cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, April 16, 2013

Housing style in Hanoi - Rocket House

I wanna share with you guys what i saw while traveling in Hanoi.. the unique of the housing style.  throughout Vietnam, but particularly in North centered on Hanoi, a house type called "ROCKET" or "TUBE" style. This style, tube houses,  are not as common in the middle and south Vietnam like in Saigon. there maybe houses are only one or two stories. larger garden or even wider buildings..
mostly this traditional 'Tube House' are located in Hanoi's Old Quarter.

many times Duk explained to us about the layout of the house.. the ground is used as a store, the second usually for parents and kitchen. the first married son is on the third floor. the fourth floor for extra rooms or maybe for the next married son..and at the roof for a water tank or maybe for garden.. 
the mixed use of space for commerce and residence remains till today.
these houses resemble tubes - a narrow face on the street (can be as narrow as 2 meters)  and a long space on the inside (the length can be up to 80 meters deep).

So, guys, while travelling in Hanoi, enjoy this view.. interesting experience. 
*********************************

26 comments:

  1. Like perumahan kat HK coz tanah mahal dorang develop mcm ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oo ye ke..HK cam tu ye..tak tau pulak..ye lahh harga tanah mahalkan.

      Delete
  2. Ha,inilah yg saya duk wonder tgk kat Saigon kak..apesal lah bangunan semua "nipis" dan lonjong.Nak tanya kat sape xde sumber,hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee..ooo ye ke. Akak our tour guide yg habaq. Tu yg boleh share kat sini.

      Delete
  3. assalam..akak rumah diaorg kecil tapi tinggi jer kan?

    ReplyDelete
  4. Kat HCMC pun cam tu jugak. Bukaan tanah sempit pas tu sebagai penyelesaian depa membesar ke atas je. Masa pergi ke kg melayu champa sempat lah merasa naik rumah yg betingkat2 tu. Bilik pun kecik2 je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke. Nnt kalau ke HCMC bolehlah akak tgk. Apa tanah depa ni mahai kot.

      Delete
  5. kirenyer yg kuarga kaya2 lah kot blh ada rumah tingi2, kalu anak ada sampai 8-9org tinggi lah rumah mereka yek kak, kalu kt malaysia msti pelik kan...tp mmg nampak kecik je kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far tak masa kat sana tak adalah nampak sampai 8 tingkat..maybe depa tak beranak ramai.

      Delete
  6. Err....nampak macam takder lif jer kak.. Oh my...

    ReplyDelete
  7. Sampai macam tu sekali mereka membina dan dah khaskan tiap floor khusus utk siapa...

    ReplyDelete
  8. oooooo gitu...
    ni lah yg dikatakan...
    jauh perjalanan luas pemandangan...
    banyak info2 baru camni...
    yg peliknya apsal lah store dia letak kat ground floor kan...

    ReplyDelete
  9. Jenuh juga kita nak mendaki setiap tingkat ya....tqvm yan for the info...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Azian

    kalau tak ada lif...jenuh memanjat

    ReplyDelete
  11. teringin nak ke Hanoi 1 hari nnti.
    Tetiba terasa sakit lutut bila terfikir kena panjat tangga, huhuhu

    ReplyDelete
  12. Ohhh tak tau nama dia rocket house kak yan. Kat saigon pun banyak juga nampak bentuk cam tu, malahan hotel pun bentuk cam tu..

    ReplyDelete
  13. Kreativenye dorg.....nmpak kecik...tpi bertingkat tingkat...sronok plak byangkan macam tu...heheheh...

    ReplyDelete
  14. Unik...ala ala macam townhouse pulak...cuma kurus2 la rumahnya..patut panggil tube...hihih

    ReplyDelete
  15. yang pasti yang dok atas sekali ...mesti slim...hehe

    lain dari yg lain..
    sharing is caring kan kak...terima kasih

    ReplyDelete
  16. memang saiz rumah kat sana membesar naik ke atas... tanah sangat mahal.. selalunya ground floor tu living area & malam jadi tempat parking motor kelorga...

    ReplyDelete
  17. bangunan slim... orang diapun slim2 yerk..

    ReplyDelete
  18. amboiiiii...sakan berjalan...
    bestnyaaaa...hihihih

    ReplyDelete
  19. menarik bangunan tu..... setiap satunya berlainan design..nampak unik......

    ReplyDelete

cliks..cliks