cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 1, 2013

Bila Dapur Tak Berasap.. Makan Luar Jadinya..

Kejap je masa berlalu.. Hari ni dah masuk bulan May... hari ni hari cuti. hari pekerja.. selamat bercuti semua.. anyway, hari ni dah masuk almost a week plus majlis wedding Mem PiJa. terasa penat menyaipkan kelengkapan perkahwinan dia masih terasa.. lebih - lebih lagi Chef CiJu.. ye lah Chef CiJu menyiapkan wedding cake for her. in fact biscuits for the door gifts gak.. sebenarnya masa menyaipkan all the biscuits tu, my kitchen still under renovation.. cuma the oven tidak diusik.. maka my kitchen separa renovation.. until now almost 2 months dah my kitchen tidak berasap langsung.. harap - harap tak lama lagi lah sangat dapur kami siap.. dah tak sabar dah.. penat makan luar plus beli food luar..
beginilah rumah my kitchen yang sedang dalam renovation period.. for the new one ni we extended till the end. maksudnya ditambah about another 3 kaki lagi lahh.. INSYALLAH ada wet and dry kitchen.. tunggu je lah nanti cam ne rupanya.. i memang dah tak sabar actually.. plus minus dalam kurang 95% sudah siap. just cat je lagi and interior.. ok lah.. nanti update lagi.. i nak kesahkan di sini tempat - tempat yang kami sering makan dalam masa 2 bulan ni.. 
bila tengok air atas ni maybe some of you can guess kat mana ni kan.. ini Ice Vietnamese Coffee.. for sure, UNCLE K at SACC Shah Alam..Never failed to order. 
 and Abang Irfan for sure order Tosei..
of coz makan sama ni, Curry Kambing..
and i lak tak lepas dengan Nasi Goreng Kambing.. sedap..
 tapi hari tu, we all ordered different menu.. I mintak Oxtail Soup. sedapp pedas terangkat..
Abang 'Imran memang agak berbeza dari yang lain kalau order.. dia pasti suka yang something soupy. jadi dia ordered Mee Hoon Tomyam. 
right after makan di Uncle K tu, kami terus naik ke Sen Q.. Chef CiJu mintak dibelikan Induction Cooker.. memang i nak gunakan induction cooker for our new kitchen. ini boleh diletakkan di dry kitchen nanti.. just bolehlah boil water nanti..we got a great bargain here. by buying this induction cooker ni, we got free pot.. ok lah kann.. tak payah nak cari another pot for this induction cooker.. 

nampak tak satu lagi cooker kat sebelah Induction Cooker tu.. Infrared Cooker.. i pun merancang nak beli yang ni, but since masih lagi under renovation, i tangguhkan dulu.. susah nak storage now.. 

 lepas keluar dari Sen Q, tekak haus sangat, langsung kami ke Secret Recipe. we just had cake and drink..
 legaaa...langsung kami balik. malam ni kalau tak silap we all keluar lagi.. gitu je lah..
then next day pulak. since the kiddos went to school, me and Chef CiJu went to Sunway Pyramid. Elok lah masa ni lunch time.. actually late lunch lah.. so kami singgah di The Coffee Bean.. i memang suka ke sini sebabbbb..
 i love this.. i suka dengan Garden Salad dia.. suka sangat sebab ada Cranberry.. 
 ini Chef CiJu punya.. 
 tak cukup dengan Salad you, i ordered Spaghetti ini.. habis gitu..then terus lepas tu kitarang ke Parkson.. 
 Another pot yang i nak beli. still mengenangkan dapur tu, so tangguhkan dulu.. 
Ini yang i berkenan.. sangat - sangat.. tungguuu..
 sebelum balik sempat lagi tu.. kami pekena ini. sebenarnya bukan lah nak makan sangat benda ni hahh..
 donat ni.. cuma kami haus niii..
air sejuk.. 
then teruslah kami balik.. kalau diikutkan hati mati kan.. ikut rasa binasa.. itu lah kalau suka sangt mengusha usha ni.. bahaya.. another reason kena balik adalah, nanti kalau beli gak, mana nak simpan ok sedangkan dapur masih tonggang langgang. sabarlah wahai hati. heeee....sehingga petang tadi, lantai sudah pun dipasang.. semakin lega... cepat lahhhh..ok.. nanti i ceritakan pasal dapur i lagi ye.. samada masih tak berasap atau tidak.. tungguuu..
**************************************
Volume 3, Book 34, Number 266 :
Narrated by Ibn 'Abbas
'Ukaz, Majanna and Dhul-Majaz were market-places in the Pre-lslamic period of ignorance. When Islam came, Muslims felt that marketing there might be a sin. So, the Divine Inspiration came: "There is no harm for you to seek the bounty of your Lord (in the seasons of Hajj)." (2.198) Ibn 'Abbas recited the Verse in this way.

36 comments:

  1. takpelah yan....tukang masak banyak di luar sana yang boleh menyediakan pelbagai makanan
    tak sabar nak tengok dapur baru yan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kan anim.. tapi lelama jadi muak pulak..

      tunggu yee.. heee..

      Delete
  2. wahhh.. Kak Yan, tak lama lagi dah boleh rasmi dapur baru ni.. kena potong riben merah sekali tau.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..potong reben then akak potong sendiri lah.

      Delete
  3. assalam .k.yan..selamat pagi...semoga harini lebih indah..:-) wahhhhhhh.....lagi syioklah pasni..dapur lagi menawan...nak buat kenduri kendara..jgn lupa kami...hehehehe......

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dil... alhamdullilah...

      tulah lagi dapur kecik pun sellau buat makan2. lepas ni, rasanya lagi laju kot..

      Delete
  4. bestnya kak yan... makan makan dan makan... sama cam kita la ek...

    ReplyDelete
  5. Yummy....xsabar nk sopping the week after next week....tpi utk brg brg rya jerr la....brg brg rumah...put on hold dlu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kalau barangan dapur memang excited tahap gaban punya..suka sangat. Boleh spend n spend.

      Delete
  6. lamanya tak berasap ...kalau js tak blh tahan sis..
    kena masak gak paling lama pun 2 3 hari je...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tu nak wat cam ne..but still kami masak simple2 guna induction cooker nmasak kat dining...

      Delete
  7. salam kenal..

    wahhh...sedap2 jer gamba makanan...terliur plak...hehe..

    saya follow blog yer..jemput singgah blog saya..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal dear...I followed u...tq sebab singgah n tinggal comment.

      Delete
  8. Kak Yan kita kalau pompuan ni macam tulah kan, pandang je barang dapo rasa gerammm je walaupun kadang2 bila beli sesekali je guna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn...haru betul..akak kalau pegi beli tak nak dgn hubby...sure byk restriction..heee

      Delete
  9. amboiiii..sedap2 nye... tengok coffee ice tu..terussss rasa dahaga..hehehe

    salam kenal yer..ila follow sini =)

    ReplyDelete
  10. pots tu mmg mengancam tapiiiiiiii beratnya...!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg berat..terpaksa lah ye..sebab seronok tgk warnanya..

      Delete
  11. donut yg akak tayang tuh my feveret tuh..nanti dah siap dapur mesti byk planning kan nak buat apa, msk apa...:)

    ReplyDelete
  12. bertemakan warna merah ke dapur baru ni nnti?

    ReplyDelete
  13. Takpe kak...reno slow2...Sebab abang arkitek, senang...sendiri design...tahu kos2 nya :)

    ReplyDelete
  14. Assalam Yan
    Tahniah nak siap dah dapur berenovasi tu. Asap terawal di dapur baru entah-entah asap juadah kenduri doa selamat, tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam pak temuk...

      Tq..ntah ye..masih tak tau lagi...

      Delete
  15. PM tak pernah cuba lagi nasi goreng kambing , kene cuba nih suatu hari nanti...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap...but I m sure kat uncle k yg sedap..

      Delete
  16. wah.... mkn luar aja kak yan.... untung jugakkan dapur tu dlm renovation.......he3
    btw...nanti nak try lah nasi goreng kambing tu...nampak mcm best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya allahhh..akak dah penat makan luar..rs2nya dah masuk 4 kali kena food poisoning..x larat...


      Nasi goreng kambing is the best so far pd akak kat uncle k tu.

      Delete
  17. bestnya renovate kitchen! k.ani pun berangan gak nk renovate kitchen usang ni. nnti update nk tgk kitchen baru yan ye........nk tiru dapur chef ni.....hehehe....msti canggih ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..haaa..akak ni kan..mana nya cangih..ini budget punya kitchen..lebih practicallah drp classy.rumah sy kena besar dapur gamaknya..sedara mara ramai...

      Delete
  18. Assalamualaikum kak, waa lamanya renovation tu. tak muak ke makan luar? anyway tak sabar nak tengok kitchen yg dah lawa tu. hihi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam dear...

      memang lama sebab semuanya orang hubby punya.. kena buat yg lain dulu baru rumah sendiri.

      Delete

cliks..cliks