cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, May 26, 2013

Mamper Jogja (6) - Shopping Heaven at Jalan Malioboro and Jumuah at Masjid Gede Kauman

jengah s i n i bagi cerita sebelum nya..

today was friday, May 10, 2013.. we went for shopping.. selepas bersabar semalam siang dan malam melihat manusia Indonesia di Jogja yang terlalu ramai di Jalan Malioboro, akhir nya kesabaran terlerai gak pagi ni. heeee... we decided to do our shopping early in the morning.. disebabkan cuaca yang membahang semalam, kami dah plan nak keluar agak pagi.. jadi tak terlalu panas.. so pagi tu we all breakfast di hotel je.. semedang memang dah include kann.. jom kita tengok food di hotel ni..
ahaaaa.... ada Gudeg.. (gudeg memang kebangaan orang Yogyakarta). Sayur nangka yang dimasak lemak dan diletakkan gula merah masak sampai kering kuahnya.. then ia akan kelihatan merah.. nampak yang atas tu.. first tray. tapi mungkin ada yang tidak merah macam atas ni sangat kot.. i pun tak berapa tahu akan hal ni..
ini Nasi Gudeg i.. ada sayur nangka tadi tu, ada macam sambal tauhu, ada tempe yang kelihatan macam dikukus je. ada telur.. tak sure telur rebus dengan kicap atau brongkos telur, ada sambal, plus MESTI ada keropok tu.. 
fresh orange juice and guava juicce..
 then i tiru Hubby, i buat punch. mix kan.. 
 tak cukup Nasi Gudeg youuu, Toast Bread pun i sebat,, butter and honey...
ada lagiiii.. heee... Pisang Keju lagi. heee... Pisang Goreng dan ditabur keju..
 isi perut kenyang - kenyang yeee... nak MELONTAR KIDAI.. heeee...
masa breakfast tu, Hubby draw something.. then Abang Irfan tayang.. Specially fot Hayukka Bandung.. ALHAMDULLILAH we had 2  great men with us. setia membawa kami ke mana aje.. tanpa soal banyak.. Thanks Iyan, thanks Acong.. okk... time to gooo... SHOPPINGGGG.....
upssss..gambo dulu.. semalam tu kan ada acara black out kat Malaysia.. kami kat sini pagi tu blackout gak..heee.. tak rancang pun nak pakai hitam, tup - tup keluar bilik semua gelak - gelak sebab semua pakai hitam, kecuali 3 orang je tu lahh... ok...no wasting time.. semua ready to goo...
We parked our cars in front of Ibis Hotel, along Jalan Malioboro. So, depan Ibis tu, kita boleh nampak beca ni.. i berhajat nak naik benca ni. tapi tak punya masa.. also since the drivers with us all the time, so no need to use this.. maybe later in future, INSYALLAH..
keluar je ke main road, Jalan Malioboro kami ke arah kiri.. nampak punya lah banyak kedai - kedai makan di sepanjang jalan ini.. As if i tak breakfast kat hotel tadi, mau je lepak kat situ dan makan.. best sangat.. siap ada rauang lesehan. (makan duduk kat lantai tu, tapi ada alas lahh.) Mainly yang dijual adalah Gudeg.. Memang depa ni pepagi makan nasi. 
kedai - kedai di samping kedai besar ni masih belum dibuka.. maybe dalam masa sejam dua lagi. sebabnya depa tutup agak lewat.. Jom tengok apa yang kami borong.. 
punya lah banyak. suka tengok warna - warna slippers ni.. menarik sangat. 
kena singgah sini dan beli sehai dua sebab i tak bawak baju anak - anak banyak.. so boleh beli.. but bit pricey harge jersey ni. so just beli sat je.. 
tak  jauh dari jersey tu, banyak jual t..shirt.. well for me, kat sini macam syurga t.shirt lah.. then they are so creative.. macam - macam jenis. apa yang penting kena pilih.. cantik - cantik.. remember tak yang i ada beli t.shirt di Candi Borobudur tu.. the material ok lah... but this place lagi cantik dan materialna memang bagus.. tebal dan murah lagi... Just Rph30,000 selai.. 
apa lagiiii..borong bebbb.. suka sangat lah mbak yang berjual ni.. 
highly suggested lah... pilih kedai ni. penjualnya pun sangat ramah.. 
she also got kedai jual bags ni.. i bought one.. simple je.. 
pilihhh.. pilihhh.. kami tak beli kat lain dah.. sini.. 
kannn.. cantik kann..
inilah mbak yang menjual tu.. suka sangat lah dia.. kami pelaris katanya.. then tengok paper bags tu.. tadak nya pakai plastic bag.. 
nak bagi jelas lagi, kedai mbak tadi tu depan kaki lima Toko Otavi yang ada jual handbags, shoes.. 
kami masuk lak ke Toko Otavi ni.. macam - macam ada. Ada sale lagi.. but i tak heran sangat kat kasut.. sebab kaki i ni jenis tadak size punya.. so kitarang naik ke tingkat atas.. 
ahaaaaa.....handbags... heaven you.. cantik - cantik.. 
Branded handbagspun ada.. Gred AA gitu.. 
this handbags really sentap our mata maaa..
rasa - rasanya mana satu pilihan qalbu i.. heee... bila dah suka, apa lagi.. tangkappp.. me, Chef CiJu and Chef KoYa, we bought the handbags.. same pattern but not same color.. so, teka lahh mana satu yang i beli. okkk.. habis di sini. kami keluar.. 
kami ke seberang jalan.. lintas kat sini, ok ok je.. jangan kalau di Hanoi. heee.. mau fengsan kita..  
kami singgah di satu toko. i nak cari table cloth. and alhamdulilah i got it here. 12 seats just Rph260,000. ok sangat lah... table cloths dari batik yang memang i sangat suka.. nak kena ganti segala alas meja yang dah tak ada rupa kat rumah tu.. heee.. alasan je kannn..happy sangat dah masa ni.. i love the table cloth.. then kitarang tengok jam, wahhh.. dah agak lambat. we needed to move back to the hotel. nak kena keluar balik.. tapi kitarang need to shower before heading to the next placce. ke mana ek??? tunggu jab ya.. keluar je dari kedai batik tu. terus ke kereta sorong ni. Ya ampunnnn.. ini anak berdua tengah sedap makan.. makan tempe goreng lagi. Abang Irfan siap tapau you..sedap je selera depa ni.. tak lalu nak layan kami shopping. ada baik depa makan..
Iyan dengan setia menemani kami.. barangan shopping memang dia je lah yang tukang bawak.. tak boleh tidak. bila kat tangan tak berat, mau kita tambah dan tambah shopping kan.. haru tuuu.. 
Ok lahh. tadi lepas balik hotel, showered dan berwuduk, kami terus ke masjid for friday prayer.. kita jamak takdim je lah.. 

Kami semua ke Masjid Gede Kauman.. 
Masjid Gede Kauman. Located near of keraton Yogyakarta. You can just walk from Malioboro..Masa kami sampai, azan sudah pun dilaungkan.. cepat - cepat kami ke ruang muslimat.. agak ramai jemaahnya..
menuju ke ruang muslimat, terlihat jemaahnya pun ramai.. ramai  anak - anak sekolah.. suasana sebegini jarang kita lihat di Malaysia.. dari segi bilangan dan pemakaian telekung nya.. kalau kat Malaysia orang terbiasa bertelekung putih sahaja.. tapi kalau di Indonesia, apa yang anda dilihat di atas ni terlalu biasa.. berbagai warna..
selesai solat i lantas menyapa anak - anak sekolah menengah atas..mereka ni bukan warga tempatan.. dari somewhere di Jawa Tengah.. ada study tour.. activity akhir tahun bagi mereka..
tak cukup satu, mereka mau bergambar lagi.. sempat berbual mesra kami .. kebanyakan berumur 17 tahun.. sebelum meninggalkan masjid, kami sempat bersalaman.. rasa seronok pulak. teringat zaman mengajar dulu.. anak - anak murid salam dan cium tangan sebelum pulang.. ..
keluar je dari pintu ruang muslimat, i terjumpa dengan serorang Pak Aji ni.. teringin bertanya serba sedikit info tentang masjid ini.. beliau mempelawa kami masuk ke ruang minbar.. peluang lah kannn..
ruang luar masjid.. kayu semuanya.. masjid ini dikatakan berusia sekitar 350 tahun.. binaan 90% adalah kayu. lihat di atas tu..
terlihat di dinding masjid ni. bertanyalah, tulisan apa ni. pak aji tu pun sendiri tak tau. hee. menurut rasa i, ini maybe tulisan jawa kuno lah kot. anyway, jom tengok di dalam masjid ni..
nampak tiang - tiang kayu tu.. so huge.. tetiba teringat akan Masjid Jamia di Kashmir.. (rinduuuuu) pemandangan kurang lebih begini. tapi J a m i a   M o s q u e, Kashmir lagi besar..
tengok chandelier lama ni..
dah dua masjid i masuk di Jogja ni.. and i noticed arah kiblat nya sudah beralih dah.. 
then mai entrance.. berkilau - kilau emas pintu nya.. pintu kayu..
arah ke luar masjid..ada yang berbaring santai.. bersembang.. duduk - duduk di tangga masjid...
tak puas memandang ke atas bumbung ni.. kebanyakan ia bersalut emas.. ( warna je lahh).
masih ramai yang bersantai - santai..

sebelum menuju ke kereta, mata disambut barangan yang dijual di kawasan masjid. area menuju ke luar masjid.. ada yang menyambar brooch tu. cantik - cantik lak..
last but not least.. entah kapan bisa ke mari lagi.. but INSYALLAH.
heee..hee.. bila keluar je terpandang TokNgah dan lain - lain do memakai topi jawa ni.. i pun tak ingat ini dipanggil apa.. 
then ada pulak kereta sorong yang menjual Rojak Buah..My favorite. so apa lagi.. tak leh tunggu.. mintak wak ni buatkan.. 
sambil menunggu, sambil bersembang.. dah 7 tahun beliau berjualan begini..tengok wak ni, tersentuh hati i.. dah tau masih dagangan.. kasihann.. tuntutan hidup.
banyak lagi yang kami bualkan. tapi hati sudah tak tahan tengok Rojak Buah ini.. terliur mulut ni. .. ok nanti sambung lagi ye.. wa makan dulu yeee...daaaa..
**********************************
Volume 2, Book 20, Number 206 :
Narrated by Ibn 'Umar
I accompanied Allah's Apostle and he never offered more than two Rakat during the journey. Abu Bakr, 'Umar and 'Uthman used to do the same.

35 comments:

  1. Waaaa bab shopping paling best nih ! Kawan saya yg baru pulang dari jogja borong selipar colourful tu...cantik jugak. Cantik masjid tua tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ita..depa punya brg memang more on batik..so akak mmg carik yg berkaitan je lah..t shirt mmg best kat sana...

      Delete
  2. Bestnye soping....klu rietta pown, maw borong nie...mcm akk jugak la...cr yg special kt stu....eehhh tgk tulis kat masjid tu, rietta dh nk skroll blik entry akk nie....igtkan rietta salah baca entry nie bukan ke indon tpi thai....upenye mmg btul la..hehhee...tukisan dia mcm thai sket kan...

    Psss....rietta dgr citer game tu level dia smoai ratusan....bla thun dorg nk abiskan level....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambang matakan...

      Akak tak tau sangat..hee

      Delete
    2. haah..mmg rambang mata...rietta shopping kt jalan tar pown dah rmabang mata..

      psss...eeeh bleh petik sekali..xtaw plak rietta...rinie blk, cdg nk singgah beli roti...hehehe

      Delete
    3. see itu kat tpt sendiri kann..tpt org lagi lahh.

      Delete
  3. Best jalan2, banyak benda baru boleh tengok & belajar. Wahh Yan shopping sakan nampak :)

    ReplyDelete
  4. Boleh la saya minta tolong Fiza try buatkan GUDEG tu....ekekekekee..

    Saya ada terbaca tau Kak Yan, ada restoren Indonesia kat Sek 7 Shah Alam tu yg ada serve pisang goreng cheese...cuba kak yan try...:)

    tulisan kat dinding masjid tu, sekali imbas macam tulisan sanskrit pun ada! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...boleh kott..or just pegi je lahhh ke jogja tuu..

      Eiikkk.. kat mane tuu?? seksyen 7? dah dekat sangat tuu..

      maybe lah. sanskrit kot.. tak tau pulak.

      Delete
  5. ayu kenan beg orange tu!
    hehhe
    mmg uniklah orng sana. jualan pula mmg cun abisss.
    bab tulisan tu, rasanya org dulu2 purba y ukir. kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo ye ke ayu.. akak pun kenan...


      ada yg kata sanskrit..

      Delete
  6. amboii kak yan, gambar header dah gambo borobudur tu kannnnn...hehehehe :P

    rindunya pada jogja, makanan murah sedap especially gudeg tu. Ya Allah tak dpt kat sini hahahah....eh nape tak jumpa masjid tu, alaaaaaaaaaaaa ni yg kena repeat ni. cantik masjid tu! :)

    kakkk yannn shopping sakan lahhhhhhhh...haha sana murah.

    akak, nanti mintak email alamat ke r.haries.er@gmail.com , rayyan nak hantar postcard hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik kan bororbudur tu.. sungguh mengagumkan..food mmg tak leh nak cakap lahh..

      i sent my email address already dear..

      Delete
  7. Seronok kan kak shopping kat maliaboro nie..dlu ms dtg jogja pun pernah dtg sini...byk souvenirs yg murah2..tgk gambar2 akak nie ingat memori lama dtg sini..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang seronok kan.. murah2 but just batik lah kan.. still seronok.

      Delete
  8. seronoknyer, cantik betul masjid tu ye kak... walaupun di perbuat dr kayu, msh kukuh n cantik...

    ReplyDelete
  9. seronoknyee lah hai kak
    menu2 semua leh makan .. yummy betul !
    wahhh akak memborong sakan nie ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Food mmg sedap2 belaka..tu yg badan tgh naik sakan ni.

      Delete
  10. Bestnya g jalan2 n makanannya juga kaw2 esp'ly rojak buah...my feberet juga tu :)

    ReplyDelete
  11. waaahhh.. menarik tempat ni.. hehe

    ReplyDelete
  12. bestnyee..menarik tempat ni, insya'Allah semoga diberi rezeki lebih.. nak jenjalan sini^^

    ReplyDelete
  13. Aina kalau jalan2 tempat org takut sangat nak makan2 yang jual tepi jalan, bukan apa takut sakit perut nanti jalan2 ke mana shopping pun tak dpt. Melopong.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..memang bettull but usually akak main yakin je.. INSYALLAH.. so far ok. alhamdullilah.. tengok surrounding gka lahh.

      Delete
  14. Love the masjid. Cantik dan nampak terjaga...

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum wr wb.

    Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Selain paket wisata Jogja kami juga melayani paket wisata luar kota seperti Deing, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

    Berikut contoh paket wisata dari kami:
    Jogja 4D3N Tour

    Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

    1st day
    11.30 – 12.00 jemput dari airport
    12.00 – 13.00 menuju local resto
    13.00 – 14.00 makan siang
    14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
    15.00 – 15.30 check in hotel
    15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
    17.00 – 18.00 pantai parangtritis
    18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
    19.00 – 20.00 makan malam
    20.00 drop hotel

    2nd day
    08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
    10.00 – 11.30 Candi Borobudur
    11.30 – 12.00 menuju local resto
    12.00 – 13.00 makan siang
    13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
    14.00 – 15.30 ulen sentalu
    15.30 – 16.00 menuju lava tour
    16.00 – 17.30 lava tour
    17.30 – 18.30 menuju local resto
    18.30 – 19.30 makan malam
    19.30 drop hotel

    3rd day
    09.30-10.00 menuju kraton
    10.00 – 11.00 kraton
    11.00 – 11.30 menuju tamansari
    11.30 – 12.30 tamansari
    12.30 – 13.30 menuju local resto
    13.30 – 14.30 makan siang
    14.30 – 15.30 menuju prambanan
    15.30 – 17.00 prambanan
    17.00 – 18.00 menuju kotagede
    18.00 – 19.00 kotagede
    19.00 – 20.00 menuju local resto
    20.00 – 21.00 makan malam
    21.00 drop hotel

    4th day
    Tba drop airport


    The price includes:

    • Private Car / Minibus / Bus
    • Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
    • 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
    • Breakfast in hotel
    • Dinner & lunch at local restaurant
    • Guide
    • Entrance tickets listed in itinerary
    • Parking fees
    • Insurance
    • Mineral water

    The price excludes:
    • Flight Tickets
    • Personal expenses
    • Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
    • Tips for guide and driver

    * Price does not apply to peek season and high season

    Price: RM 497

    Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

    Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

    Wassalamualaikum wr wb


    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam..

      agak menarik.. harap2 ramai yang berminat ni..

      Delete
    2. alhamdulilah ramai saudara dari Malaysia nak melancong kat jogja guna jasa saya.. sila bole tengok fb saya www.facebook.com/reviosta :)

      Delete

cliks..cliks