cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 16, 2013

Mamper Jogja (2) - Borobudur and lunch at Udan Mas

 Cerita kami di S I N I jugak..

Hari ni (May 8, 2013) our second day in Jogja.. we stayed in Magelang.. Jauh dari Kota Jogja.. About 1 hour driving.. Magelang is same Kabupaten of Borobudur. This area bit cooling. Al maklum close to the hilly area. Furthermore our hotel betul - betul dalam area kampung. kiri kanan totally rumah kampung.. penuh dengan hijau. 2 malam tau kitarang stayed kat sini.. 
yesterday evening we arrived, dah hujan.. then malam pun still raining. just imagine suasana kampung yang penuh dengan pokok kena pulak hujan, MASYALLAHHH.. enak banget sih tidur nya.. elok sangat kalau boleh mbangkong.. ( macam malas - malas atas katil gitulahh)
pagi - pagi lagi this boy requested nak naik speda ini. but i promised him that we cud do this after back from Borobudur.. tak sabar dia.. 

anyway pagi ni agenda kami adalah memanjat tangga di Borobudur..- or Barabudur, is a 9th-century Mahayana Buddist Temple in Magelang, Jawa Tengah. The monument consists of six square platforms topped by three circular platforms, and is decorated with 2,672 relief panels and 504 Buddha statues.A main dome, located at the center of the top platform, is surrounded by 72 Buddha statues seated inside a perforated stupaBororbudur is listed as one of the UNESCO World Heritage Site. Kalau ke Jogja tak ke sini kira kita macam tak ke Jogjalah gamaknya. Macam kalau ke Bandung tak ke Tangkuban Parahu ke Medan tak ke Danau Toba.. tak lengkap. 
kitarang keluar dari Rumah Boedi agak awal. we skipped breakfast di hotel. some more the breakfast at 8.00AM. tapi kitarang dah siap at 7.00AM.. so we decided to have it kat area berdekatan.. nak cari local food.. then tiba je di simpang jalan, we stopped at this Candi..ada warong di pinggir jalan.. jom tengok suasana di situ and food dia..
 parking je our cars here terus speda motor ni berhenti belakang kami.. jual jamu kocok... tapi tadak sape berani nak cuba..except My Daddi.. tu diaaaa..
okk.. makan time.. eemmm.. very the local.. Nasi Gudeg ada di sini..  Gudeg is a traditional food from Yogyakarta and Central Java, Indonesia. Gudeg is made from young Nangka (jack fruit, called gori) boiled for several hours with palm sugar, and coconut milk..Additional spices include garlic, shallot, candlenut, coriander seed, galangal, bay leaves, andteak leaves, the latter giving a reddish brown color to the dish. It is also called Green Jack Fruit Sweet Stew. Gudeg is served with white rice, chicken, hard-boiled egg, tofu and/or tempeh, and a stew made of crisp beef skins (sambel goreng krecek).Gudeg ni macam sayur nangka yang dimakan dengan nasi putih dan beberapa lauk lain.. see..pagi - pagi lah we all makan nasi. heee...layann.. 
 i love this.. Urap daun bayam..sedap weiii.. dia gaul kat situ gak...
Goreng - goreng ini saja yang i nampak like kuih - kuih.. mostly lauk pauk.. depa ni memang rice eaters lahh..so we all pun kena adjust tekak..we all jadi rice eaters gak lahhh.. siappp..timbang melambungg..
this was the great one.. tempe goreng bersalut tepung.. MASYALLAHHH.. enak sangat.. sampaikan once depa angkat dari kuali, terus ke meja kami.. heeee.... orang kampung nak beli kena tunggu... 
 this was mine.. ada urap, ada telur dadar, dan ada tempe goreng..
lepas kenyang we ready to go to Candi Bororbudur.. sempat lagi bergambar dengan orang kampung. at first depa malu - malau. siap cakap belum mandi lagi bu. heeee. we just spent about Rph 80,000 for 12 of us untuk breakfast..
Tiba di sini sebenarnya we all dah  ada tickets.. per head we all bayar just Rph 170,000.. i cakap i baca blog kok just US15 aja..tapi setelah diyakini, i setuju aja... maybe dah naik kot.. but the blog yang i baca tu baru je dia pegi.. tak pe lah.. lebih beberapa ringgit je..
 since we were tourists, so the entrance nya berbeza.. bila masuk je ke sini, terus Iyan tunjukkan kat i the fee kat sini.. seee... Rph190,000..so kira we all jimat Rph 20,000 lah.. ok lah tuuu...
 semuanya di pakaikan kain sampin ni.. well as long as tak melanggar akidah, layan je lah.. 
okkk..dari entrance nak ke Candi ni almost 2 kilometers.. makkk aiii.. memasing pandang memandang sesama sendiri. belum panjat lagi dah kena menapak jauh.. ada kang yang terpengsan kat situ.. terpandang kami ada train di area sana.. apa lagi tanya lah.. ada fee nya. kalau tak silap dalam Rph5000 sorang.. tapiiii... balik nanti tak boleh naik train ni lagi once u dah panjat candi ni.. waduiiii...sekso gak ni.. bayangkan i nak jalan kaki nanti ni patah balik... My Daddi, My Mommi, and Hubby decided tak nak panjat.. so depa boleh ikut train ni patah balik..
so from here we needed to walk and  climb..tapi tak cam ne tah, My Mommi kata she wanted to climb.. in fact OKU macam i ni pun full of high spirit wanted to climb.. eeemmmm... sooooo the old man (My Daddi) and Hubby udah rasa tercabar tuhh... heeee..heee.. tup - tup all decided to climb..ye lahh.. apa barang kannn.. dah beli ticket mahal - mahal tup - tup takat ambik angin kat kaki candi ni je.. jommmm..
 ayohhhhh.. get readyyyy..
 mana bisa diliat dari jauh ajah ni.. harus dipanjattt..
 i masih lagi gelek punggung, the men dah sampai first level.. ada 3 level lagi to climb. u can do it Azian.. yeahhh..
second level.
then i managed to climb till the third level.. makkk aiiii.. somputtt.. heee.. but relax awhile.. see the garden there.. awesome..
i memula kan acara memanjat to the stupa.. kat sini ada guard rail nya.. so easy for you to climb espcially a person like me..and can you seee.. all my kids and Cheff KoYa already there.. YA ALLAHHH.. anak - anak ni kannn.. energetic semua.. lompat - lompat lagi..the challenge was here.. tangga yang ada tak sama rata.. tapi alun - alun deh...
and at last....MASYALLAHHHHHHH.. i made it.. Thank you YA ALLAH.. u gave me a chance to be here.. melihat ciptaan Mu wahai Sang Pencipta Alam..Millions of people are eager to visit this building as one of the World Wonder Heritages including me. This Borobudur is so attractive. SUBHANALLAH. 
 SUBHANALLAHHH..
 sambil memandang gunung di sana.. katanya seperti wanita sedang tidur.. YA RABBB.. indahnya ciptaan ALLAH.. i cant describe to you guys how i feel.. it's great moment.. 
 upsss!!!.. ada spiderman??? hee... ini orang sedang buat kerja - kerja pembaikan..boleh kan meluncur je dia.. kalau kita mau dah jalan dah terhempas.. :-(
 SUBHANALLAHHH.. the stupas, green trees, mountains. 
anyway, we spent about 30 minutes here.. click sana click sini.. sembang - sembang.. cuaca di sini bit gloomy.. but i felt bit warm. mujur gloomy.. kalau lah kata cahaya cemerlang gemilang, mau i fengsan. i tak tahan kepanasan..cuaca agak bersahabat dengan kami.. 
i noticed anak - anak dah hilang dahhh.. tinggal i.. here the problem datang.. menuruni tangga.. eeemmm... see.. sampai traffic jam kat tangga ni.. heee.. Mujur ada Iyan.. kalau tak sure i duduk dulu baru turn satu - satu.. :-(
 i just wish i cud do this too.. :-(  tak pe...just jadi tukang amik gambar je lahh..
 posing..actually My Mommi, M Daddi, and Hubby tak memanjat sampai ke stupa. just berada di kaki candi saje.. kira memanjat sikit je lahh..

 jadi kami bergambar di sini lahhh..okkk.. session lompattt..
 then to go back to the parking place, we needed to go down from here. 
 but then we decided nak singgah sini. nak tengok orang terendah dan menyaksikan tayangan meletusnya Gunung Merapi..
 entrance fee murah je.. adult - Rph5000, anak - anak Rph2000.
ini lah dia.. i lupa nama dia.. i rasa kesian kat dia. jadi bahan tontonan kann.. tapi i tau, i cara nya dia cari makan.. kami semua menghulur ke tangan nya sedikit rezeki.. terus dia mengucapkan terima kasih sambil katanya begini, " Wadduhh... terima kasih bu, aku dua'a kan ibu sekeluarga selamat dunia akhirat, dimurahkan rezeki dan dipanjanagkan umur.." tersentuhnya hati kecik i ni.. sedih sayu sangat.. okk.. nak balik dahh..
tadi i bagi tau kan dari parking area to the candi kurang lebih dalam 2 kilometers.. so bayangkan kalau nak menapak balik.. tadi dah penat panjat candi.. masa berjalan menuju ke Galeri Unik n Seni tadi i ternampak service kereta kuda.. i pun tanya lah.. maka nya disediakan 3 kerta kuda for 12 of us.. 1 kereta just Rph50,000.. so all Rph150,000..
 yeee..haaaa...
 untuk patah balik tu kita melalui kawasan kampung. seronok sangat.. 
akhirnya sampai lah kami di sini.. kalau berjalan di kawasan candi just 2 kilometers, tapi naik kereta kuda ni it took about 3 kilometers.. so, sambil bersembang tu kita tau lah, upah bapak yang bawak kereta kuda ni, amat menyedihkan.. so, pandai - pandai lah bagi tips.. kira sedekah sikit.. kesian sangat..
even cuaca tak panas, tapi kami semua rasa panas sangat.. macam berhaba gitu.. sweating sangat.. so, kitarang singgah di sini sebelum balik ke hotel..jumpa owner warung ni di entrance candi tadi.. langsung dipelawa ke sini..
maka makan minum lah kami plus dengan segala gangguan dari penjual - penjual plus pengamin - pengamin ni.. waduhhh.. disuruh berbagi rezeki.. so annoying.. tapi tu lahh.. itu saja cara mereka cari rezeki..
semendang dah already tengahari, we all stopped at one small resto. (di persimpangan jalan nak masuk ke Rumah Boedi).  tengok tak ada orang, maka kami ke sini. kami singgah di Udan Mas.. (Hujan Emas)..the resto cantik, bersih, so cosy.. dalam hutan gitu lahh.. 
menunggu dan menunggu.. tak ada customer lain tau.. kedai makan ni baru nak start nege..masa memula masuk i tanya, halal ke.. takut - takut gak.. even orang kata di Jogja ni all halal except kedai yang kita nampak tak halal lahh.. so owner tu cakap Halalan Toyyiban bukk..:-)
and this was the one man show.. all in dia buat sume.. dari dari ambik order, bakar sate, goreng nasi. sume.. makanya jadi agak lambat.. kalau anda orang yang kurang sabar, baik keluar.. but we rreally wanted to taste the sate.. this resto is the first resto yang serves sate lembu in Magelang.. depa more to sate kambing tau..
 the menu. we ordered Sate Sapi and Nasi Goreng Sapi. all lembu tau.. Es Jeruk tu - Rph5000.
then sampai lah. sate dia mak aiii besor betull.. BUTTTTT.. to tell you. the sate so lembuttt.. MASYALLAHHH BARAKALLAHHH.. sangat sedap.. masa dia bagi tau yang sate tu just dua per serving, i dah risau.. sebab anak - anak i jenis pemakan.. risau tak cukup. kalau nak tambah order sure ambik masa lama lagi.. tapi bile keluar, sate dia macam tu haaahhh.. besarrrr... DAN SEDAPPPPP.. Nasi Goreng, just ok  ok lahh.. Sate tu kami ordered 10 sticks - Rph200,000. means secucuk Rph20,000..kurang lebih RM6.50 secucuk..  Nasi Goreng Sapi tu Rph 15,000. 
 plus  i ordered Soup Sapi.. Ok lahh gakk.. sedap.. Rph15,000. We spent about Rph346,000 here.. 
we were not rushing - rushing group lahh.. makan man - man lai.. then sembang.. happy - happy.. Ini lah the owner of the resto with his partner for the gallery kat sebelah tu..ada jual keris.. tak de nya kitarang nak beli..so kalau sesiapa teringin nak cuba, singgah lah ke sini selepas panjat Candi Borobudur.
tiba hotel, penat sangat dah.. macam i cakap tadi, even cuaca tak terlalu panas, tapi rasa bit humid. mungkin sebab kesan hawa gunung berapi yang dah meletus tu.. mungkin..ok activity petang ni ada lagi. tapi kita sambung nanti ye..nak tidurr dulu lahhh. rindu katil kat bilik tu..capek banget..okk.. daaaaa..
*******************************
Volume 2, Book 20, Number 194 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet (p.b.u.h) said, "It is not permissible for a woman who believes in Allah and the Last Day to travel for one day and night except with a Mahram."

39 comments:

  1. amboiii kak yan, melompat sakan ye kat borobudur tu. tempat basikal tu mcm area kawasan Rumah Boedi dulu yg sy penah stay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Henry, akak tak lompatlah..kalau lompat sure tulang belakang akak berselerak kat lantai nanti.. heee..

      akak memang stayed kat Rumah Boedi lah dear..

      Delete
    2. no wonder... sbb sy baca kat atas, takde nampak perkataan rumah boedi tu. heheh

      Delete
    3. ye lahh.. ini n3 ke 2 pasal Jogja.. in first N3 dah sebut pasal Rumah Boedi.. u pegi tahun berapa ek? best kan rumah tu.. u stayed vila mana?

      Delete
  2. waaaaaaaaa seronoknyer jln2 kt sana, header photo pun dh tukar yek kak... akak pg sana bile? tak terserempak ngn k Wahida ke?
    mkn2 kt sana msti kene ngn selera akak kan, lg2 kalu kite berdrh jawa jugak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok dana.. esp dgn keluarga lah.. saje je header tu.. boring yang lama, kita tukar.. :-)

      wahida balik, akak pegi esoknya..

      well food dia for me ok lahh. i suka..

      Delete
  3. tengok sate tu pon kenyang. besar btol

    ReplyDelete
  4. Kebetulan hari ni kat blog si Wahida pun, dia tulis pasal borobodur ni kak...:)

    Mmg tak berbaloi kan rasanya bayar tiket mahal2, tapi tak naik...hihihihih...Takpe, slow slow naik...

    Sate tu mmg besar lah kak! makan 2-3 cucuk kenyang kot...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia pegi dulu dengan Dee.. then dia balik esok nya akak lak pegi..

      mmg sangat rugi kalau tak panjat..

      sate tu sangat besat.. 2 cucuk pun dah kenyang weii..

      Delete
  5. Assalamualaikum Azian

    seronok nyer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Bro Rozali,,

      ALHAMDULLILAH. semua happy..

      Delete
  6. seronoknya tengok candi tu.
    semoga satu hari saya diberi peluang untuk datang ke sini.

    ReplyDelete
  7. Kutip2 pengalaman dari blog Kak yan, Wahida dan Dee manalah tahu kot2 ada rezeki Aina pulak ke sana.

    ReplyDelete
  8. tinggi jugak nak kena mendaki tu Kak Yan.. mesti semput kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahan lah gakk.. mendaki dan mendaki.. akhirnya..

      Delete
  9. Salam kak yan..sebenarnya kan masa kami panjat borobudur aritu Wahida keep telling me..camanalah kak yan nanti ye..boleh ke dia panjat..dan Alhamdulillah dengan izin Allah SWT..akak berjaya..tahniah kak. Mujur masa akak naik mendung..kami hari tu mmg panas sangat..berpeluh sakan. Pulak tu weekend..ramai giler orang kot. Walau mahal tapi berbaloi kan..

    kak yan..pasal masjid kubah emas tu kami tak tau pun. Dah survey before pergi tapi tak jumpa pulak mana2 blog yang cerita pasal masjid tu..dee tengok gambar cantik. takpelah..xde rezeki kan..akak take care tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam dee.. alaaa teringat kat akak yee... ye lahh memang ada sikit was2..apa boleh.. but ALHAMDULILAH i boleh naik.. tak rasa penat sangat pun.. just tak tahan cuac depa lah.humind cam tu.. melengas badan dibuatnya.

      masjid kubah mas tu ada di semarang kalau tak silap.. akak mmg tka pegi lah.. i thot once u ada kat sana, u singgah. tak pe.. nnt pegi lagi kannn..

      Delete
  10. tingginya candi borobudur.. hebat kak Yan dapat panjat..

    terliur tengok sarapan tue..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tinggi gak lah. boleh tahan memanjatnya.. but ALHAMDULLILAH i managed to climb safely..

      breakfast dia so exotic.

      Delete
  11. seronok baca... memang terpukaukan dengan pemandangan yang indah begini... kalau dah samapi tak panjat tak bestlerkan.... janji dah merasa.... syukur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..syg gak duit..kira mahal dah tu kan...n tak nyesal..cantik sgt.

      Delete
  12. best best..!!!! nak sangat pi tapi sbb jauh dari laut maka boss ni terkelip2 je bila kita sebot jogja... kalo ada laut boleh nyelam, cepat je dia tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee...hee..pegi dgn geng lah...br best tu

      Delete
  13. happening habis lah

    kat sini ada pertunjukkan kebudayaan ka etc etc ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada just me je tak pegi sebab bwk mak pak..tak layan depa mende cam ni..

      Delete
  14. waduh buk..ratus2 ribu uwangnya..tang menapak dan mendaki tu yg boleh surrenderlah yan

    p/s the best part naik kereta kuda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang ratus2 ribu.. jutawan kitarang heee....

      ALHAMDULILAH i dapat naik gak akhirnya..


      p/s: nanti i naik kuda keliling kampung lagi anim.. best tang tuu..

      Delete
  15. Wah bestnya bercuti....Selamat bercuti-cuti ya :)....Suka baca entry ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :-) baru je balik.. so damn tired.. there was so hot..
      terima kasih sudi singgah n bagi comment.

      Delete
  16. bestnyer kak yan...cantik suasana kat sana....... masih menghijau bumi tuhan....... makanan pun sedap2 dan unik......

    ReplyDelete
    Replies
    1. heyy..lamam tak dengar cerita.. akak pun dah lama tak ke rumah awak..

      mmg best... seronok.. trip family kena santai2..tak leh rushing..

      Delete
  17. Salam kak...selama ni jadi SR je...tertarik baca akak sekeluarga drive sendiri. Tak guna driver sana ya. Senang ke jalan nya atau guna gps. Saya pun nak pergi juga tapi lambat lagi le.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sara...tq sebab sudi singgah n jenguk rumah akak...jgn silap faham dik.. akak pakai driver. 2 org..tp dari bandung...they are great guys...ini atas permintaan family...


      Tapi dia faham selok belok jogja...jd berbaloi lah..

      Delete
  18. salam kak. baru first time baca blog ni. ini semua gara-gara plan ad-hoc utk ke jogja. nak tny akk menginap di mana? dan brp cost penginapan? tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalam Amelia..


      akak stayed at 2 hotels. firstn second nite kat magelang.. took studio villa. bit small but still nice for me.. so cosy.. i booked dari agoda.. arnd RM1800 ( 4 villas for 2 nites).. kat jogja stay kat satya darmaga.. not too far from malioboro st.. but still better naik mobil lah.. nak jalan je agak jauh lah.. bettter u stay kat ,alioboro street.. tapi sure u rasa bingit sikit lah.. try look at Ibis... situ malaysia suka duduk..

      Delete
  19. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks