cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Thursday, May 30, 2013

Mengundi Di Pandan Perdana, Jalan Cheras.

Heee... tengok tajuk memang menyeramkan.. apa tak nya dah almost 2 months our Election berlalu.. baru sekarang i nak up cerita kat sini.. well, i bukan nak cerita pasal election.. 

 perjalanan i menuju polling station. 

i nak cerita pasal tempat i membuang undi. this was the second time i mengundi di sini.. last term i failed to do that.. sakit maybe.. tempat buang undi di Pandan Perdana. so first time i mengundi i  (2003 ye tak??) dah pun transferred to Shah Alam. i pindah Shah Alam 2002.. nama registered there sebelum i pindah Shah Alam.. jadi kena lah buang undi di sini.. 



then 2008 i tak mengundi.. sakit. and 2013, i came back to Pandan Perdana untuk buang undi. such a longggg time tak ke area Pandan, pandan semua ni.. last pegi rasanya masa raya ke rumah one blogger Leez di area dekat - dekat Pandan Perdana ni.. dekat bulatan Pandan cam tu.. 


we all lalu area Pandan Indah.. Kalau dulu selalu lalu area ni sebab tolong hantar member yang tinggal kat flat Pandan Indah ni.. tak ingat area apa.  naik fly over terus sampai area Shemelin. 


keluar ke jalan besar nak menuju ke area Pandan Perrdana, terkejut badak i.. YA ALLAHHHH.. dah ada shopping mall.. besar tuuu..kalau dulu just tanah lapang kot.. tak berapa ingat dah i..


semua ada.. 


oooo.. it's so different from 9 years ago..still remember masa duduk di apartment PVD.. something something, with no car, naik bas Intra Kota, turun kat main road, then jalan about 15 to 20 minutes baru sampai area apartment. nak menapak lak tu naik tangga dalam 48 mata tangga coz our unit atas sekali.. 5 tingkat apartment memang tadak lift.. aduhhhh..

Oooo.. Shamelin Shopping Mall namanya..

lepas buang undi i ajak Hubby lintas hormat rumah lama.. tapi bukan kat apartment tu lagi.. we stayed kat apartment just sampai Abang Luqman umur 2 tahun cam tu..then  we moved to terrace house. single storey.. i told hubby kalau nak baby lagi i tak nak stay kat apartment lagi.. so, berpindah lah kami ke rumah bertanah. (even tanahnya hanya sekangkang kera..heee). tak lalu i lepas balik sekolah dukung Abang Luqman (kalau tidur rumah pengasuh) naik tangga... penattt sangat..

tiada perubahan rumah ni. milik India. 

ini lah rumahnya.. i pregnant Abang 'Imran di rumah ini.. 13 years ago second baby lahir di sini.. i mean bersalin di sepital lahh.. bukan kat rumah. :-) . stayed kat sini pun, SUBHANALLAH amat panas rumah ni.. belakang tak boleh bukak pintunya.. area orang Cina.. masak kat belakang rumah i. so kotor. better tak bukak pintu.. then 2002 baru we transferred to Shah Alam. Lega tinggal di Shah Alam.. aman damai.. kat sini mak aiii.. keluar rumah ke jalan besar tak sampai 1/2 kilometer dah jammed. 


keluar ke main road. Jalan Cheras.. woww!!! massive construction.. every where. kiri kanan.. i pun dah jadi lupa this area.. totally different. i m sure all this because  nak overcome bad traffic lahh.. 


suddenly i ternampak Balai Polis Cheras.. tu diaaa.. berubah gakkk.. dulu kecik je..Balai Polis Cheras ni jadikan Sekolah Kebangsaan Jalan Peel tu dulu sebagai sekolah angkat. tu yang i ingat..


ke depan sikit nampak bangunan PGRM.. laaa..dah ada hotel at the back of that building.. huuhhh.. berubah betul lah..


berhampiran bangunan PGRM ada simpang excess to Pandan Perdana, Shamelin semua..Now atas jalan tu dah ada another road.. Maluri dengan Shamelin terpisah oleh satu monsoon drain yang sangat besar.. still remember Hubby bagi tau, dia selalu melintas untuk ambik bus di Maluri dengan menyeberang pipe air yang besar dari kawasan Shamelin. ALHAMDULLILAH tak pernah jatuh ke dalam Monsoon Drain tu..  heee... penuh history lah...


then kami terus menyusuri Jalan Cheras.. dah dekat dengan Stadium Badminton.. Jalan ni, mak aiii..dari dulu sampai sekarang ni haahh.. still sama.. kalau dulu nak pegi sekolah sepatutnya takat 10 minutes. tapi i dok makan jam kat sini. jadi lah sampai sejam setengah cam tu.. sadis betul. kenangan...itu lah kenangan i masa duduk di Pandan Perdana dan mengajar di Sekolah Kebangsaan Jalan Peel. dari tahun 1995 till 2001...


okkk.. penat dah tengok jalan jam tu.. jom kita makan. i pernah buat N3 pasal warung ni..Nasi Kukus Ayam Dara.  since dari awal kami tak take lunch langsung pegi mengundi, so we stopped here and lunch here. food kat sini sedap - sedap but i just makan Nasi Malaya je..




pilih je lahhh..


saje je lah i nak tayang Lai Chee Kang.. sedap gakk..


then Abang Irfan nak ABC. ordered gak.. pun sedap.. then i nampak ada pau.. i pun tanya kat one of the waiter tu.. "Dik, ada pau apa je ye" dengan lemah lembut sambil lempar senyumm.. Nak tau apa dijawab oleh sang bujang muka hensem ni.. "Macam - macam ada kak, semua ada tulis kat situ".... Aduiiiiii....panas telinga den.. Nak je i jawab, " i cuma nak beramah mesra and i pun tahu membaca.. sebab i dulu cikgu...mengajar Bahasa Melayu selama 9 tahun lagi..."..geram nya iiiiii..but Hubby tried to calm me down.. eeeeee.... anak sapa lah yang baik budi bicaranya.. geram betul i.. tak pe lahh.. ada masalah dalaman tu.. i maafkan dia.. then terus we all balik dan tapau lagi.. hanya kerana food kat situ sedap, kalau takkkk.. bo layan lahh..tetiba rindu Indonesia Cafe.. budi bahasa pelayan - pelayan Indonesia memang i salute.. hhhhh....

**********************************
Volume 1, Book 2, Number 9 :
Narrated by 'Abdullah bin 'Amr
The Prophet said, "A Muslim is the one who avoids harming Muslims with his tongue and hands. And a Muhajir (emigrant) is the one who gives up (abandons) all what Allah has forbidden."

12 comments:

  1. Assalamualaikum. panjangnya perjalanan.. hehe banyak perubahan kan. kena selalu berjalan kalau tak boleh sesat kot. hehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. mmg panjang perjalanan kami.. semuanya jadi sejarah dan kenangan..

      Delete
  2. memang byk perubahan kak. last 4 years I stayed at ampang with my bro. bila dtg sekrng mak oiii..byknya perubahannn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang.. sebenarnya dalam setahun pun dah banyak yg berubah. ini apa tah lagi bertahun2 lamanya..

      Delete
  3. nostalgia tu kak...mcm sy jg...bla da ddk sini ada ms g tgk2 rumah lama heheheh

    ReplyDelete
  4. assalam k.yan..mmg area tu selalu je..tensen kalau drive manual..huhuhu...
    p/s:dil selalu kena macam k.yan..waiter kat kedai2 ni kadang2 rasa nak buat kena bengang je...macamlah kita nak free...ishh....tapi tulah..kalau mknn sedap,terpaksalah sabar je...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam dil...

      mmg stress kan.. but now ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. seronok tinggal di area Shah Alam ni. bt islamic environment nya..


      P/S: geram je kann. then Hubby lak control akak dari marah. heee.. lawak selalunya dia yang cepat berangin. ari tu kena kat akak, memang akak naik hangin sikit lahh. tak p el ah dil, akak dah maafkan dahh...

      Delete
  5. Masa saya pregnant 1st baby pon dok pandan gak..he..he.. memang agak nostalgia tempat ni.. tp skrg bertambah2 crowded kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. very very crowded. jalan keluar just satu tu yg cramped tu..

      Delete
  6. hehehe semuanya dh berubah ye kak, agak2nyer kalu lg 5thn akak pg situ akak pun blh sesat jlnkm?

    gitulah kan, kadang pekerj2 kt kedai mkn dpt jenis yg agak kureng budi bahasa kite pun jd mcm mls nk kunjung situ lg, kadang makanan kureng sdp tp kalu layanan tip top kite pun blh terdtg lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang berubah banyak sanggat.. but still ada lah sikit2 hints.

      itu lah masalah masyarakat kita.. kunun kaya budi bahasa. tak tau lahh..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it