cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 18, 2013

Mamper Jogja (3) - Naik Andong keliling kampung terus makan kat Rumah Makan Mulia Minang

Usha s i n i gak kalau nak tau cerita lalu..


Balik dari Candi Borobudur tadi tengahari after our lunch, we all absolutely so damn tired.. lepak sangat.. dengan hawa panas tambah jadi letih badan.. then baru lepas makan lak tu.. sure tidur was the best for us... sebenarnya we had a plan for this evening.. Nak naik andong.. tau andong?? Andong is four-wheeled carriage drawn by two horses common in Central Java.    Nanti i ceritakan our experience. Plan tu nak naik dalam pukul 3.00PM.. tapi kami terlajak sampai pukul 4.00PM.. heeee... mengamuk owners andong tu.. eeeee.. apa marah - marah kann..tak  langsung baru tau dia.. 
after i penat mengejutkan diarang ni semua, baru lah boleh gerak ke ruang tea time..(actually i lupa panggilan bagi ruang ini.. ola? aula? tak ingat.)
so fresh sangat.. penuh dengan daun - daun hijau.. itu yang best sangat di sini..
selalunya yang macam ni bisa diliat di Bali.. tapi kat sini pun boleh tengok,. bukan apa, katanya hanya hiasan.. bukan diarang buat sajian..jom tengok apa yang dihidangkan for us untuk our tea time...
eemmm.. what's this.. ini singkong.. tau apa tu singkong?..ubi kayu.. this ubi kayu adalah ubikayu goreng.. but it's so crispy.. sedap weii..a big tray diarang served for us... 
satu lagi pancake.. simple pancake diletakkan pisang kat situ.. sedap gak.. but i suka lagi ubikayu tu..
my portion. ingat nak ulang ubikayu tu.. tapi hanya disebabkan tukang andong tu yang bising - bisang, i tak ada selera nak tambah.. we were rushing.. ``
tapi Hubby buat slumberland je.. dah kitarang bayar, nak kecoh wat pe.. so man man lai..
yang dia ni nak kayuh onthel ni lak.. mana boleh.. orang nak round pakai kereta kuda lahhh... 
ni lah tukang andong yang tampak garang orang nya.. per andong kitarang sewa adalah Rph100,000, so ada 5 andong. 
i ada di tengah - tengah.. naik dengan Hubby.. memang seronok you..
pusing kampung dan lihat activities di kampung.. dengan cuaca yang redup.. memang amat menyenangkan.. we enjoyed the moment so much. 
memang seronok ronda - ronda kampung pada waktu ini. yelah.. waktu pun dah tak panas..
kami round satu kampung you.. kampung depa ni sangat bersih..
then singgah lah kami di satu rumah ni.. jom tengok apa kami buat kat sini..
oooo..rumah ni ada buat batik.. batik tulis.. kan Yogyakarta terkenal dengan batiknya.. this lady buat sendiri.. ini kepunyaan beliau dan suami..
macam - macam ada.. bahan dibuat baju ada, kemeja ada, kain sarung pun ada.
anak - anak pulak bermain di halaman rumah.. tengok..kan bersih tu.. our andong pulak parking depan rumah tu.. nampak??
hampir 30 minutes kami kat sini. ALHAMDULLILAH.. rezeki kami berpindah ke tangan Ayu.. Ayu ni bukan asal dari Tanah Jawa.. Dia dai Sulawesi.. hasil seninya kami beli... we spent almost Rph700,000 gak lah di sini. ALHAMDULILH BARAKALLAH.. 
tampak depa happy sangat.. sambil berpesan, nanti Ibu khabarin dengan teman - teman ya. mampir tempat saya.. .. Oooo itu pasti.. INSYALLAH..Nama batik depa, BATIK TINGAL...okk..sambung lagi jalan.. actually kalau ambik andong ni jalan - jalan keliling kampung waktu pagi, lagi banyak activities yang boleh dilakukan.. like tengok orang buat Gula Merah, perusahaan buat Gengginang..macam - macam.. awal pagi. but since kami mula dah petang, so tak banyak lah yang dapat dilakukan.. dan andong ni disewa seharian...
haaahhhhh....what a view... indahnya kampung kann..
tampak harmoni sangat suasana kampung di sini. kalau tak silap kampung ni Kampung Mendut.. kalau tak silap lahhh..
ada reban..
then kami keluar ke main road.. nak ke tempat buat silver.. jommm..
ayuhhh..kuda ku lari gagah berani...

macam pekan kat sini..
seeeee..ini Candi Mendut.
suasana hampir senja..
akhirnya kami sampai.. kalau kita sampai siang, sure boleh tengok cam ne silver dibuat.. kilangnya ada di situ gak.. tapi mereka dah nak tutup.. so, bengkelnya dah tutup..
kalau cukup uangnya pasti udah berpindah tangan.. Hubby tukar duit tak cukup banyak. heeee...this almost Rph1,800,000... i kata tak payah beli lahh.. 
just belikan i ni je.. heee.. i mintak big ring kat sini.. and he just spent about Rph480,000..ok sangatlah kannn.. sikit je.. heeeeee....then kami terus balik.. kat luar dah gelap gulita.. tapi disebabkan kami tak nak menggunakan andong ni waktu malam, maka we decided to go back to hotel.. nanti nak makan baru keluar balik pakai our kereta...easy.. 
bila dah sampai area hotel, kami tak terus pergi makan. sembang pulak dengan owners andong ni.. 
sambil usap - usap kuda..
then Hubby bayar tiap andong Rph200,000..happy sakan lah depa.. sebenarnya kalau tak silap depa kata andong ni just Rph75,000 je.. but kami dapat Rph100,000.. tak kesah lah.. butttt datang Hubby bayar Rph200,000.. katanya kesian tadi tunggu kita lama.. tak pe lah.. dah itu rezeki mereka.. ALAHMDULLILAH..
Then kami terus cari makan.. malam ni sekali lagi nasi padang.. My Daddi sukanya nasi padang.. ada sambal Ijo.. itu yang disukainya..kami ke Mulia Minang. Rumah makan ini berada di daerah Mungkid. kiranya hampir dengan Toko Silver tadi tu..
macam - macam ada.. we prefer pilih sendiri daripada dihidang.. selera beza - beza.. lagipun lebih murah macam ni daripada dihidang banyak - banyak atas meja tu.. 
suka resto ni..sangat bersih.. 
facilities semua ada.. in fact kat bahagian belakang ni ada pool tau.. bukan small pool tau.. besar..free je for customers.. anak - anak i macam tak berapa heran..pelik gak selalu tu hotel mesti nak kena ada pool. tup - tup kat Jogja ni, dont care pun.. :-)
eemmmm.. this was my portion.. ada Pucuk Ubi rebus.. ada Telur Dadar dan ada Sambal Hati.. tambah sikit Sambal Ijo.. 
i took Es Teller.. lain sikit rasanya but still sedapppp.. nyaman di tekak. walhal i sedang batuk - batuk masa ni.. but i just dont care.. :-)
i love the motto.. memang terbukti.. we just spent about Rph248,000 for our dinner tadi.. perut dah kenyang, then time to go back.. tonite our last nite here.. kena relax more in our room.. ye haaa... lagipun macam sejuk gitu.. hujan renyai - renyai sikit.. ademmmm..
sampai hotel, terus ke bilik.. okkk.. kita sambung cerita nanti.. esok needed to go to Jogja... pindah hotel.. cam ne agaknya keadaan di sana.. okkk..tungguuuu...
************************************
Volume 2, Book 20, Number 199 :
Narrated by Jabir bin 'Abdullah
The Prophet used to offer the Nawafil, while riding, facing a direction other than that of the Qibla.

20 comments:

  1. puas kak yan jenjalan berkuda disana.... insyaAllah...satu hari nanti remy nak juga kesana... sebab byk adik2 indonesia kat sekitar tu....... depa dtg trainning kat tempat remy...so far dah ada 70 org....... meriah kalau remy pi sana.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sangat Remy.. mmg akak suka sangat.. menarik sangat activity kitarang.. jenjalan kampung naik kereta kuda..

      kalau Remy ada kawan kat sana lagi seronok sebab boleh guna harga local.. kalau kitarang sure guna tourists rate.. as usual lah.. then u tak payah duk hotel, duk rumah depa..lagi best


      Delete
  2. Cantiknya tengok pemandangan kat kg tu sambil naik andong. Pandai kak yan pilih tempat tu...Next time kalau saya ke jogja, nak tirulah itinerary kak yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok Ita.. akak tanya member yang mmg org sana. tanya frens dari Travbuddy..nnt u boleh lah ikut cam ne.. best sangat.. but there very hot..

      Delete
  3. Bestnya dapat naik andong jalan-jalan keliling kampung. Tentu ini pengalaman yang berharga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. janrang kan dapat buat cam tu.. so kena enjoy lahh kann..

      Delete
  4. bestnyaaaaaaa kak
    fuh ! bilelahh saya boleh ke sini juga ..
    hurmmm ;)

    sedapp nye menu ubi kayu grg tuu .. memang nampak spicy sangat !

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH one fine day sure you boleh pegi punya...

      Delete
  5. baru tau kereta kuda tu dipanggil "andong" kat sana. best lah..dapat hirup udara kampung naik andong...sangat feel~!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye andong namanya..mmg seronok menghirup udara petang di kampung..

      Delete
  6. Kak Yan

    Saya pergi jogja tahun lepas.... tak naik pun andong tu. Naik beca jer dari hotel ke pasar malioboro...

    Bestnya dapat naik andong round kampung... saya pergi sana ambil pakej... so dalam pakej tu takder xtvt naik andong keliling kampung. Seronoknya tengok kampung dia orang yang bersih tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. the andong i took while staying in Magelang.. i searched about this activity in the internet. actually nak tambah dengan pegi area gunung berapi, tapi since bwk org tua ni, terpaksa di limit kan.. kesian depa..

      Delete
  7. naek andong, tak mahal ke? hhuuhh..naek beca pun terase mahal eventhough mcm murah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak mahal lah..sebab kita boleh guna andong ni for the whole day dgn charge just rph 100000..kurang lebih dlm rm 32..satu hari tau.

      Maybe bila u nampak ratus ratus ribu tu kottt...

      Delete
  8. Kakak tengok / baca N3 dgn anak kakak semua nie Yan. Dia pun exited juga macam kakak. Nampak nyamannya menyelusuri kampung naik kereta kuda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo ye ke kak..tp mmg best..nnt boleh ajak dia ke sana ye kak..relax2...jgn rushing..enjoy the moment..

      Delete
  9. Salam YAN
    Unik gorengan singkong rapuh tu. Juga penkek berpisangnya. Masa ke situ dulu tak pula ketemu panganan-panganan menarik begitu. Sementara ni nampaknya kena buat sendirilah kalau Yan boleh poskan resepinya, hihihi. Selamat meneruskan ziarah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Pak Temuk..

      pasti enak rasanya Pak Temuk.. nnt saya mintak chef saya masakkan ye. heee..

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks