cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 15, 2013

Mamper Jogja (1) - story about Departure, Duta Minang, Rumah Boedi, and Pondok Tingal

Family trip again.. this time we went to Yogyakarta. Yearly outbound family trip.. but MUST BE INDONESIA.. My Daddi yang requests Indonesia.. easy to eat, easy to communicate. we already went to Bali, Jakarta and Bandung. So, this time ke Yogyakarta. Chef CiJu bought ticket for 7 of us.. excluding Hubby, Abang 'Imran and Abang Luqman. Gara - gara tak cukup uang di kartu kad nya.. heee.. so we hold dulu lah.. then i langsung terlupa.. 

tup - tup tinggal seminggu lagi nak fly, terus i mengelabah cari tickets.. tengok - tengok jeeee rege ticket melompat - lompat..heee..hambikkkk... my ticket just RM100 return. butttttt... for  them return almost RM600 plus per head.. nak tak nak kena ambik gak lahh.. kalau bapak nya je yang tinggal tak pe lah.. ni dua anak lagi tuuu... but the time tak sama dengan time kami.. since  Hubby said, it's ok.. so kalau ikut jadual, 7 of us akan fly dulu at 7.00AM.. tapi biasalah kannn AIR ASIA.. part delay ni dah jadi habit.. so no complaint.. tup - tup our flight dah jadi sama dengan Hubby, Abang Luqman and Abang  'Imran. Happy lah jadinya semua.. 
so our flight delay ke 9.45AM.. we did online check in.. just drop luggage je lah.. i tried to minimize the luggage.. kena ringan. so balik nanti boleh padat kan. heeeee.....plus no need to buy extra luggage.. boleh lah bawak masuk cabin.. 
me lak, bawak masuk cabin bag tu hahh.. dalam tu ada sneakers shoes lagi.. 
 then terus kami ke bahagian departure...
 suka lah this boy sebab our flight sama.. rasa happy dia..
once dah boarding, our flight delay lagi another 45 minutes... ya ampunnn.. traffic jamm.. heee.. nampak tak mabor (kapal terbang) yang tengah queued tu.. kalau tka silap i ada 7 kapal di belakang our flight..this was my first time merasa traffic jam naik kapal terbang.heee..at 10.30AM baru lah kami took off.
 since kat rumah tadi i langsung tak makan apa, i pun took Nasi Lemak and Hot Tea.
 After almost 2 hours plus nampaklah bumi Yogyakarta dari atas..dah terhidu bau batik dah ni. heee
ALHAMDULILAH kami selamat sampai di Adisupcipto International Airport at  Jalan Raya Solo, KM9... dari jauh dah nampak "Welcome to Jogja".. Yogyakarta dikenali sebagai Students's City (Kota Pelajar) or Cultural City (Kota Budaya) orrrr Gudeg City (Kota Gudeg). Gudeg is food.. something with nangka cam  tu lah..
bakal - bakal crazy shoppers. see the luggage.. so light.. nanti kita tengok waktu balik. heee
terus kami melangkah masuk ke terminal.. tapiii..
tersekat di luar.. ramainya manusia.. i tak terfikir yang kalau nak lepas immigration terpaksa bersesak di sini dulu.. dah lah bingit bunyi kapal tu.. and ALLAHU AKBAR.. cuaca agak panas.. maka meleleh - leleh lah peluh dalam baju i ni. heee..
dah hampir setengah jam kat luar tadi tu, baru lah dapat masuk ke bangunan terminal ni.. ada 4 counters immigration di sini. bersesak youuuu... pelik gak.. punya lah ramai manusia mampir ke Jogja ni kok bandaranya kayak gini lho.. so small.. plus masa nak ambik luggage, just sebelah kanan counter immigration. orang yang dah full tadi bersesak pulak nak ambik luggage.. agak kelam kelibut lah kat sini. scanning machine tu pulak ada seketui je kat situ.. tak pe lah jalan tempat orang ambik yang elok je lah kann...satu lagi kannn.. masa pintu ni lagi tengah terbukak, tetiba bising bunyi engine mabor nak parking.. YA ALLAH kat belakang i je.. kalau lah nak jadi cerita front page the whole world, tup - tup terbabas lah kapal terbang tu.. tak ke haru. heeee...once settle this part, we all pun keluar sambil mata melingas mencari Iyan dari Hayuka Bandung. (special request dari our family yang maukan Iyan jadi our driver masa kami di Jogja.)
Tak lama, nampak Iyan dari jauh.. once semua bersapa, Iyan terus ajak i ke counter agent for hotel reservation. . we all nak booked hotel di Jogja. sebab masih belum booked hotel masa stay di jogja nanti....i just booked hotel for today and on the next day..
langsung i ke tempat depa tunggu tadi meanwhile Iyan pegi ambik mobil.. we had 2 drivers sebab sewa 2 cars for just 10 of us.. biar selesa.. 
sementara tunggu tu, biar kita layan Pokari dulu.. legaaa..air yang selalu i n family ambik masa di Indonesia..Since dah waktu lunch ni, we decided to have lunch first then baru gerak ke Magelang.. our  hotel kat sana..
kami ke Rumah Makan Duta Minang. rumah makan ni terdapat agak berdekatan dengan bandara.. kat Jl Laksda, Adisucipto, No 153.
sampai je Hubby dah tangkap ni dulu..Rempeyek. tapi depa ni suka masin kot.. for me memang tak leh makan.. i jenis makan yang agak kurang garam..
Happy sungguh mamat ni dapat nasi.. nasi di Indonesia ni sticky.. sebab tu kalau lepas balik travel dari sana, sure pipi nampak boyak.. heeee...
makannn..
air pilihan i kalau makan di Indonesia.. almost 90% tiap kali makan..but nasib - nasib lah. some places sedap sangat. some, not really.. susunya tak elok dah.. macam yang i minum ni... buttt..habis gakkk..heeee
Mine.. sedap.. Ada Gulai Urat..and Sambal Tempe tu..
concept yang paling i suka.. guna towel.. bukan share with others tau. just our family.. lagipun kalau tangan dah wangi berbasuh tak hal lap share with family..kalau dulu2 macam ni kan..i still remember masa di kampung dulu - dulu.. n now rumah i we all guna napkins. no tissues. anyway.. we spent about Rph200,000 for 12 of us. kitarang 10 plus drivers 2 orang. 
sebelum naik kereta, terpandang seberang jalan.. macam teringin. heee.. kalau ada rezeki sure dapat naik kann..kami meneruskan perjalanan menuju ke Magelang.. Kita tak spent our nite kat Jogja.. we went to Magelang... staued there for 2 nites.. nak menikmati suasana kampung.. dekat dengan Candi Borobudur.. 
tengah dalam perjalanan, tiba kat traffic light ada je yang dagangan... nampak ada yang jual Tauhu Sumedang.. Apa lagiii.. beliii... just Rph3000..maybe lahh.. lupa lak i..sedap.. masih hangat lagi.. baru goreng...
di belakang our car dibawa oleh Acong.
tiba Kabupaten Slamen.. Nampak dari dalam kereta banyak Keripik Belut.. Banyak dijual di Pasar Godean. merancang kalau balik ke Jogja nanti nak singgah sini..
views yang kurang lebih sama kalau kita travel ke Indonesia.. rumah. orang. suasana, sawah. after almost 2 hours from Jogja, we arrived at Kabupaten Magelang.. Daerah ini daerah Candi Borobudur. 
nampak degan, maka Hubby ajak singgah. i requested yang muda.. sedappp... just Rph7000.. remember about our trip in Hanoi.. minum air kelapa kena charged sampai RM12 sebijik.. heeee..pengalaman....
 sambil makan degan, sambil memandang hijau sawah di depan mata.. MASYALLAH... indahnya..
di warung kecik ni ada sedikit gorengan.. tapi i tak makan lah.. perut masih kenyang plus ada rasa kurang yakin.. heee... tak pasal - pasal nanti ke tandas saja..
enaknya.. tambahlah air gula nya ikut rasa tekak memasing.. tambah dengan es nya.. uenak banget...adem dalam tekak.. walhal i masih lagi batuk tu.. belasah je lahh..
 My Mommi took this. macam ABC lah.. ok lah..sedap gak.
 simple and santai..gambar sama penjualnya..then terus sambung jalan.. awan gelap dah keliatan.. mau hujan..half way to Mendut Village, hujan pun turun. agak lebat..
 pertengahan jalan menuju ke area Rumah Boedi, terjumpa satu candi, Candi Mendut. "Mendut is a ninth century Buddhist temple, located in Mendut village, Mungkid sub-district, Magelang Regency, Central Java, Indonesia. The temple is located about three kilometres east from Borobudur."
 akhirnyaaa.. kami tiba di Rumah Boedi Pavilion Yogyakarta.
cantik sangat Rumah Boedi ni.. kayu jee...saje kami memilah to stay at this area.. nak  dekat dengan Borobudur.. so no need for us to wake up very early in the morning just to go to Candi Borobudur.. sebenarnya i planned to see the sunrise.. but tengok je lah esok.. camne agaknya.. 
 we took 4  Studios. bit small. but it was so cool.. so cosy.. ada courtyard lagi tu.. tengok katil buat hati i macam nak baring je. ooooo jacquard cotton  bed linen. bestnyaa.. .badan kan letih..but we had to skip agenda merelaxkan badan.. sebab hotel dah prepared out tea time kat open hall..
supposedly tea time at 4.00PM. but since we were late, so we had our late tea time.. dalam hujan - hujan tu kami pekena pisang goreng dan tauhu goreng.. wallah weiii.. sedap tauhu tuuu..
 this hall really spacious.. cantik sangat.. nanti i cerita pasal hotel pulak lah ye...
 couples ni lambat... berpayung berdua dalam hujan. heee
 Abang Irfan menunjukkan bakat main piano.. heee..
selesai tea time, we were ready for dinner pulak. haru kann.. baru je makan dah nak makan lagi.. since hari hujan, we all really wanted to have dinner early. so boleh tidur awal. semedang dah dalam hutan ni, no activity yang banyak boleh dibuat.. better kita tidur.. lagi pun dah terlalu penat dah..
 kami ke rumah makan Pondok Tinggal..
suka betul depa dengan patung cam ne.. menyeramkan lah.. tapi depa dah biasa..
 jom lah tengok some of the food..
 i took juice tape.. tapai lah tuu..
 Abang Irfan punya.. carbonated tuuu..
 semua orang suka ni. Alkopat Juice.. Avacado juice lah.. but not me.. too sticky..eerrr...pekat likat..
 Ini Markisa Juice.. sedap... boleh buatt sendiri nanti..
 Dah nama Jawa.. sure ada Tempe and Tauhu.. plus ada Gado - Gado..
Ahhhaaa.. ada Pecel Lele.. 
ALHAMDULLILAH BARAKALLAH..we spent about Rph 550,000 di sini.. for 12 of us. kenyang sangat.. nak balik hotel.. hujan dah mereda.. memang sesuai diulit mimpi.. esok kita cite lain pulak yee..okk.. daaaaa
**************************
Volume 2, Book 20, Number 193 :
Narrated by Ibn'Umar
The Prophet said, "A woman should not travel for more than three days except with a Dhi-Mahram."

50 comments:

  1. seronoknya. suka baca blog sis ni asek berjalan bershopping makan. memang best la hihihii. eh nasi lemak tu punya bekas comel je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq dear.. itu lah kitarang jalan makan shopping. heee...

      nasi lemak tu takat lepas lapar je lah.. tak lah sedap sangat..biasa2 je..

      Delete
  2. best nya kak Yan dpt travel ngan family group mesti meriah kan..RM100 return murah tu..

    Dh ramai rakan blogger JM ke Yogja..JM je yg belum sampai sana huhuh..keep on writing nk baca lagi nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jm, ini kurang.. selalunya more.. another 10 lagi tak leh ikut.. keje..

      nnt JM pegi lahhh... INSYALLAH i will keep on writing.

      Delete
  3. seronok nyer kak jalan beramai-ramai..meriah :)

    ReplyDelete
  4. ramai jg yg g jogja ni..ni yg terasa nk g ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jommm.. i banyak lagi places kat sana yang missed..

      Delete
  5. Assalamualaikum kak, bestnya pergi holiday satu family. heee total in RM bape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam... memang best.. but budget of course akan burst.. sebab family kann. tak leh control.

      Delete
  6. Tak sabar tunggu cerita seterusnya. nanti boleh masuk dlam senarai cuti2 kelauarga next edition.

    ReplyDelete
  7. seronoknya pergi berjalan..saya belum sampai lagi ke indonesia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak pernah sampai lagi, cari ticket waktu yg murah sangat tu. sure boleh pi..

      Delete
  8. Wamboii libur sakkan ye buk.....malioborong yea!!!

    ReplyDelete
  9. Aslmkum
    seronoknya dpt pergi cuti ramai2 famili gini.
    sy belum pernah ke Jogya lagi....tumpang baca pengalaman percutian sis Yan di sana..pasti menarikkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      memang acara tahunan.. but this time sikit je yg boleh ikut.. so tak ramai lahh..

      Delete
  10. oooo kat air strip pun leh jem ek hehehehehehehe....
    looks like the room sangat2 cozy....
    eh eh ada hotdog ke tu??????? hurmmmm...
    perut kenyang hari sejuk memang cari katil jer lah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lahh.. this was my first time too.. tgk sambil gelak2..

      bilik tu mmg sedap sangat..
      yess hotdog.. anak2 punya.. org makan local depa ikut selera depa gak..

      Delete
  11. Waah bestnya jln2 ke Yogjakarta.. pemandangan pun cantik dan makanan pun sedap2 plak tuh..

    ReplyDelete
  12. salam kak yan!
    nak pinjam sayappppp nak terbanggggg! ;)

    ReplyDelete
  13. Saya juga makan di Duta Minang semasa di Jogja.

    Saya suka alpokat dan pecel lele.

    Air Asia Indonesia selalu delay, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke.. i rasa the best place lah kalau baru sampai sana..

      I suka Es Jeruk and Soda Gembira.

      Air Asia as always..

      Delete
  14. - Berapa awal Chef CiJu belikan tiket tu kak? Jauh betul bezanya, RM100 vs RM600+ !

    - Jogja ni Muslim population ya kak yan? Saya ni kalau Indon, yg pernah pergi Bali aja..2 kali Indon, dua dua tu Bali...so Hotel Boedi tu makanannya halal? Sebab dekat dgn Candi Borobudur..saya assume macam ala ala Bali kot? hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tak silap Chef CiJu beli awal tahun gitu.. kalau tak pun Feb.. akak lak seminggu nak fly baru beli.. rasakannn..

      Yesss muslim 98%. Semua halal.. just to confirm, tanya balik.. better...depa ni pengaruh hindu dulu masuk baru islam.. tu yg banyak candi tu.. even community islam..

      Delete
  15. Assalamualaikum Azian

    termasuk dalam senarai ni
    tapi tak tahu bila boleh sampai

    ReplyDelete
  16. serono0knyer nengok akak berjln2 tuh sefamily...

    pemandangan kampung kt sana paling best sbb ada swh di sana sini kn, kt sana mmg banyak betul2 patung2 gitu kan kak... kadang seram lak nengok time mlm2 uh

    *aritu masa mak pg indon (tp dana lupe kt bahagian mana) masa balik tu atuk di bagi kulit lembu dr sana tp sampai kt airport johor tak blh bwk msk... aduh ngences rsanyer, atuk ckp banyak di bagi kulit lembu... sedap mkn kt sana itu yg nk msk kt malaysia konon nyer

    ReplyDelete
    Replies
    1. acara tahunan..

      memang banyak patung2 tu Dana.. depa dah biasa.. islam depa ni bab cam ni pun depa tak kesah..kalau kita strict sikit..

      Delete
  17. Bestnye....urat? Biasa rietta tgk perut lembu jerr...patung cm gtu, rietta pown ada sikit seram...chantek sgt pemandnagan dia...boeh msuk dlm travel list nie....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta, urat tu sangat sedap tau.. favorite kitrang..

      well depa patung dah tak kesah.. pengaruh hindu begitu menebal dalam diri depa even depa muslim.

      jogja best lahh.. boleh travel nnt..

      Delete
  18. Bestnya tengok akak jalan-jalan. Tengok daripada gambar dan penceritaan pun dah boleh rasa seronok. Best betul kalau dapat pergi rasa budaya orang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..mmg seronok.. macam2 perangai anak2 akak tu..

      banyak jalan banyak kita dapat tau n boleh kita share.

      Delete
  19. Salam

    Bestnya mkn angin ramai2 dgn family..;) Terliur tengok all the food too. hihi nmpk menarik! :)

    ReplyDelete
  20. Yan....nanti cerita pasal hotel i.e location n price nya...err ada website tak?
    Seronok ....ralit membaca cerita u...cepat2 sambung k ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah i will dear.. to share with others.

      Delete
  21. Salam Kak Yan,

    Wahhh.. bestnya jalan2 ye Kak Yan.. tak sabar nak tunggu turn saya bulan 9 nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam awie..


      jalan2 apa tak best nya.. lps jalan tu yg tak best.. heee

      sabar yeeee..

      Delete
  22. salam sis..
    bestnya jalan2..

    nnt ajak2 la yek..
    ehhh bila nak detim neh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam dear..

      awak nak gi mana? jom lahhh..

      u set lah date nya.. next wk ok kot.. hubby n anak2 tadak..hee

      Delete
  23. Kak yan

    Love reading your journey ;) sempoi habis. Tapi plg suka tgk makanan esp kalo k yan g indo. My fav food tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi dear..

      thanks..diary hidup..

      food mmg awesome.. makan n makan.. huuuuhh.. put on weightttttt

      Delete
  24. jejalan kat jogja memang best..suka tenguk pemandangannya dan menikmatinya
    insyallah jika ada umur dan rezeki memang nak gi lagi ke sini
    sangat suka makan gudeg dengan ayam bakar kampung..siyesss sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn.. i missed few places. rasa nanti2 nak ulang lagi.. INSYALLAH...

      Delete
  25. seronok remy tgk kembara kak yan.........pergi sana sini........ remy tumpang tgk gambar pun dah cukup gembira.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe..kumpul duit nanti remy lak pegi..:-)

      Delete

cliks..cliks