cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, May 3, 2013

Rezeki dari Sabah.. buat Pendaram sedap..

Tiap kali Hubby balik dari Sabah, pasti ada ole - ole. Hubby kata grabbed je kat airport Kota Kinabalu tu.. But i rasa kurang lebih dah 3 kali Hubby balik dari  Sabah tak bawak ole - ole ini.. He just bought chocolate. apa yang biasanya Hubby bawak balik tu ek....
ini haahh.. sekotak macam ni haahh.. dah siap - siap dipackkan.. tak perlu susah - susah nak fikir cam ne nak hangkut balik..selalunya besar macam atas parcel yang Hubby bawak balik.. atau paling koman...
 cam ni.. kecik sikit lahh..
 bila bukak kotak tu, ada bungkusan - bungkusan seperti atas ni.. sejuk sangat.. apa agaknya yeeee..
ini haahhh.. ada ikan.. ikan laut tau.. but i tak tau ikan apa.. hee.. Chef CiJu masak je lah.. goreng pun sodap.. 
ada lagi.. ini apa agak - agak. sure tak boleh agak.. ini adalah isi sepit ketam.. tau kan sepit ketam.. kalau ketam yang besar tu sepit nya kan ada isi yang agak banyak. sedap ni tau kalau digoreng kunyit je.. cuma disebabkkan kalau nak dapatkan isinya pasti diketuk sepit nya kann.. maka isi ketam ni ada sikit kulit nya mengikut.. bila makan tu hati - hati 
 ada lagi... paling best..
haaahhh..ini dia.. UDANG GERGASI..heee.. ini kalau buat C h e e z y    P r a w n .. memang lah sangat mengancam.. Kan A z i e   A z a h..eemmmm..siap dapur nanti kita jamu ini okk..
 oklahh.. minum petang dulu lahhh.. siap dah semangkuk.. apa ni??? 
 dekatkan sikit...
lagi dekat.. eemmm.. udang yang besar tadi, dipotong kecik - kecik dan dibuatt PENDARAM.. tau pendaram? i rasa orang Johor sure tau.. sedap weiiii... cam ne nak buat nya..alaaahhh..kira udang salut tepung.. bukan cucur udang tau.. yang ini udang tu since besar sangat, kita potong - potong lah kecik sikit. jadi semua rasa.. buatkan batter tepung tu, letak garam, letak sikit bawang blend dan kunyit, bagi rasa sikit.. masukkan udang. then panaskan minyak amik sesudu batter udang tadi tu, lenser di tepi kuali.. macam orang  dulu - dulu buat rempeyek.. nak tau detail, i linkkan kat sini satu blog buat PENDARAM ni. BLOG THE WRITER'S COOKING. cara we all lain sikit. but, plus minus lahhh.. makan panas - panas lebih - lebih lagi time sekarang ni.. tengah lembab je sebab pagi tadi hujan dan sampai sekarang mendung.. walla weii... okkk.. choww..
*********************************
Volume 7, Book 65, Number 298 :
Narrated by Anas
To the best of my knowledge, the Prophet did not take his meals in a big tray at all, nor did he ever eat well-baked thin bread, nor did he ever eat at a dining table.

21 comments:

  1. peehhhhh
    klu Ayu yd dpt wajib lompat katak .
    hahaaaaaaa


    sedap2.. lagi nipis lagi sedap

    ReplyDelete
  2. Maknany udang tu cincang kecik2 lah yer Kak Yan? Aduhai...bestnyaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan terlalu kecik. nanti tak rasa udang nya.. agak - agak sebesar ibu jari lah..

      Delete
  3. kalau js dh panggil cekodok udang camtu hehe..
    best kan dpt udang fresh from sbh...
    teringat time duk sana..
    hari2 dpt mkn yg fresh..dan yg pasti murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau cekodok tu tpg nya lebih sikit..yang ni agak cair je..

      mmg best dapt fresh plus murah kann.. memang boleh kena gout. heee

      Delete
  4. Wah akak.sy pergi link cheezy prawn tu tetiba nampak durian.Udahlah dlm pantang,menggelupur jap,hahahahaha.
    Yg cheezy prawn tu pakai cheese apa kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaaaa..sian dia..sabar je lahh.. tungguu....

      pakai farmesan and mozarella..

      Delete
  5. assalm kak..aduh...ni kna msuk dlm list nk mkn ni...hehe....sedappp nyerr........:-)

    ReplyDelete
  6. bestnya dpt ikan ...mesti segar2 lagi. sabah kan surga hasil laut.

    ReplyDelete
  7. wah! cuma leh tgk jer ... udang tu klu goreng butter prawn pastu cecah sos , mmg sedap . nape x der rumpai laut . leh wat stock agar - agar sebulan ... heheheee

    ReplyDelete
  8. huyo ziyaan ..takdak lebih bah!!

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum. sedapnya. heeee. sheila membalas kunjungan. salam perkenalan. hehehe. bestnya, memang selalu travel ya?

    ReplyDelete
  10. seyes, 1st time saya dengar perkataan PENDARAM ni

    ReplyDelete
  11. alamak best sesangatni.. teruja kalau menerimanya... pendaram dah macam2 kuih penderam... entahler.. tak tauler senang..

    ReplyDelete
  12. best nyer kak yan....penderam tu comel2 aje........

    ReplyDelete

cliks..cliks