cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, April 29, 2013

Miz PiJa's Wedding (20/21 April, 2013) - 3

Today was the reception day for Mem PiJa.. ALHAMDULLILAH majlis dah berlangsung on 21 April, 2013. MASYALLAH.. so many guests came to the event. A lots of people.. orang kampung dah semestinya lah kan.. plus kaum kerabat dari belah abah Mem PiJa and also belah mak nya.. 

Since Mem PiJa tak ada majlis sanding - sanding ni, once the groom arrived, terus lah depa ni bergambar ala kadar di pelamin. tak ada majlis tepung tawar bagai tu.. just amik gambar family depa.. i pun tak sempat nak bergaya dengan pengantin..huu...huu.. kenapa ek?...hee..ada lahhh.. nanti i cite.. 
kat dalam i tak sempat nak amik gambar pengantin.. ALHAMDULLILAH i asked Abang 'Imran yang amik tugas as photographer.. kira boleh pakai lah hasil nya.. ini yang ada gambar depa berdua kat sini.. 
since tak bersanding and bertepung tawar tadi tu lah maka pengantin terus je ke meja pengantin. lauk pengantin sudah dihidangkan.. biasalah kann sure ada memacam.. tapi pengantin tak sempat nak makan banyak.. hee.. biasalahh...sebenarnya bukan pasal malu, pengnatin kata dia tak sempat makan sebab frens depa ramai yang datang dan nak bersalaman.. maka nya tu lah.. makan ala kadar.
 and for this event, Chef CiJu telah menyediakan wedding cake for Mem PiJa. 
for this wedding cake, refer kat sini, S W E E T   F I N G E R S. berhempas pulas Chef CiJu menyiapkannya.. problem satu je, she had to do at the hotel. ye la..kan kami stayed at the hotel.. jadi terpaksalah berhangkut segala alatan ke sana.. but ALHAMDULILAH settled semuanya.. sesiapa nak order, boleh lah ye.. hee..promote lagi tuu..
time ni je lah kannn.. suap - suap gitu.. hee... malu - malu gitu..
ALHAMDULLILAH..Pihak pengantin menerima kunjungan dari YB Dr Dzulkefly Ahmad.. this was my his second time datang wedding my sedara. first time masa sebelum campaign PRU13 lagi.. He is also FIL Cyana.. sorang blogger gak ye..Dr Dzul pun ada blog tau.. Kat SINI. and ada FANPAGE. Just like to share..One thing yang i suka, even dia ada peluang nak berkempen, tapi dia gunakan kesempatan tersebut dengan menyampaikan tazkirah khas buat pengantin dan kita am nya... MASYALLAH...
sempat lak sebelum beliau balik.. 
Oklah habis bab tu. tadi kan i kata i tak sempat jadi photographer.. whyyy... ok  i wanna tell u guys that masa wedding Mem PiJa ni, i contributed something.. i buat chocolate buffet for her. First time buat.. but it was great experience. ALHAMDULLILAH.. Yang paling excited adalah kids. SUBHANALLAH...semasa session menyediakan lagi dah jadi tumpuan.. 
i borrowed this chocolate fountain from Chef KoYa. i used about 4 kg chocolate for this buffet.. a lots tau.. but memang dah angan - angan nak happy - happy with this moment, so, buat je lah.. in fact i rasa kalau dalam any package for chocolate buffet ni kalau macam yang i buat mau makan ratus - ratus.. tak kesahlah.. yang penting i nak share with them. kalau nak beri  something to  others, JANGAN BERKIRA.. plus satu lagi, TRY DO THE BEST... sure at the end, kita rasa HAPPY.. anyway, tengok apa yang i sediakan..
ada BUBBLE GUM.. Chef CiJu cakap dia risaukan bebudak makan Bubble Gum ni. for me, no hal. heee.. yang penting happy.. pandai - pandai lah kau nak...
ada LOLLIPOP ( i sediakan 3 jenis lollipop), ada MARSHMALLOW  and  BUTTON BISCUITS. (traditional biscuits).
ada fresh fruit like STRAWBERRY, GREEN APPLES, and GREEN GRAPES.
one  bottle of CHOCOLATE CHIPS dari Chef CiJu.. home made ok.. dalam dua balang kaca di bunga tu ada DAIM chocolate and MENTOS. 
Chef CiJu ada gak prepared RAINBOW CAKE in bottle.. 
and i ordered some MACAROON from DADDY ZIYYAD.. (wifey dia buat lahh)..
plus ada sikit lagi CUPPIES.. ini Chef CiJu yang sedekah.. heee..ini sebahagian lagi yang i letakkan di bahagian belakang chocolate buffet tu.. tak leh letak semua, takut tak terkawal.. 
sebelah Chocolate Buffet ni sedara mara i berkumpul. actually depa tengah mempacking some tidbits lagi. saje je nak bagi kat bebudak.. so bergotong royong gak lah.. heee.. saje je suka...tengok lah NekCik and TokNgah tu.. bekerja keras tu.. upah tak de ye.. ini kerja amal. heee..
hee.....rasa excited dengan preparation tadi tu plus, nak handle all the kids memang mencabar. This was maybe new thing to them especially kids kat kampung. bukan takat kids tau, mak budak bapak budak sama je. heee... (i pulak yang malu menegur).. tetiba i jadi CIKGU BESAR hari tu.. nak suruh beratur, jangan harap beb.. but ALHAMDULLILAH, setelah chocolate fountain i berkeladak macam atas tu, makan tak sampai 1 jam, licing. heee..(ALHAMDULILAH, i baru je dapat job for birthday party  this coming May 1, and  wedding on May 22 for chocolate buffet).

ALHAMDULLILAH, majlis berakhir jam 3.30PM.. but actually guests masih ada yang datang berkunjung. badan semua dah rasa penat.. ingat nak balik terus ke hotel. i pun dah extend kan time sampai pukul 6, but after dicongak akan kepenatan maka extend sampai malam. meaning kena bayar lagi for another one nite.. cuma tak tidur lah.. kami nak berehat dulu sebelum balik rumah.. then ingatkan malam tu right after checked out terus nak makan di AROMA IKAN BAKAR, tapi kami singgah semula ke rumah Mem PiJa.. rezeki dan aturan hidup itu ketentuan ALLAH.. sampai je rumah Mem PiJa, terus kami dihidangkan Soto.. MASYALLAHHH.. tak jadi ke Aroma.. kensel..
kalau tak silap Nasi Impit ni balance semalam ni.. ada lagi.. that's why depa buat Soto.. Yang buat ni, my BIL tau.. bujang lagi..
soto kena pakai Taugeh Mentah.. baru kaww.. kalau celur tak sedap.. lagi jawa kalau pakai taugeh buat sendiri tu.. kecambah..
ada pulak ni. mak aiiii.. Suun Goreng.. kalau i makan, letak Suun ni bebanyakk.. pergghh..
penyedap rasa..
jangan lupa yang ni. tak de ni, tak kickk.. ada ni, bertambah - tambah..thanks to my BIL, CikAtan..SEDAPPP SANGAT... my kiddos makan tambah - tambah.. SUBHANALLAH.. wallahi.. really good and delicious.. nanti nak mintak dia mai rumah i, dan masakkkan untuk kitarang.. 
saje je i letak gambar kami sekeluarga di sini.. pakat nak gambar sefamily2 gitu tak sempat gamaknya.. lagipun we all busy. Ini lah my family yang sama - sama meraikan majlis Mem PiJa..ALHAMDULLILAHHHH..BARAZAKALLAHHH.. semuanya selesai.. semoga dengan majlis ini ukhwah antara kami sekeluarga bertambah erat.. INSYALLAH..mana kekurangan akan diperrbaiki di masa akan datang.. 
*************************
Volume 1, Book 5, Number 248 :
Narrated by 'Aisha
Whenever the Prophet took a bath after Janaba he started by washing his hands and then performed ablution like that for the prayer. After that he would put his fingers in water and move the roots of his hair with them, and then pour three handfuls of water over his head and then pour water all over his body.

20 comments:

  1. tq k.yan..mmg ditunggu part 3 ni..Ya Allah meriah..seronoknya... agaknya kalau buat chocolate buffet untuk besday aisyah humaira' 19.7 (kalau kami dapat balik mesia..insya Allah.aisyah humaira x dapat lagi jumpa atoknenk...) mesti best kan?huhuhuhu...tapi mesti banyak modalnya kan k.yan?huhuhu.....
    p/s:wakil rakyat tu dil kenal...keluarga mertuanya keluarga angkat dil...n anak lelakinya yg bernama Muadwiz belajar di mesir ,kawan dengan suami dil..cyana pula dil slalu baca blognya.best.. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAH ye ke Dil.. akak janji dengan DIl nak bagi Sambal Goreng sampaikan baby dah besar dah.. MALU akak.. sampaikan semalam masa my SIL tapau kan kat anak, akak teringat sangat kat Dil. Janji akak tak tertunai kan lagi.. masalah akak adalah nak ke post office.. itu je DIl.. dari dulu lagi itu lah problem akak.. bab bayar ke counter itu lah my BIG problem.. tapi ALLAH maha mengetahui..INSYALLAH akak akan usahakan.. Sesungguhnya DIl dekat di hati akak. tak tau kenapa..

      Ooo jadi Dil nak balik ke Malaysia ye.. boleh je akak usahakan kalau DIl nak.. alahhh. tak payah bebanyak items nya.. takat RM200 INSYALLAH... lain lah kalau Dil nak memacam.. Buat basic je.. Ada chocolate fountain.. plus benda lain, Dil sediakan.. tak pe.. kalau nak nanti kita bincang.. heee...

      p/s: iyaaa... itu FIL Cyana.. anak2 nya ada yg jadi penyanyipun. plus anak nya ada yg satu sekolah dgn anak akak pun dulu.. we r staying in same neighborhood. wife Dr selalu gak mai kedai akak. akak panggil Ibu Lyn.. so soft people..

      Delete
    2. assalam...k.yan...dil tetiba rasa sebak...huhu..indahnya ukhuwah kita walau x kenal,kita tetap saling ingt mengingati...subhanallah.,..k.yan..xpe je pasal sambal tu..dil balik nnti kita jumpa2 boleh makan2 n sembang2..insya Allah.....salam rindu...takecare ye:-)

      Delete
    3. Wasalam Dil. Insyallah dear.. i m happy to hear that. i m sure nanti kita boleh jumpa.. jangna terperanjat tau. akak ni suka sembang. takut tak terlayan Dil nanti..

      Dil adakan phone number akak.. nanti kita calling2..

      Delete
  2. walau pun tak ada majlis tepung tawar ke apa ... majlis tetap meriah... ramai juga jemputannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAHH.....jemputan 300 orang semuanya..

      Delete
  3. cantik pengantin, simple tp somei sgt...

    seronok nyer tgk, lg2 tang cokelat buffet tuh, kalu kt kg mmg benda baru...masing2 msti jakun je kan

    time bt keje sama2 mmg best, masa tu rasa syok sgt dpt jumpa n gurau senda

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu pun pengantin tak nak solek tebal2.. tapi kalau dah guna mak andam, biasa lah kann.. but ok lah.. not too much..

      chocolate buffet tu first time akak buat n ALHAMDULLILAH.. happy ending.

      Delete
  4. Masa majlis2 macam nilah kita dapat berkumpul dengan keluarga. Meriah walaupun sederhana majlisnya.

    ReplyDelete
  5. Kalau makchaq pun mesti teruja nak tengok coklat2 tu.. tak pernah lagi pi kenduri yg ada benda tu.... he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. sellaunya kenduri2 kat hall je kan makcaq.. kat kampung belum biasa lagi..

      Delete
  6. salam kak,

    kek bertingkat tu macam tak bersambung tingkatnya ye

    kek dalam botol tu kool...hebatlah chef ciju
    ada buka kelas tak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Ati..

      tak bersambung nampaknya sebab terlindung ati..

      dia tak berani nak buat kelas.. tak tau lah nanti2 kot.. suka2..

      Delete
  7. Salam Kak Yan..
    Semoga Mem Pija & suami berbahagia hingga ke syurga..Insya Allah..

    TQ bagi link YB Dr Dzul tu..
    Dapat juga berkenalan dgn YB yg hebat ni..
    Hebat secara pendidikannya...sahsiah nya...
    Moga YB terus menang kali ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH.. mudah2an.. kekal hingga JANNAH..

      sharing kan.. he's really good man.. ada pendidikan lagi. anak2 pun MASYALLAH.. bagus2..

      INSYALLAH for everything..

      Delete
  8. Cop, sedap nya soto tu...ala ala Johor style!

    Terbeliak biji mata budak2 tu tunggu kak yan siapkan choc fountain...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedappp...bertambah2 kitarang..


      mau tak terbeliak..akak pun terbeliak gak.. sebab nak kawal..

      Delete
  9. salam kak yan..... dah lama remy tak kesini.... rindu nya....
    meriah majlis wedding tu...semeriah cup cakes dia yg comel dan juga juadah lain......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam remy...tulh..akak pun busy gak.lma x singgah rumah awak.harap awak sihat.

      Semeriah cupcakes ye...heee

      Delete

cliks..cliks