cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 30, 2013

My sweet finger - Jom DIY potpourri

No, idea nak buat N3. Kisah Jogja masih ada lagi.. but bit boring lah pulak. dont know why. hee.. anyway, today i wanna share with you guys apa yang dah i buat recently. 

i got order from fren buat wedding gifts. ada 9 ddulang semuannya. nanti i tayang kat sini.. but today i wanna show you how to make POTPOURRI.. 

Kita DIY lah yeee.. kalau nak beli memang berlambak. but bila DIY, ada sikit rasa puas.. jomm.. Simple je.. Follow my version then nanti you all boleh ubah sendiri. 


What  you need?
Like mine, ada Wooden Tulip Flower
Scented dried flower..
Lace
Ribbons. i ambik 2 colors.

1. Scented dried flower tu ambik dalam agak - agak lah.. Letakkan dalam kain net dan ikat.. bentukkan bulat.. Nampak macam atas tu.. 


2. Balutkan dengan kain lace.. ikat atas bawah.. macam di atas ni.. Ikut kesesuaian. Then cantikkan ikatan dengan menggunakan ribbon yang you suka.. 


3. Akhir sekali ikat balutan potpourri itu dengan Wooden Tulip Flower.

4. Cantikkan lagi dengan satu lagi ribbon di atas ribbon purple ini..

5. Tadaaaa.. dah jadi kann.. buatlah dalam 9 or 10 Wooden Tulips tu.. 

Letakkan dalam bekas.. I jadikan sejambak bunga dalam bekas.. If you dont have any wooden tulip, that's not the problem.. cari je bunga plastic.. do the same thing.. senang je..janji ada minat.. Boleh buat hiasan rumah, boleh bagi hadiah for House Warming pun boleh.. nak jadikan hasil, boleh buatkan Wedding Gifts.. Okk.. selamat mencuba...
****************************
 Volume 3, Book 47, Number 755 :
Narrated by 'Urwa from 'Aisha
The wives of Allah's Apostle were in two groups. One group consisted of 'Aisha, Hafsa, Safiyya and Sauda; and the other group consisted of Um Salama and the other wives of Allah's Apostle. The Muslims knew that Allah's Apostle loved 'Aisha, so if any of them had a gift and wished to give to Allah's Apostle, he would delay it, till Allah's Apostle had come to 'Aisha's home and then he would send his gift to Allah's Apostle in her home. The group of Um Salama discussed the matter together and decided that Um Salama should request Allah's Apostle to tell the people to send their gifts to him in whatever wife's house he was. Um Salama told Allah's Apostle of what they had said, but he did not reply. Then they (those wives) asked Um Salama about it. She said, "He did not say anything to me." They asked her to talk to him again. She talked to him again when she met him on her day, but he gave no reply. When they asked her, she replied that he had given no reply. They said to her, "Talk to him till he gives you a reply." When it was her turn, she talked to him again. He then said to her, "Do not hurt me regarding Aisha, as the Divine Inspirations do not come to me on any of the beds except that of Aisha." On that Um Salama said, "I repent to Allah for hurting you." Then the group of Um Salama called Fatima, the daughter of Allah's Apostle and sent her to Allah's Apostle to say to him, "Your wives request to treat them and the daughter of Abu Bakr on equal terms." Then Fatima conveyed the message to him. The Prophet said, "O my daughter! Don't you love whom I love?" She replied in the affirmative and returned and told them of the situation. They requested her to go to him again but she refused. They then sent Zainab bint Jahsh who went to him and used harsh words saying, "Your wives request you to treat them and the daughter of Ibn Abu Quhafa on equal terms." On that she raised her voice and abused 'Aisha to her face so much so that Allah's Apostle looked at 'Aisha to see whether she would retort. 'Aisha started replying to Zainab till she silenced her. The Prophet then looked at 'Aisha and said, "She is really the daughter of Abu Bakr."

24 comments:

  1. untung kalu kretif mcm akak nih.... sume blh jd cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. eee.. tak de lah.. sikit2 boleh lahh.. masih lagi belajar2..

      Delete
  2. Cantiknya kak yan. Good idea...nanti kalau ada sedar yg nak kawen boleh lah buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. yess.. u also can do it. yg penting ada barang yang nak dibuat dah ada minat. at first sure mmg tak berapa elok. then baiki.. good luck.

      Delete
  3. simple, sweet and nice......kalo kreatif, buat apa pun menjadi....

    ReplyDelete
  4. canteknye... make me idea la.. nak buat bunga sweet utk bagi kat budak2 kenduri cukur jambul nanti.. :) thanksssssss

    ReplyDelete
  5. mak aiii, bukan main kreatif lagi akak ni...

    ReplyDelete
  6. ehem ehem....mintak sekuntum boleh???boleh laa...

    kakak,clarks ade sale taw...pergi jgn tak pergi...kikikiki

    ReplyDelete
  7. cahnteknye akk....rietta xpernah lgi tgk jual kt area cni...pndai akak gubah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq dear.. just got the idea, then terus buat ari tu.. then i like to share.

      Delete
  8. Buat ni Yan kena kreatif. Otak dan tangan jalan seiring itu yg jadi cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH kak. boleh lah sikit2 gitu.. perrah2 sikit idea tu. heee

      Delete
  9. nak buatlah letak dekat rumah je, selain cantik boleh wangikan rumah sekali kan, thanks kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss.. buat untuk rumah dulu. then nanti boleh bagi orang.. betul kannn..

      Delete

  10. eh, saya nak tumpang promosi blog. ada mini kontest untuk menghargai pembaca budiman.

    sila lawat blog saya ;)
    http://betacemerkap.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. walaupun nampak mudah, tapi kalau tak ada kreativiti tak boleh jadi gak ni...hehe..ndak2 kalau jenis yang 'keras' tangan macam chek ni ha...hehe...tapi..seronok tengok hasil tangan orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maka nya orang yang keras tangan tu boleh tempah dari orang yang lembut tangan..heee...

      Delete

cliks..cliks