cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 28, 2013

Mamper Jogja (7) - Hati kami tertinggal di Panti Asuhan Yatim Putri 'Aisyiyah

sambungan cerita kat s i n i yee... dalam satu hari yang sama..



After Friday prayer we went for our lunch.. again this lunch we went for Padang Resto.. kalau pekena makanan Jawa, sure My Daddi merana sikit.. sebab hanya di Padang Resto je ada yang berkuah - kuah and got santan - santan one.. Jawa food more kering - kerring punya. Tempeeeee je lah. so we just went to Nasi Padang Murah.. very close to Jalan Malioboro.. the choices i tell youuuu.. banyak sangat.. dan looked so yumm..yumm...then bila dah banyak tu, pusing kepala nak pilih.. 

 me easy one.. i like Telur Dadar, Gulai Urat... itu sedap..

plussss...jangan tertinggal Sambal Ijo dan Pucuk Ubi.. wallaaa.. i tell youuuu.. masa kat sini lah i met my Indonesian fren..my FB's fren.. usually my fren dari Travbuddy. but this one dari Facebook.. ini pun gara - gara Kashmir.. she's  my Kashmiri's fren.. and we met here. ALHAMDULLILAH.. after 2 years facebooking. heeee..Right after our lunch, we had another plan..

we went here.. Ke Panti Asuhan Yatim Putri Aisyiyah. located at Jl Munir, No 109, Ngapilan, Yogyakarta..visiting orphanage home is one of our itinerary kalau family trip.. I asked my Indonesian fren to deal with the management.. and ALHAMDULILAH they were  happy having us as their guests...

this is my Indonesian fren and her daughter.. Ibu Nurhayati. dia lah yang tolong i uruskan kedatangan kami ke sini. ALHAMDULLILAH...friendly person, very warm...petite lady.. dia cakap dia terkejut tengok i.. dalam gambar kecik, luar kok besar.. waduhhhhh... nak kena kurus lah nampaknya.. 

 kami disambut ramah.. tampak gembira ibu - ibu yang ada di sini..tak lama terus kami dihidangkan air.
 kami dijamu Bakpia, memang food orang Jogja.. very famous...
then keluar lah Ibu yang mengendali  panti asuhan ini..beliau mengenalkan diri.. Beliau lantas mengucapkan terima kasih atas kedatangan kami.. sambil berdua'a beliau berkata, " terima kasih atas kesudian family Ibu Azian dari Malaysia. Semoga Allah membalas nya dan diberikan  keberkatan dunia akhirah.. menjadi keluarga Sakinah Mawaddah Warrahmah." Aduiii.. bergenang ayaq mata weii.. sayu je.. beliau juga mengharap hubungan kami tidak putus di sini saja.. INSYALLAHH.. pasti. Selagi ALLAH izinkan..

 ini saja yang dapat dihulurkan.. ada beras, ada telur, ada kopi gula dan ada Mee Segera.. di samping ada di antara kami menghulurkan cash.. semoga ALLAH memberkatinya..

 ibu - ibu ini sibuk membuat catatan bagi apa yang telah dihulurkan..

kami semua tergelak dan terhibur pabila Ibu ini and my fren menyanyikan lagu, Semalam Di Malaysia.. hafal tuuu.....kemuadian beliau membawa kami  menjenguk kawasan panti asuhan..

masuk je ke dalam ni, hati tertawan dengan keadaan sekeliling. terasa sejuk je.. penuh dengan pokok - pokok hijau. damai sangat terasa..

 fasilitas memang ada disediakan.. memenuhi fitrah anak - anak yang sedang membesar.. 

 terdapat di tengah - tengah court yard panti.. 

menjengah anak - anak di dalam bilik ini.. terus diarang datang ke arah kami dan bersalaman...tersenyum - senyum malu semua..

menjenguk ke dalam bilik. dalam setiap bilik ditempatkan  lebih kurang 6 hingga 7 anak - anak panti.. terdiri dari yang sekecil umur 7 tahun dan sebesar yang sudah memasuki universiti.. 

 teratur je.. kalau kat rumah i, dah macam kedai jual kasut waktu nak dekat raya je..

 susun atur, mereka sendiri yang rancang.. 

bersih sangat kawasan panti ni.. setiap anak - anak panti sudah ada tugas memasing, bergilir - gilir.. yang dewasa boleh memasak.. bergilir - gilir jugak mengemas halaman panti.. membasuh pakaian sendiri.. berbelanja barangan dapur jugak sendiri secara bergilir - gilir.. pendek kata mereka berdikari tetapi diawasi..
 Pamti ini telah berusia tua sudah.. almost 58 years.. memang agak lama kan.. 

kaki kami terus je ke arah bahagian belakang panti.. agak luas kawasan panti ni.. memang seronok kawasan ni sebab menghijau.. 


teringin berjumpa anak - anak yang kecil, tapi sayang mereka masih lagi di sekolah.. yang ada cuma yang agak dewasa..kami beramah mesra. seronok sangat rasanya...yang bersalaman dengan i ni namanya Balqis.. ramah sangat anak nya.. berusia 17 tahun dan menghuni panti ini since she was 7 years old. sudah kehilangan ayah. aduhhhhh.. sedihnyaaa... 

 mereka diminta mengenakan jilbab.. mau foto - foto bareng sih...

 seronoknya hati kami ni.. tetiba teringat kat depa.. :-(

 mereka minta address blog i.. then FB gak.. 

 keluar dari kawasan ini, kami ke belah lain pulak..

dikejut se kecik ini yang sedang tidur. Mawar. anak ini  baru berusia 7 atau 8 tahun macam tu... tak sihat katanya.. tapi diminta Ibu penjaga supaya bersolat dulu.. tanpa banyak tanya, langsung dia ke Musollah..

 Chef KoYa pun sure rasa sedih kannn..terlupa pula i nama anak ini.. 

 our drivers semua ada di sini.. lepak dengan Bapak dan Ibu itu.. menyembang..

 kami berkumpul semula di sini..time to take photo..

time to go actually.. tapi kami macam cuba melengah - lengah kan masa.. rasa macam tak nak pergi lagi.. sembang lagi..

 eemmmmm... sempat lagi tuuu..

kami sembang lagi.. terus Hubby kata, ada sesiapa mau ikut ke Malaysia.. Kami tak punya anak perempuan.. heee... kalau dah besar cam ni, ok gak i bela.. kalau lah urusan nya mudah, boleh aje i ambik sorang.. kurang - kurang ada geng i.. heee.. tapi masa ni, my kecik sudah agak jealous.. " Ibu nak bawak balik budak perempuan tu, bawak lah,"...heeeee..aduhhhhh.. merajuk lah pulakkkk.. i bagi tau dia, i gurau - gurau je.. baru lah dia nak diajak bergambar.. 

 sebelum balik, bergambar sebagai kenang - kenangan kami.. 

 masa ni yang terasa sayu sangat.. bersalaman sambil peluk - peluk kami.. sayuuuuu...pelikkk.. bukan lama kami di sini.. tapi kok sedih yeee...

aduhhh... mata - mata sayu ini...

setiap kali berpelukan dengan Ibu - ibu pengasuh ini, terhambur je kata - kata ucapan terima kasih tak terhingga...

bukti sedih tak sedih nya kami.. tengok je My Daddi tu.. mengelap air mata je dia.. bilang pada Ibu ini. INSYALLAH kalau ada umur yang panjang, kalau ada jodoh yang panjang juga, ada keizinan ALLAH, pasti kami akan berkunjung ke sini lagi. PASTI...

 and i with anak - anak putri.. 

 with Ibu - ibu Panti...

waduhhh.. bapak - bapak juga ngak mau ketinggalan.. mau foto bareng jugakk.. 

ALHAMDULLILAH BARAKALLAH.. semuga pertemuan pertama ini bukan pertemuan terakhir.. ukhwah yang terjalin semoga diberkati.. bukan hendak mempamer kesenangan tapi mau berbagi rasa dan rezeki..mungkin tidah terjangkau dek akal kalau kami menumpang kasih suatu hari nanti.. semua ini di tangan ALLAH.. we just pray for the best.. pada anak - anak, why i like to have this kinda activity while travelling.. i nak anak - anak sama - sama merasakan sedikit kesusahan orang lain.. anak - anak kita terlalu senang.. walau tidak banyak, tapi setidak - tidaknya tersemai rasa kasih pada yang tak punya. INSYALLAH.. ALLAH maha mengetahui...meninggalkan Panti Asuhan Yatim Putri Aisyiyah membekas perasaan sedih dan sayu.. perasaan ini tak hilang sehari dua.. di kala ini pun hati terasa sayu.. bagaimana keadaan mereka.. huuuhhhh... :-(
***********************************
Volume 4, Book 52, Number 44 :
Narrated by Abu Huraira
A man came to Allah's Apostle and said, "Instruct me as to such a deed as equals Jihad (in reward)." He replied, "I do not find such a deed." Then he added, "Can you, while the Muslim fighter is in the battle-field, enter your mosque to perform prayers without cease and fast and never break your fast?" The man said, "But who can do that?" Abu- Huraira added, "The Mujahid (i.e. Muslim fighter) is rewarded even for the footsteps of his horse while it wanders bout (for grazing) tied in a long rope."

23 comments:

  1. Semoga sentiasa dimurahi rezeki Yan....terhibur baca entri ini.
    PS: Nasib baik hati yang tertinggal bukan orangnya yang tertinggal pesawat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo thanks dear...

      wahhh.. kalau org yg tertinggal tu, sure lagi panjang nanti n3 dia. heee

      Delete
  2. Mcm ade penghayatn lak baca penceritaan akak nie..:)
    Alhamdulillah kak ngan keprihatan terhadap nasib mrk nie..suka cara mrk organise life there..sekurang2nya tidaklah mrk rs keseorangan kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHH.. we share here kan dear...rs bahagia melihat anak2 ini..

      Delete
  3. seronok sangat dapat pergi panti asuhan kalau macam tu sambutan mereka. alhamdulillah

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya sambutan depa memang baik.. this is my second time.. before this i went to Panti di Bandung..

      Delete
  4. cantik tempatanyer ye kak... di jaga ngn betul2 rapi, luas kawasan nyer... bersih teratur je... kenapa kt malaysia tak banyak rumah anak yatim yg mcm tu yek? kebanyakan nya mcm tak sempurna... tp kt sana, ntahla... dana pun rasa sedih, kalu ada kt sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rumah panti di sini kena cari yang well managed baru nampak ok.. if not, memang tak terurus...

      Delete
  5. semoga bertambah murah rezki u sis...
    i yang baca ni....sebak rasa hati....i ni memang hati tisu....
    asalkan kalo gi melawat rumah anak2 yatim kat sini...
    balik mestilah menitis airmata......

    suka tengok kawasan sekelilingnya sis...
    terjaga, bersih, menghijau....rasa tenang sangat2....
    lainnnn sangat dengan rasa dgn yg kat malaysia ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dear.. ALLAH je lah yg mengetahui. bukan mengharap kan balasan.. just suka meluangkan masa kami di sana..

      kawasannya memang menyenangkan..

      Delete
  6. Anak yatim akan sentiasa menggambit air mata Aina utk tumpah.

    ReplyDelete
  7. Ucapan terima kasih dari mereka pasti rasa menggegar hati Yan dan keluarga semua. Bayangkan anak-anak yatim itu sepenuhnya bergantung pada org lain. Beruntung Yan diberi peluang menghulur pada mereka ini.

    Sayu hati kakak tengok anak-anak tu Yan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. memang sayu sangat..terasa kasih sayang dpt sikittt je diberrikan pada mereka.. ALHAMDULLILAH..

      Delete
  8. mmg klu ke rumah anak yatim...hati sangat terkesan...pernah juga rietta menitiskan air mata tatkala anak anak berselawat mengiringi rietta pulang...terharu, sebak, pilu....sedih, sendu...semua pown ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaannn..sure lepas tu teringat2.. sedih jee..Huu..huu..

      Delete
  9. alhamdulillahhhh
    semoga segala apa yg akak lakukan mendapat keberkatan dari allah yg maha kuasa ..
    sukenya saya , terharu rasa hati .. inikan pula dgn anak2 kecil ini

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh bwk balik, akka dah hangkut 2 3 org dha..heee

      Delete
  10. alhamdulillah..
    semoga apa yg dilakukan itu mendpt keberkatan dariNya...
    seronok plak baca entry dr sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH.. itu ALLAH yang tau.. yg penting we were so happy there. it was great time with them..

      Delete
  11. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

cliks..cliks