cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 20, 2013

Mamper Jogja (4) - Shopping at Candi Borobudur and Dinner

jenguk S I N I yeee...



today, Thursday May 9, 2013 was the last day we were in Magelang. oooo missed this place already.. 2 nites here macam tak cukup.. we loved this place.. i will write about this hotel later.. good recommendation. anyway, since last day kat sini, and yesterday we had our breakfast outside, we decided to have our breakfast kat hotel je.. since hotel served HALAL food means HALALAN TOYYIBAN, we all nak rasa makan kat sini. ( halal kat Indonesia resto ni even dikatakan Halalan Toyyiban still serves LIQUOR.) tak tau cam ne depa ni punya life..agaknya Inodesia ni macam - macam hal.. Anyway, i bukan Tuhan nak menghakimi.. Pandang je lah.. yang baik ambik, buruk, tinggalkan.. cuma nak menjawab soalan - soalan cepu mas, perak, gangsa dari budak kecik tu je lahh.. lotih den... 

okkkk.. sebenarnya we all dah decided before leaving Magelang, kitarang nak shopping kat area Candi Borobudur. tanggapan kita kalau area cam ne sure bit murah.. cuba je lahh..since then hubby tak ikut lah.. ada kerja perlu dibereskan.. so, breakfast je we all sama - sama..
ini ruang breakfastnya.. alami gitu.. so fresh.. hijau je keliling..
just love to see the chairs and table at the garden.. so kalau tak nak makan dalam resto, boleh makan kat luar ni...wish my house got this big compound. sure pepagi makan kat tempat cam ni..m
di bahagian belakang ni another  entrance for other villas. okk.. jom kita pergi ke resto nya..
sedapnya bau Bunga Harum Sundal Malam ni.. wangi sangat..
since we took just 4 rooms, and we were 10 persons all together, maka 2 lagi perlu dibayar.. Rph50,000 per head. 
my drink
i took Soto.. Soto depa ni maksudnya Soup dimakan sama Nasi Putih.. YA ALLAHHH nak habaq mai, sedap weiii.. i pernah tried makan Soto ni masa ke Bandung.. 
ini lah unique nya orang Indonesia ni,, cantik tak hiasannya.. superb kata i..
waiter yang setia melayani kami.. bertemu di har pertama kami di sini...
tengoklah dapur diarang.. so simple.. open air.. 
dan inilah yang bekerja keras di dapur..
sebelum berangkat dari resto ni, kami sempat ditemukan dengan chef hari tu. Chef CiJu bertanyakan recipe Soto Ayam tadi yang kami makan.. tak lokek punn.. terus dia bagi tau.. 
upsss... saje je tepek muka kat sini.. ye lah asik muka orang je kannn.. 
we were waiting for the drivers. sambil yang si kecik ni mengetuk piano.. 
suka i dengan design kedai - kedai yang ada di Borobudur ni. unique. Macam rumah cino pulak.. rumah lama - lama lah..
macam - macam yang dibeli di sini.. kena pandai tawar harga. ada yang memaksa.. i pun sempat naik hangen dengan satu makcik jawa ni. geram betul. dah lah panas.. tak pasal - pasal i bertekak. heeee... ye lahh.. dia fikir kita ni tak ada tekak apa.. main ambik dan bayar je.. kalau tak suka pun kena beli. sebel gue.. tak pe lah i reda.. halal je lah.. rezeki dia. dengan Mbak di atas ni, we were so happy.. baik sangat dia. dia pun cakap, pembeli kan raja.. eemmm. ye lah..
tak larat i nak melayan diarang tu  bershopping.. so better i minum dulu.. pegi kat warung yang semalam tu.. i took Degan.. enak banget lhooo..
sambil i layan Mie Ayam.. wahhh... pun enak sihhh..then we went back to the hotel.. setelah depa puas bershopping sakan.. actually kat sini banyak souvenirs lahh.... depa more on  Batik. design semua more on batik. 
our drivers dah tunggu dah.. dah hangkut luggage dah.. untung bila dengan depa ni kita tak perlu panggil bell boy.. the drivers will do all. INSYALLAH.. 
i cleared kan few things kat sini for check out. 
siap dapat souvenir lagi. we took 4 villas means we got 4 pairs of this.. sweet sangat..
sebelum keluar sempat kami merakam kenangan dengan depa ni.. 
sebelum meninggalkan Magelang, sekali lagi kami ke Mulia Minang for our lunch... 
Soda Gembira here was so great.. tak pernah rasa yang sedap macma ni.. the syrup tu yang sedap.. sangat - sangat...
i took this.. Ikan Talapia.. enakkk..then lepas makan we went to Magelang City.. tapi later i cerita kan apa kami buat di Magelang. i terus nak cerita apa yang kitarang buat di Malioboro..
After check in kat hotel Satya Darmaga, we all siap - siap untuk dinner.. kalau ikutkan badan so tired.. al maklum perjalanan tadi agak panas.. plus berangkut bags ke bilik hotel yang tak punya lift sebab under renpvation. haruuu..
anyway malam kami carik - carik resto menarik.. nak cuba local food. akhirnya kami jumpa Solo resto.. jom kita explore this resto..
Pilih je lah.. tak tau, tapi boleh cuba..
muka - muka yang kelaparan..
Normal drinks kalau you all makan di Indonesia..
I took this.. Nasi Goreng Magelang.. Nasi bercampur bakmie..sedap je tekak i ni.. 
then saja je i tambah ni.. alaaaaa ingat i boleh ngap. tapi bukan citarasa kita lah.. ingat telur masak kicap tapi.. bukan.. ini dinamakan Brongkos Telur, Rph6000.
seronok gak makan di sini.. nasi goreng dia semua sedap.. just dont take Mee Hoon.. kureng sikit.. nak je mintak style Mama punya.. heee.. tak kureng lah.. better not.. 
Abang Luqman with anka owner kot. muka macam cina. i thot kedai ni tak halal at first.. i tanya... halal buk.. anyway, just to make sure, tak rugi meng confirm kan..We spent about Rph 266,000 here..  okk.. lepas makan ada masa lagi... tadi siang masa lalu Jalan Malioboro tu, kami macam nak muntak tengok manusia macam ulat nangka.. macam ulat nangka youuu... ramai sangat.. takut.. sebab hari ni Public Holiday... so, kitarang cuba tengok waktu malam.. 
Ingat nak singgah, but still kitarang tengok manusia masih tahad siang tadi, plus badan kitarang agak letih, plus perut kenyang, plus mata mengantuk, we decided to come n do shopping esok saja.. kumpul tenaga malam ni. heee... tak larat tengok manusia di Jalan Malioboro.. dua'a agar tomorrow ok lah for us.. jom kita tidur duluuuu... daaaa..
*********************************
Volume 2, Book 20, Number 196 :
Narrated by 'Aisha
"When the prayers were first enjoined they were of two Rakat each. Later the prayer in a journey was kept as it was but the prayers for non-travellers were completed." Az-Zuhri said, "I asked 'Urwa what made Aisha pray the full prayers (in journey)." He replied, "She did the same as 'Uthman did."

18 comments:

  1. Bestnya nampak makanan dan tempatnya...dl ms pegi jogja pernah nak pegi candi tapi lewat..sampai2 dah tutup...tp kan orng2 indon katsana mmg kuat mengetuk kan sis..asyik nak tipu duit jerr

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH mmg sedap semuanya dan cantik tempatnya.. candi tu kena pagi2.. then kalau petang, after sunset kena cepat turun.. kalau tak kena halau kan.

      sebab itu akak bawak supir indon dari bandung. dah kenal lama spt saudara. ALHAMDULILAH.. mereka sentiasa bersama kami.

      Delete
  2. salam kak yan,

    memang cantik sgt suasana taman ni
    jadi selera makan kat sini kan

    ntah kenapa..setiap kali terpandang wajah chef ciju tu
    ati ni mcm terpandang wajah sendiri pula...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu ati.. alami gitu. sejuk je pepagi.. hotel dalam hutan.

      macam kembar awak yeee..

      Delete
  3. saya hari tu ada gak shopping kat borobudur tu, tapi bila dah balik malaysia, rupanya si penjual letak salah saiz t shirt dlm plastik saya...huwaaaa...saya nak saiz L, dia bg saiz S kat saya...nyammmpah...t shirt anak saya pun dia salah bg saiz...salah saya jugak, saya tak check before leave...huhu...

    saya tak boleh minum air soda gembira kak, manissssss...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeemmmm.. tak check tu.. maka jadi cam tu.. kita selalu lalai kann...sayang.. tak pe.. nant pegi lagi. hee

      soda gembira tu x leh kacau sampai ke bawah wahida.. sikit2.

      Delete
  4. Apa yg tambah seronok sebab setiap kali trip Yan pergi berkeluarga ramai-ramai. Meriah!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH kak.. even anak2 tu pun agak senang diuruskan.. maybe sebab dah besar2 semuanya..

      Delete
  5. Kak Yan jalan ramai happening kan? Apa lagi bersama semua org yg kita sayang, letih tak terasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..bila dah balik tu yg macam nak putus pinggang tuu..

      Delete
  6. Kak Yan..dah part 4..cepat tul..tak sempat JM nk kejor hihihhi
    Curik masa time keja baca jap hihihi

    Ishh..bestnya shopping JM ni pantang pegi tempat shopping dr tak nk beli jadi terbeli :-)

    Kak Yan ngan adik Kak Yan mcm kembar kekadang JM pun ter confius :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..heee..cepat, cepat JM.. kena cepat sikit lah kan.. kalau tak nanti akak terus lupa tau.. tak hengat..

      betul tu JM.. kunun plan takat nak beli alas je. tup - tup segalam mak nika habis akak beli.. huu..huu..

      ramai yg kata cam tu... kam dikatakan kembar..

      Delete
  7. Aslmkum
    mmg nampak unik kedai2 sekitar Borobudur itu.....nampak bgn lama...antik..
    sy pun tak suka jenis penjual jenis memaksa...lagilah tak minat kita nak belikan..suka penjual yg mesra...

    ReplyDelete
  8. wah akak sekeluarga berjalan sakan yer , seronok tengok...

    ReplyDelete
  9. cantik sourvenir hotel tu....mesti batik

    ReplyDelete
  10. best... puas menengok edisi jln2 akak nih, aritu tgk versi k dee n k wahida, ni versi k yan pulak jln2 kt sana...

    ReplyDelete

cliks..cliks