cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 22, 2013

Mamper Jogja - Rumah Boedi Pavilion, Magelang

Ok guys, today i wanna share with you about our accommodation while we were in Yogyakarta.. we stayed in two hotels. since many tanya kat mane we all duduk dan tanya boleh share the infos ke tak, well now i will tell you about our first hotel... Rumah Boedi Pavilion.
pic from website. so look at the actual views from us.
the reception area.. 
wood carving dia memang menarik..
at the window you cud see TRIPADVISOR sticker .usually when we book any hotel, we look at many sites  to see the pros n cons of the hotel.  dapatkan reviews from others. kalau macam ni usually ok lah.. 
keluar dari reception area, we were heading to our studios . Nampak pintu gerbang tu? The studios were located at the area. 
in front of the reception area you cud see banyak basikal.. facility provided by the hotel.. boleh naik speda onthel keliling kampung. just Rph35,000 per day...this boy happy bebeno dapat round satu kampung..
setelah masuk dari pintu gerbang tadi..so freshhh..
water feature nya.. penuh dengan segala macam  mak nenek patung.. even the owner ni Jawa Muslim, still we cud say that because of the influence of Hindu and Buddha  Cultures, depa tak kesah pasal patung - patung ni. normal things for them. kita je yang tergeleng - geleng kepala..weird...
okkk.. langsung  ini pandangan pertama.. kita berjumpa macam open hall.. so huge.. cantik..
ini dari arah bila once we out from ourr studios. 
center of the hall
 seeee..patung lagi..
 kat hall ni best sangat.. so relax.. nak man piano pun boleh..
the chandelier.
the hotel served tea time.. first time i had this kinda tea time.. tak pernah..... they served simple local kuih, hot tea n coffee..ok lahh.. happy apa.. 
 u can have here,
 or here,
or here
in front of this view
you cud see one building..
 this... the resto which serves breakfast..open till 10.00PM. boleh makan kat bilik.. no worry about halal or not. memang halal di sini..
another patung..
another entrance to different villa.
this were our villas. 4 villas here.. Studio Villa.
view during a day..
the door to our  own Villa.
 enter the room.. bit small since we took Studio. u cant add any exxtra bed or mattress. 
got small courtyard. open air here. better just close the door.. nanti adalah makhluk asing masuk.. dah lah hujan once we arrived here.. 
this is the pic from the site..
the chandelier in the room.
ooooo..i love the bed..Jacquard cotton bed linen memang really tempting.. nak terus baring je rasa..
got TV, also free Wifi.. but i tell you, i tak tengok tv or even online masa kat sini. i love to sleep.. ha..haa..haa..huuhhhh...what a day..
one thing, no kettle. but u can ask the house keeping and they will bring to you the hot water in flask. no hal bagi anak - anak nak makan maggi.. heee..anak i lah tu..
toilet, just simple lah.. but still ada hot water.. no worry..just i dont like the towel. to small.. miss my bigggg towel at home..
just to share with you another villa here. i cilok dari site dia.. k=if you take this room, then you can add extra bed..spacious..

Anyway, i just love to share pics here.. more n more.. true experience kan lebih bagus. kalau kat site tu sikit sangat.. dalam site punya cantik, then bila in real, pening..About the rate.. kat sini lah ye..Ini by the hotel site.
Villa TypePublish (nett)Internet promotion rates(nett)
Studio VillaUSD 108USD   60
Junior VillaUSD 138USD   97
Royal VillaUSD 168USD 134

i booked thru Agoda. i booked 4 studios for 2 nites, RM1247.38..plus minus one studio dalam RM155.92 /RM156.. cam tu lah..if you cud see, cheaper kalau we book thru agoda. kalau direct the hotel mmg mahal  even thru internet. Highly recommendation. Katakan you got more time, spend lah a nite or two nite in Magelang. Many activities you can do here.. Naik andong, pegi Merapi Mount (i tak buat since i pegi dengan warga emas, dan warga yang bermasalah kesihatan.)..Ok..later i share satu lagi hotel yang i stay masa di Jogja.. Those yang nak pegi tu, adjust - adjust lah time so you cud spend your nite here.. NICE....

29 comments:

  1. cantik sangat kawasan nya. terasa sejuk je tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sejuk. dalam hutan, keliling tu kampung..penuh pokok..sejukkk..

      Delete
  2. Mudah2an satu hari nanti kakcik akan sampai ke Indonesia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH kak.. akak sihat ye.. sorry tak leh hantar, tak leh sambut..

      Delete
  3. seronoknya...memang cantik lah kat sini..tenang jer rasa..bilik dia pun cantik =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah.we were happy..the place boleh ulang lg tu..

      Delete
  4. cantik nyer kak all the villas, dh tu ngn hall tuh pun... mmg best tp kalu mlm2 jln sorang2 seram gk, sana sini patung... kite yg tak biasa mau terkujat...
    kt sana mmg mudah nk jmpa bunga harum sundal mlm ye kak... msti wangi je kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee...terkujat ye...akak ok sikit dah kot sebab kerap stay kat hotel cam ni .patung mmg sana sini.. itu elok lah dia jenias yg tak menyengih..kalau tsk sure x leh wat pe.

      Delete
  5. a really nice place kak...memang cantik view dia

    ReplyDelete
  6. Chantek viewnye....eehhh suka larr header bru....semua berikat kain...sporting btul....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cantik...


      Heeee...suka pulak tgk corak kain tu. Gagah nak buat header tu...hee

      Delete
  7. Malam2 rasa macam takut tak kat sini, almaklumlah kat kampung tapi nampak cam best sgt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de takutnya aina...tak nak bangun lagi ada..heeee

      Delete
  8. cantik...saya suka tmpt mcm ni...mesti nyaman je tempat ni kan kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye wahida..kalau kat jogja tu panas sikit lah kan..

      Delete
  9. eiiiii...jeles jeles jeles...mcm nak g hr ni jugak...ahahahhaha...seronok tgok akak jenjalan...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee ..heeee.. tunggu kids besar sikit, japan lah awak.

      Delete
  10. cantik villa dia Yan! Harga pun murah! Sana mmg byk boutique hotel yg mcm duduk rumah sendiri ni....berbaloi kn?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat best kak.. dalam hutan gitu. kat lampung.. sangat berbaloi...

      Delete
  11. assalam kak..berpinar mta tengok villa ni..cantik dn nampak selesa..seronok kan jenjalan n makan2......heaven...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kann.. suka sangat. tapi terlalu mahal lah.. standard harga nya.. kalau kat Malaysia mau RM400 500.


      ALHAMDULLILAH semua happy..

      Delete
  12. sis.. i jeles okeh..
    bestnya jalan2..
    waaaaaaaaaaa~

    ReplyDelete
  13. aar la kak..banyaknyaaa patung, besar dan kecik smua ada.

    tgk bilik tu yg best, x sabar2 nk baring,sronok jer tgk kehijauan sana sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 jenis rupa ada syariza.. macam2.. kalau ada yyg lemah semangat, memang susah lah.. maybe akak dah terbiasa... but somettimes tu ngeri gak. heeee


      katil dia mmg sangat lah empuknya. hee

      Delete
  14. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks