrated by 'Abdullah bin Abbas
Once Allah's Apostle gave a letter to a person and ordered him to go and deliver it to the Governor of Bahrain. (He did so) and the Governor of Bahrain sent it to Chousroes, who read that letter and then tore it to pieces. (The sub-narrator (Ibn Shihab) thinks that Ibn Al-Musaiyab said that Allah's Apostle invoked Allah against them (saying), "May Allah tear them into pieces, and disperse them all totally.)"

40 comments:

  1. Assalamualaikum Azian

    saya suka beras mereka...(mukin beras baru)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess mungkin beras baru.. sedap wangi..

      Delete
    2. ye lah Atuk..mmg sedap..bahaya makan tak leh berhenti..

      Delete
  2. Oh my...akak ke resto Bobby Chin!!! Saya sukaaa sangat dia sebab dia sempoi. And yes, dia memang celupar. Ada jer benda yang nak dikutuknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee... gagah tu akak pegi.. sakit pun sakit lahh..

      memang sangat - sangat celupar.. macma dia bagus je kann.. but i like him...

      Delete
  3. alamakler suka baca.... memang menarik giler entryni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..sabarrr..jangan gila.. anyway tq sebab suka mai sini..

      Delete
  4. menarik nyer kak yan. meriah sungguh dgn gambar2 lagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. meriah kalau cik kiah bertravel.. heee...n shoppinggg..

      Delete
  5. fuh seronok tengok pengembaraan akak nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..awak pun apa kuranggg... saje sharing PM, nanti leh bawak Mifz.

      Delete
  6. wahh..meriahnya restoren Bobby Chin tu..

    ReplyDelete
  7. Bestnya tempat bobby chin tu kak yan. Romantis jer nampak deco dia tuuu...
    p/s: dah sihat kak yan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah romantikk...

      p/s: sikit2 lah.. not fully recovered.

      Delete
  8. Nice sharing...really impressing me, rasa nak pergi jugak anyway salam kenal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi lah nanti.. seronok tau..


      salam kenal gakk..

      Delete
  9. seronok tgk ntry jln2 akak... lg2 ngn makanan2 halal yg ada kt sasna... waaaah bestnyer akak dpt pg rest bobby chin tuh, nsb tak jumpa ngn tokey nyer kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok tauu.. nnt leh pegi lah..

      bobby chinn tu ok lahh.. saje sesuka..

      Delete
  10. Assalam Yan
    Waduuuhhh, panganan. Banyaknya yang diperagakan dan dipangan, hihi. Haven't been there before. Thanks for sharing with us all the lovely pictures. Hanoi appears quite interesting. Should be a good place visit, insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Pak Temuk..


      hee.. seronok Pak Temuk... tak pe, mana tau one day Pak Temuk boleh jenjalan ke sana. cuma masa dan capek tu je lahh..

      Delete
  11. salam k.yan...
    ada tgk mamat bobby ni @TLC. mmg tahu kewujudan restoren dia kat sana tapi ingat ala2 bar/bistro. hehe cantik deco dia. i agree with u mamat ni celupar, haha tapi meriah rancangan dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam rostina.


      mamat tu mmg sangat celupar. heee...

      Delete
  12. Owh... Romantiknya... Siap ada petals... Akan kusinggah suatu ari nanti...

    ReplyDelete
  13. saya memang aim nak ke bobby chin tu, tgk akak review, lagi rasa nak pergi, tunggu cukup duit

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...kena pegi lahh tuuu.. nnt make N3 ok..

      Delete
  14. Yan...cantiknya gambar2 yang kat Restoran Bobby Chin..(mmg suka tgk rancangan masakannya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. u tgk gambar dah kata cantik..i yg tgk sendiri ni tak abis2 kata cantikkkk..cantikkkk..

      Delete
  15. depa ade jual kopi taik musang tak kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kopi taik musang tu kat indonesia je...kat vietnam x tau lah taik apa...heee..heeeee

      Delete
  16. YAn..kalau deko restaurant macam tu lah saya masuk...mau baring2 lagi kat situ...huhu...

    P/s hopefully your backbone getting better

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kann.. cosy sangat.. santai2...


      p/s: back bone still cam tu lah.. just ari tu buat check up on coccyx..luka n bengkak...

      Delete
  17. kak yan memang teruja bila tengok semua gambar2 tu.....hmmm...bila lah...boleh sampai kat sini ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah u suka...happy dengar..kira berbaloi i memetik tak berhenti2...

      Delete

cliks..cliks